Αρχική » Περίεργα και Παράξενα

Αρχείο κατηγορίας Περίεργα και Παράξενα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Κουτσοθόδωρος Νικόλαος

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2022. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ρωσία: Το πολύ απλό λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος και να οδηγηθεί στο κρατητήριο

Τι θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στην περίπτωση που βρεθείτε στην αχανή χώρα

Οι άνθρωποι έχουν πολλές προκαταλήψεις για τη Ρωσία. Ναι, η χώρα έχει περιβόητα γεμίσει τις οθόνες με ειδησεογραφικά ρεπορτάζ υψηλού συναγερμού τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη και πριν από αυτό, οι άνθρωποι έβλεπαν την αχανή, χιονισμένη και μυστηριώδη περιοχή του κόσμου με μια αίσθηση τεταμένης καχυποψίας και απορίας.

Ωστόσο, η χώρα τυχαίνει να φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία και ιστορικά μνημεία της γης. Τα πανέμορφα δάση του Αλτάι και το εντυπωσιακό παλάτι στην Αγίας Πετρούπολης είναι κάποια μόνο από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της χώρας τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους πολίτες.

Ρωσία: Το πολύ απλό λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος και να οδηγηθεί στο κρατητήριο

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί αξιοσημείωτοι κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου, αν ποτέ τολμήσετε να ταξιδέψετε στη Ρωσία. Σύμφωνα με το The Culture Trip, λοιπόν, αν σας σταματήσει στους δρόμους ένας Ρώσος αστυνομικός χωρίς καμία μορφή ταυτότητας, θα μπορούσατε να καταλήξετε στη φυλακή.

Αν και πιθανότατα δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιο σοβαρό χρονικό διάστημα (το πολύ τρεις ώρες) επειδή απλώς αφήσατε την ταυτότητά σας στο σπίτι, οι ρωσικές αρχές είναι ευαίσθητες στο ενδεχόμενο κάποιος να μην προσκομίσει ταυτότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας, οπότε ένας ενδελεχής έλεγχος του ιστορικού σας είναι ρουτίνα αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Πράγματι, θα μπορούσε να θεωρηθεί επεμβατικό και αδικαιολόγητο να σταματήσετε απλώς κάποιον που δεν δημιουργεί προβλήματα και να ζητήσετε προσωπικά διαπιστευτήρια, αλλά άγνωστο έδαφος σημαίνει άγνωστα έθιμα, οπότε φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητά σας αν επισκεφθείτε ποτέ τη Ρωσία, σημειώνει το grunge.com.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας συλλάβουν στη Ρωσία

Υπάρχουν ορισμένοι ρωσικοί νόμοι που μπορεί να φαίνονται οικείοι, όπως για παράδειγμα, το ότι το κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και άλλες εγκαταστάσεις εστίασης και κατανάλωσης αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά. Οι νόμοι περί ζωνών ασφαλείας, οι αυστηροί κανονισμοί κατά της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης και η απαγόρευση ανοιχτών δοχείων αλκοόλ στους δρόμους είναι μεταξύ μερικών άλλων που μπορεί κανείς να κατανοήσει και να δικαιολογήσει λογικά κάποιος, σημειώνει το The Culture Trip. Αν ψάξετε λίγο βαθύτερα, ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται λίγο πιο ανησυχητικά.   Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση στην ελευθερία τουλόγου. Τον Μάιο του 2017, η Darya Kulakova (23 ετών) πέρασε 10 ημέρες στη φυλακή αφού έγραψε μια επιστολή προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας του να μην διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο αξίωμα. Σε μια νηπιαγωγό, για παρόμοιους λόγους, επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο επειδή ζωγράφισε πασχαλινά αυγά με την επιγραφή «Freedom for Maltsev» στην επιφάνειά τους τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι αρχές απεχθάνονταν την υποστήριξη που φέρεται να έδειχνε σε έναν συγκεκριμένο αντικαθεστωτικό μπλόγκερ.

Οκτώ αποφθέγματα του Χόρχε Μπουκάι για να δεις τη ζωή αλλιώς

Αλήθειες μέσα από αλληγορίες

Τα βιβλία του Μπουκάι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαεπτά γλώσσες.Ο ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι έχει καταφέρει να αποκτήσει χιλιάδες θαυμαστές ενώ έχει εμπνεύσει πολλούς με τα αποφθέγματά του.

Διαβάστε οκτώ από αυτά…

Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη είναι να ερωτεύεσαι τις διαφορές.

Εάν βρεθείτε σε αδιέξοδο, μην είστε ανόητοι… γυρίστε εκεί απ’ όπου μπήκατε.

Αν αυτό που βλέπεις ταιριάζει τέλεια με την πραγματικότητα που σε βολεύει, τότε μην πιστεύεις στα μάτια σου.

Η μεγαλύτερή σου δύναμη δεν είναι αυτή που δείχνεις στους άλλους. Είναι οι μάχες που εσύ κερδίζεις και που οι άλλοι δεν θα μάθουν ποτέ.

Ελευθερία είναι να μπορώ να είμαι αυτό που είμαι, όχι αυτό που περιμένεις εσύ από εμένα.

Κάθε φορά που κάτι φεύγει μακριά, κάνει χώρο σε αυτό που ακολουθεί.

Ο πιο απλός αλλά παραπλανητικός τρόπος να πετύχω τον στόχο μου είναι να ρίξω πρώτα το βέλος στο δέντρο και μετά να ζωγραφίσω κύκλους γύρω του.

Αν χρειάζομαι κάποιον να είναι μαζί μου όλη την ώρα, αυτό το άτομο θα πρέπει να είμαι εγώ.

Νέα Υόρκη: Η γέφυρα του Μπρούκλιν που κρύβει μυστικά κελάρια

Μετατράπηκαν σε αποκλειστικά speakeasies για την ανώτερη τάξη κατά την ποτοαπαγόρευση

Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη με κρυμμένα διαμάντια, από έναν μικρό φάρο στο Fort Washington Park μέχρι ένα νεκροταφείο κρυμμένο στο East Village. Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της πόλης, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα ορόσημά της. Κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν βρίσκονται άδειες κρύπτες που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με το NPR.

Η γέφυρα του Μπρούκλιν που κρύβει μυστικά κελάρια

Τα μυστικά κελάρια κρασιού της γέφυρας του Μπρούκλιν είναι ενσωματωμένα στις ράμπες που οδηγούν στον East River τόσο στην πλευρά του Μανχάταν όσο και στην πλευρά του Μπρούκλιν. Μάλιστα, δεν πρόκειται για ζωτικά δομικά στοιχεία της γέφυρας, καθώς ο μόνος λόγος που βρίσκονται εκεί είναι για την αποθήκευση αλκοόλ.

Όταν ο επικεφαλής μηχανικός της γέφυρας Ουάσινγκτον Ρόμπλινγκ συμπεριέλαβε τις κρύπτες στο σχέδιό του, σύμφωνα με το mentalfloss.com, ο ρόλος τους ήταν διπλωματικός. Η προτεινόμενη διαδρομή της γέφυρας διέσχιζε δύο καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, το Rackey’s Wine Company στο Μπρούκλιν και το Luyties & Co στο Μανχάταν. Συμπεριλαμβάνοντας στα σχέδιά του κελάρια αποθήκευσης και για τα δύο, ο Roebling κατάφερε να κρατήσει ευχαριστημένους τους ιδιοκτήτες και των δύο και ταυτόχρονα να δημιουργήσει έσοδα για την κατασκευή της γέφυρας.

Αρκετές επιχειρήσεις νοίκιασαν τα κελάρια κρασιού μετά την κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν τη δεκαετία του 1870. Παρόλο που βρίσκονταν κάτω από ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, τα θησαυροφυλάκια παρέμεναν σκοτεινά και δροσερά όλο το χρόνο, γεγονός που τα καθιστούσε ιδανικά για την αποθήκευση ακόμη και των πιο ακριβών κρασιών εσοδείας. Σύντομα, στους τοίχους προστέθηκαν τοιχογραφίες με αμπέλια και ονόματα γαλλικών δρόμων για να φωτίσουν τον μουντό χώρο.

Τα κελάρια επέζησαν της ποτοαπαγόρευσης -και μάλιστα μετατράπηκαν σε αποκλειστικά speakeasies για την ανώτερη τάξη της Νέας Υόρκης- αλλά οι μέρες τους ως αποθήκη αλκοόλ τελείωσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση εξοπλισμού συντήρησης για την πόλη, αν και με τα χρόνια έχουν ανοίξει στο κοινό για πιο διασκεδαστικές περιστάσεις, όπως εκθέσεις τέχνης.

Δέκα σοφές φράσεις του Νίκου Καζαντζάκη

Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες πνευματικούς ανθρώπους ο οποίος έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μερικές από τις πλέον σοφές φράσεις του…

 1. Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.
 2. Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!
 3. Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει.
 4. Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα.
 5. Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν.
 6. Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.
 7. Η φυγή δεν είναι νίκη, τ’ όνειρο είναι τεμπελιά, και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο.
 8. Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.
 9. Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας.
 10. Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει.

Πέντε εκφράσεις από τα αρχαία ελληνικά που λέμε και σήμερα

Μπορεί η καθομιλουμένη μας να είναι η δημοτική αλλά χρησιμοποιούμε πολλές φράσεις από τα αρχαία ελληνικά καθημερινά. Δείτε πέντε από αυτές και την ερμηνεία τους…

Δαμόκλειος σπάθη: Η φράση αυτή υποδηλώνει απειλητικές καταστάσεις και προέρχεται από επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου και του Δαμοκλή, ενός αυλικού κόλακα. Ο πρώτος θέλοντας να δείξει στο Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο ενώ από πάνω του κρεμόταν ξίφος σε μια τρίχα αλόγου.

Αχίλλειος πτέρνα: Πρόκειται για το αδύναμο σημείο κάποιου. Αυτή η φράση προέρχεται από το μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός.

Αντίπαλον δέος: Η φράση που χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο σύμφωνα με τον Θουκυδίδη.

Αιδώς Αργείοι: Η φράση που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.

Διέβην τον Ρουβίκωνα: Είναι η φράση που χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις που λαμβάνεται μία παράτολμη απόφαση. Αυτή η φράση αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος όταν το 49 π.Χ. αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο στην Ιταλία, πέρασε με το στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα κατευθυνόμενος προς την Ρώμη.

Δέκα πράγματα… παλιάς τεχνολογίας που μάλλον δεν θα ξανακάνουμε

Αναμνήσεις από παλιές εποχές

Η τεχνολογία τρέχει και χρόνο με το χρόνο αλλάζουν πολλά πράγματα που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένα. Κάποια, όπως φαίνεται, όμως δεν θα τα ξανακάνουμε ποτέ. 

Δείτε δέκα από αυτά…

1. Να ακους μουσική από φορητό CD players

2. Να μετράς τις πόζες που έχουν μείνει στο φιλμ της φωτογραφικής μηχανής

3. Να πατάς το μηδέν σε μια τηλεφωνική κλήση

4. Να ακούς ραδιόφωνο από φορητό ραδιοφωνάκι

5. Να έχεις μαζί σου τηλεκάρτα

6. Να χρησιμοποιείς fax

7. Να γράφεις το αγαπημένο σου τραγούδι σε κασέτα

8. Να καλείς σε κινηματογράφο για να μάθεις ώρα προβολής

9. Να γράφεις σε γραφομηχανή

10. Να χρησιμοποιείς φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης

Νέα Υόρκη: Από πόσα τούβλα είναι χτισμένο το Empire State Building

3.000 εργάτες και 13 μήνες για ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στον κόσμο

Οι άνθρωποι, κατά καιρούς, έχουν δημιουργήσει μερικά πραγματικά εντυπωσιακά μνημεία και κτίρια που μιλούν για το πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως είδος και πόσα μπορούμε να πετύχουμε. Ανάμεσα σε αυτά και το Empire State Building.

Σύμφωνα με το ThoughtCo., αυτό το επίτευγμα που καθορίζει τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσής του και όπως είναι αναμενόμενο, η κατασκευή του ήταν μεγάλη πρόκληση. Κάτι που συνεπάγεται ότι και ο αριθμός των τούβλων που χρειάστηκε είναι απλά εντυπωσιακός.

Η Britannica αναφέρει ότι το Empire State Building ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο για μερικές δεκαετίες, μέχρι που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν το δικό τους ρεκόρ με το One World Trade Center το 1972 (όχι το μοναχικό κτίριο που κοσμεί σήμερα τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης, αλλά ο αρχικός πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου). Μέχρι τότε, το ίδιο το Empire State Building είχε διαφοροποιηθεί κάπως σε ύψος, με την προσθήκη μιας ακόμη κεραίας, αλλά αυτό το ίδιο άλλαξε και πάλι στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι ονομάστηκε το νέο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο τον Ιανουάριο του 2010, με το ύψος του να φτάνει περίπου τα 830 μέτρα, γεγονός που το καθιστά υπερδιπλάσιο από το μέγεθος του Empire State Building.

10 εκατομμύρια από τα πιο διάσημα τούβλα στην ιστορία και 3.000 εργάτες

Το έργο του Empire State Building, σύμφωνα με το grunge.com, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1929, με τους Shreve, Lamb & Harmon Associates, τους αρχιτέκτονες του κτιρίου, να διατυμπανίζουν με περισσή υπερηφάνεια ότι θα διέθετε περισσότερους από 100 ορόφους -έναν ουρανοξύστη που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος. Όπως και έγινε.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο (περίπου 13 μήνες), με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται τον Μάιο του 1931. Πώς τα κατάφεραν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να φτιάξουν ένα τόσο σπουδαίο έργο;

Το Walks Of New York αποδίδει τα εύσημα στους αμέτρητους ταλαντούχους οικοδόμους και μεταλλουργούς, οι οποίοι σκαρφάλωναν επιδέξια σε ιλιγγιώδη ύψη πάνω από τους δρόμους. Μέχρι και 3.000 άνθρωποι δούλευαν σε αυτό κάθε φορά.

Για την εποχή του το Empire State Building ήταν ένα τρομακτικό, εκπληκτικό έργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ζυγίζει 365.000 τόνους και συναρμολογήθηκε με ρυθμό 4,5 ορόφων κάθε εβδομάδα. Για την κατασκευή του, μάλιστα, απαιτήθηκαν 730 τόνοι μετάλλου και χρησιμοποιήθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια τούβλα !!!

Φράσεις του Τσάρλι Τσάπλιν που αξίζει να θυμάσαι

Έχουν το δικό τους νόημα για τη ζωή

Σπουδαία λόγια από τον Βρετανό κωμικό και ηθοποιό που σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της οθόνης.

 1. «Τίποτα δεν είναι μόνιμο σ’ αυτόν τον διεστραμμένο κόσμο, ούτε καν τα βάσανά μας»
 2. «Περισσότερο από την εξυπνάδα, χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια»
 3. «Υπάρχει κάτι που είναι εξίσου αναπόφευκτο με το θάνατο. Και αυτό είναι η ζωή»
 4. «Δεν θα βρεις ποτέ ένα ουράνιο τόξο αν κοιτάς κάτω»
 5. «Ο χρόνος είναι ο καλύτερος συγγραφέας. Πάντα γράφει το τέλειο τέλος»
 6. «Ο καθρέφτης είναι ο καλύτερός μου φίλος, επειδή όταν κλαίω, δεν γελά ποτέ»
 7. «Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Αυστραλία: Γιατί θεωρείται ταυτόχρονα χώρα και ήπειρος

Η Αυστραλία είναι μοναδική από πολλές απόψεις. Φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα τοπίων και μερικά από τα πιο ασυνήθιστα ζώα στη Γη. Πρόκειται, επίσης, για το μοναδικό μέρος στη Γη που χαρακτηρίζεται και ως χώρα και ως ήπειρος. Ο ορισμός της ηπείρου δεν είναι τόσο συγκεκριμένος όσο θα περίμενε κανείς, αλλά μερικές ιδιότητες βοηθούν την Αυστραλία να κερδίσει αυτή τη διάκριση.

Σύμφωνα με το mentalfloss.com, η ιδιότητα της χερσαίας μάζας ως χώρας είναι αδιαμφισβήτητη. Μια χώρα ορίζεται ως «ένα έθνος με δική του κυβέρνηση, που κατέχει μια συγκεκριμένη περιοχή» και από το 1901, η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας -όπως είναι επίσημα γνωστή- ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή.

Η διεκδίκηση της Αυστραλίας ως ηπειρωτικής χώρας είναι λίγο πιο επισφαλής. Δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός που να χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση αυτών των γεωγραφικών γιγάντων. Τείνουν να είναι μεγάλες χερσαίες μάζες με τις δικές τους τεκτονικές πλάκες και αρκετά απομονωμένες ώστε να καλλιεργούν μοναδικούς πολιτισμούς και πληθυσμούς φυτών και ζώων. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι σκληροί και σταθεροί κανόνες.

Η Ευρώπη και η Ασία μοιράζονται μια κοινή τεκτονική πλάκα, αλλά οι πολιτισμικές τους διαφορές δικαιολογούν το διαχωρισμό τους σε δύο ηπείρους (αν και το όριο που χωρίζει τη μία από την άλλη αλλάζει συνεχώς).

Γιατί η Αυστραλία είναι ήπειρος αλλά όχι νησί ;

Το μέγεθος είναι ο πιο ασταθής παράγοντας στην περίπτωση της Αυστραλίας. Είναι η μικρότερη ήπειρος με 2,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, και στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά σε μέγεθος στη Γροιλανδία παρά στη Νότια Αμερική. Τι κάνει λοιπόν την Αυστραλία ήπειρο και τη Γροιλανδία νησί;

Η ιδιαιτερότητα της Αυστραλίας έχει μεγάλη βαρύτητα εδώ. Η απομονωμένη θέση της επέτρεψε να υποστηρίξει ομάδες ιθαγενών με ξεχωριστούς πολιτισμούς, καθώς και άγρια ζωή που δεν μπορεί να βρεθεί αλλού στον πλανήτη. Οι αυτόχθονες πολιτισμοί και τα ζώα της Γροιλανδίας, ωστόσο, μπορούν επίσης να βρεθούν σε ολόκληρη την Αρκτική.

Αν το γεγονός ότι η Αυστραλία είναι ταυτόχρονα χώρα και ήπειρος σας προκαλεί έκπληξη, υπάρχουν και πιο εντυπωσιακές αλήθειες όπως το γεγονός ότι η Αλάσκα είναι ταυτόχρονα η δυτικότερη και η ανατολικότερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ παγκοσμίως

Οι κάτοικοί της απολαμβάνουν τέσσερις κούπες καφέ ημερησίως

Είτε προτιμάτε έναν εύκολο πρωινό στιγμιαίο καφέ είτε αφιερώνετε το χρόνο σας πίνοντας έναν πλούσιο καπουτσίνο, να ξέρετε ότι είστε μέλος μιας διεθνούς λέσχης «λατρείας» της καφεΐνης. Το World Population Review κατατάσσει τον καφέ ως ένα από τα κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα -δεύτερο μόνο μετά το πετρέλαιο.

Η κατανάλωση καφέ παγκοσμίως

Από ανεξάρτητους οίκους έως διεθνή brands, ο καφές έχει γίνει βασικό στοιχείο σε νοικοκυριά και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Και τα στατιστικά του καφέ συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς σύμφωνα με το Statista, πάνω από 166 εκατομμύρια σάκκοι καφέ, ο καθένας ζυγίζοντας πάνω από 60 κιλά, παρασκευάζονται και απολαμβάνονται κάθε χρόνο.

Μόνο στη Βραζιλία, μια έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας διαπίστωσε ότι οι Βραζιλιάνοι απολαμβάνουν σχεδόν 80 λίτρα καφέ ανά άτομο ετησίως, σημειώνει το The Brazil Business. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, η Βραζιλία ηγείται, επίσης, του πακέτου των παραγωγών φυσικών κόκκων καφέ, στέλνοντας εκατομμύρια κόκκους Arabica και Robusta σε κοντινές και μακρινές χώρες. Αλλά ποιος είναι υπεύθυνος για όλη αυτή την κατανάλωση καφέ;

Οι φανατικοί του καφέ βρίσκονται ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή

Με μια ιστορία που ξεκινά από τον 10ο αιώνα, είναι ξεκάθαρο ότι ο καφές ήρθε για να μείνει. Από την καθημερινή φινλανδική συνήθεια των τεσσάρων φλιτζανιών καφέ που ακολουθείται από τα τρία της Νορβηγίας, οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων φίλων καφέ. Η Ισλανδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο (σε ισοπαλία με τον Καναδά) βρίσκονται πολύ πίσω, τοποθετώντας την Ευρώπη στο προβάδισμα των διεθνών οπαδών του καφέ με σημαντική διαφορά.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καφέ αναφέρει ότι 2,5 εκατομμύρια τόνοι καφέ καταναλώνονται ετησίως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση -κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν εννέα κιλά καφέ ανά άτομο! Αυτό κάνει ξεκάθαρα την Ευρώπη την περιοχή του κόσμου που καταναλώνει περισσότερο καφέ από οπουδήποτε αλλού.

Με σταθερές ανοδικές τάσεις, η παγκόσμια δημοτικότητα του καφέ δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, γι’ αυτό να είστε σίγουροι ότι οπουδήποτε στον κόσμο βρεθείτε, μία κούπα καφέ σίγουρα θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε.

Οκτώβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας, το 156. Κι ΕΔΩ το τ.155, ΕΔΩ το τ.154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.