Για ποιο λόγο τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα
Τι λέει η παράδοση
Ο φετινός Φεβρουάριος που μπήκε φέτος είχε 29 μέρες αντί για 28 πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για δίσεκτο έτος.
Ουσιαστικά «δίσεκτο» ονομάζουμε το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί 365 και αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, όταν προσθέτουμε ένα 24ωρο, προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες του πολιτικού ημερολογίου σε σχέση με το αστρονομικό. Αν δεν γινόταν αυτή η διόρθωση, σε βάθος πολλών ετών θα είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα.
Το δίσεκτο έτος, πάντως, συνοδεύουν και αρκετές προλήψεις οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από τους Ρωμαίους. Οι ίδιοι πίστευαν ότι τον Φεβρουάριο, το μήνα της εξιλέωσης και της λατρείας των υποχθόνιων θεοτήτων, κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσά τους ο Άδης και έφερνε πολλά δεινά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα δίσεκτα έτη δεν γινόταν έναρξη εργασιών με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών, γάμοι και λοιπά.
Αυτές και άλλες δεισιδαιμονίες για το δίσεκτο έτος μεταφέρθηκαν και στους Έλληνες ύστερα από την κατάκτησή τους από τους Ρωμαίους και γι’ αυτό και στην ελληνική παράδοση τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα και ο κόσμος παλιότερα ειδικά απέφευγε τους γάμους, το κτίσιμο του σπιτιού ή τις νέες επαγγελματικές δραστηριότητες.