Αρχική » 2024 » Μάιος

Αρχείο μηνός Μάιος 2024

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2024

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2024. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίζουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του 2024, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2024

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2024. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Ηλεκτρονικό Εισιτήριο

Ο Αγώνας για την υιοθέτηση από την Πολιτεία του αιτήματος των Συνταξιούχων που είχαν εργασθεί στα μεταφορικά μέσα του Λεκανοπεδίου για δωρεάν μετακινήσεις μετά τη συνταξιοδότησή τους συναντά την πείσμωνα άρνηση του Υπουργείου Μεταφορών να δεχθεί και να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους το θέμα. Όμως στο πείσμα του Υπουργείου έχουμε αντιτάξει και το δικό μας πείσμα για να δώσουμε λύση στο δίκαιο αίτημά μας.

Με επιστολή μας προς την αρμόδια Υφυπουργό κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 ζητούσαμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί της. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 27 Νοεμβρίου 2023 όχι όμως με την κυρία Υφυπουργό με την οποία κατά την αποχώρησή μας από το Υπουργείο είχαμε μία ολιγόλεπτη συνάντηση-χαιρετισμό μαζί της, αλλά με τον κύριο Καλαφατά ο οποίος μας ζήτησε να του στείλουμε υπόμνημα με τα αιτήματά μας, τα οποία υπομνήματα τα είχαμε καταθέσει στις τόσες συναντήσεις που είχαμε κάνει με τους αρμοδίους υπουργούς για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

 Στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στείλαμε και νέα επιστολή στην Υφυπουργό      κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου με την οποία προτείναμε συγκεκριμένη διαδικασία υιοθέτησης του αιτήματός μας. Από τότε έχουν περάσει 4 μήνες και δυστυχώς δεν πήραμε καμία απάντηση με αποτέλεσμα στις 4 Απριλίου 2024 να στείλουμε και νέα επιστολή προς την κυρία Υφυπουργό ζητώντας να έχουμε άμεσα συνάντηση μαζί της.

 Μας έχει πειράξει πολύ η αδιαφορία της Πολιτείας να δεχθεί και να συζητήσει μαζί μας το πρόβλημά μας αυτό που είναι μία μικρή δικαίωση για τα όσα έχουμε προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο στα τόσα χρόνια του εργασιακού μας βίου. Να μας δεχθούν και με το θάρρος της γνώμης τους να μας ξεκαθαρίσουν. Το αίτημά μας είναι σωστό και το υιοθετούν ή το βρίσκουν άκαιρο και το απορρίπτουν. Δεν μας φτάνει η συμπάθεια. Απαιτούμε οριστική λύση στο θέμα που 15 χρόνια τώρα συζητάμε χωρίς να το αγγίζουμε.

Η Διοίκηση

Μέντα: Τα 7 οφέλη αυτού του πανίσχυρου βότανου

Η μέντα είναι ένα από τα πιο αγαπητά και πολυχρησιμοποιημένα βότανα, γνωστό για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία

Από την ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας και τη μείωση της ναυτίας μέχρι την αναζωογόνηση του αναπνευστικού συστήματος και τη βελτίωση της συγκέντρωσης, η μέντα έχει αποδειχθεί πολλαπλώς πολύτιμη.

Τα οφέλη της μέντας οφείλονται ως επί το πλείστον στην περιεκτικότητά της σε συστατικά όπως τα φλαβονοειδή, η μενθόλη και τα τερπένια. Τα παρακάτω 7 σημαντικότερα οφέλη της μέντας θα σας πείσουν ότι αξίζει να την ενσωματώσετε στη διατροφική καθημερινότητά σας, για καλύτερη υγεία και ευεξία.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή της μέντας, σε συνδυασμό με πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών κυττάρων και την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, ενισχύοντας περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα έχει συνδέσει τη μέντα ακόμη και με αντικαρκινική δράση.

2. Υποστηρίζει τη στοματική υγεία

Δεν είναι τυχαίο που περιλαμβάνεται σε πλήθος προϊόντων για τη στοματική υγεία, από οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα μέχρι τσίχλες, ακόμη και οδοντογλυφίδες. Όχι μόνο φρεσκάρει την αναπνοή, αλλά το έλαιο μέντας διαθέτει επίσης αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες για την πρόληψη και θεραπεία στοματικών προβλημάτων.

3. Συμβάλλει στην υγεία των ματιών

Ως καλή πηγή βιταμίνης Α, η μέντα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οφθαλμική υγεία. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά συστήματα που συμμετέχουν στη λειτουργία των ματιών και επιπλέον βοηθάει στον περιορισμό ορισμένων οφθαλμικών ασθενειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Ωφελεί τον εγκέφαλο και βελτιώνει τον ύπνο

Η μέντα φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ συμβάλλει και στην επίτευξη καλύτερου ύπνου, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιοενεργές ενώσεις. Έρευνα του 2018 συσχέτισε την κατανάλωση μέντας με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και μείωση της πνευματικής κόπωσης, ενώ έρευνα του 2021 σε φοιτητές διαπίστωσε ότι η πρόσληψη μέντας βελτιώνει τη μνήμη και την ποιότητα του ύπνου, περιορίζοντας ταυτόχρονα το άγχος.

5. Προωθεί την υγεία του εντέρου

Η μέντα έχει επίσης συνδεθεί με την υγεία του εντέρου ως χαλαρωτικό των λείων μυών για ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό μεταφράζεται σε ανακούφιση από ένα πλήθος δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια, ενώ έρευνα δείχνει πως είναι ένα ιδιαίτερα ευεργετικό βότανο και για τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

6. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού

Λόγω του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η μέντα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

7. Υποστηρίζει την υγεία του αναπνευστικού και των ιγμορείων

Η μέντα ενισχύει την υγεία του αναπνευστικού και των ιγμορείων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητές της, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ερεθισμών και των μολύνσεων του αναπνευστικού ή των ρινικών κοιλοτήτων. Διασπά τη βλέννα και τα φλέγματα, λειτουργώντας ως αποσυμφορητικό και αποχρεμπτικό. Επιπλέον, η μέντα είναι γνωστό ότι καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Απορία ενός μαθητή που είχε επισκεφτεί το μουσείο

Όπως διαβάζετε σε κάθε έκδοση του «Ηλεκτρικού» στην 16η Σελίδα δημοσιεύουμε ποια Σχολεία και πόσοι Μαθητές επισκέπτονται το Μουσείο μας.

Η ξενάγηση των Μαθητών στους Εκθεσιακούς χώρους διαρκεί περίπου 2 ώρες. Πάρα πολλοί Μαθητές εντυπωσιασμένοι από αυτά που βλέπουν και ακούνε για την πλούσια Ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, μας κάνουν διάφορες ερωτήσεις.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Μαθητών εκτός από το Ξύλινο Βαγόνι και την πληθώρα των Ιστορικών Εκθεμάτων μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών εστιάζεται στα Χειριστήρια Μηχανήματα Σηματοδότησης και στους Σταθμάρχες.

Ένας φοιτητής της Σιβιτανιδείου Σχολής μας ρώτησε: «Τι μέσο πρέπει να έχει κάποιος εργαζόμενος στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο για να γίνει Σταθμάρχης;».

Του εξηγήσαμε και του είπαμε αυτά που λέμε σε όλους όσους επισκέπτονται το Μουσείο και μας ρωτούν για τους Σταθμάρχες.

Στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο για να γίνει κάποιος Σταθμάρχης και να χειρίζεται τα Μηχανήματα Σηματοδότησης δίνει εξετάσεις σε μια Επιτροπή Τεχνικών Διευθυντών και ενός Εκπροσώπου του Υπουργείου Μεταφορών, αφού προηγούμενα συμμετέχει σε σχετικές Μαθητείες.

Να έχει Γραμματικές Γνώσεις τουλάχιστον τρίτης τάξης Γυμνασίου.

Να έχει ξεκινήσει την Υπηρεσιακή του Σταδιοδρομία από Εισπράκτορας Τροχιοδρόμου.

Και στη συνέχεια να γίνει Συλλέκτης Εισιτηρίων, Προϊστάμενος Αμαξοστοιχίας, Ελεγκτής Τροχιοδρόμου, Ελεγκτής Σιδηροδρόμου και μετά από 15 περίπου χρόνια Υπηρεσίας στην Κίνηση και αφού κριθεί ικανός από την Εξεταστική Επιτροπή να γίνει Σταθμάρχης για να χειρίζεται τα Μηχανήματα Σηματοδότησης.

«Καλά στον ΟΣΕ πως εμπιστεύτηκαν σε έναν Αχθοφόρο με λίγα χρόνια υπηρεσίας και άσχετο με τα Μηχανήματα Σηματοδότησης να γίνει Σταθμάρχης;»

Στην ερώτηση αυτή παιδιά τους λέμε την απάντηση θα μπορέσετε να την πάρετε όχι μόνο από Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες οι οποίοι έκαναν έναν Αχθοφόρο Σταθμάρχη, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Τα παιδιά μας κοίταξαν με απορία, κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και δεν μας έκαναν άλλη ερώτηση για τη Σηματοδότηση.

Και συνεχίσαμε τη ξενάγηση στους υπολοίπους Εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Τώρα εσείς Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι που διαβάσατε το πιο πάνω άρθρο τι λέτε;

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων διαχρονικά, με Συνδικαλιστές όπως: Τον Γιάννη Παπαδημητρίου, τον Πέτρο Ψαρόγιαννη, τον Τάκη Τασούλη, τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, τον Γιώργο Σοφιανό, τον Ανδρέα Αντωνακόπουλο, τον Γιώργο Γαβρίλη, τον Χρίστο Τρυφιάτη, τον Βασίλη Σταθούση, τον Λευτέρη Ρενιέρη και άλλους καταξιωμένους Συνδικαλιστές.

ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΟΝΤΑ;

Μανώλης Φωτόπουλος

Η αστεία ιστορία που αποδεικνύει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Ο έξυπνος καθηγητής

Η παρακάτω ιστορία λέγεται ότι εκτυλίχθηκε στην Σκωτία αλλά ότι μπορεί και να είναι προϊόν φαντασίας.

Όπως κι αν έχει το αποτέλεσμα είναι ότι δίνει ένα έξυπνο και σωστό μήνυμα…

Είναι μια παρέα από τέσσερις φοιτητές, που σπουδάζουν στη Σκωτία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα παιδιά είναι καλοί φοιτητές και τα έχουν πάει άριστα όλη τη χρονιά. Μια Παρασκευή πρωί, αφού έδωσαν τις εξετάσεις τους σε ένα μάθημα και έγραψαν πολύ καλά, μαζεύτηκαν στη συνέχεια στο σπίτι του ενός, προκειμένου να οργανωθούν για το Σαββατοκύριακο που πλησίαζε.

Τη Δευτέρα το πρωί έδιναν εξετάσεις σε ένα εύκολο μάθημα, που ήθελε μόνο 2-3 ώρες διάβασμα. Έτσι, έπεσε η ιδέα: «Ρε παιδιά, δεν πάμε στη Γλασκώβη το Σαββατοκύριακο να βρούμε εκείνη την κοπέλα που γνωρίσαμε προχθές στην pub; Θα είναι και άλλες φίλες της στην παρέα, καλά θα περάσουμε».

Δεν το σκέφτηκαν και πολύ και σε μία ώρα είχαν γίνει κιόλας όλες οι αναγκαίες κινήσεις και η τετράδα ταξίδευε με νοικιασμένο αμάξι για τη Γλασκώβη. Στη Γλασκώβη όντως πέρασαν πολύ καλά.

Για κακή τους τύχη, όμως, αντί να ξυπνήσουν πρωί πρωί τη Δευτέρα και να επιστρέψουν, για να είναι στην ώρα τους στις εξετάσεις, ξύπνησαν αργά το μεσημέρι. Τι θα έκαναν τώρα με το μάθημα; Στο δρόμο για το Εδιμβούργο προσπαθούσαν να σκεφτούν τι να πουν στον καθηγητή. Αποφάσισαν, λοιπόν, αν πουν ένα ψέμα αλλά με αρκετή δόση αλήθειας για να γίνουν πιστευτοί. Και οι τέσσερις συμφώνησαν να πουν ότι πήγανε στη Γλασκώβη σε συγγενείς και ενώ ξεκίνησαν τη Δευτέρα πρωί πρωί για το Πανεπιστήμιο, τους έπιασε λάστιχο στο δρόμο και δεν είχανε ρεζέρβα… κ.λπ. κ.λπ… Έτσι κι έγινε!

Ο καθηγητής τούς άκουσε με προσοχή και επειδή ήταν καλοί φοιτητές, δέχτηκε να δώσουν μόνοι τους την Τρίτη το πρωί το μάθημα. Χαράς ευαγγέλια στην ομάδα. Κάθισαν, διάβασαν καλά και την άλλη μέρα στις 9:00 πήγαν στο Πανεπιστήμιο να δώσουν τις εξετάσεις. Δεν υπήρχε, όμως, διαθέσιμη αίθουσα και έτσι ο καθηγητής τούς έβαλε σε τέσσερα ξεχωριστά γραφεία, τον καθένα μόνο του. Βέβαια, αυτό καθόλου δεν τους ένοιαζε, αφού και οι τέσσερις ήταν καλά διαβασμένοι.

Σε λίγο μοίρασε και τα θέματα. Ήταν μόνο δύο. Το πρώτο, που έπιανε 5 μονάδες στις 100, ήταν ένα πανεύκολο θέμα θεωρίας από την εισαγωγή, που το ήξεραν νεράκι και κανείς τους δεν δυσκολεύτηκε και το απαντήσει.

Το δεύτερο θέμα έπιανε τα υπόλοιπα 95 στα 100 και ήτανε μία ερώτηση μόνο:

Ποιο λάστιχο;

Ένα νησί που κάθε έξι μήνες ανήκει σε άλλη χώρα

Πώς γίνεται αυτό

Φανταζόσασταν ότι μπορεί να υπάρχει ένα νησί το οποίο να αλλάζει χέρια δυο φορές το χρόνο και συγκεκριμένα να ανήκει σε άλλη χώρα;

Κι όμως συμβαίνει. Ο λόγος για το νησί των Φασιανών ή αλλιώς νήσος Κονφεράνς, ένα νησί το οποίο βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Βισκαϊκού κόλπου κοντά στα γαλλοϊσπανικά σύνορα και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Μπιδασόα ανάμεσα στην ισπανική πόλη Ιρούν και την γαλλική Αντά.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με αυτό το νησί; Αντί να ανήκει μισό στη μία χώρα, μισό στην άλλη… ανήκει και στις δύο. Μετά από πολλές διασκέψεις για το πού θα ανήκει, ήρθε τελικά η υπογραφή της γνωστής Ειρήνης των Πυρηναίων στις 7 Νοεμβρίου του 1659. Έτσι η νήσος των Φασιανών για κάθε έξι μήνες εναλλάξ ανήκει στη Γαλλία και την Ισπανία. Συγκεκριμένα, το νησί κάθε έξι μήνες αλλάζει διοίκηση και Φεβρουάριο με Ιούλιο ανήκει στην Ισπανία ενώ Αύγουστο με Ιανουάριο στη Γαλλία.

Γι’ αυτό το λόγο, επίσης, απαγορεύεται οποιοσδήποτε να πλησιάσει στο νησί με εξαίρεση την ημέρα της αλλαγής από την μία χώρα στην άλλη. Εκείνη τη μέρα στρατεύματα και από τις δύο χώρες παρευρίσκονται δίπλα στο μνημείο που υπάρχει στο νησί για την τελετή της αλλαγής της χώρας.

Που βρίσκεται η αληθινή ευτυχία

Του Προέδρου

Ευθυμίου Ρουσιά

Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν μοναδικό και αξιοθαύμαστο τρόπο για να δημιουργεί στη ζωή του από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα πράγματα. Το πώς θα ξεπερνά τις δυσκολίες και πως θα κτίζει το όνειρο της ζωής του. Μπορούμε να κάνουμε μία λίστα με πράγματα που μας ικανοποιούν, μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα και γιατί όχι ευτυχισμένοι. Τολμήστε λοιπόν και αναρωτηθείτε, τι σας κάνει ευτυχισμένους και μην αντιστέκεστε. Πολλές φορές περισυλλέγουμε στιγμές από το παρελθόν και τις καλύτερες αναμνήσεις για να προσφέρουμε στον εαυτόν μας την ικανοποίηση ή και τη χαρά ό,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα, ότι έχουμε ζήσει περιόδους ευτυχίας. Μα η ζωή μας έχει μέσα και ευτυχισμένες στιγμές και αυτές είναι το σωσίβιο επιβίωσης στα δύσκολα, εκεί όπου οι καταστάσεις ορθώνονται σαν βουνό μπροστά μας και η ζωή μας αναταράσσεται. Τότε πιανόμαστε από αυτό το υπαρκτό σωσίβιο, για να βγούμε στην όχθη των αποφάσεων και των απαντήσεων με τις λιγότερες απώλειες. Η ζωή μας καλεί να την γεμίσουμε με την ιστορία μας και να της δώσουμε το νόημα που της αξίζει με τις επιλογές μας. Να εξαπατήσουμε τη θλίψη μας είναι εύκολο, γιατί έχουμε να ανασύρουμε από το παρελθόν όμορφες στιγμές που μπορούν να ξεγελάσουν την αποτυχία μας ή την πικρία μας, να μετακινηθούν οι σκέψεις μας από ό,τι μας δυσκολεύει και να ισορροπήσουμε πατώντας πάνω στην ελπίδα, ότι τίποτα δεν χάνεται όσο το παλεύουμε.

 Την ευτυχία μπορούμε να την δούμε παντού. Στα μάτια των παιδιών μας όταν τους σερβίρουμε το φαγητό που τους αρέσει, όταν παίρνουν το δώρο της αρεσκείας τους, όταν πετυχαίνουν στις εξετάσεις τους, όταν ερωτεύονται, ακόμη και όταν τους κρυφοκοιτάμε των ώρα που ονειροπολούν. Την ευτυχία την νιώθουμε στα μάτια των γονιών μας, όταν μας βλέπουν ότι έχουμε με την οικογένειά μας αγάπη και σύμπνοια, όταν τους προσφέρουμε μικροχαρές, όταν τους παίρνουμε μία ζεστή αγκαλιά. Την ευτυχία μπορούμε να την νιώσουμε από δύο λόγια ζεστά από την/την σύντροφό μας, ακόμη και από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον. Η ευτυχία βρίσκεται χωρίς λέξεις, σε μία ματιά, στις παραλίες που βαδίζουμε και ταξιδεύουν τις σκέψεις μας μακριά. Την ευτυχία μπορούμε να τη βρούμε και στο καφεδάκι που θα πιούμε με την παρέα που εμείς επιλέξαμε.

 Κάποιοι διαισθάνονται τι θα τους προσφέρει την ευτυχία και παίρνουν το ρίσκο, για όσο τη ζήσουν. Η ευτυχία όμως δεν είναι αιώνια. Γι’ αυτό, όταν την έχουμε να μην αφήνουμε να ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια μας. Θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις επιτυχίες της καθημερινότητάς μας. Να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να νιώσουμε αυτοπεποίθηση κοιτάζοντας τον εαυτόν μας στον καθρέπτη και φωνάξουμε δυνατά ότι η ευτυχία όπως και η δυστυχία βαδίζουν μαζί στη ζωή μας και μας ανήκουν. Να επιδιώξουμε για να γεμίσουμε τη ζωή μας με μικροπράγματα, που θα μας χαρίσουν στιγμές ευτυχίας και να προσπαθήσουμε να τις μοιραστούμε με αυτούς που αγαπάμε, τότε θα είμαστε διπλά νικητές. Η ευτυχία δεν έχει όνομα, θα πρέπει να την νιώσουμε και να την κάνουμε δική μας και τα δύσκολα μονοπάτια της ζωής που θα βαδίζουμε μπορούν να μας χαρίσουν τα βήματα προς την ευτυχία.

Ποιο προϊόν κλέβουν πιο συχνά από το σούπερ μάρκετ

Ποια εξήγηση δίνεται για τα καταστήματα του εξωτερικού

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας για το ποιο προϊόν κλέβεται πιο συχνά στα σούπερ μάρκετ δημοσίευσε The Hustle.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το προϊόν το οποίο κλέβουν 2,5 φορές συχνότερα από όλα τα άλλα στα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού και ίσως είναι κάτι που δεν μας πηγαίνει στο μυαλό. Και αυτό είναι τα ξυραφάκια! Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο οι κλέφτες θέλουν τα ξυραφάκια είναι γιατί ολλοί άνδρες και γυναίκες ξυρίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ενώ η American Academy of Dermatologists συστήνει στους καταναλωτές να αλλάζουν τις λεπίδες τους μετά από 5-7 ξυρίσματα.

Όπως αναφέρει ο ειδικός σε ζητήματα εγκλήματος, Marcus Felson, «η ίδια αρχή που κάνει ένα προϊόν να αξίζει να αγοραστεί, το κάνει να αξίζει να κλαπεί».

Οι κλέφτες επιζητούν προϊόντα που εμφανίζουν διαρκή ζήτηση, καθώς το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό τους είναι: Μπορώ να το πουλήσω αυτό; Μάλιστα, το γεγονός ότι έχουν μικρό μέγεθος, αποτελούν ένα προϊόν το οποίο ένας κλέφτης μπορεί να κρύψει εύκολα κάτω από την μπλούζα του σε μεγάλες ποσότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, δε, που πολλά σούπερ μάρκετ τα έχουν σε ειδικό διαφανές ντουλαπάκι στα ταμεία και δίνουν σε όποιον ζητήσει.

Ο έξυπνος γρίφος με το κέρμα

Και γιατί το επιλέγει πάντα ο αγαθός του χωριού

Σύμφωνα με τον γρίφο, οι επισκέπτες σε ένα γραφικό ορεινό χωριό αλλά και οι ντόπιοι είχαν συνήθεια να διασκεδάζουν με τον αγαθό του χωριού. Πάντα του προσέφεραν την επιλογή ανάμεσα σε ένα γυαλιστερό κέρμα 50 λεπτών και σε ένα τσαλακωμένο χαρτονόμισμα αξίας 5 ευρώ. Εκείνος όμως πάντα επέλεγε τα 50 λεπτά και ποτέ τα πέντε ευρώ. Κάθε φορά τα ίδια. Και ενώ του έλεγαν ότι το χαρτονόμισμα αξίζει δέκα φορές περισσότερο ποτέ δεν το επέλεγε; Και κάθε φορά γελούσαν μαζί του. Εκείνος όμως ήξερε ότι έκανε το πιο έξυπνο. Γιατί άραγε; Η απάντηση παρακάτω…

Η απάντηση:

Ο αγαθός του χωριού ήταν στην πραγματικότητα πολύ έξυπνος και είχε καταλάβει ότι συνεχίζοντας να επιλέγει το κέρμα των 50 λεπτών, οι άνθρωποι θα συνέχιζαν να του προσφέρουν αυτή την επιλογή. Αν έπαιρνε μία φορά το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, η ροή των κερμάτων θα σταματούσε μιας και θα χανόταν των ενδιαφέρον αυτών που νόμιζαν ότι τον κοροϊδεύουν.

Πότε χορηγήθηκαν τα Ελευθέρας σε Εργαζόμενους και Συνταξιούχους στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα Ελευθέρας σε Εργαζόμενους και Συνταξιούχους, αλλά και των μελών των οικογενειών τους, είχαν χορηγηθεί πριν από 100 και πλέον χρόνια, για να ταξιδεύουν με τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, τα Τραμ Παραλίας, του Περάματος και αργότερα με τα Πράσινα Λεωφορεία.

Οι Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι των ΕΗΣ-ΗΣΑΠ, έπαιρναν ακόμα και δύο εισιτήρια τον χρόνο για να ταξιδεύουν δωρεάν με τα τραίνα των ΣΕΚ, ΣΠΑΠ, Υπεραστικά Λεωφορεία και σταμάτησαν να τους τα χορηγούν από το 1991.

Από τότε Συνταξιούχοι, αλλά και Εργαζόμενοι ζητάνε την επαναχορήγησή τους.

Τα Σωματεία όχι μόνο των Εργαζομένων αλλά και των Συνταξιούχων στους ΗΣΑΠ τα Μπλε Λεωφορεία (ΕΑΣ) και τα Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) είχαν αντιδράσει έντονα, γιατί ενώ σταμάτησαν να τα χορηγούν στους Συνταξιούχους έδιναν Ελευθέρας σε Πολιτικούς, Αστυνομικούς, Στρατιωτικούς ακόμα και σε Αγροφύλακες.

Στο Αρχείο του Μουσείου υπάρχουν πάρα πολλά παλαιά Ελευθέρας Εργαζομένων και Συνταξιούχων.

Όπως επίσης οι ταυτότητες που χορηγούσε η Γκεστάπο, για να μπορούν να πηγαίνουν οι Εργαζόμενοι στην εργασία τους τις ώρες που απαγορευότανε η κυκλοφορία.

Το αίτημα των Συνταξιούχων για την επαναχορήγηση των Ελευθέρας είναι δίκαιο και πρέπει να επιλυθεί.

Οι Συνταξιούχοι έχουν δώσει αρκετά και εξακολουθούν να δίνουν με τον περιβόητο Νόμο του Κατρούγκαλου που διατηρεί και η σημερινή Κυβέρνηση , ας μην πληρώνουν και εισιτήριο για να κατεβαίνουν στον Πειραιά να γράψουν φάρμακα ή να πηγαίνουν στο Σωματείο τους.

Αυτό το θέμα εκτός από το Σωματείο των Συνταξιούχων που συνεχώς το προβάλλει θα πρέπει να απασχολήσει και τα Σωματεία των Εργαζομένων όχι μόνο των ΗΣΑΠ – ΣΤΑ.ΣΥ αλλά και των Λεωφορείων και Τρόλεϊ.

Επιτέλους ας πούνε και αυτοί καμία κουβέντα για τους Συνταξιούχους, γιατί εκεί που είναι ήμαστε και εδώ που σήμερα είμαστε εμείς αργά ή γρήγορα θα έρθουν και αυτοί.

Μανώλης Φωτόπουλος

Τι σημαίνει το WC που βλέπουμε στις τουαλέτες

Κι όμως πολλοί δεν το γνωρίζουν

Όλοι έχουμε δει τα δύο γράμματα WC στην πόρτα μιας τουαλέτας σε ένα μαγαζί ή έχουν αποκαλέσει έτσι ένα μικρό μπάνιο.

Πόσοι στα αλήθεια, όμως, γνωρίζουν τι σημαίνουν στην πραγματικότητα αυτά τα δύο γράμματα; Είναι δύο γράμματα που σε όλες τις χώρες σημαίνουν «τουαλέτα» και στην Ελλάδα προφέρονται «βεσέ», μια προφορά γαλλικής προέλευσης, παρά το γεγονός ότι τα δύο γράμματα αυτά στην πραγματικότητα είναι τα αρχικά δύο λέξεων στα αγγλικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του λεξικού του Cambridge, το «WC» είναι συντομογραφία των λέξεων «water» (νερό) και «closet» (ντουλάπα). Στα ελληνικά, δηλαδή, θα το μεταφράζαμε ως ντουλάπα νερού ή υγρή ντουλάπα.

Όπως αναφέρεται στο λεξικό, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει «μια τουαλέτα ή ένα δωμάτιο το οποίο περιλαμβάνει μια τουαλέτα». Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο δωμάτιο έχει μια τουαλέτα, χωρίς όμως τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός πλήρους μπάνιου, όπως είναι το ντουζ ή η μπανιέρα, αν και συχνά περιλαμβάνει έναν νιπτήρα.

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.