Αρχική » Εφημερίδα

Αρχείο κατηγορίας Εφημερίδα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2023. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...
Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του2023, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Αποζημιώσεις και προνόμια των βουλευτών μας

Ο πίνακας με τις παροχές των βουλευτών μας.

Ο κάθε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου δικαιούται αποζημίωση 7.000 ευρώ τον μήνα, που αν συνδυαστεί με τις άλλες παροχές αγγίζει μέχρι και τις 20.000, καθώς έχουν αφορολόγητο έως και το 45% των εσόδων, έχουν κάλυψη των αναγκών για στέγαση, έχουν δωρεάν αυτοκίνητα, έχουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για όσους κατάγονται από περιοχές που έχουν αεροδρόμιο, έχουν δωρεάν εξοπλισμένα γραφεία, έχουν οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις, έχουν δωρεάν μετακλητούς υπαλλήλους καθώς και αποσπασμένους από το δημόσιο, έχουν δωρεάν κινητό τηλέφωνο, έχουν και προσωπικό αστυνομικό για την προστασία τους, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άτοκα δάνεια μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και τέλος έχουν το προνόμιο μετά από δύο θητείες στη βουλή να εισπράξουν μία παχυλή σύνταξη. Με τέτοιες παροχές ποιος δεν θα ήθελε να είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά και να παραπονείστε ότι δεν λαμβάνετε την εφημερίδα του Σωματείου καθώς και ότι δεν έχετε ενημέρωση μέσω μηνυμάτων από το τηλέφωνο.

Σας ενημερώνουμε όμως ότι η ευθύνη είναι κατά κύριο λόγο δική σας, καθώς έχετε ξεχάσει να μας ενημερώσετε ότι έχετε αλλάξει διεύθυνση κατοικίας και επίσης και αριθμό τηλεφώνου.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Για να υπάρχει άμεση ενημέρωση, για να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί σας όταν υπάρχει λόγος και για να λαμβάνετε την εφημερίδα μας και ό,τι άλλο έγγραφο σας αποστέλλει το Σωματείο μας, θα πρέπει να μας ενημερώνετε έγκαιρα:

α) Όταν αλλάζετε διεύθυνση κατοικίας.

β) Όταν αλλάζετε αριθμό τηλεφώνου σταθερού και κινητού.

Επίσης θα θέλαμε να ενημερώνετε το Σωματείο όταν επέρχεται η οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή σας κατάσταση π.χ. θάνατος άμεσου ή έμμεσου ασφαλισμένου, γάμος και γεννήσεις παιδιών, πρόοδος και επιτυχίες παιδιών και εγγονιών και επαγγελματικές δραστηριότητες προκειμένου να είμαστε ενήμεροι και να τα ανακοινώνουμε από τις στήλες της εφημερίδας μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ».

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι τα γραφεία του Σωματείου μας στον Πειραιά όπου πίνοντας τον καφέ σου θα έχεις άμεση και αντικειμενική ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν εσένα, καθώς και όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους. Εκεί στις ανακαινισμένες, καθαρές, ευπρεπισμένες και φιλόξενες αίθουσες του Σωματείου σου, θα έρθεις σε επαφή με τους συναδέλφους σου, θα ανταλλάξεις απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς που έχεις, πίνοντας τον καφέ σου ή το αναψυκτικό σου, θα αναπολήσεις τα χρόνια που πέρασες ως εργαζόμενος με όλους αυτούς που θα συναντήσεις.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Να μην ξεχνάς εσύ καθώς και οι ελάχιστοι συνάδελφοι που δεν έχουν αποφασίσει την εγγραφή τους στο Σωματείο μας ότι οι πόρτες του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ στον Πειραιά είναι ανοικτές για όλες και για όλους χωρίς καμία διάκριση και περιορισμό. Είστε όλοι και όλες καλοδεχούμενοι και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να σας έχουμε κοντά μας και να σας προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη μας. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η εφημερίδα του Σωματείου μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» ανήκει σε όλους και για όλους θα υπάρχει διαθέσιμη στήλη για να εκφράζετε απόψεις, ιδέες, σχόλια, παρατηρήσεις. Τολμήστε το.

Η Διοίκηση

Που βαδίζει η ανθρωπότητα; Υπάρχει άραγε μέλλον μπροστά μας;

Ο καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων έφερε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την κλιματική κρίση και ενώ αισίως διανύουμε το ¼ της αρχής της τρίτης χιλιετίας και αυτή τη στιγμή, σε όλον τον κόσμο, Ευρώπη – Αμερική – Ασία – Αφρική – Αυστραλία, παντού επιστημονικές κοινότητες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, διανοούμενοι, μελλοντολόγοι και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, επεξεργάζονται την εικόνα της κοινωνίας του 21ου αιώνα.

Υπάρχουν προβλήματα πολλά που περιμένουν τη λύση τους, με κυρίαρχα αυτά της υγείας, θέματα για εξέταση υπό το πρίσμα της ραγδαίας εξέλιξης της κοινωνίας όπως είναι η χρήση του ελεύθερου χρόνου και οι επιπτώσεις από τη διογκούμενη ανεργία είναι μερικά ερωτήματα για τα οποία εμείς εδώ δεν έχουμε την παραμικρή υποψία.

 Είναι γεγονός ότι είναι θλιβερή η διαπίστωση και η κατάσταση εγγίζει τα όρια της διάλυσης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Δημόσιες υπηρεσίες που δεν υπηρετούν τον πολίτη παρά μόνο την εξασφάλιση των συμφερόντων των ημετέρων. Εκπαίδευση που δεν εκπαιδεύει, παρά μόνο συντηρεί μία ανάπηρη γνώση για ωμή χρησιμοθηρία. δημοσιογραφία που εμπορεύεται τα πιο ταπεινά ένστικτα του λαού. Φοροδιαφυγή, υπάλληλοι που χρηματίζονται, επιχειρηματίες που ασυστόλως φοροδιαφεύγουν, κυκλοφοριακή αναρχία, νέφος, ελλιπής αστυνομική προστασία του πολίτη. Όλα δείχνουν φανερά τη διάλυση. Το κακό υπερπλεόνασε. Η απάτη, η διαφθορά, η βία ειδικά μεταξύ των νέων μας, η αγυρτεία, το ψέμα, η κλοπή, η ανηθικότητα, η αναξιοπιστία, η παραπληροφόρηση αποτελούν πλέον εκφυλιστικά και εφιαλτικά φαινόμενα της κοινωνίας μας. Και ενώ η παγκόσμια κοινωνία ανασυντάσσεται και αναμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς κάτω από την πίεση των μεγάλων κλιματικών και όχι μόνο, αλλαγών που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα της ατομικής και συλλογικής ζωής, εμείς καθοδεύουμε μακαρίως.

Δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν ενδιαφέρονται για την επόμενη γενιά αλλά ούτε για το σήμερα της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Ενδιαφέρονται ζωηρώς να πάρουν τη ψήφο των ψηφοφόρων για να τους αφήσουν τους φόρους. Έτσι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, αυτό που έμεινε βέβαια μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που κάθε χρόνο καταστρέφουν τη φύση, στο κυκλοφοριακό, στο περιώνυμο νέφος, στα ζητήματα του κράτους πρόνοιας και γι’ αυτό παρατηρείται καθυστερημένη πολιτική αντιμετώπιση. Η πρόβλεψη είναι το μονίμως ελλείπον στοιχείο. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικοί μας ότι η εκ των υστέρων διαπίστωση των προβλημάτων δεν ωφελεί και χρειάζεται πρόβλεψη και προγραμματισμός. Μήπως μετά τις θλιβερές αυτές διαπιστώσεις είναι καιρός να συστρατευθούμε όλοι οι πολίτες και να αναλάβουμε σταυροφορία εξυγίανσης; Όντας σήμερα διερχόμαστε μεγάλη κρίση και το αποτέλεσμα θα είναι συντρίμματα και όλεθρος αν δεν αλλάξουμε. Η εποχή μας προσφέρεται για αλλαγή. Ας την επιδιώξουμε.

Η Διοίκηση

Ολοκληρώθηκε η νέα εφημερίδα τ. 168 του “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου”

Έτοιμη και η εφημερίδα του Σωματείου μας “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος”. Στάλθηκε στο πιεστήριο για εκτύπωση. Και πολύ σύντομα θα είναι στα σπίτια όλων των συναδέλφων.
Με πλούσια θεματολογία, όπως πάντα, που καλύπτει την επικαιρότητα και με 16 σελίδες, μπορείτε ήση να τη διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ ή πάνω στη φωτογραφία με το πρωτοσέλιδο.
Διαλέξετε εσείς τι σας διευκολύνει καλύτερα. Καλή ανάγνωση…

Πως εννοούμε τη Δημοκρατία

Γνωστό είναι μόνο το όνομά της που δυστυχώς το σφετερίζονται οι κρατούντες την εξουσία προκειμένου να βαπτίζουν, κάθε φορά το κοινοβουλευτικό πολίτευμα όπως αυτοί κρίνουν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Δημοκρατία είναι το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα το οποίο όμως είναι πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Η Δημοκρατία σαν φιλοσοφική θέση καθορίζει την έννοια και την αξία του ανθρώπου, ως εκ τούτου προϋποθέτει εδικές συνθήκες χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει. Η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα άγνωστο ακόμα και στους ειδικούς.

Σαν πολίτευμα η κοινοβουλευτική Δημοκρατία θεμελιώνει τη λαϊκή κυριαρχία, κατοχυρώνει όλες τις μορφές της ελευθερίας και επιτρέπει στον λαό να μετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας, διαμέσου των επιλεγμένων αντιπροσώπων του. Σαν τρόπος ζωής ασχολείται με την προσωπική καλλιέργεια και την πολιτικοκοινωνική δραστηριότητα των ατόμων.

Η αλήθεια είναι ότι για να προχωρήσει μία χώρα μπροστά, απαιτείται η δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού δημοκρατικού μετώπου που θα στηρίζει τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, θα πείθει τους πολίτες για τα οφέλη που θα προκύψουν από τις αλλαγές αυτές και κυρίως θα λειτουργεί ως ασπίδα σωτηρίας απέναντι στο τοξικό μίσος, στον απέραντο λαϊκισμό και στα κομματικά συντεχνιακά τερτίπια.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι χρειαζόμαστε ως κοινωνία και ως άτομα επιτέλους περιεχόμενο, ουσία και πολιτικό ρεαλισμό για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και τότε μόνο θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γιατί εφαρμόσαμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε.

Η Διοίκηση

Έφυγε για το πιεστήριο «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος» τ. 167

Ολοκληρώθηκε και σε λίγο θα είναι στα σπίτια των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα, ο νέος «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος» τ. 167 που ετοιμάσαμε μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε. Ήδη έφυγε για το πιεστήριο και όπως πάντα θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Μετά την εκτύπωση, βιβλιοδεσία, καρφίτσα, σακουλοποίηση και στη συνέχεια στα ΕΛΤΑ για να έρθει σπίτι μας με τον ταχυδρόμο.

Και κάπως έτσι ο Ιούλιος που φέρνει πιο κοντά το καλοκαίρι, θα έχει ακόμα κάτι όμορφο να μας δώσει καθώς το νέο τεύχος, έχει πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων, όπου κι αν επιλέξουν να πάνε για τις διακοπές τους.

Χαιρόμαστε όταν ολοκληρώνεται η προσπάθεια και χαιρόμαστε διπλά, όταν, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η έκδοση, έχουμε τη δυνατότητα, μέσω του site μας να σας τη δώσουμε ως αρχείο PDF για να τη διαβάσετε και να την περιεργαστείτε, όπως ακριβώς θα είναι τυπωμένη.

Δείτε τη ΕΔΩ, πατώντας πάνω στο σύνδεσμο. Θα μπορέσετε να τη διαβάσετε όπως ακριβώς είναι. Μ’ αυτό το ωραίο τρόπο αλληλοσυμπληρώνεται εφημερίδα και site στην υπεύθυνη ενημέρωση του Σωματείου μας.

Επανυπολογισμός των Συντάξεων

Επανυπολογισμός των συντάξεων είναι ως γνωστόν ο υπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης γήρατος, αναπηρίας, θανάτου για όλους τους φορείς, πλην ΟΓΑ και Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του ΕΦΚΑ και των θεμελιωδών αρχών του άρθρου 1 του νόμου 4387/2016 που λέει ότι οι κοινωνικές παροχές της πολιτείας χορηγούνται στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας με σκοπό την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας, με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών. Το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας περιλαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις παροχές υγείας, το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις ασφαλιστικές παροχές.

 Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης εξ ιδίου δικαιώματος ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξημένες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών.

Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ο Νόμος 4387/2016 ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεών μας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Δυστυχώς όμως η πολιτεία κώφευε παρ’ ότι από μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως παραστάσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ. Εξώδικα και προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Επί τρία χρόνια καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεών μας εφαρμόζοντας όλες τις διατάξεις του Νόμου 4387/2016 και σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί όλες οι επίπονες και χρονοβόρες προσπάθειές μας είχαν το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε δηλαδή να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεών μας όπως ακριβώς έπρεπε. Αυτό επετεύχθη όταν βρήκαμε το κλειδί που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε τα αρμόδια γραφεία του e- ΕΦΚΑ και με τη βοήθεια και συμπαράσταση των αρμοδίων φορέων του e- ΕΦΚΑ και του Εντασσόμενου Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί  να παρουσιάστηκαν σε πολύ λίγους συναδέλφους λάθη για τα οποία είμαστε εδώ για να τα επιλύσουμε καθώς όποιο λάθος και όποια παρατυπία έγινε γνωστή την έχουμε μεταφέρει στα αρμόδια όργανα και αναμένουμε απάντηση. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι μετά τον επανυπολογισμό που έχει γίνει με τον Νόμο 4387/2016 ο καθένας από εμάς έχει τον προσωπικό του λογαριασμό και δεν είναι ίδιος με κανέναν άλλο.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους συναδέλφους μας που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 και σε πολλούς δεν έχει επανυπολογιστεί η σύνταξή τους με τον Νόμο 4670/2020 (Νόμος Βρούτση). Εμείς μεταφέραμε το θέμα στα αρμόδια όργανα του ΕΦΚΑ, ζητάμε δε από εσάς να επικοινωνήσετε μαζί μας για να δώσουμε τα στοιχεία σας για να λυθεί το θέμα.

Επίσης όποιος συνάδελφος-συναδέλφισσα αισθάνεται ότι έχει αδικηθεί από τον επανυπολογισμό της σύνταξής του θα μπορεί να κάνει ένσταση. Και εμείς είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε και να στηρίζουμε κάθε αίτημα που είναι σε σωστή βάση. Τέλος αγαπητοί συνάδελφοι όλοι εμείς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας οι οποίοι επί τρία χρόνια τρέξαμε, προσπαθήσαμε, κτυπήσαμε πόρτες Υπουργείων και αρμοδίων παραγόντων, που πολλές φορές ήταν ερμητικά κλειστές, αισθανόμαστε δικαιωμένοι καθώς όλες οι προσπάθειές μας είχαν το αποτέλεσμα που μας δικαιώνει και να είστε βέβαιοι ότι πάντα θα είμαστε κοντά σας κάνοντας το καθήκον μας.

Η Διοίκηση

Ζούμε κατά τύχη σε μια χώρα χωρίς πρόγραμμα

Του Κ. Α. Ναυπλιώτη

Συνταξιούχου ΗΣΑΠ

Μπορεί κανείς να φανταστεί τί θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η τηλεόραση και η εικόνα που μας δίνει, αν δεν υπήρχαν όλα τα ηλεκτρονικά μέσα που είναι αδιάψευστος μάρτυρας ενάντια σε κάθε ψεύτη και διαστρεβλωτή της πραγματικότητας. Τί θα μας έλεγαν αυτοί που “ηγούνται της 4ης βιομηχανικής Επανάστασης”!!! Αυτοί λοιπόν αποδεικνύονται ως εσκεμμένα ψεύτες και διαστρεβλωτές της πραγματικότητας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους πολιτικούς, αλλά και στους ανόητους, προκλητικά βαστάζους και υπηρέτες της εξουσίας. Ως απλό παράδειγμα θα αναφέρω τους Πρετεντέρη, Τζήμα, Πορτοσάλτε και το προκλητικά ενεργούμενο Κανάλι της Εξουσίας που ως άλλη ΥΕΝΕΔ εκδίδει κυβερνητικές ανακοινώσεις. Και επί του προκειμένου τον παραιτηθέντα  – καρατομηθέντα επιτελάρχη των συγκοινωνιών τον…μεγάλο, πρώην υπουργό συγκοινωνιών Καραμανλή ο οποίος “διασφαλίζει την ασφάλεια” των τραίνων. Χωρίς βέβαια να εξαιρείται ο ενορχηστρωτής τού ψεύδους και αρχηγός των ανηθίκων! Δυστυχώς το φρικιαστικό συμβάν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως έγκλημα εκ προμελέτης που ήρθε να επιβεβαιώσει το ψέμα και την υποκρισία των κυβερνώντων, και ίσως ενός συστήματος, που για να καλύψει τα λάθη και τις παραλήψεις του προσπαθεί να δικαιολογηθεί και να προστατευτεί λέγοντάς μας για αβλεψία και ανθρώπινο λάθος… Αν όμως λειτουργούσε “Σύστημα Ελέγχου Κυκλοφορίας” το οποίο θα ήλεγχε την πορεία των τραίνων και την σηματοδότηση θα ήταν αν όχι αδύνατο, τουλάχιστο θα ελαχιστοποιούνταν τέτοιου είδους γεγονότα. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πως αν έστω και από λάθος ή αβλεψία περάσει το τραίνο κόκκινο σήμα θα τον “πιάσει” η αυτόματη πέδηση, οπότε και θα σταματήσει το τραίνο. Αν πάλι για κάποιο λόγο δεν “ανάβει” το πράσινο σήμα για να περάσει το τραίνο, αν αυτό βρίσκεται σε σταθμό είναι υποχρεωμένος ο Σταθμάρχης αφού ελέγξει αν είναι ασφαλής η πορεία τού τραίνου να τού δώσει έγγραφη εντολή για να φύγει. Αλλά ακόμα και αν το τραίνο δεν βρίσκεται σε σταθμό, ο Σταθμάρχης βλέπει και ελέγχει ότι η πορεία που ακολουθεί το τραίνο είναι ασφαλής, είτε από το σταθμαρχείο τοπικά είτε μέσω του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας το οποίο “βλέπει” και ελέγχει όλη τη γραμμή… Δεν είναι δυνατό όταν “ο άνθρωπος έχει φτάσει στο φεγγάρι” η χώρα μας να κινείται με τον αραμπά!     Όμως, δυστυχώς, έχει αποδειχτεί πως όλα λειτουργούσαν και λειτουργούν στην τύχη(!), μέχρι που αυτή δεν βοήθησε ούτε τους υποκριτές  και  απατεώνες και βέβαια ασυνείδητους που οδήγησαν στο χαμό και το βίαιο θάνατο δεκάδες (κυρίως νέους) ανθρώπους, αλλά και στο να ζη μια ολόκληρη κοινωνία τραγικές στιγμές, γιατί κάποιοι πίστεψαν πως μπορούν να κυβερνήσουν με μοναδικό σκοπό και στόχο το κέρδος και ότι η εξαπάτηση των πολιτών μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επιπτώσεις. Δυστυχώς όμως, οι επιπτώσεις γι’ αυτούς εξαντλούνται σε μια παραίτηση! Ενώ η πληρωμή των μονίμως χαμένων φτάνει μέχρι τον θάνατο, από τον οποίο δεν υπάρχει γυρισμός ούτε μετάνοια ούτε εξιλέωση…
Τα παραπάνω, και πολλά ακόμα δείχνουν μια χώρα σε παρακμή και μια κοινωνία που οδηγείται στην χαύνωση, που, ευτυχώς μέσα στη δυστυχία και στην απαξία τής ανθρώπινης ζωής, κάποιοι “δεν μασάνε” και όπως έδειξαν τα γεγονότα δεν μπορούν να χειραγωγηθούν. Αυτοί είναι οι νέοι που όσο και αν το επιδιώκει η ασυνείδητη και αδιάντροπη εξουσία, που δρα με “τις παραλλαγές τού Χαμαιλέοντα, το σπείρωμα τής έχιδνας και το θαλάμι τού χταποδιού” βρίσκονται ή θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για μια καλύτερη κοινωνία.

Έχει εκλείψει ο πολιτικός διάλογος

Οι πολιτικοί μας δεν αισθάνονται την κρισιμότητα της πολιτικής κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας και δεν αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις κραυγές αγωνίας που εκπέμπουν οι Έλληνες πολίτες. Όσο περνούν οι μέρες και μπαίνουμε πιο βαθιά στην προεκλογική περίοδο τόσο ενισχύονται οι φόβοι για μία άγρια, τοξική και ανθρωποφαγική περίοδο από τους υποψηφίους. Όλο και πληθαίνουν τα ακραία και λαϊκίστικα φαινόμενα που απευθύνονται στα χαμηλά ένστικτα των ψηφοφόρων και όλο και περισσότερο απουσιάζει ο πολιτικός λόγος με επιχειρήματα και προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εκπέμπουν διαρκώς αντιφατικά μηνύματα δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερη σύγχυση σε μία κοινωνία που ασφυκτιά κάθε μέρα περισσότερο καθώς όλοι τους πολιτεύονται με ελάχιστες αλήθειες και με πολλά ψέματα. Πολιτεύονται με υπεκφυγές ή ακόμη καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες. Δεν γνωρίζουμε μέχρι που φτάνει ο κατήφορος και τι άλλο θα δουν τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας μέχρι την ημέρα των εκλογών. Όλοι οι πολιτικοί μας που διεκδικούν την ψήφο τους θα πρέπει με κάθε ειλικρίνεια να μας πουν τι θα κάνουν για να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών. Να γίνει κριτική των πεπραγμένων, να γίνουν συγκρίσεις, να προβληθούν τα λάθη και οι παραλείψεις ή από την άλλη τα επιτεύγματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το γκρέμισμα είναι εύκολο, το δύσκολο είναι το χτίσιμο.

Σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας μας επικρατεί ο άκρατος και πολλές φορές χυδαίος λαϊκισμός, ο οποίος στα 9 χρόνια των μνημονίων με τα τρία χρόνια της πανδημίας του Covid-19 και τελευταία με την ενεργειακή κρίση και με τις αλματώδεις ανόδους των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, έχει φέρει πολλά δεινά στη χώρα μας και στους κατοίκους της. Δυστυχώς η αισιοδοξία των προθέσεων διαψεύδεται από την αισιοδοξία των αμείλικτων αριθμών και των μηνυμάτων που συνεχώς μας κατακλύζουν και μας καθιστούν ανήμπορους να αντιδράσουμε. Αν και ψηφίζονται σήμερα αναπτυξιακοί νόμοι δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στον λαό μας και από την άλλη πλευρά η διαρκής ύφεση και η διαρκής άνοδος της ανεργίας δεν αποτελούν και τα καλύτερα μηνύματα αισιοδοξίας.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο, ασφυκτιούν και περιμένουν με αγωνία το πότε θα αποφασίσουν να ομονοήσουν οι πολιτικοί μας ηγέτες, να δουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας και από κοινού να επεξεργαστούν το σχέδιο της σωτηρίας της πατρίδας μας και των κατοίκων της οι οποίοι τα τελευταία 13 χρόνια υποφέρουν χωρίς να ευθύνονται για τη μακροχρόνια κρίση που πλήττει τη χώρα μας, αδιαφορώντας οι πολιτικοί μας αν σε αυτή τη χώρα ζουν άνθρωποι που προσπαθούν και θέλουν να ζήσουν και που δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματα απαιτούν από τους πολιτικούς να τους τα αναγνωρίσουν.

Η Διοίκηση

Έτοιμη και η νέα εφημερίδα του Σωματείου μας, τεύχος 166

Ολοκληρώσαμε την έκδοση του φύλλου της εφημερίδας του Σωματείου μας “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος” τ. 166. Ακολούθησε το δρόμο για το πιεστήριο και τα ΕΛΤΑ με στόχο σύντομα να είναι σπίτια σας. Ωστόσο μέχρι τότε μπορείτε να το δείτε από ΕΔΩ, όπως ακριβώς θα είναι τυπωμένο και να το ξεφυλλίσετε διαβάζοντας το.

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 167. Δείτε ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.