Αρχική » Μουσεία

Αρχείο κατηγορίας Μουσεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Αντώνης Γεωργιλάς

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Κώστας Τουρναβίτης

Ιωάννης Μαξούρης

Είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε!

Χειμώνας είναι. Κρύο, παγωνιά. Ευχόμαστε σε όλους τους συνταξιούχους καλή δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.

Υπάρχει μια "ζεστασιά" ανθρώπινη εδώ. Και έχουμε τις υποδομές που όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σας περιμένουμε καθημερινά από το πρωί ώς τη μία το μεσημέρι...

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2025

Κυκλοφορεί ήδη το πρόγραμμα εκδρομών για το 2025. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Σωματείο, αλλά και από ΕΔΩ μπορείτε να το ξεφυλλίσετε και να δείτε τι έχουμε ετοιμάσει για τη φετινή χρονιά Επικοινωνήστε με την Έφορο του Σωματείου κ. Κουλοβασιλοπούλου Φωτεινή και μη διστάσετε να ζητήσετε όποια επιπλέον πληροφορία θέλετε.

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο επιτραπέζιο του 2025, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας.

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2025

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2025. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

«Να και μια ευχάριστη Είδηση για τον ΗΣΑΠ και την ιστορία του»

Εφόσον όπως λέει ο κ. Κοτταράς το Αρχείο δεν μετακινήθηκε και παραμένει στους χώρους φύλαξης της Εταιρίας ας δώσει εντολή και το Αρχείο να δοθεί στο Μουσείο εκεί που βρίσκονται πάρα πολλά Αρχεία και Σχέδια τόσο από τους ΗΣΑΠ όσο και από τους ΕΗΣ και ΣΑΠ.

Τα οποία άλλα διασώσαμε με δικές μας ενέργειες πριν καταστραφούν και πριν πεταχτούν στους κάδους των απορριμμάτων και άλλα που μας παραχωρήθηκαν από τις προηγούμενες Διοικήσεις της Εταιρίας, οι οποίες είχαν εκτιμήσει και στηρίξει τις προσπάθειές μας για το Μουσείο(εκτός από τον κ. Θωμόπουλο).

Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι όλο το Αρχειακό Υλικό που βρίσκεται στο Μουσείο, είναι προσβάσιμο σε Μαθητές, Φοιτητές και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται να αντλήσει Στοιχεία για την πλούσια Ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος των Εργαζομένων στους ΣΑΠ – ΕΗΣ – ΗΣΑΠ.

Για τον σκοπό αυτό στον 1ο όροφο του Μουσείου, υπάρχει ειδικός χώρος, που χρησιμοποιείται από τους παραπάνω οι οποίοι εξυπηρετούνται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου τις ημέρες και ώρες που λειτουργεί το Μουσείο.

Σημείωση:

Την εποχή που ο κ. Θωμόπουλος είχε αναθέσει τη Σύνταξη Μελέτης για την Οργάνωση, Ανάδειξη και Αξιοποίηση του Αρχείου των ΗΣΑΠ είχε έρθει κάποιος κύριος εκ μέρους του κ. Θωμόπουλου και μου ζήτησε να του δώσω και τα Αρχεία που έχουμε στο Μουσείο.

ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ.

Μόνο που έφυγε όπως ήρθε.

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ.

Όπως είχε έρθει και μια Ομάδα, Επιστήμονες έτσι μου είχαν συστηθεί, διαφόρων Ειδικοτήτων και μου ζητούσαν να ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ όλους τους Εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Ήθελαν να Ξηλώσουν τις Προθήκες, να βάλουν άλλα Εκθέματα και να ξαναστήσουν το Μουσείο από την αρχή, αντλώντας χρήματα κάποιες χιλιάδες ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που μπορούσαν, όπως έλεγαν, να πάρουν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Και αυτοί έφυγαν όπως ήρθαν.

Και βέβαια δεν ξεχνώ τον κ. Θωμόπουλο, ο οποίος με είχε καλέσει στο Γραφείο του και μου ζητούσε να μεταφέρω Εκθέματα από το Μουσείο, για να στολίσει το Γραφείο του.

Ήθελε να κάνει ένα δικό του Εκθεσιακό χώρο για να τον βλέπουν όσοι τον επισκέπτονται.

Η απάντησή μου ήταν: «Όποιος θέλει να ενημερωθεί για την Ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων να έρθει στο Μουσείο».

Από το Μουσείο, τους Εκθεσιακούς και Αποθηκευτικούς χώρους δεν μετακινείται κανένα Έκθεμα, κανένα έγγραφο, κανένα Σχέδιο.

Είναι όλα καταγραμμένα από την Βιομηχανική Αρχαιολόγο κα. Μαρία Μαυροειδή και από την Αρχειονόμο κα. Φλώρα Αναστασίου.

Και αντίγραφα της καταγραφής βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως δεν ξεχνώ ότι επί των ημερών του κ. Θωμόπουλου «καρναβαλίστικαν» τα Ιστορικά Ξύλινα Βαγόνια. Δρομολογήθηκαν από Πειραιά προς Κηφισιά ρυμουλκούμενα με άμεσο κίνδυνο να καταστραφούν και να θρηνήσουμε θύματα για να διαφημίσουν την Μπύρα «Μάμος». Δεν μάθαμε όμως ποτέ εάν ζήτησε εξηγήσεις από αυτούς, που είχαν την ευθύνη και την φαεινή ιδέα στο να διαφημιστούν οι Μπύρες με τα Ιστορικά Ξύλινα Βαγόνια.

Φανταστείτε τώρα Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι Συνταξιούχοι και Εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ, εάν είχα μεταφέρει στη Γενική Διεύθυνση Εκθέματα για να στολίσει το Γραφείο του ο κ. Θωμόπουλος.

Εάν έδινα στον Κύριο που μου είχε στείλει τα Αρχεία που μου ζητούσε και εάν είχα πιστέψει και εμπιστευτεί τους Επιστήμονες που μπορούσαν να πάρουν τα χιλιάδες Ευρώ όπως έλεγαν από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να Οργανώσουν από την αρχή το Μουσείο, το τι θα είχε γίνει: ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΣΕΠΩΣΕΙ ΤΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ.

Να λοιπόν γιατί είμαι, είμαστε επιφυλακτικοί, όσοι ασχολούμαστε με το Μουσείο σε Ομάδες, Οργανώσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα, που κάθε φορά, βρίσκουν ευκαιρίες και διαδρόμους, για να εξυπηρετούν: Προσωπικά, Παραταξιακά, ή Κομματικά συμφέροντα.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΌ ΤΟΝ κ. ΚΟΤΤΑΡΑ να δοθούν στο Μουσείο μας, στο Μουσείο των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων:

α) Τα Αρχεία των ΗΣΑΠ, γιατί εκεί ανήκουν, εκεί που βρίσκονται και τα υπόλοιπα Ιστορικά Αρχεία της Εταιρίας ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ.

β) Και από τον κ. Δαμάσκο τις βιβλιοθήκες της κας. Αγγελικής Ντόλκα, που τις είχαμε ζητήσει από τις 25 Φεβρουαρίου 2022 χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση του ή δεν διάβασε το έγγραφο που του στείλαμε ή το πιθανότερο να μας αγνόησε.

Οι βιβλιοθήκες της κας. Ντόλκα μας είναι απαραίτητες για να τοποθετήσουμε το αξιόλογο Αρχείο της.

Για να είναι όλα τα παραπάνω προσβάσιμα σε Μαθητές, Φοιτητές, αλλά και σε όποιον άλλο θέλει να πληροφορηθεί και να αντλήσει στοιχεία από την πλούσια Ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ.

Του πρώτου Αστικού Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.

Αλλά και για την πάντα σωστά και διαχρονικά ενημερωμένη και ανανεωμένη σηματοδότηση των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ιδιαίτερα τώρα μετά την τραγωδία των ΤΕΜΠΩΝ.

Τέλος έχω, έχουμε μια απορία και ζητάμε απαντήσεις.

α) Ποιος είναι και που βρίσκεται ο χώρος φύλαξης των Ιστορικών Αρχείων της Εταιρίας ΣΑΠ-ΕΗ-ΗΣΑΠ;

β) Ποιος ή Ποιοι και με βάση ποιες Αποφάσεις της Διοίκησης των ΣΤΑ.ΣΥ έχουν την ευθύνη της προστασίας και φύλαξης των Αρχείων;

γ) Έχει γίνει Απογραφή των Ιστορικών Αρχείων; Πότε και από Ποιους;

δ) Έχουν ενημερωθεί τα Υπουργεία Πολιτισμού και Μεταφορών για την ύπαρξη των Ιστορικών Αρχείων των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων;

Πότε και από Ποιους;

Αυτά προς το παρόν για τα Ιστορικά Αρχεία των ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.

Ζητάμε ακόμα από τον κ. Κοτταρά να παραχωρηθούν άμεσα στο Μουσείο μας οι Ελεύθεροι χώροι στον Ημιώροφο του Μεγάρου Πειραιά, για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του Μουσείου, όπως του το είχαμε ζητήσει με το από 23 Νοεμβρίου 2023 με κοινό έγγραφο Μουσείου και Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ.

Χωρίς να έχουμε μέχρι σήμερα λάβει καμία απάντηση.

ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Ή ΑΡΝΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ.

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Φωτόπουλος

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΗΣΑΠ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα τολμήσουν να υλοποιήσουν τα όποια σχέδιά τους:

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΗΣΑΠ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ.

Πριν από 78 χρόνια οι Γερμανοί κατακτητές Ναζί, είχαν υψώσει στην Ταράτσα του Μεγάρου την Γερμανική Σημαία με την Σβάστικα.
Είναι η σημαία που είχαν κατεβάσει οι Τεχνίτες της Εταιρίας (ΕΗΣ) και η οποία σήμερα βρίσκεται κλειδωμένη σε κάποια βιβλιοθήκη του Μουσείου.
Δεν γνωρίζουμε ποια οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις ανιστόρητες αυτές αποφάσεις που μας είχε ανακοινώσει χαμογελώντας ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των ΣΤΑ.ΣΥ κ. Νικόλαος Χαιρέτας όταν μας είχε πει ότι θα κάνει έξωση στο Μουσείο και τα Γραφεία του Σωματείου.
Ούτε ποια Σημαία και ποιας Εθνικότητας, θα είναι η Σημαία που θα υψώσουν στην Ταράτσα του Κτιρίου.
Αυτό όμως που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, είναι ότι δεν θα αφήσουμε τον κάθε περαστικό και ανιστόρητο να διαλύσει και να καταστρέψει το Μουσείο μας.
ΟΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΑΕΙ.
ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Πειραιάς 21 Μαΐου 2022

Οι Διοικήσεις
ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΗΣΑΠ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΒΑΓΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σε απάντηση σχετικού αιτήματος των Διοικητικών Συμβουλίων του Μουσείου και του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ που είχαμε υποβάλει από τις 3 Μαΐου 2022 για την μετακίνηση των δύο Ιστορικών Ξύλινων Βαγονιών από το Αμαξοστάσιο του Φαλήρου που βρίσκονται και φυλάσσονται, στην 3η Τροχιά του Σταθμού Πειραιά, με την ευκαιρία των Εκδηλώσεων για την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, την Τρίτη 17 Μαΐου επήραμε την παρακάτω απάντηση από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΣΤΑ.ΣΥ κ. Χαράλαμπο Δαμάσκο.

«Αξιότιμοι κύριοι,

όπως γνωρίζετε η εταιρεία μας έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια εμπράκτως στο Σωματείο σας, καθώς και στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, πιστεύοντας βαθιά στο πολιτιστικό έργο που διάγετε, προστατεύοντας την εθνική μας σιδηροδρομική κληρονομιά. Θα ήθελα όμως μετά λύπης μου να σας ενημερώσω, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της Διεύθυνσης Συντήρησης, ότι δεν είναι εφικτή η μεταφορά των ξύλινων βαγονιών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείου και των δράσεων που επιθυμείτε να υλοποιήσετε στις 22 Μαΐου 2022, καθώς απαιτείται εξειδικευμένη συντήρηση και αναλυτικός έλεγχος της ικανότητας κύλισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους, εργασίες όπου δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Χαράλαμπος Δαμάσκος

Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος

Σεβόμαστε την απάντηση που πήραμε και έτσι πρέπει να γίνεται κάθε φορά που μετακινούνται τα Ιστορικά παροπλισμένα Οχήματα του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, όχι μόνο για την προστασία τους, άλλα και για την ομαλή λειτουργία της Συγκοινωνίας, αλλά και των Εργαζομένων.

Η ίδια ευαισθησία υπήρξε και το Σάββατο 25 Μαΐου 2019 όταν μετακινήθηκαν τα Ξύλινα Βαγόνια από τον Πειραιά μέχρι την Κηφισιά που κόλλησαν στις πλαϊνές επιφάνειές τους Αφίσες για να διαφημίσουν Μπύρες;

Ρωτήθηκαν τότε οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Εταιρίας ή αδιαφόρησαν γιατί αυτό που τους ενδιέφερε ήταν τα ευρώ που πήραν;

Όπως ρωτήθηκαν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων των εγκαταστάσεων και του Τροχαίου Υλικού όταν μετακινήθηκε το Λειαντικό Φονιάς από την Κηφισιά που σκόρπισε τον θάνατο στον συνάδελφό μας Πέτρο Γιάμαλη και τον σοβαρό τραυματισμό και άλλων εργαζομένων;

ΕΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΔΗ

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΛΕΙΑΝΤΙΚΟ;

Το πόρισμα αυτών που διενέργησαν ελέγχους ολοκληρώθηκε;

Δόθηκε στην δημοσιότητα;

Εάν υπάρχει απάντηση την περιμένουμε για να την δημοσιεύσουμε στην Εφημερίδα μας και σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Πειραιάς 18 Μαΐου 2022

Οι Διοικήσεις

ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ ΚΑΙ

ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΗΣΑΠ

Η καθολική αντίσταση των Ελλήνων μέσα από τον τύπο της εποχής- Έκθεση στο Μουσείο από 6 Οκτωβρίου 2021

19412021

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Σε συνεργασία με το αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων

Γεώργιος Λεβιθόπουλος

Γιορτάζοντας τα 80 χρόνια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 παρουσιάζουν την καθολική αντίσταση των Ελλήνων μέσα από τον τύπο της εποχής.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αυθεντικές εφημερίδες και προκηρύξεις του παράνομου αντιστασιακού τύπου της κατοχής, απ’ όλο το φάσμα των αντιστασιακών οργανώσεων και ομάδων 1941-1944.

Για να θυμόμαστε  – Να διδασκόμαστε – Να εμπνεόμαστε.

Η παρουσίαση των εκθεμάτων θα γίνει στον ισόγειο χώρο του Μουσείου, που βρίσκεται στον τερματικό σταθμό του Πειραιά από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2021 από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. καθημερινά.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Οι Διοικήσεις

Στις 18 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια του Μνημείου στο Μουσείο

Περιμένοντας να κλείσει η εφημερίδα μας, χαλαρώστε λίγο απολαμβάνοντας έναν εξαιρετικό ΚΥΡ έργα του οποίου σκίτσα συχνά αναδημοσιεύουμε και στην εφημερίδα μας.

Αυτές τι μέρες ετοιμάζουμε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ αρ. 111 με άμεση επικαιρότητα, όπως είναι το Μνημείο έξω από το Μουσείο τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν μέσα σ’ αυτό το 15νθήμερο.

Δείτε την πρώτη είδηση μας:

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:00 το πρωί θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης το οποίο βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του Μουσείου στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στους αγώνες που έκαναν οι εργαζόμενοι στους ΕΗΣ κατά τον πόλεμο Ελλάδας – Ιταλίας – Γερμανίας τα έτη 1940-1945.

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μία μικρή αναγνώριση στους σκληρούς και ενωτικούς αγώνες των παλαιοτέρων συναδέλφων μας για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Μουσείου και του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΣΤΑ.ΣΥ κ. Νικόλαο Παπαθανάση αποφάσισαν τα αποκαλυπτήρια να γίνουν από τους παλαίμαχους συνδικαλιστές Γιάννη Παπαδημητρίου και Πέτρο Ψαρόγιαννη, οι οποίοι την εποχή εκείνη με τους αγώνες τους και με τους αγώνες του υπόλοιπου προσωπικού αντιστάθηκαν στους κατακτητές.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και τους εργαζόμενους των ΣΤΑ.ΣΥ να τιμήσουν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή εκδήλωση.

Τα εγκαίνια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Μουσείο

Μουσείο ΗΣΑΠ

Από το 1835, που έγινε η πρώτη πρόταση για ίδρυση αστικού σιδηροδρόμου, μέχρι σήμερα, η ιστορία του πέρασε διάφορα στάδια υλοποίησης, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αλληλένδετα με την ιστορία της Αθήνας αυτής της περιόδου.

Το 1869 ο πρώτος Ελληνικός σιδηρόδρομος με ατμοκίνηση, συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά και βελτιώνει σημαντικά τη μεταξύ τους συγκοινωνία που μέχρι τότε γινόταν μόνο με άμαξες και υποζύγια.

Το 1904 ο εξηλεκτρισμός της γραμμής σηματοδοτεί τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Παράλληλα ηλεκτροκινείται (1910) και ο μέχρι τότε ιππήλατος τροχιόδρομος (τραμ) της Παραλίας Πειραιά.

Από το 1926 μέχρι το 1975 εκτελούνται μεγάλα έργα επέκτασης του δικτύου.Ο σταθμός της Ομόνοιας εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 21 Ιουλίου του 1930, δίνοντας στο σημείο αυτό έναν αέρα ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Το 1976 η εταιρεία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων κρατικοποιείται και με τη σημερινή της ονομασία, εντάσσεται στο σύστημα Αστικών Συγκοινωνιών της Πρωτεύουσας.

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το Μουσείο αυτό ήταν όραμα του Μανώλη Φωτόπουλου, υπαλλήλου των Η.Σ.Α.Π. από το 1990.
Ο ίδιος ξεκινά την υλοποίησή του αργότερα, το 1995 ώς συνταξιούχος, στα γραφεία του τότε Συλλόγου και τώρα Σωματείου Συνταξιούχων των Η.Σ.Α.Π. στην οδό Μενάνδρου 51, με στόχο να αναδειχθεί η ιστορία της προόδου του ηλεκτιρκού σιδηροδρόμου και η συμμετοχή σ’αυτή όλων των εργαζομένων στην εταιρεία.

Ξεκινά “…με ένα φαναράκι κι ένα καπέλο…” Ψάχνει σε όλους τους χώρους, αποθήκες, μάντρες, ακόμα και στα βαρέλια με τα σκουπίδια, από Πειραιά μέχρι Κηφισιά και με κριτήριο την πείρα του και το μεράκι του, συγκεντρώνει οτιδήποτε θεωρεί χρήσιμο για την δημιουργία του Μουσείου.

Μετά από πολλές και μεγάλες προσπάθειες, βρέθηκε και παραχωρήθηκε ο χώρος αυτός, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2005, έχοντας στη συλλογή του 2000 αντικείμενα (έκθεση και αποθήκη), καθώς και 3000 και πλέον βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες που θα αποτελέσουν τη βάση για την επέκταση του Μουσείου και την δημιουργία βιβλιοθήκης.

 

Εικόνες από το ανακαινισμένο μουσείο μας

Ο κεντρικό επιβατικός σταθμός στον Πειραιά…

Εσωτερικοί χώροι του μουσείου με ιδιαίτερη προσοχή και ευθύνη…

Αλλη μια άποψη στο εσωτερικό του μουσείου μας…

Σε λίγο, περισσότερες φωτογραφίες…

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στο Μουσείο μας

Η πρόσφατα συσταθείσα Μικτή Χορωδία του Πειραιά “LIBRO CORO”, υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή, έχει συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό της, δύο συνθέσεις του Γιάννη Ιωάννου “Τα τρένα”. Είναι ένα κομμάτι χωρίς λόγια, ειδικά γραμμένο για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής και τη συναυλία στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και το τραγούδι “Ειρήνη” από τον κύκλο “Αχιλλέας ο Μυρμιδόνας” σε στίχους Γ. Τσιτρούλη.

Η Είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.

20 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Το 2015 κλείνουν 20 χρόνια από τότε που οι συνταξιούχοι των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (ΗΣΑΠ) δημιούργησαν το Μουσείο τους.

Σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η πλούσια ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, του πρώτου Αστικού Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα που πρωτολειτούργησε στις 27 Φεβρουαρίου 1869 και τρίτου στον κόσμο μετά του Λονδίνου το 1863 και της Ν. Υόρκης το 1867, της Εταιρίας που εργαστήκαμε για 30, 35 και 40 χρόνια, αλλά και της προσφοράς των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες και σκληρούς αγώνες (πόλεμοι, δικτατορίες, εξορίες, φυλακίσεις, μισθοί πείνας κ.α.) συνέβαλαν καθοριστικά έτσι ώστε ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να είναι σήμερα ένα από τα πιο αξιόπιστα αστικά συγκοινωνιακά μέσα στην Ελλάδα.

Τι μπορούν να δούνε οι επισκέπτες του Μουσείου:

Στους εκθεσιακούς χώρους του Υπογείου, Ισογείου, Ημιώροφου, 1ου και 2ου ορόφου, θα ενημερωθούν για όλη την ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και συγκεκριμένα:

Για τον Ατμήλατο, τον Ηλεκτρικό, τα Τραμ της Παραλίας, του Περάματος καθώς και για τα Πράσινα Λεωφορεία.

Μπορούν ακόμα να δούνε:

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για την επισκευή και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν διαχρονικά στο εργοστάσιο οι μηχανοτεχνίτες, οι σιδηρουργοί, οι τεχνίτες επισκευής οχημάτων σιδηροδρόμου, οι ηλεκτρολόγοι και οι ξυλουργοί όταν επισκεύαζαν, διασκεύαζαν και κατασκεύαζαν τα ξύλινα βαγόνια και άλλα πολλά.

Τέλος μπορούν να δούνε ένα από τα πρώτα ξύλινα βαγόνια κατασκευής του 1904, καθώς και ιστορικά έγγραφα, σχέδια, βιβλία, φωτογραφίες, από όλη την ιστορική διαδρομή της Εταιρίας.

Ενώ στην αίθουσα «Γιάννης Παπαδημητρίου» όλη την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου από το 1920 έως και τις 20 Απριλίου 1967.

Να επισημανθεί ότι:

Το Μουσείο δεν επιχορηγείται από κανέναν δημόσιο φορέα αλλά συντηρείται από πόρους που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τους 2.000 συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν εθελοντικά ένα (1) ευρώ κάθε μήνα από την πενιχρή σύνταξή τους.

Λειτουργεί κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πειραιάς 3 Φεβρουαρίου 2015

 

Με εντολή Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Φωτόπουλος

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ.175.  ΕΔΩ το τ.174 ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση φωτογραφίας στο διάδρομο που οδηγεί στο Σωματείο μας

Μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων η 1 Οκτωβρίου. Η σκέψη µας στρέφεται σ΄ αυτούς που µε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη σοφία τους, δένουν και ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό. Ας είναι ανοιχτές οι αγκαλιές μας γι' αυτούς!