Αρχική » Περίεργα και Παράξενα

Αρχείο κατηγορίας Περίεργα και Παράξενα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2023. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...
Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του2023, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Πώς προσδιορίζεται η ιθαγένεια για τα μωρά που γεννιούνται σε διεθνείς πτήσεις

Ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αποθαρρύνονται από το να πραγματοποιούν αεροπορικά ταξίδια. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ ασφαλές να ταξιδέψει κάποια εγκυμονούσα μέχρι τις 36 εβδομάδες, αν και υπάρχουν ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που έχουν αυστηρότερες πολιτικές που δεν επιτρέπουν στις εγκύους να ταξιδεύουν ήδη από την 28η εβδομάδα κύησης. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, υπήρξαν περιστατικά μητέρων να γεννούν ενώ βρίσκονται στον αέρα.

Για παράδειγμα, αναφέρει το grunge.com, μια γυναίκα από τη Γιούτα βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο για τη Χονολουλού όταν γέννησε. Σύμφωνα με την Washington Post, δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος και γέννησε εν μέσω πτήσης. Αποδείχθηκε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία τοκετού και ευτυχώς, τόσο για εκείνη όσο και για το μωρό, ένας γιατρός και μερικές νοσοκόμες βρίσκονταν στο ίδιο αεροπλάνο και ξεγέννησαν με ασφάλεια το μωρό. Προφανώς, η γυναίκα ήταν 29 εβδομάδων έγκυος. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, λοιπόν, ποια είναι η υπηκοότητα του μωρού;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ιθαγένεια ενός μωρού που θα γεννηθεί σε διεθνή πτήση

Δεν υπάρχει καθολικός νόμος που να καθορίζει την ιθαγένεια ενός μωρού που γεννήθηκε στον αέρα, και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξετάζονται για να καθοριστεί η εθνικότητα. Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες, για παράδειγμα, ακολουθούν τον κανόνα του «jus soli», που σημαίνει «δικαίωμα του εδάφους». Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που γεννιέται σε αεροπλάνο που πετά πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ λαμβάνει αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα ανεξάρτητα από την εθνικότητα των γονέων, αναφέρει το mentalfloss.com.

Ωστόσο, υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου το μωρό μπορεί να λάβει διπλή υπηκοότητα εάν οι γονείς δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ. Άλλες χώρες, από την άλλη, ακολουθούν τον κανόνα «jus sanguinis», που σημαίνει «δικαίωμα αίματος». Αυτό σημαίνει ότι η υπηκοότητα του μωρού ακολουθεί αυτόματα την υπηκοότητα των γονέων.

Εάν η μητέρα γεννήσει σε αεροπλάνο που πετά πάνω από διεθνή ύδατα, το δικαίωμα του εδάφους δεν ισχύει. Και αν για κάποιο λόγο, το δικαίωμα του αίματος δεν είναι επιλογή, σύμφωνα με το How Stuff Works, η ιθαγένεια του βρέφους εξαρτάται από τη χώρα που είναι νηολογημένο το αεροσκάφος, ανεξάρτητα από το πού απογειώθηκε και πού κατευθύνεται.

Βότκα: Πώς θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τη μούχλα από το σπίτι

Πού αλλού μπορεί να σας φανεί χρήσιμη

Πέρα από ένα δυνατό ποτό ή μια βάση για το αγαπημένο σας cocktail, η βότκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις δουλειές του σπιτιού και, μάλιστα, να σας βοηθήσει στη διαδικασία απομάκρυνσης της μούχλας από τα σημεία που έχει συσσωρευτεί.

Η βότκα είναι ένα αποσταγμένο ποτό που συνήθως κυμαίνεται σε αλκοόλ από 40% έως 55%, σύμφωνα με την Britannica. Αν και το οινόπνευμα εντριβής -το οποίο μπορεί να φτάσει επίπεδα ισοπροπυλικής αλκοόλης 70% και άνω- είναι πιθανώς περισσότερο γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες ή την ικανότητά του να αφαιρεί υπολείμματα αυτοκόλλητων από τις περισσότερες επιφάνειες, η βότκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως διάλυμα καθαρισμού παρά ένας δολοφόνος μικροβίων. Η μεσαία περιεκτικότητα σε αλκοόλ της βότκας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνήθως δεν υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να την κάνει ένα πολύτιμο διάλυμα καθαρισμού, ειδικά όταν πρόκειται για μούχλα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση βότκας για τον καθαρισμό της μούχλας

Εάν είχατε ποτέ μούχλα που αναπτύσσεται στο σπίτι, γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζετε γρήγορα και σωστά για να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα. Αν δεν έχετε τα συνηθισμένα καθαριστικά, όπως η χλωρίνη, η βότκα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτή.

Η βότκα, λοιπόν, σύμφωνα με το housedigest.com, είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική για τον καθαρισμό της μούχλας από τα πλακάκια του μπάνιου σας και το προστατευτικό γύρω από την μπανιέρα, το ντους ή τον νεροχύτη σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε ή να ρίξετε λίγη βότκα και να την αφήσετε να καθίσει για περίπου 10 λεπτά, εξηγεί η HuffPost. Αυτό θα βοηθήσει στη διάσπαση της κιμωλώδους ουσίας και θα διευκολύνει το σκούπισμα.

Οι καθαριστικές δυνάμεις της βότκας δεν περιορίζονται, ωστόσο, μόνο στην απομάκρυνση της μούχλας. Εάν είστε ευαίσθητοι στη χρήση χημικών ουσιών και προτιμάτε να χρησιμοποιείτε περισσότερα φυσικά συστατικά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του σπιτιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βότκα για να κάνετε μερικές από τις εργασίες που θα εξοικονομούσατε υπερβολικά το ξύδι. Το NBC πρότεινε ότι η βότκα μπορεί να είναι ιδανική για να απολυμάνετε την κουζίνα σας και να καθαρίσετε τις σανίδες κοπής. Μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τους καθρέφτες και τα παράθυρα και ακόμη και να συνδυαστεί με μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπουκάλι spritz για να λειτουργήσει ως φυσικό αποσμητικό χώρου.

Πέντε από τα πιο ακριβά προϊόντα προς κατανάλωση στον κόσμο

Για τους λάτρεις της γαστρονομίας που διαθέτουν και το αντίστοιχο budget

Οι λάτρεις της γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν να δοκιμάζουν κάποια από τα πιο αποκλειστικά και ακριβά προϊόντα. Ακολουθούν πέντε από αυτά, για τα οποία θα πρέπει κανείς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και να ψάξει για τους καλύτερους προμηθευτές στην περίπτωση που θα θέλει να τα δοκιμάσει.

Σαφράν

Το σαφράν είναι πιο ακριβό ακόμη και από τον χρυσό, κυρίως λόγω της απαιτητικής διαδικασίας συγκομιδής του. Ο κρόκος είναι ο αποξηραμένος στήμονας του φυτού του κρόκου. Κάθε κρόκος παράγει μόνο τρεις στήμονες και καθένας από αυτούς πρέπει να συλλέγεται με το χέρι και να στεγνώνεται στον αέρα. Χρειάζονται περίπου άνθη ποσότητας ενός γηπέδου ποδοσφαίρου για να παραχθεί ένα κιλό ξηρό σαφράν και περίπου 40 ώρες εργασίας για να μαζεφτούν όλα αυτά τα λουλούδια. Ωστόσο, το σαφράν πωλείται συνήθως σε μικρές μερίδες, γιατί μια μικρή ποσότητα από το μπαχαρικό είναι αρκετή για να δώσει το άρωμά της στο εκάστοτε πιάτο. Το κορυφαίο σαφράν στον κόσμο είναι ισπανικής καταγωγής και, σύμφωνα με το mentalfloss.com, πωλείται στα 20 δολάρια περίπου για 2 γραμμάρια.

Νερό Kona Nigari

Το πιο ακριβό νερό στον κόσμο προέρχεται από βάθος 610 μέτρων, περίπου, κάτω από τον ωκεανό στη Χαβάη. Επειδή το νερό λαμβάνεται από τόσο μεγάλο βάθος, υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε μολύνσεις και λέγεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Το αφαλατωμένο νερό είναι συμπύκνωμα ορυκτού θαλασσινού νερού και πρέπει να αναμιγνύεται με κανονικό νερό πριν καταναλωθεί. Εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία, κοστίζει 402 δολάρια ανά 750 ml.

Λευκή τρούφα

Οι λευκές τρούφες είναι ακριβές, λόγω της σπανιότητάς τους. Διαθέσιμες μόνο για λίγους μήνες το χρόνο σε ένα μικρό μέρος της Ιταλίας -την περιοχή του Πιεμόντε- πρέπει να συλλέγονται από ειδικά εκπαιδευμένους «κυνηγούς» τρούφας. Η συγκομιδή της τρούφας κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο ευνοϊκές ήταν οι συνθήκες καλλιέργειας εκείνη τη χρονιά και είναι γνωστό ότι κοστίζουν περίπου 2.000 δολάρια ανά 450 γραμμάρια.

Μοσχάρι Wagyu

Γνωστό και ως η «σαμπάνια» του μοσχαρίσιου κρέατος, το βόειο κρέας Wagyu προέρχεται από ιαπωνικές αγελάδες που φημίζονται για το υψηλό επίπεδο λίπους τους. Και είναι αυτό το λίπος που δίνει στο βόειο κρέας μια εκπληκτική γεύση -το λίπος έχει χαμηλό σημείο τήξης, έτσι λιώνει στο κρέας όταν μαγειρευτεί, με αποτέλεσμα μια ζουμερή γεύση. Το βόειο κρέας Wagyu κοστίζει περίπου 100 δολάρια ανά 450 γραμμάρια. Το καλύτερο Wagyu, μάλιστα, λέγεται ότι προέρχεται από το Kobe. Με μόνο περίπου 3.000 αγελάδες πιστοποιημένες ως Kobe ετησίως, και ακόμη λιγότερες από αυτές που προορίζονται για εξαγωγή, το βοδινό κρέας Kobe είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σπάνια τρόφιμα στον κόσμο -με τιμή περίπου 300 δολάρια ανά μισό κιλό.

Βαλσάμικο ξύδι

Το αληθινό παραδοσιακό βαλσάμικο ξύδι χρειάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια για να παραχθεί και προστατεύεται από το σύστημα Ευρωπαϊκής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παρασκευάζεται από τα σταφύλια Trebbiano που καλλιεργούνται στην περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας. Ο μούστος τους (ο χυμός, η φλούδα, οι σπόροι και τα στελέχη του σταφυλιού) βράζεται στη συνέχεια σε ανοιχτή φωτιά πριν αποθηκευτεί σε ξύλινα βαρέλια για έως και 25 χρόνια. Τα 100 ml αυτού του ειδικού ξυδιού μπορεί να κοστίσουν ακόμη και 180 δολάρια.

Ο γρίφος του βασιλιά με τα άλογα

Μπορείς να τον λύσεις ;

Σε κάποια μακρινή χώρα, ζούσε ένας βασιλιάς ο οποίος ήθελε να βρει έναν καλό και άξιο σύζυγο για την κόρη του. Αποφάσισε να κάνει έτσι έναν διαγωνισμό με ιππότες που είχε πολλές προκλήσεις. Στο τέλος έμειναν μόνο δύο άνδρες. Θέλοντας να αποφασίσει ποιον θα διαλέξει για την κόρη του, ο βασιλιάς διέταξε τους ιππότες να οδηγήσουν τα άλογά τους στη λίμνη. Το άλογο που θα έφτανε τελευταίο θα έπαιρνε την πριγκίπισσα Πώς θα γινόταν όμως αυτό; Οι ιππότες ετοίμασαν τα άλογά τους και οδηγούσαν πολύ αργά προς τη λίμνη. Τους πήρε πολλές μέρες καθώς κανένας από αυτούς δεν ήθελε να είναι ο πρώτος. Τελικά, πήραν απόφαση ότι δεν αντέχουν άλλο, κατέβηκαν από τα άλογα, έκαναν μια χειραψία αποχαιρετισμού και αποφάσισαν να πάνε σπίτι.

Τότε, όμως, η πριγκίπισσα ήρθε σε αυτούς και ψιθύρισε κάτι στα αυτιά τους. Οι ιππότες πήδηξαν, αμέσως, στα άλογα τους και έσπευσαν στη λίμνη. Τι τους είπε η πριγκίπισσα ;

Σκέψου και δες την απάντηση παρακάτω…

Απάντηση:

Η πριγκίπισσα είπε στους ιππότες να ανταλλάξουν τα άλογά τους.

Νεαρός θεωρείται εθνικός ήρωας γιατί ενημερώνει τους οδηγούς… για την ύπαρξη καμερών της τροχαίας

Και το κάνει στον ελεύθερό του χρόνο

‘Ενας έφηβος στην Αυστραλία χαρακτηρίστηκε χιουμοριστικά ως «εθνικός ήρωας» επειδή βοήθησε τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου προειδοποιώντας τους για τις κρυφές κάμερες που ελέγχουν την ταχύτητα που πλησιάζουν.

Ο Μπιου Τζάκσον έχει αφιερώσει τον χρόνο του πριν και μετά τη δουλειά του στην αναζήτηση «άδικων» καμερών ταχύτητας σε όλη την Κεντρική Ακτή στα βόρεια του Σίδνεϊ, που προσπαθούν να πιάσουν ανυποψίαστους οδηγούς.

Ο 17χρονος αποφάσισε να παρέμβει και να λάβει δράση καθώς μπορεί να τον δει κανείς να στέκεται στις άκρες των δρόμων δίπλα στη μοτοσικλέτα του κρατώντας μια χειρόγραφη πινακίδα, προειδοποιώντας τους οδηγούς για το τι τους περιμένει.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να δεχτούν πρόστιμο, τους έχω γλιτώσει πολλά λεφτά»

«Θέλω να προσέχω τους ανθρώπους, καθώς είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζάκσον στο A Current Affair. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να πάρουν πρόστιμο. Τους έχω γλιτώσει πολλά χρήματα στον μήνα που το κάνω. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν πρόστιμο 170 δολαρίων για υπέρβαση του ορίου κατά 4 χλμ.. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι δυσκολεύονται, οπότε θέλω απλώς να τους βοηθήσω», πρόσθεσε.

Ο Τζάκσον έχει διασφαλίσει ότι οι προσπάθειές του δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο, συμβουλευόμενος την αστυνομία, η οποία πιστεύει ότι ο έφηβος κάνει καλό με αυτό το έργο.

«Πιστεύουν ότι προσφέρω στην κοινότητα μια υπηρεσία, καθώς στην πραγματικότητα κάνω τους ανθρώπους να επιβραδύνουν», ανέφερε.

Ενώ στον ίδιο τον Τζάκσον δεν έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο, πιστεύει ότι θα πρέπει να τιμωρούνται όσοι υπερβαίνουν «δραματικά» το όριο ταχύτητας. «Το κάνω για εκείνους που κάνουν τέσσερα ή έξι χιλιόμετρα παραπάνω επειδή παρκάρουν και στη βάση ενός λόφου», δήλωσε.

«Αν ήταν σε σχολική ζώνη ή σε τμήμα δρόμου όπου ο κόσμος τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, δεν θα προειδοποιούσα κανέναν. Όμως συχνά έχουν ρυθμιστεί ώστε να προειδοποιούν τους ανθρώπους που υπερβαίνουν μερικά χιλιόμετρα το όριο ταχύτητας στο κάτω μέρος ενός λόφου και αυτό είναι άδικο».

Αντί να χρησιμοποιεί κρυφές κάμερες, ο Τζάκσον πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ορατές πινακίδες για τους οδηγούς. «Αν θέλουν να σώσουν ζωές, τότε να έχουν πινακίδες εδώ που προειδοποιούν τους ανθρώπους, μαζί με πινακίδες στο μπροστινό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου».

Ενθουσιασμένοι οι οδηγοί – Διχασμένα τα social media

Φυσικά, οι οδηγοί είναι ενθουσιασμένοι με την εξυπηρετικότητα του Τζάκσον και τον έχουν ανακηρύξει εθνικό ήρωα, με ορισμένους από αυτούς να ανταποδίδουν την ευγενική χειρονομία φέρνοντάς του ποτά, σοκολάτες και νέα ελαστικά για τη μοτοσικλέτα του.

«Είναι σπουδαίος σε αυτό, σώζει όλες τις άδειες μας», δήλωσε ένα άτομο.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανάμεικτες αντιδράσεις για την εθελοντική εργασία του Τζάκσον.

«Μπράβο του που βοηθάει τους άλλους σε δύσκολους καιρούς, τα πρόστιμα κυκλοφορίας είναι μια αγελάδα για το άρμεγμα του κέρδους και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια», έγραψε κάποιος.

Αν και δεν συμφώνησαν όλοι με αυτό, όπως σχολίασε ένα άλλο άτομο: «Νομίζω ότι οι προσπάθειές του είναι άστοχες. Ποιο είναι το κακό με τους αυτοκινητιστές που ακολουθούν τους κανόνες και τηρούν τα όρια ταχύτητας; Αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας πράξεις και μην βασίζεστε σε κάποιον άλλο …. ειδικά σε έναν 17χρονο για να κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνετε εσείς οι ίδιοι».

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έπαιξε το κρασί στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου

Ένας ιστορικός αφρώδης οίνος και η σχέση του με μια καθοριστική πρόποση για την Ειρήνη

Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα τραβήχτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1972: μια εικόνα του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και του κινέζου πρωθυπουργού Τσου εν Λάι να σηκώνουν τα ποτήρια τους για να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας ιστορικής τετραήμερης επίσκεψης και την έναρξη για την «απόψυξη» των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο συγγραφέας Φρεντ Ράιαν είπε ότι καθώς ο Νίξον σήκωνε το ποτήρι του, χρησιμοποίησε τα λόγια του Τζορτζ Ουάσιγκτον: «Να τηρείτε καλή πίστη και δικαιοσύνη προς όλα τα έθνη. Καλλιεργήστε την ειρήνη και την αρμονία με όλους». Αυτή η επίσκεψη έδωσε τέλος στις εχθροπραξίες σε επίπεδο ψυχρού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βοηθήσει να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος συνολικά.

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έπαιξε το κρασί στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου

Αυτό, λοιπόν, που τότε ήταν γνωστό ως «Η Πρόποση για την Ειρήνη» έγινε με έναν αφρώδη οίνο από την Καλιφόρνια με μεγάλη ιστορία. Το κρασί Schramsberg, το οποίο σήμερα ανήκει στην οικογένεια Ντέιβις, υπάρχει στην πραγματικότητα για περισσότερα από εκατό χρόνια. Και προτού παίξει τον ιστορικό του ρόλο στο Πεκίνο, είχε σερβιριστεί στον γίγαντα της λογοτεχνίας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον το 1800, ο οποίος το παρομοίασε με «εμφιαλωμένη ποίηση».

Οι νέοι ιδιοκτήτες του Schramsberg προσπάθησαν να βρουν τη θέση τους στο χώρο του κρασιού

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτήματος Schramsberg δεν είναι απόγονοι του Jacob Schram, ο οποίος ίδρυσε το οινοποιείο και πρώτος δημιούργησε τα κρασιά που κέρδισαν τον έπαινο του Στίβενσον. Το 1965, οι αμπελώνες άλλαξαν χέρια και έπεσαν στην αγκαλιά των Τζακ και Τζέιμι Ντέιβις, οι οποίοι ανέλαβαν τον αμπελώνα με την ιδέα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ο γιος τους, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος των αμπελώνων, Χιου Ντέιβις, είπε στο Vivino ότι όταν οι γονείς του ανέλαβαν τον Σράμσμπεργκ, οι Ντέιβις «ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα στυλ κρασιού που κανείς άλλος δεν έφτιαχνε εκείνη την εποχή. Μαζί ξεκίνησαν να βρουν μια θέση που δεν ήταν κατειλημμένη».

Αυτή η θέση ήταν το αφρώδες κρασί, το οποίο το ζευγάρι ερωτεύτηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην περιοχή Champagne της Γαλλίας. Μέχρι το 1967 και με τη βοήθεια του συμβούλου οινοποιού André Tchelistcheff, το ζευγάρι κυκλοφόρησε το πρώτο του αφρώδες κρασί με την ετικέτα Blanc de Noir. Ήταν, όπως επισημαίνει το Vivino, «το πρώτο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες». Πέντε χρόνια αργότερα, οι Ντέιβις δέχτηκαν μια κλήση που όχι μόνο θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας του αμπελώνα, αλλά και της χώρας.

Τα κρασιά Schramsberg απογειώθηκαν μετά την επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα

Ο Χιου Ντέιβις λέει στο Vivino ότι: «Οι γονείς μου παρέδωσαν 13 θήκες του Blanc de Blancs στη βάση του αεροδρομίου Travis εβδομάδες πριν μάθουν σε τι θα χρησίμευε. Ήταν άκρως απόρρητο. Η Washington Post αναφέρει ότι το κρασί ήταν το Blanc de Blancs του 1969 του Schramsberg, το οποίο συνδύαζε chardonnay και pinot blanc, σημειώνει το Tasting Table.

Και μόνο αφού η Μπάρμπαρα Γουόλτερς παρουσίασε ένα μπουκάλι με το κρασί της οικογένειας στις τηλεοπτικές κάμερες, οι Ντέιβις συνειδητοποίησαν σε τι ακριβώς είχε χρησιμοποιηθεί το κρασί τους.  Σήμερα, οι φούσκες του Schramsberg είναι παρούσες σε κάθε επίσημη κρατική εκδήλωση, μια παράδοση που τηρεί κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Νίξον και έπειτα.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η συγκεκριμένη επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα δεν ήταν απλώς μια στιγμή ορόσημο για τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας, αλλά έβαλε, επίσης, το Schramsberg στον χάρτη των καλύτερων αφρωδών κρασιών του κόσμου, αφού οι κριτές επέλεξαν το κρασί των Ντέιβις αντί για τις γαλλικές σαμπάνιες κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Κατάφερε, επίσης, να βάλει τη Napa Valley στον παγκόσμιο χάρτη ως κατασκευαστή ποιοτικών, εκλεκτών αφρωδών οίνων.

Πλέξιμο: Ποια η σχέση του με τους κατασκόπους κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γιατί χρησιμοποιούσαν την αγαπημένη συνήθεια της γιαγιάς – Τι θέλανε να πετύχουν με αυτόν τον τρόπο

‘Οσο παράξενο κι αν ακούγεται το πλέξιμο, η αγαπημένη συνήθεια κάθε γιαγιάς αλλά και το σημερινό trend που διώχνει το στρες και το άγχος μακριά, κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους κατασκόπους για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Είναι γνωστό ότι η κατασκοπεία εγκυμονεί σημαντικούς -και συχνά θανατηφόρους- κινδύνους. Μόνο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 235 κατάσκοποι των Συμμάχων συνελήφθησαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Ό,τι κι αν χρειαζόταν, λοιπόν, για την προστασία της ταυτότητάς τους ήταν πρωταρχικής σημασίας για τους κατασκόπους εν καιρώ πολέμου σε απαιτητικές αποστολές αναγνώρισης.

Η υποκλοπή συνομιλιών, η παραβίαση κώδικα και διάφορες άλλες δυσδιάκριτες μέθοδοι σιωπηρής διείσδυσης ήταν χαρακτηριστικά των κατασκοπευτικών τακτικών κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Μια μέθοδος αποφυγής υποψιών, λοιπόν, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, αν και παράξενη παρόλα αυτά. Κι αυτή δεν ήταν άλλη από το πλέξιμο.

Οι κατάσκοποι χρησιμοποιούσαν το πλέξιμο για τη μεταφορά μηνυμάτων

Το Atlas Obscura, λοιπόν, αναφέρει ότι οι γυναίκες που βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο εχθρικό περιβάλλον όπου οι πληροφορίες ήταν πλούσιες χρησιμοποιούσαν τις βελόνες πλεξίματος τους για να μεταγράψουν μηνύματα στο πλεκτό τους.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρει ότι μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ καθόταν μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο στην καρδιά του Βελγίου, παρατήρησε να περνούν γερμανικά τρένα. Θα χρησιμοποιούσε διάφορες βελονιές, εξογκώματα και τρύπες κατά μήκος της γραμμής του πλεκτού της για να υποδείξει τον αριθμό των τρένων που παρατήρησε να περνάνε -σχεδόν σαν μια υποτυπώδης μορφή κώδικα μορς. Η μετάφραση θα ήταν κατανοητή από τα στελέχη των Συμμάχων και η αλληλογραφία της θα αποδεικνυόταν ανεκτίμητη.

«Πάντα κουβαλούσα τα απαραίτητα για το πλέξιμο μαζί μου γιατί οι κωδικοί μου ήταν πάνω σε ένα κομμάτι πλεκτό», είπε κάποτε η διάσημη Βρετανίδα κατάσκοπος Phyllis Latour Doyle, σύμφωνα με το grunge.com, ενώ συλλογιζόταν εκείνα τα οδυνηρά χρόνια.

Η μέθοδος του πλεξίματος δεν περιοριζόταν, όμως, μόνο σε κατασκόπους στις συμμαχικές τάξεις. Οι Γερμανοί συνέχισαν, επίσης, την πρακτική και, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, έπλεκαν ολόκληρα πουλόβερ που περιείχαν περίτεχνους κωδικούς, αναφέρει το grunge.com. Ουσιαστικά, εάν ένα μήνυμα ήταν υφαντό σε ένα ρούχο, ήταν πιθανό να παραμείνει άγνωστο εάν το κομμάτι του ρούχου ήταν εξαιρετικά μεγάλο, καθιστώντας έτσι δυσκολότερο την εύρεση της θέσης του κωδικού. Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί ήξεραν επίσης να παρακολουθούν προσεκτικά τις φαινομενικά αθώες ηλικιωμένες γυναίκες που δούλευαν σκληρά με τις βελόνες πλεξίματος, τονίζει το Atlas Obscura.

Ναζαρέ Πορτογαλία: Το «Έβερεστ» των ωκεανών

Τα κύματα εδώ ξεπερνούν τα 15 μέτρα – Έχουν συμπεριληφθεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

‘Ενα μικρό ψαροχώρι στην Πορτογαλία έχει γίνει πόλος έλξης για τους πιο ατρόμητους σέρφερ μεγάλων κυμάτων στον κόσμο, οι οποίοι δεν χρειάζονται μόνο ικανότητα, δύναμη και θάρρος -η φύση και η γεωγραφία πρέπει, επίσης, να συνεργαστούν.

Τα νερά στα ανοικτά του Ναζαρέ, λοιπόν, πολλοί το αποκαλούν και ως το «Έβερεστ» των ωκεανών, 2 ώρες βόρεια της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, συνεργάζονται με μεγάλο τρόπο. Σε αντίθεση, όμως, με άλλες πόλεις της Πορτογαλίας, η υψηλή εποχή της περιοχής είναι κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι κατάλληλες συνθήκες εκεί έχουν δημιουργήσει μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα στα οποία έχουν σερφάρει ποτέ οι λάτρεις του αθλήματος και ανδρεναλίνης.

Ναζαρέ Πορτογαλία: Το «Έβερεστ» των ωκεανών

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα στη Βόρεια Παραλία (Praia do Norte) έχουν μέσο ύψος περίπου 15 μέτρα, ενώ σε μια εξαιρετική ημέρα, οι σέρφερ μπορούν να πιάσουν κύματα ύψους, ακόμη, και περίπου 24 μέτρων. Η 29η Οκτωβρίου 2020, ωστόσο, έχει μείνει στην ιστορία καθώς ήταν μια από τις εξαιρετικές ημέρες.

Και αυτό γιατί τότε ο Πορτογάλος σέρφερ António Laureano μπορεί να έκανε σέρφινγκ σε κύμα ύψους περίπου 31 μέτρων. Η ανάλυση του ύψους του κύματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αν επιβεβαιωθεί, θα ξεπερνούσε το ρεκόρ του Ροντρίγκο Κόξα του 2017, ύψους 24 μέτρων, που είχε επίσης σημειωθεί στο Ναζαρέ.

Πώς δημιουργούνται τα μεγάλα κύματα στο Ναζαρέ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι στις 29 Οκτωβρίου 2020, το ύψος των υπεράκτιων κυμάτων μετρήθηκε πάνω από 6 μέτρα ύψος, με περίοδο κύματος 17 δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει πριν τα κύματα αυξηθούν, καθώς αρχίζουν να φουσκώνουν και να σπάνε πιο κοντά στην ακτή- οι σέρφερ θα καβαλούσαν πολύ ψηλότερα κύματα κοντά στην ακτή.

Για σύγκριση, το ύψος των κυμάτων στα ανοικτά στις 5 Φεβρουαρίου 2022, μετρήθηκε λίγο πάνω από δύο μέτρα, με περίοδο κύματος 11 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές, ο εξαιρετικά μεγάλος και ενεργητικός κυματισμός τον Οκτώβριο του 2020 επηρεάστηκε από τα απομεινάρια του τυφώνα Έψιλον και ένα σύστημα χαμηλών καιρικών πιέσεων κοντά στη Γροιλανδία. Τα ανεμογενή κύματα μπορεί να προέρχονται από τέτοιες μακρινές καταιγίδες.

Αλλά τα συστήματα καταιγίδων από μόνα τους δεν εξηγούν γιατί τα κύματα στα ανοικτά του Ναζαρέ είναι συνήθως τόσο μεγάλα. Τα κύματα εδώ μεγεθύνονται και συγκεντρώνονται από ένα βαθύ υποθαλάσσιο φαράγγι μήκους 210 χιλιομέτρων που καταλήγει στον κόλπο του Ναζαρέ. Το μέρος ενός κύματος που ταξιδεύει σε βαθιά νερά -πάνω από το φαράγγι- κινείται ταχύτερα από το μέρος του κύματος που βρίσκεται σε ρηχά νερά της υφαλοκρηπίδας.

Αυτή η διαφορά στις ταχύτητες κάνει το κύμα να φαίνεται να κάμπτεται -στην προκειμένη περίπτωση πλησιάζει τη North Beach από τα δυτικά ήνοτιοδυτικά. Αυτά τα κύματα προσκρούουν τελικά σε κύματα που πλησιάζουν από τα βορειοδυτικά, τα οποία δεν πέρασαν ποτέ από το φαράγγι. Το μοτίβο της παρεμβολής -μεγάλο κύμα συναντά μεγάλο κύμα- μπορεί να οδηγήσει στα υπερμεγέθη κύματα που είναι γνωστά στο Ναζαρέ.

Μάλιστα, επισκέπτες από διάφορα σημεία του κόσμου ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν τα γιγάντια κύματα του Ναζαρέ και να παρακολουθήσουν διαγωνισμούς σέρφινγκ.

Υπάρχουν περισσότερα αστέρια στο σύμπαν από κόκκους άμμου στη Γη

Όταν οι αριθμοί μοιάζουν να μην βγάζουν νόημα

Ο αριθμός των αστεριών στον ουρανό και ο αριθμός των κόκκων άμμου στη Γη χρησιμοποιούνται και οι δύο για να εκφράσουν μια άπειρη ποσότητα από κάτι. Αλλά, ποιος απίστευτα μεγάλος αριθμός είναι μεγαλύτερος; Το πρώτο βήμα για να το απαντήσετε, φυσικά, είναι να υπολογίσετε τους αριθμούς που συγκρίνετε. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Χαβάης βρήκε έναν τρόπο να προσδιορίσει τον αριθμό των κόκκων άμμου στη Γη, όπως αναφέρει το NPR

Οι επιστήμονες δεν πήγαν σε μια παραλία με έναν μεγεθυντικό φακό και άρχισαν να μετρούν. Αντ’ αυτού, βρήκαν το μέσο μέγεθος ενός κόκκου άμμου και στη συνέχεια υπολόγισαν πόσοι από αυτούς τους κόκκους θα χωρούσαν σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Στη συνέχεια, πολλαπλασίασαν αυτόν τον αριθμό με τον αριθμό των κουταλιών του γλυκού που θα χρειάζονταν για να γεμίσουν όλες οι παραλίες και όλες οι έρημοι του πλανήτη. Η απάντηση; Υπάρχουν περίπου επτά πεντάκις εκατομμύρια, 500 τετράκις εκατομμύρια, κόκκοι άμμου στη Γη

Υπάρχουν περισσότερα αστέρια στο σύμπαν απ’ ό,τι κόκκοι άμμου στη Γη

Όταν πρόκειται να προσδιορίσετε τον αριθμό των αστεριών στον ουρανό, πρέπει πρώτα να καθορίσετε τι εννοείτε με τον όρο ουρανός. Αν εννοείτε απλώς τον ουρανό που μπορείτε να δείτε όταν κοιτάτε ψηλά τη νύχτα, η άμμος κερδίζει ξεκάθαρα. Υπάρχουν 9.096 αστέρια ορατά από τη Γη από έναν άνθρωπο με μέση όραση, σύμφωνα με το Sky & Telescope. Αλλά, αυτό είναι και από τα δύο ημισφαίρια. Από το ένα ημισφαίριο, το πολύ 4.548 είναι ορατά, ανάλογα με την εποχή, τον καιρό και τη φωτορύπανση.

Ωστόσο, αν εννοείτε όλα τα αστέρια του παρατηρήσιμου σύμπαντος, η εικόνα αλλάζει. Υπάρχουν περισσότεροι από 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες γεμάτοι αστέρια, σύμφωνα με το Universe TodayΟ Γαλαξίας μας έχει 400 δισεκατομμύρια αστέρια. Άλλοι γαλαξίες εκεί έξω έχουν περισσότερα ή λιγότερα. Ορισμένοι σπειροειδείς γαλαξίες μπορεί να έχουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο αστέρια και ορισμένοι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν 100 τρισεκατομμύρια.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, ορισμένοι νάνοι γαλαξίες έχουν πολύ λιγότερα αστέρια από τον Γαλαξία μας. Μια εκτίμηση του 2003 διαπίστωσε ότι υπάρχουν 70 χιλιάδες εκατομμύρια, εκατομμύρια, εκατομμύρια, εκατομμύρια αστέρια στο παρατηρήσιμο σύμπαν, ή ένα 7 και 23 μηδενικά, σύμφωνα με το NPR. Σε κάθε περίπτωση, τα αστέρια είναι περισσότερα από τους κόκκους άμμου. 

Τα δέντρα στη Γη είναι περισσότερα από τα αστέρια στον Γαλαξία μας

Υπάρχουν και άλλες εκπληκτικές συγκρίσεις μεταξύ γήινων και ουράνιων αριθμών. Η μελέτη του 2015 με τίτλο «Χαρτογράφηση της πυκνότητας των δέντρων σε παγκόσμιο επίπεδο», που δημοσιεύθηκε στο Nature, υπολόγισε ότι υπάρχουν 3,04 τρισεκατομμύρια δέντρα στη Γη, εκ των οποίων περίπου 1,30 τρισεκατομμύρια μόνο στα τροπικά ή υποτροπικά δάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα δέντρα στη Γη από όσα είναι τα αστέρια στον Γαλαξία μας.

Το ενοικιαστήριο που θα μείνει στην ιστορία

Πώς να μην γίνει viral ;

‘Ενα ενοικιαστήριο με αρκετή δόση χιούμορ που έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι άδικα! Ο ιδιοκτήτης σίγουρα αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με αρκετό γέλιο…

Το κείμενο της αγγελίας αναφέρει:

«Ενοικιάζεται

Διαμέρισμα 1ου ορόφου (ήθελε ρετιρέ αλλά δεν έβγαινε μάνα μ’)

53 τμ (χωράει και καναπέ!) και διαμπερές (φυσάει μέσα αλήθεια)

Πολύ φωτεινό (άρα οικονομία στο ρεύμα, την οποία δεν χρεώνω)

Μπαλκόνια, μπρος-πίσω (Αυτό κάπως ακούστηκε ε;)

Μαρμάρινα δάπεδα (Μάρμαρο Πεντέλης ΑΑΑ)

Με ένα υ/δ με δρύινο πάτημα αυτό (ξύλο Αμαζονίου ΑΑΑ)

Μεγάλο πατάρι (χωράει άνετα 3 βαλίτσες, 2 κουτιά παπουτσιών και 1 παγουρίνο)

Μεσιτικό γραφείο (γιατί να το κρύφωμεν άλλωστε)

Σε μοναδική τιμή προσφορά για λίγες μέρες (μέχρι να ενοικιαστεί δηλαδή)

Από 5.380 ευρώ, ΜΟΝΟ 380 ευρώ)».

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 168. Κι ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.