Ο Δικηγόρος του Σωματείου μας, μας ενημερώνει για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που αφορούν το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016
ΑΝΑΣΤΟΛΗ – ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ
Νέο φρένο στην εκδίκαση των αγωγών για τα αναδρομικά από το Β2 τμήμα του Α.Π. με την υπ’ αριθμ. 1509/2023. Μετά από εννέα έτη το Β2 τμήμα του Α.Π. αποφάσισε διαφορετικά από τις αποφάσεις των πιλοτικών δικών του ΣτΕ και παρέπεμψε την υπόθεση στο ΑΕΔ. Για να λύσει το νομικό θέμα της συνταγματικότητας ή μη των δώρων ακόμη και για το 11μηνο 2015-2016. Και άρχισε ήδη ο χορός της αναστολής ή αναβολής των αγωγών για τα αναδρομικά.
Ειδικότερα: Από το 2015 στο πλαίσιο τριών πιλοτικών δικών της Ολ. ΣτΕ (το 2019 και 2020) κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του δεύτερου μνημονίου του 4093/2012. Επίσης το 2020 με τροπολογία στη Βουλή (ν. 4714/2020 αρ. 114) επιλεκτικά το Δημόσιο e–ΕΦΚΑ συμμορφώθηκε με την απόφαση της πιλοτικής δίκης το 2019 να χορηγηθούν μόνο οι περικοπές στις συντάξεις του 11μήνου. Αναγνώρισε όμως ότι μόνο όσοι είχαν κάνει αγωγές πριν τη ρύθμιση της διάταξης αυτής δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά επικουρικής σύνταξης και δώρων του 11μήνου 2015-2016. Δηλαδή και νομοθετικά αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της λήψης αναδρομικών σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια βρίσκονταν σε αναστολή εκδίκασης των υποθέσεων από το 2018 έως ότου εκδοθεί η νέα απόφαση της πιλοτικής δίκης του 2019. Οι αναστολές εκδίκασης των υποθέσεων συνεχίστηκαν, διότι το 2022 κατατέθηκε στο ΣτΕ νέο προδικαστικό ερώτημα για το εάν τα δώρα καταργήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου ή πρέπει να χορηγηθούν και πέραν του 2016 για το μέλλον.
Έκ νέου τα διοικητικά δικαστήρια ανέστειλαν την εκδίκαση των υποθέσεων. Εύλογα και δίκαια ο κάθε δικαιούχος ήλπιζε ότι μετά από εννέα χρόνια θα τελείωνε ο δικαστικός Γολγοθάς που βαραίνει το δικαστικό σώμα, το e-ΕΦΚΑ, συνταξιούχους και δικηγόρους… Έλα όμως που το e-ΕΦΚΑ μόλις πληροφορήθηκε στα τέλη του 2023 ότι το Β2 τμήμα του Α.Π. με την υπ’ αριθμ. 1509/2023 απόφαση έθεσε νέο προδικαστικό ερώτημα στο ΑΕΔ για να κρίνει εάν οι διατάξεις για τα δώρα του 11μήνου 2015-2016 είναι αντισυνταγματικές ή συνταγματικές όπως έκρινε το τμήμα έσπευσε να ενημερώσει τα διοικητικά δικαστήρια να αναστείλουν εκ νέου την εκδίκαση υποθέσεων.
Θέλω να παρατηρήσω ότι ήταν μεγάλη η σπουδή του τμήματος να προστρέξει στο ΑΕΔ αντί να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολ. του Α.Π. να κρίνει το νομικό ζήτημα που προέκυψε κατά την κρίση τους. Άδραξαν την ευκαιρία οι νομικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να γνωστοποιήσουν την απόφαση στα Διοικητικά Δικαστήρια για να ξεκινήσουν νέες αναστολές εκδίκασης των υποθέσεων. Κατεξοχήν αρμόδια δικαστήρια για συνταξιοδοτικά θέματα είναι το ΣτΕ και το Ελ. Συν. Κατ’ εξαίρεση θα έλεγα αρμοδιότητα του Α.Π., όπως στην προκειμένη περίπτωση που έκρινε για δικαιούχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, με τον ν.4714/2020 ο νομοθέτης είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα χορήγησης αναδρομικών, δώρων και επικουρικής σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα σε όσους είχαν ασκήσει αγωγές.
Το δημόσιο φαίνεται δε λέει να κατανοήσει ότι πρέπει να αποσυμφορήσουν το τεράστιο βάρος χιλιάδων αγωγών από το δικαστικό σώμα για να γίνει πράξη η επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων. Να σηκώσουν το βάρος δουλειάς από το διοικητικό προσωπικό του e-ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν την ταλαιπωρία δικαιούχων και δικηγόρων. Μάλιστα πρόσφατα είχαμε συγχαρεί τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας, ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων ή και ότι θα δώσουν τέλος στο μαρτύριο της σταγόνας των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Οι νέες αναστολές των υποθέσεων θα παρατείνουν τους δικαστικούς αγώνες για πολλά χρόνια.
Φαίνεται όμως ότι άλλα λέμε και άλλα γίνονται. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι πιλοτικές δίκες στην εφαρμογή τους έχουν χάσει το πρακτικό νόημά τους για την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ουσίας. Η Πολιτεία έχει χρέος να επανεξετάσει τον θεσμό, σχετικά με τον σεβασμό για την εφαρμογή των αποφάσεων των πιλοτικών δικών και οι αρμόδιοι υπουργοί να δώσουν τέλος στον δικαστικό Γολγοθά των αναδρομικών, όταν μάλιστα πιλοτικά η Ολ. του ΣτΕ έχει κρίνει, ως πλέον αρμόδιο δικαστήριο, και λύσει πολλάκις το νομικό ζήτημα των αναδρομικών.
Λουκάς Αποστολίδης
Δικηγόρος
Πρ. Αντιπρόεδρος Βουλής
Για ποιον λόγο εφευρέθηκαν τα παντελόνια
Από ποιον και πότε φορέθηκαν πρώτη φορά
Στις μέρες μας το παντελόνι αποτελεί την κατεξοχήν επιλογή για τον καθένα, γυναίκα και άνδρα, ενώ υπάρχει σίγουρα στις ντουλάπες όλων. Άνετο και ευκολοφόρετο φοριέται από το πρωί μέχρι το βράδυ, τόσο σε casual όσο και σε πιο επίσημες περιπτώσεις. Πριν από αυτό, για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας ντυνόντουσαν με χιτώνες, ρόμπες και φορέματα μέχρι που κάποιος αποφάσισε ότι το παντελόνι ήταν πιο άνετο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ωστόσο, ποιος, γιατί και πότε το ανακάλυψε;
Πότε και γιατί ανακαλύφθηκε το παντελόνι
Οι αρχαιολόγοι Ulrike Beck και Mayke Wagner του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο έσκαψαν δύο αρχαίους τάφους σε ένα νεκροταφείο στην Σινγιάνγκ της Κίνας και, μεταξύ των ευρημάτων, ανακάλυψαν δύο ζευγάρια καλοδιατηρημένα μάλλινα παντελόνια, αναφέρει το mentalfloss.com. Τα ραδιοανθρακονήματα τους τοποθετούν την δημιουργία τους μεταξύ 3.000 και 3.300 ετών, καθιστώντας τα έτσι τα παλαιότερα γνωστά παντελόνια που ανακαλύφθηκαν ποτέ.
Πρόκειται για την ιστορική χρονική περίοδο που αντιστοιχεί στην άνοδο του «κινητού ποιμαντισμού» στην Κεντρική Ασία, με τους νομάδες να αρχίζουν να μετακινούν τα κοπάδια τους στη γη. Μια διαδικασία που πραγματοποιούνταν πάνω σε άλογο. Οι χιτώνες και οι ρόμπες δεν ήταν άνετες ή ευνοϊκές για μεγάλες αποστάσεις -και μάχες- και έτσι αυτοί οι αρχαίοι λαοί καινοτόμησαν για πρακτικούς κυρίως λόγους, δημιουργώντας αυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως παντελόνι.
«Η εφεύρεση των διχαλωτών ενδυμάτων στο κάτω μέρος του σώματος σχετίζεται με τη νέα εποχή ιππασίας, πολέμου και μεγαλύτερης κινητικότητας», γράφουν οι Beck και Wagner στην εργασία τους, περιγράφοντας τα ευρήματά τους. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι τα παντελόνια, τα οποία είναι ίσια και διαθέτουν φαρδύ καβάλο κατάλληλα για ιππικές περιπλανήσεις, είναι οι προκάτοχοι του παντελονιού ιππασίας που φοριέται μέχρι και σήμερα. Μαζί με το παντελόνι, οι τάφοι περιείχαν επίσης εργαλεία ιππασίας όπως μαστίγια και ουρά αλόγου.
Ο Victor Mair, καθηγητής κινεζικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Κέντρο Μελετών της Ανατολικής Ασίας, πιστεύει ότι οι νομάδες της λεκάνης Tarim, που βρίσκονται στην περιοχή Xinjiang όπου βρέθηκαν τα παντελόνια, άρχισαν να οδηγούν άλογα περίπου 3.400 χρόνια πριν. Ο ίδιος ο Mair βοήθησε στον εντοπισμό του παλαιότερου παντελονιού που βρέθηκε σε μια μούμια 2.600 ετών στην ίδια περιοχή.