Αρχείο ημέρας 6 Μαρτίου 2024

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2024

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2024. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίζουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του 2024, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2024

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2024. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Γιατί το ποπ κορν «χοροπηδάει» και σκάει;

Τα συστατικά που προκαλούν αυτήν του τη «συμπεριφορά» κατά την παρασκευή του

Ένα από τα σνακ που μικροί και μεγάλοι λατρεύουν να απολαμβάνουν κατά την παρακολούθηση μίας ταινίας, ενός θεατρικού ή ακόμη και χωρίς κανέναν λόγο, επειδή απλώς τους αρέσει το ποπ κορν. Η διαδικασία για να το παρασκευάσετε, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, άκρως διασκεδαστική με το χοροπήδημα και το σκάσιμό τους μέσα στην κατσαρόλα ή στην ειδική συσκευασία στο φούρνο μικροκυμάτων να δημιουργεί το μεγάλο ερώτημα: Τι γίνεται μέσα στους σπόρους καλαμποκιού και παρατηρείται αυτή η διαδικασία παρασκευής του;

Από τι αποτελείται το ποπ κορν που το κάνει να «χοροποηδάει» και να σκάει μέσα στην κατσαρόλα;

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ποπ κορν, δεν είναι απλά κάποιο παλιό καλαμπόκι, είναι ένα καλλιεργημένο στέλεχος καλαμποκιού, γνωστό ως zea mays everta. Ο πυρήνας του είναι επίσης ένας ολόκληρος κόκκος -αποτελείται από το πίτουρο, το μικρόβιο (το «έμβρυο» που βλασταίνει σε ένα φυτό) και το ενδοσπέρμιο (το άμυλο που παρέχει διατροφή για το μικρόβιο).

Mέσα του ο κάθε κόκκος καλαμποκιού είναι λίγο μαλακός, το ενδοσπέρμιο είναι αμυλούχο και υπάρχει και μια πολύ μικρή ποσότητα νερού. Και τα τρία αυτά πράγματα βοηθούν το ποπ κορν να σκάσει με τον τρόπο που το κάνει. Καθώς παρασκευάζετε το ποπ κορν σε μια κατσαρόλα ή σε μια σακούλα στο φούρνο μικροκυμάτων, το νερό μέσα σε κάθε πυρήνα αρχίζει να θερμαίνεται, δημιουργεί ατμό και διογκώνεται.

Το νερό και ο ατμός τελικά δημιουργούν αρκετή εσωτερική πίεση για να σπάσουν το κέλυφος και να κάνουν τον πυρήνα να σκάσει, αλλά πρέπει να υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα νερού για να σκάσει σωστά. Αν υπάρχει ελάχιστο νερό, δεν θα δημιουργηθεί η απαραίτητη ενέργεια για να σκάσει το ποπ κορν. Γι’ αυτόν το λόγο, μάλιστα, οι αγρότες κάνουν τη συγκομιδή του καλαμποκιού όταν η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι μεταξύ 16% και 19 % κατά μάζα και στη συνέχεια στεγνώνει μέχρι να πέσει η υγρασία από 13% έως 14 %.

Καθώς, λοιπόν, η πίεση και η θερμότητα συσσωρεύονται μέσα στον πυρήνα, ζελατινοποιούν και μαλακώνουν το αμυλούχο ενδοσπέρμιο. Όταν τελικά εμφανιστεί ο πυρήνας, η πτώση της πίεσης και ο ατμός που διαφεύγει προκαλούν τη διαστολή του αμύλου και των πρωτεϊνών του ενδοσπερμίου και ο αέρας έξω από τον πυρήνα τους κρυώνει γρήγορα και τους αναγκάζει να στερεοποιηθούν και να δημιουργήσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως ποπ κορν.

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.