Αρχείο ημέρας 3 Νοεμβρίου 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε!

Το καλοκαίρι τελείωσε και ο Σεπτέμβρη σηματοδοτεί μια νέα αρχή... Ελάτε στο Σωματείο μας να συζητήσουμε από κοντά τα θέματα που σας απασχολούν, να μοιραστούμε εμπειρίες από τη θητεία μας μας στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομος, να θυμηθούμε...

Υπάρχει μια "ζεστασιά" ανθρώπινη εδώ. και έχουμε τις υποδομές που όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σας περιμένουμε καθημερινά από το πρωί ώς τη μία το μεσημέρι...

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2024

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2024. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίζουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του 2024, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2024

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2024. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Η εφημερίδα μας γίνεται 29 χρόνων!

Όπως όλα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα έτσι και εφημερίδα του Σωματείου μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» μεγάλωσε μαζί με εμάς και είναι ό,τι το πιο όμορφο που συνδέει και ενώνει όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο καθώς διαβάζεται και από πολλούς φίλους μας. Ο «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» αποτελεί μία κατάκτηση που έχει σχέση με τη συνέπεια στον χρόνο έκδοσης και με την προσοχή και την ευθύνη σε σχέση με το περιεχόμενο και τη θεματουργία του. Έκλεισε δε τα 28 χρόνια και σήμερα με την έκδοση του 169 φύλλου του συνεχίζει χωρίς διακοπές και ταλαντεύσεις να βρίσκεται κοντά σας γιατί όλοι μας, εσείς οι συνάδελφοί μας καθώς και όλοι οι φίλοι μας τον περιβάλατε με αγάπη και στοργή σαν να είναι το δικό σας παιδί που όλοι μαζί μεγαλώνουμε.

Έτσι σήμερα μπαίνοντας στα 29 μας χρόνια συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος για την αλήθεια και την προβολή των δίκαιων αιτημάτων των μελών του Σωματείου μας και όχι μόνο. Και όλα αυτά σε εποχές πολύ δύσκολες καθώς ζήσαμε μία δεκαετή οικονομική κρίση και συνεχίζουμε να ζούμε μέσα σε μία μεγάλη ενεργειακή κρίση που έχει φέρει μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Δεν μας έφταναν όμως αυτά ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας εν μέσω όλων αυτών των αντίξοων συνθηκών σήμερα αλλά και όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν εργάστηκε και εργάζεται με ψυχή και φιλότιμο ούτως ώστε κάθε φορά το τεύχος του «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ» να είναι πιο τέλειο και να παρέχει σωστή και αντικειμενική ενημέρωση στον αναγνώστη. Όμως εμείς δεν εφησυχάζουμε και συνεχώς αναζητούμε σε κάθε έκδοση της εφημερίδας μας να σας κρατάμε σωστά ενήμερους για όλα τα θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν σήμερα τον απόμαχο της εργασίας.

 Έτσι και σήμερα που μπήκαμε στα 29 μας αισθανόμαστε πιο ώριμοι και έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε, να εκτιμάμε καλύτερα και να προβάλλουμε ορθότερα τα γεγονότα και τα θέματα που μας αφορούν, δεν παύει όμως να υπάρχει η ευθύνη που έχουμε για να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι σεβόμενοι το αναγνωστικό μας κοινό που γνωρίζει να κρίνει. Η ευαισθησία μας και ο σεβασμός απέναντι στην κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα μας κάνει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε βήμα μας, από την επιλογή των θεμάτων με κριτήρια άκρως αντικειμενικά, την τακτοποίησή τους σε στήλες, την ομαδοποίηση και τον τίτλο που θα δοθεί σε κάθε στήλη. Μπορεί πολλές φορές να γινόμαστε σχολαστικοί και κουραστικοί με τους συνεργάτες μας και ειδικά με το τυπογραφείο και τον δημοσιογράφο, όμως ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Δεν εφησυχάζουμε στην επιτυχία, δεν επαναπαυόμαστε στις «δάφνες μας» και κάθε φορά που συγκεντρώνουμε την ύλη για το επόμενο τεύχος του «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ» μπαίνουμε σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία με άγνωστο αποτέλεσμα αλλά με σταθερό προσανατολισμό. Θέλουμε η εφημερίδα μας να είναι μία φωνή δυνατή και αντικειμενική που θα μπορεί να φτάνει παντού υπερασπιζόμενη την αλήθεια και το δίκιο. Η δύναμή της επικοινωνίας είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στην εποχή μας που τα διάφορα site μας βομβαρδίζουν νύχτα και μέρα. Όμως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τη έκδοση του έντυπου τύπου του χώρου μας είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε όσο βέβαια γίνεται σ’ αυτήν την ισοπεδωτική λογική που σαρώνει τα πάντα και να συνεχίζει η εφημερίδα μας να κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά του αναγνώστη.

Να είναι βέβαιοι όλοι οι αναγνώστες ότι ο «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» θα συνεχίσει να είναι τόπος και χρόνος συνάντησης και επαφής όλων εκείνων που δεν εφησυχάζουν και που μάχονται για ένα καλύτερο αύριο συσπειρωμένος δίπλα στο Σωματείο μας ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή μας. Σήμερα για όλους εμάς είναι μέρα χαράς και γιορτής γιατί ο «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» μας, αυτό το παιδί μεγάλωσε μαζί μας καθώς μπαίνει στα 29 του χρόνια. Είμαστε κοντά του από τα πρώτα βήματα, χαιρόμαστε και καμαρώνουμε με την πρόοδό του, κλάψαμε με τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, γελάσαμε με τις επιτυχίες του, ξενυχτήσαμε βράδια ατελείωτα προσπαθώντας να του δώσουμε αγάπη και στοργή. Όλοι εμείς σήμερα και χθες που είχαμε αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση του, μπορεί να δεχτήκαμε καλόπιστη ίσως και κακόπιστη κριτική, όμως δεν το βάλαμε στα πόδια, αλλά σταθήκαμε όρθιοι και με αγάπη και φροντίδα μεγαλώσαμε τον «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ» μας και σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη όλους εσάς τους αναγνώστες του να σας ευχαριστήσουμε δημόσια γιατί σταθήκατε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό μας με αγάπη. Σήμερα μετά από 28 χρόνια συνεχούς παρουσίας του εντύπου του Σωματείου μας όλοι εμείς στο Δ.Σ. μας διακατέχει το άγχος και η ευθύνη για να μη σας διαψεύσουμε και γι’ αυτό προσπαθούμε να βλέπουμε πάντα μπροστά και κάθε φύλλο του «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ» να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, φίλες και φίλοι σας ευχαριστούμε που είσαστε τόσο όμορφά δίπλα μας. Εσείς είστε η δύναμή μας. Εσείς δίνετε φτερά στον λόγο μας. Δεν πρόκειται να σας διαψεύσουμε

Η Διοίκηση

Τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από το χαρτί τουαλέτας

Οι παράγοντες που καθόριζαν τα εργαλεία και τα υλικά που θα επέλεγαν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χαρτί τουαλέτας χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους (εκτός από ένα 12% των Αμερικανών που έχουν πρόσβαση σε μπιντέ). Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί ξοδεύουν συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια για χαρτί τουαλέτας κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Statista.

Μπορεί να φαίνεται αδύνατο να έζησαν ποτέ οι άνθρωποι χωρίς αυτό, αλλά ακόμη και σήμερα, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν χρησιμοποιούν χαρτί υγείας, με ορισμένες αναφορές, σύμφωνα με το healthdigest.com, να σημειώνουν ότι το 70% του κόσμου δεν το χρησιμοποιεί.

Παρόλα αυτά, το χαρτί τουαλέτας πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Το χαρτί τουαλέτας ήταν για πρώτη φορά διαθέσιμο στο εμπόριο στα μέσα του 1800 στον δυτικό κόσμο και τελειοποιήθηκε στις αρχές του 1900, εξηγεί το History.

Ωστόσο, οι ανθρώπινοι πολιτισμοί υπήρχαν για εκατοντάδες χρόνια πριν από την εφεύρεση του χαρτιού τουαλέτας και οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Τι ακριβώς, λοιπόν, χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να καθαριστούν πριν εφευρεθεί το χαρτί υγείας;

Τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από το χαρτί τουαλέτας

Ο πολιτισμός και το κλίμα καθόρισαν τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ως εναλλακτική λύση στο χαρτί τουαλέτας. Τα ξυλάκια υγιεινής ήταν δημοφιλή σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Ένα παράδειγμα χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούσαν ένα ραβδί από μπαμπού με ένα πανί τυλιγμένο γύρω του, σύμφωνα με το LiveScience. Εν τω μεταξύ, οι αρχαίοι Ρωμαίοι μπορεί να χρησιμοποιούσαν ένα κοινό σφουγγάρι μπάνιου πάνω σε ένα ραβδί που καθαριζόταν σε ξύδι ή αλατόνερο, εξηγεί το History.

Εκτός από ραβδιά, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν επίσης βρύα ή φύλλα, σημειώνει το History. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι χρησιμοποιούσαν ύφασμα, αλλά αυτό θεωρούνταν κάτι που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να κάνουν, καθώς το ύφασμα κατασκευαζόταν με το χέρι, οπότε η χρήση του για να καθαριστεί κανείς μετά το μπάνιο θα θεωρούνταν σπατάλη.

Άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορία είναι το νερό, το γρασίδι, οι πέτρες, οι γούνες ζώων και τα κοχύλια, σύμφωνα με το LiveScience. Όσον αφορά το χαρτί, μόλις τον 6ο αιώνα στην Κίνα ένας λόγιος ονόματι Yen Chih-Thui έκανε την πρώτη γνωστή αναφορά στη χρήση χαρτιού για τον καθαρισμό μετά την τουαλέτα, εξηγεί το History.

Νοέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ.173. ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 271 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.