Εκδρομές που έγιναν
Τριήμερη εκδρομή
Λίμνη Τριχωνίδας – Αμφιλοχία – Πάργα – Λευκάδα – Πρέβεζα
– Καρναβάλι στην Πάργα
Στις 16 Μαρτίου το Σωματείο μας πραγματοποίησε την πρώτη του εξόρμηση για το 2024. Στις 7 το πρωί ξεκινήσαμε 51 ατρόμητοι, σύγχρονοι Οδυσέες να περιπλανηθούμε για ένα τριήμερο, ψάχνοντας ακόμη μία φορά μία Ιθάκη και ευχηθήκαμε να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες και γνώσεις.
Η πρώτη μέρα εύκολη ήταν, η συνάντηση με γνωστούς και φίλους και όλοι μαζί σαν μία οικογένεια ξεκινήσαμε για να ζήσουμε ένα τριήμερο ανέμελο και ανέφελο μακριά από τη βουή της Αθήνας. Πρώτη στάση σε καφέ στην περιοχή του Κιάτου. Ακολούθως πήραμε τον δρόμο για τη λίμνη της Τριχωνίδας όπου το ραντεβού μας ήταν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τα κέρινα ομοιώματα της αναπαράστασης του «Κρυφού Σχολειού». Ασφαλώς μας απογοήτευσε η εγκατάλειψη που υπήρχε στον χώρο και τα εκθέματα, όμως σε αυτά είμαστε μαθημένοι τόσα χρόνια και δεν μας προξενεί τόσο μεγάλη εντύπωση. Απτόητοι συνεχίσαμε για Αμφιλοχία, όπου γευματίσαμε σε ταβέρνες της περιοχής και το βράδυ φθάσαμε στην Πάργα όπου μετά από μικρή ξεκούραση μεταβήκαμε σε κέντρο της περιοχής όπου φάγαμε και διασκεδάσαμε όπως εμείς ξέρουμε.
Το πρωί ξεκινήσαμε για Λευκάδα με πρώτη στάση τη Μονή Φανερωμένης, επίσκεψη στο Νυδρί και ακολούθως επιστροφή στην Πάργα όπου κάτω από καταρρακτώδη βροχή παρακολουθήσαμε όλοι την παρέλαση των καρναβαλιστών και αργά το βράδυ επαναλήφθηκε η διασκέδαση με φαγητό και χορό σε κέντρο της περιοχής.
Την επομένη ημέρα μετά την επίσκεψη για καφέ και περιήγηση στην πόλη της Πρέβεζας πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τον Κλεινόν Άστυ με φαγητό στην Αμφιλοχία και καφέ στην Εθνική Οδό. Ήταν μία πολύ όμορφη εκδρομή που την απόλαυσαν όλοι οι συμμετέχοντες, σε αυτό βέβαια βοήθησαν με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους όλοι καθώς και ο καιρός που ήρθε σύντροφός μας, με εξαίρεση την νεροποντή στην Πάργα.
Η Διοίκηση
Τι δικαιολογίες έλεγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πριν από 3.200 χρόνια για να μην πάνε για δουλειά
Τι αποκαλύπτει μια πινακίδα
Και σε ποιον δεν έχει τύχει να μην θέλει μία και περισσότερες μέρες να πάει στην δουλειά. Αυτό, μάλιστα, δεν είναι κάτι πρόσφατο μιας και όπως αποδεικνύεται σαν σκέψη υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων όπως αποκαλύπτει και μια αιγυπτιακή πινακίδα 3.200 ετών.
Σε αυτό το αρχαίο εύρημα που είναι φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και βρίσκεται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου αναφέρονται κάποιοι από τους λόγους που έλεγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στα… αφεντικά τους προκειμένου να απουσιάσουν από ακόμη μία εξαντλητική μέρα στην κατασκευή των Πυραμίδων.
Στην πινακίδα αναγράφονται —στη νέα αιγυπτιακή ιερατική γραφή με μαύρο και κόκκινο μελάνι— οι ημέρες παρουσίας 40 εργατών και οι ημερομηνίες που έλειπε κάποιος καθώς και η αιτιολογία της απουσίας. Πιο συγκεκριμένα:
Τον «τέταρτο μήνα του χειμώνα, ημέρα 24, ένας εργάτης ονόματι Pennub έλειψε από την εργασία του γιατί η μητέρα του ήταν άρρωστη. Την ίδια ημέρα, μάλιστα, άλλοι εργάτες ανέφεραν πως είναι οι ίδιοι άρρωστοι.
Μια άλλη μέρα ένας άλλος εργάτης με το όνομα Seba θα λείψει επειδή τον δάγκωσε σκορπιός ενώ κάποιες μέρες άλλοι εργάτες ανέφεραν ως δικαιολογία της απουσίας τους την παρασκευή μπύρας κάτι καθόλου παράξενο. Κι αυτό γιατί η παρασκευή μπύρας στην Αρχαία Αίγυπτο είχε πολύ μεγάλη σημασία.
Το Βρετανικό Μουσείο εξηγεί: «Στην αρχαία Αίγυπτο, η μπύρα ήταν τόσο απαραίτητη που αντιμετωπιζόταν κυρίως ως είδος διατροφής – καταναλωνόταν καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες σε θρησκευτικές γιορτές και εορτασμούς. Η μπύρα ήταν απαραίτητη για τους εργάτες, όπως αυτοί που έχτιζαν τις πυραμίδες της Γκίζας, οι οποίοι εφοδιάζονταν με μια ημερήσια μερίδα 1⅓ γαλόνι. Ωστόσο, εξακολουθούσε να έχει θεϊκή υπόσταση, με αρκετούς θεούς και θεές να συνδέονται με αυτήν».
Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό ήταν αυτοί που έλειψαν από την εργασία τους επειδή ήθελαν να βοηθήσουν τη σύζυγο ή την κόρη τους που αιμορραγούσε λόγω εμμήνου ρύσεως.