Οι Αναμνηστικές Πλακέτες σε όσους αποχωρούσαν από την Εταιρία λόγω Συνταξιοδότησης και οι Βραβεύσεις Μαθητών και Φοιτητών
Του Μανώλη Φωτόπουλου
Προέδρου του Μουσείου
ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ
Ένας θεσμός που είχε ξεκινήσει το έτος 1982 σε μια Εκδήλωση στο Γήπεδο Μπάσκετ του «Σπόρτινγκ» στον Σταθμό του Αγίου Ελευθερίου για να καταργηθεί μετά από 35 χρόνια από τη Διοίκηση της Εταιρίας το έτος 2017.
Τα αίτια άγνωστα.
Πολιτική Απόφαση; ή Απόφαση με πρωτοβουλία του Διευθύνοντα Συμβούλου και σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας;
Όποιος το γνωρίζει ας το πει.
Πως ξεκίνησε η ιδέα για την Απονομή Πλακέτας σε Αριστούχους Μαθητές – Φοιτητές και Συνταξιούχους.
Το έτος 1982 οι Συνάδελφοι Ανδρέας Αντωνακόπουλος, Κώστας Γαζής, Μάριος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Βούλγαρης, Χάρης Χαριτάκης και εγώ το προτείναμε στον τότε Γενικό Διευθυντή Κίκηρα ο οποίος και το αποδέχτηκε.
Η Εταιρία είχε αναλάβει όλα τα έξοδα της Εκδήλωσης. Ακόμα και το Μουσικό Συγκρότημα του Ηλία Ανδριόπουλου, των Τραγουδιστών Σωτηρίας Μπέλλου, Αντώνη Καλογιάννη και του Λάκη Χαλκιά (Δημοτικά).
Ο Κώστας Γαζής θα το θυμάται.
Είχαν βραβευθεί όχι μόνο οι Αριστούχοι Φοιτητές και Μαθητές, αλλά και όσοι είχαν Αποχωρήσει το έτος 1982 από την Εταιρία και Συνταξιοδοτήθηκαν.
Τους είχε δοθεί Αναμνηστική Πλακέτα.
Βέβαια με την πάροδο των χρόνων και ιδιαίτερα επί εποχής Παπαθανάση, Σπανάκη, Λάμπου και Βασιλειάδη ο θεσμός αυτός αναβαθμίστηκε και οι Βραβεύσεις επραγματοποιούντο στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» μαζί με τις βραβεύσεις των Μαθητών και Φοιτητών.
Βραβεύσεις είχαν γίνει και σε Πρωτοχρονιάτικες Εκδηλώσεις στους Χώρους των Παιδικών Εξοχών Βαρυμπόμπης.
Αργότερα ο κ. Παπαθανάσης πραγματοποιούσε τις Απονομές των Πλακετών στους Συναδέλφους και τις Συναδέλφισσες που αποχωρούσαν, στους Χώρους που Εργαζόντουσαν παρουσία των Συναδέλφων τους και των Δ.Σ. των Σωματείων.
Σε Εκδηλώσεις συγκινητικές, που είμαι σίγουρος ότι οι Συνάδελφοί μου δεν θα τις έχουν ξεχάσει.
Ο Θεσμός με τις βραβεύσεις των Φοιτητών από το Σωματείο των Συνταξιούχων ήταν ιδέα του Ανδρέα Αντωνακόπουλου, όταν ήταν Πρόεδρος του Σωματείου των Συνταξιούχων το έτος 1992.
Και συνεχίστηκαν τόσο από εμένα που διαδέχτηκα στην Προεδρεία του Σωματείου τον Ανδρέα το έτος 1994 όσο και από τον σημερινό Πρόεδρο του Σωματείου Ευθύμη Ρουσιά όταν αποχώρησα από τη Διοίκηση του Σωματείου για να ασχοληθώ μόνο με το Μουσείο.
Η Διοίκηση της Εταιρίας δεν βράβευε μόνο τους Αριστούχους Φοιτητές και Μαθητές, αλλά έδινε και Δώρα στα παιδιά των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων.
Όλα αυτά καταργήθηκαν μετά τις Εκλογές του 2015, χωρίς δυστυχώς να αντιδράσει κανείς.
Κανένα Σωματείο. Κανένας Συνδικαλιστής. Κανένας Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας.
Μετά τις περικοπές των Συντάξεων από τον Κατρούγκαλο.
Είχαμε και τις περικοπές των Βραβεύσεων των Αριστούχων Μαθητών-Φοιτητών και στα Δώρα των Παιδιών.
Αλλά και στις Αναμνηστικές Πλακέτες των Συνταξιούχων.
ΜΠΡΑΒΟ ΑΥΤΌ ΘΑ ΠΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Μήπως θα πρέπει τα Σωματεία των Εργαζομένων, Συνταξιούχων, αλλά και
η Διοίκηση της Εταιρίας ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ.
Να επαναφέρουν τις Εκδηλώσεις αυτές;
Στα Αρχεία του Μουσείου υπάρχουν πάρα πολλές φωτογραφίες από τις Εκδηλώσεις του Σωματείου και της Εταιρίας, στο Εργοστάσιο, στη Γραμμή, στη Γενική Διεύθυνση και στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ’.
Όποιος ή όποια Συνάδελφος θέλει μπορεί να τις δει και να πάρει αντίγραφο.
Και τέλος θα ήθελα τελειώνοντας τη μικρή αυτή παρέμβασή μου να προτείνω προς τα Σωματεία των Συνταξιούχων και Εργαζομένων των ΗΣΑΠ αλλά και τη Διοίκηση της Εταιρίας
ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ;
Εάν το μάθουμε είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Ας το Αποφασίσουν θα είναι μία ακόμη επιβράβευση όχι μόνο για τα Παιδιά, αλλά και για τους Γονείς τους, που πάρα πολλοί με στερήσεις τα σπούδασαν.
Πήγαν για ψάρεμα και γύρισαν σπίτι με 78.000 δολάρια
Πήγαν στη λίμνη με μαγνήτη
Το ιδιαίτερο ψάρεμα στο οποίο επιδίδεται τα τελευταία χρόνια ένα ζευγάρι στη Νέα Υόρκη, τους έκανε κατά 78.000 δολάρια πλουσιότερους.
Όπως αναφέρει το BBC, o Τζέιμς Κέιν και η Μπάρμπι Αγκοστίνι, όπως συνήθιζαν να κάνουν από την πανδημία και έπειτα πέταξαν ένα σχοινί με ένα μαγνήτη στη λίμνη του πάρκου Φλάσινγκ Μέντοους στο Κουίνς, στη Νέα Υόρκη, «ψαρεύοντας» ένα χρηματοκιβώτιο.
Ανοίγοντάς το βρήκαν γεμάτο με δεσμίδες αρκετά φθαρμένων, οριακά κατεστραμμένων -από το νερό- χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων, συνολικής αξίας περίπου 78.000 δολαρίων.
Όπως ανέφεραν, η αστυνομία τούς ενημέρωσε πως το εύρημά τους δεν συνδεόταν με κάποιο έγκλημα και έτσι μπορούσαν να κρατήσουν τα χρήματα. Ο Κέιν σε δηλώσεις του στο NY1 ανέφερε: «Έχουμε βρει πολλά χρηματοκιβώτια στο παρελθόν αλλά πρώτη φορά βρίσκουμε τέτοιο ποσό. Όταν τα είδα, σκέφτηκα πως δεν είναι δυνατόν. Ήταν χοντρές στοίβες με εκατοδόλαρα και ήταν μούσκεμα, σχεδόν κατεστραμμένα».
Το ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη ξεκίνησε το ψάρεμα με μαγνήτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και έκτοτε έχουν «ψαρέψει» από λίμνες και ποτάμια από χειροβομβίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όπλα του 19ου αιώνα, έως ολόκληρες, σχεδόν άθικτες μοτοσικλέτες.