Αρχική » Περίεργα και Παράξενα

Αρχείο κατηγορίας Περίεργα και Παράξενα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Αντώνιος   Φουντουλάκης

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Αναστάσιος Μπασιάς, Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, Θωμάς Σκάρλος, Σωτηρία Καλογεροπούλου

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:  Αντώνιος Γεωργιλάς

Γραμματέας:  Χαρίλαος Παπαδάκης

Μέλη

Άγγελος Πασιαλής, Ιωάννης Μαξούρης, Κώστας Τουρναβίτης

 

Εκπρόσωποι για το Συνέδριο της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε)

Ευθύμιος Ρουσιάς

Ιωάννης Ζαχαρής

Λάμπρος Ντρης

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε!

Χειμώνας είναι. Κρύο, παγωνιά. Ευχόμαστε σε όλους τους συνταξιούχους καλή δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.

Υπάρχει μια "ζεστασιά" ανθρώπινη εδώ. Και έχουμε τις υποδομές που όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σας περιμένουμε καθημερινά από το πρωί ώς τη μία το μεσημέρι...

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2025

Κυκλοφορεί ήδη το πρόγραμμα εκδρομών για το 2025. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Σωματείο, αλλά και από ΕΔΩ μπορείτε να το ξεφυλλίσετε και να δείτε τι έχουμε ετοιμάσει για τη φετινή χρονιά Επικοινωνήστε με την Έφορο του Σωματείου κ. Κουλοβασιλοπούλου Φωτεινή και μη διστάσετε να ζητήσετε όποια επιπλέον πληροφορία θέλετε.

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο επιτραπέζιο του 2025, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας.

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2025

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2025. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Ο παράξενος λόγος που οι πειρατές είχαν κλειστό το ένα μάτι

Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο των πειρατών ήταν ότι είχαν πάντα κρυμμένο το ένα τους μάτι. Πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό συνέβαινε γιατί ήταν μονόφθαλμοι. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ίσχυε. Οι πειρατές έβλεπαν καλύτερα πάνω από τις γέφυρες των πλοίων και κάτω από αυτές έχοντας καλυμμένο το ένα μάτι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επιστήμονα και διευθυντή του Ινστιτούτου Vision Performance του πανεπιστημίου Pacific του Όρεγκον, σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε δώσει, ενώ τα μάτια προσαρμόζονται γρήγορα όταν περνούν από το σκοτάδι στο φως, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να πάρει μέχρι και 25 λεπτά προκειμένου να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή από το δυνατό φως στο σκοτάδι.

Οι πειρατές αναγκάζονταν συχνά να κινούνται πάνω και κάτω στα διάφορα καταστρώματα του πλοίου, από το φως της ημέρας στο σκοτάδι και όπως υποστηρίζει ο Sheedy, «Οι πιο έξυπνοι κάλυπταν το ένα τους μάτι, προκειμένου να το κρατούν στο σκοτάδι. Έτσι όταν έπρεπε να πάνε στα κάτω καταστρώματα, μπορούσαν να το ανοίγουν και να βλέπουν με αυτό». Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες που να το αναφέρουν ως γεγονός, φαίνεται πως η πρακτική του να κρατά κανείς το ένα μάτι… στο σκοτάδι, λειτουργεί.

Πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καφέ

Ο πρωινός καφές είναι μια αγαπημένη συνήθεια πολλών, αλλά τελικά μάλλον δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτό το αγαπημένο ρόφημα. Δείτε πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε. 

1. Σήμερα, ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 τροπικές χώρες και αποτελεί το δεύτερο πιο εξαγώγιμο αγαθό στον κόσμο μετά το πετρέλαιο. Ε

2. Ο καφές έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι τον απέρριψαν, ισχυριζόμενοι ότι οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να πίνουν τα ποτά άλλων θρησκειών.

3. Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του 2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών τη μέρα, έδειξε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου.

4.  Ο καφές είναι μια από τις σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών.

5. Η μεγαλύτερη κούπα καφέ στον κόσμο έχει χωρητικότητα 6 λίτρα.

Ο γρίφος… του 8

Αν έχεις μαθηματική σκέψη, αυτός ο γρίφος θα σε γοητεύσει. Τι πρέπει να κάνεις; Με 8 8αρια και τις ανάλογες πράξεις να βγάλεις το αποτέλεσμα 1.000!

Πώς γίνεται με οχτώ 8 να κάνεις το 1.000; Η απάντηση παρακάτω…

Απάντηση:

888+88+8+8+8=1.000

Παράξενες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για κάποιες χώρες

Όσο κι αν διαβάζεις για την ιστορία των διαφόρων χωρών, πάντα θα μαθαίνεις νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες όπως οι παρακάτω…

Η Σιγκαπούρη δεν διαθέτει καθόλου επαρχία, ούτε λιβάδια και χωράφια.

Στην Αυστραλία έχει υπολογιστεί ότι ο αριθμός των καγκουρό που ζουν εκεί είναι διπλάσιος από αυτόν των ανθρώπων.

Τα Κανάρια Νησιά οφείλουν την ονομασία τους στα σκυλιά και όχι στα πτηνά, όπως πολλοί θεωρούν. Κι αυτό γιατί στα ρωμαϊκά χρόνια, τα νησιά ήταν γνωστά για τα άγρια σκυλιά που περιπλανιόταν εκεί. Και καθώς η λατινική λέξη για το «σκυλί» είναι «canis», ονομάστηκαν Κανάρια Νησιά.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα ομιλούνται πάνω από 800 διαφορετικές γλώσσες.

Πάνω από 25% των δασών του κόσμου είναι στη Σιβηρία, καθώς η περιοχή καλύπτεται κατά 40% από μεγάλα δάση κωνοφόρων δέντρων.

Στα Νησιά Φώκλαντ αντιστοιχούν περίπου 350 πρόβατα σε κάθε άτομο.

Το νησί του Ειρηνικού Γκουάμ κατασκευάζει τους δρόμους του από κοράλλια καθώς δεν έχει καθόλου άμμο.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η μόνη χώρα που συνδυάζει όλα τα κλίματα του κόσμου.

Δέκα ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες πληροφορίες για τα μάτια

Μας βοηθούν να έχουμε μια από τις πέντε αισθήσεις αλλά τελικά πόσα ξέρουμε για μάτια μας;

Κατά μέσο όρο τα μάτια ανοιγοκλείνουν 17 φορές το λεπτό, 14.280 φορές την ημέρα και 5 εκατομμύρια φορές τον χρόνο.

Περίπου το 2% των γυναικών έχουν μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τους παρέχει έναν επιπλέον αμφιβληστροειδή πυρήνα. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να βλέπουν 100 εκατομμύρια χρώματα.

Κάθε μάτι περιέχει 107 εκατομμύρια κύτταρα, και όλα τους έχουν ευαισθησία στο φως.

Κάθε βλεφαρίδα ζει περίπου 5 μήνες.

Οι εικόνες που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο στην πραγματικότητα στέλνονται ανάποδα και με το πάνω κάτω.

Τα μάτια μπορούν να εστιάσουν σε περίπου 50 πράγματα το δευτερόλεπτο.

Το βλεφάρισμα συνήθως διαρκεί από 100 έως 150 κλάσματα του δευτερολέπτου, και είναι πιθανό να το επαναλάβουμε έως και πέντε φορές το δευτερόλεπτο.

Το ανθρώπινο μάτι αναγνωρίζει μόνο 3 χρώματα: κόκκινο, μπλε και πράσινο. Όλα τα άλλα είναι συνδυασμοί αυτών.

Η κόρη του ματιού διαστέλλεται έως και 45%, όταν βλέπουμε κάποιον που αγαπάμε.

Ο τύπος που έχει κάνει συλλογή με 2.467 βιντεοκασέτες του Τιτανικού

Ένας άνδρας από τη Φλόριντα έχει φτιάξει μια συλλογή 2.467 αντιτύπων της ταινίας «Τιτανικός» σε βιντεοκασέτες και δεν σκοπεύει να σταματήσει, αν δεν φτάσει το 1 εκατομμύριο.

Ο ίδιος αυτοαποκαλείται JD ή TitanicFan97 στο YouTube και δήλωσε ότι ψάχνει για αντίγραφα VHS της ταινίας του Τζέιμς Κάμερον σε μαγαζιά, υπαίθριες αγορές και οπουδήποτε αλλού μπορεί. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τού στέλνουν κασέτες από όλο τον κόσμο.

«Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτήν την ταινία. Όλοι την είχαν, η γιαγιά σου την είχε, η μαμά σου, ο μπαμπάς σου, όλο και κάποιος στην οικογένειά σου είχε αυτή την ταινία», είπε ο ίδιος στο WFTS-TV.

Ο JD είπε ότι στοχεύει να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο αντίτυπα και να κερδίσει ένα ξεχωριστό παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συλλογή από ταινίες VHS του Τιτανικού.

«Πηγαίνω για ύπνο σκεπτόμενος τον “Τιτανικό” και ξυπνάω σκεπτόμενος τον “Τιτανικό”», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι η συλλογή του δεν σταματάει εκεί, μιας και έχει, επίσης, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο του soundtrack Τιτανικού σε CD.

Παράξενα πράγματα που έχουν κλέψει πελάτες από ξενοδοχεία

Δεν είναι άγνωστη η συνήθεια ορισμένων πελατών να εξαφανίζουν αντικείμενα από ξενοδοχεία. Ωστόσο, κάποιοι το έχουν παρακάνει, ωστόσο, εξαφανίζοντας πολύ παράξενα πράγματα.

Δες μερικά από αυτά…

Το μίνι μπαρ: Όχι τα ποτά αλλά ολόκληρο το μίνι μπαρ. Σήκωσαν το ψυγειάκι και έφυγαν. 

Έργα τέχνης: Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας πίνακας του Andy Warhol αξίας 300.000 δολαρίων. Εκλάπη από το ξενοδοχείο W στο Χονγκ Κονγκ. Έπίσης πάλι στο Χονγκ Κονγκ ένας πολυέλαιος αφαιρέθηκε από το Shangri-La.

Την κεφαλή του ντους: Ένας πελάτης σε ξενοδοχείο στο Βερολίνο αφαίρεσε την κεφαλή του ντους, κομμάτια εξαρτημάτων από το υδρομασάζ ακόμη τις μπαταρίες του μπάνιου.

Το κατοικίδιο του ξενοδοχείου: Κι όμως υπήρξε πελάτης που έκλεψε το κατοικίδιο σκυλάκι του ξενοδοχείου που διέμενε.

Ποιος είναι ο αγαπημένος αριθμός των περισσότερων ανθρώπων

Όταν κάποιος επιλέγει έναν αριθμό ως αγαπημένο, αυτός συνήθως συνδέεται κατά τους ειδικούς με προσωπικές εμπειρίες και στοιχεία που έχουν βαθύτερη σημασία για τον καθένα μας.

Υπάρχουν όμως κάποιοι αριθμοί που ξεχωρίζουν ως αγαπημένοι. Στην κορυφή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, βρίσκεται το 7, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν το 3 και το 8. Γιατί όμως ο περισσότερος κόσμος προτιμά τον αριθμό επτά; Τι κρύβεται πίσω από αυτόν; Σύμφωνα με τον κινεζικό πολιτισμό, ο αριθμός επτά (τσι) θεωρείται γούρικος καθώς συμβολίζει την έννοια της σύμπνοιας. 

Θεωρείται μάλιστα τυχερός σε πολλούς λαούς.

Ο γρίφος με τις θερμοκρασίες

Είναι ένας μετεωρολόγος που μετράει κάθε μέρα και επί πέντε συνεχόμενες μέρες τη θερμοκρασία σε ένα χωριό και βρίσκει πέντε διαφορετικές θερμοκρασίες σε ακέραιους αριθμούς. Στο τέλος παρατηρεί ότι το γινόμενο των πέντε θερμοκρασιών είναι ο αριθμός 12. Μπορείς να βρεις ποιες θερμοκρασίες μέτρησε;

Η απάντηση παρακάτω…

Η απάντηση:

Κάνοντας αρκετούς υπολογισμούς πρέπει να βρεις ότι οι θερμοκρασίες είναι -2, -1, 1, 2, 3 βαθμοί Κελσίου και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Ο γρίφος με τα κουδούνια που θέλει σκέψη

Ο γρίφος ξεκινάει με το υποθετικό σενάριο ότι είναι κατακαλόκαιρο και μόλις έχετε μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα του 5ου ορόφου πολυκατοικίας, η οποία συνολικά έχει 7 ορόφους και κάθε όροφος έχει 3 διαμερίσματα. Το πρόβλημα έχει ως εξής: Τα κουδούνια στην είσοδο της πολυκατοικίας είναι ανακατεμένα και δεν ξέρετε ποιο αντιστοιχεί στο δικό σας θυροτηλέφωνο. Επίσης λείπουν όλοι από όλα τα διαμερίσματα και έτσι είστε μόνοι σας.Έχετε στη διάθεσή σας μόνο ένα κασετόφωνο και μια άγραφη κασέτα. Πώς μπορείτε με αυτά τα εργαλεία να εντοπίσετε το κουδούνι που αντιστοιχεί στο διαμέρισμά σας; Η απάντηση παρακάτω…

Η απάντηση…

Αρχικά αντιστοιχίζετε τα κουδούνια στην είσοδο από πάνω μέχρι κάτω με τους  αριθμούς 1 , 2 , 3, 4 κλπ. Αφού έχετε ανοίξει το κασετόφωνο, το έχετε τοποθετήσει δίπλα στο θυροτηλέφωνο μέσα στο διαμέρισμά σας. Κατεβαίνετε στην είσοδο και χτυπήστε: Το πρώτο κουδούνι 1 φορά, το δεύτερο, 2 φορές, το τρίτο 3 φορές κ.λ.π.

Αφού τα χτυπήσετε όλα, ανεβείτε στο διαμέρισμά σας και ακούστε την κασέτα.

Ο αριθμός των χτυπημάτων που θα έχουν καταγραφεί στην κασέτα, αντιστοιχεί  στο κουδούνι με τον αντίστοιχο αριθμό.

Απρίλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το προηγούμενο τεύχος 176. Κι ΕΔΩ το τ.175, ΕΔΩ το τ.174, ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση φωτογραφίας στο διάδρομο που οδηγεί στο Σωματείο μας

Μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων η 1 Οκτωβρίου. Η σκέψη µας στρέφεται σ΄ αυτούς που µε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη σοφία τους, δένουν και ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό. Ας είναι ανοιχτές οι αγκαλιές μας γι' αυτούς!