Αρχική » 2023 » Νοέμβριος

Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2024

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2024. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίζουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του 2024, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2024

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2024. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Ο Τύπος και η προσφορά του

Εδώ και πολλές δεκαετίες που δεν υπήρχε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός τύπος το μόνο μέσο ενημέρωσης του κοινού ήταν ο έντυπος τύπος, δηλαδή η εφημερίδα που ήταν και είναι ακόμα και στις μέρες μας ένα έντυπο που μπορεί να είναι ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, τοπικό ή πανελλήνιο το οποίο έχει έναν και μοναδικό σκοπό που είναι η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του αναγνώστη για τα τεκταινόμενα στην πόλη του ή στον χώρο εργασίας του καθώς και για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον κόσμο.

Υπάρχουν και οι εφημερίδες που εκδίδουν Σωματεία, Σύλλογοι ή Οργανισμοί οι οποίες πέρα από την αναφορά που πρέπει να κάνουν στα γενικά θέματα και που ενδιαφέρουν το γενικό σύνολο, θα πρέπει πρωτίστως να αποτελούν μέσο ενημέρωσης και πληροφόρησης, καθώς και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων πάνω στα ειδικά προβλήματα του χώρου τους, όπως και το δικό μας έντυπο «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ».

Πιστεύω μας είναι, ότι στους συλλόγους και τα σωματεία η εφημερίδα θα πρέπει να σέβεται και να αγκαλιάζει όλους τους αναγνώστες και να αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για τη σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση καθώς και την εμπέδωση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος ή το σωματείο, να αποφεύγει τις ακρότητες, να είναι εκτός από τα πολιτικά πάθη και μίση, να ενώνει και όχι να χωρίζει και να μην γίνεται πεδίο αντιπαλότητας μεταξύ αναγνωστών, συντακτών και αρθρογράφων. Όμως για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται πρωτίστως να αντιληφθούν όλοι ότι η ενημέρωση που θα παρέχουν όλα αυτά τα έντυπα θα πρέπει να είναι αντικειμενική, να προσεγγίζει τα όποια προβλήματα μικρά ή μεγάλα με σωστό και αντικειμενικό τρόπο χωρίς καμία σκοπιμότητα. Εμείς θέλουμε ένα έντυπο που να σέβεται και να αγκαλιάζει όλους τους αναγνώστες του και να χαίρει τον σεβασμό όλων και ένα τέτοιο έντυπο, έχουμε την βεβαιότητα, ότι είναι και η εφημερίδα μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που την διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια της κυκλοφορίας της.

 Όλα αυτά τα χρόνια χαράζουμε έναν δρόμο σταθερό και τον ακολουθούμε σεμνά και ταπεινά. Δεν νιώσαμε μέχρι σήμερα την απειλή της νέας τεχνολογίας καθώς είναι διαφορετικός ο ρόλος της ενημέρωσης, ασφαλώς όμως για τους προχωρημένους υπάρχει και το site του Σωματείου μας για την ηλεκτρονική ενημέρωση. Εμείς σήμερα γίναμε 29 χρόνων και όπως ξεκινήσαμε από την πρώτη έκδοση έτσι θα συνεχίσουμε επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε έκδοση με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στον αναγνώστη.

Η Διοίκηση

Ο γρίφος του βασιλιά με τα άλογα

Μπορείς να τον λύσεις ;

Σε κάποια μακρινή χώρα, ζούσε ένας βασιλιάς ο οποίος ήθελε να βρει έναν καλό και άξιο σύζυγο για την κόρη του. Αποφάσισε να κάνει έτσι έναν διαγωνισμό με ιππότες που είχε πολλές προκλήσεις. Στο τέλος έμειναν μόνο δύο άνδρες. Θέλοντας να αποφασίσει ποιον θα διαλέξει για την κόρη του, ο βασιλιάς διέταξε τους ιππότες να οδηγήσουν τα άλογά τους στη λίμνη. Το άλογο που θα έφτανε τελευταίο θα έπαιρνε την πριγκίπισσα Πώς θα γινόταν όμως αυτό; Οι ιππότες ετοίμασαν τα άλογά τους και οδηγούσαν πολύ αργά προς τη λίμνη. Τους πήρε πολλές μέρες καθώς κανένας από αυτούς δεν ήθελε να είναι ο πρώτος. Τελικά, πήραν απόφαση ότι δεν αντέχουν άλλο, κατέβηκαν από τα άλογα, έκαναν μια χειραψία αποχαιρετισμού και αποφάσισαν να πάνε σπίτι.

Τότε, όμως, η πριγκίπισσα ήρθε σε αυτούς και ψιθύρισε κάτι στα αυτιά τους. Οι ιππότες πήδηξαν, αμέσως, στα άλογα τους και έσπευσαν στη λίμνη. Τι τους είπε η πριγκίπισσα ;

Σκέψου και δες την απάντηση παρακάτω…

Απάντηση:

Η πριγκίπισσα είπε στους ιππότες να ανταλλάξουν τα άλογά τους.

ΑΓΣΣΕ: Ο Προϋπολογισμός εντείνει το κοινωνικό έλλειμμα

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση δεν έχει απλά σαν πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, αλλά αυτό το στόχο επιμένει να το πετύχει εντείνοντας τα κοινωνικά ελλείμματα.

-Οι αυξήσεις στις συντάξεις (3%), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι κάτω και αυτού του επίσημου πληθωρισμού (3,9%).

-Το κονδύλι των αυξήσεων (430 εκ.) παραπέμπει σε μέση αύξηση στους συνταξιούχους της τάξης του 1,4% (συνολκή συνταξιοδοτική δαπάνη 30,5 δισ. ευρώ). Και από αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό το παρακρατεί η εφορία.

-Περισσότεροι από 800.000 συνάδερφοί μας αποκλείονται των αυξήσεων με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς».

-Παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού παραμένει και εφαρμόζεται με τον ίδιο απαράδεκτα στρεβλό τρόπο η «Εισφορά Αλληλεγγύης». Με αποτέλεσα να παρακρατείται, σε πολλές περιπτώσεις, το σύνολο των νέων αυξήσεων.

-Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται υπέρμετρα καθώς δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα.

-Τα κρατικά έσοδα συνεχίζουν τα στηρίζονται σε απαράδεκτα υψηλό βαθμό στην έμμεση φορολογία (σχεδόν 2 στα 3 ευρώ). Γεγονός που επιβαρύνει οριζόντια με το ίδιο ποσό ΦΠΑ όλα τα εισοδήματα. Χωρίς να λειτουργεί η συνταγματική αρχή: «ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα».

-Η ακρίβεια, η οποία πυροδοτείται και από τους έμμεσους φόρους, ενώ μένουν ανέλεγκτα τα ολιγοπώλια στην αγορά, πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα καθώς οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης ξεπέρασε το 30% τους τελευταίους 18 μήνες.

-Τα Tαμεία μας βυθίζονται στα ελλείμματα λόγω υποασφαλισμένης εργασίας και ανεργίας, ενώ με την δημιουργία του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού (ΤΕΚΑ) προκαλείται χρηματοδοτικό έλλειμμα 207 εκ. ευρώ, το οποίο για τη νέα χρονιά, καλύπτει ο προϋπολογισμός. Αλλά δεν είναι μακριά η εποχή που θα μας (ξανα)πούν ότι «δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να στηρίζουν τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού». Ενώ αυτά προκαλούνται με την υποχρεωτική μετακίνηση των νέων ασφαλισμένων από το ενιαίο-δημόσιο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), στο ΤΕΚΑ.

Η ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα φέρει νέο πλούτο στην πατρίδα μας, απαιτεί εργασιακή ειρήνη και αναπτυγμένο Κοινωνικό Κράτος. Όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των αδύνατων στρωμάτων, τόσο υπονομεύεται η Εθνική προσπάθεια.

 Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Κοινωνική Ανάπτυξη σαν αναγκαίο εφαλτήριο για την Εθνική προκοπή. Και από αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω.

 Η ΑΓΣΣΕ θα συντονίσει τη δράση της με την ΓΣΕΕ, την ΑΕΔΥ και τις άλλες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να διεκδικήσει έναν αναπτυξιακό Προϋπολογισμό με δίκαια κατανεμημένα τα βάρη. Μια αναπτυξιακή προσπάθεια με ανθρώπινο πρόσωπο και κατοχύρωση των ωφελειών σε ολόκληρη την Κοινωνία.   

Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

Νεαρός θεωρείται εθνικός ήρωας γιατί ενημερώνει τους οδηγούς… για την ύπαρξη καμερών της τροχαίας

Και το κάνει στον ελεύθερό του χρόνο

‘Ενας έφηβος στην Αυστραλία χαρακτηρίστηκε χιουμοριστικά ως «εθνικός ήρωας» επειδή βοήθησε τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου προειδοποιώντας τους για τις κρυφές κάμερες που ελέγχουν την ταχύτητα που πλησιάζουν.

Ο Μπιου Τζάκσον έχει αφιερώσει τον χρόνο του πριν και μετά τη δουλειά του στην αναζήτηση «άδικων» καμερών ταχύτητας σε όλη την Κεντρική Ακτή στα βόρεια του Σίδνεϊ, που προσπαθούν να πιάσουν ανυποψίαστους οδηγούς.

Ο 17χρονος αποφάσισε να παρέμβει και να λάβει δράση καθώς μπορεί να τον δει κανείς να στέκεται στις άκρες των δρόμων δίπλα στη μοτοσικλέτα του κρατώντας μια χειρόγραφη πινακίδα, προειδοποιώντας τους οδηγούς για το τι τους περιμένει.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να δεχτούν πρόστιμο, τους έχω γλιτώσει πολλά λεφτά»

«Θέλω να προσέχω τους ανθρώπους, καθώς είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζάκσον στο A Current Affair. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να πάρουν πρόστιμο. Τους έχω γλιτώσει πολλά χρήματα στον μήνα που το κάνω. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν πρόστιμο 170 δολαρίων για υπέρβαση του ορίου κατά 4 χλμ.. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι δυσκολεύονται, οπότε θέλω απλώς να τους βοηθήσω», πρόσθεσε.

Ο Τζάκσον έχει διασφαλίσει ότι οι προσπάθειές του δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο, συμβουλευόμενος την αστυνομία, η οποία πιστεύει ότι ο έφηβος κάνει καλό με αυτό το έργο.

«Πιστεύουν ότι προσφέρω στην κοινότητα μια υπηρεσία, καθώς στην πραγματικότητα κάνω τους ανθρώπους να επιβραδύνουν», ανέφερε.

Ενώ στον ίδιο τον Τζάκσον δεν έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο, πιστεύει ότι θα πρέπει να τιμωρούνται όσοι υπερβαίνουν «δραματικά» το όριο ταχύτητας. «Το κάνω για εκείνους που κάνουν τέσσερα ή έξι χιλιόμετρα παραπάνω επειδή παρκάρουν και στη βάση ενός λόφου», δήλωσε.

«Αν ήταν σε σχολική ζώνη ή σε τμήμα δρόμου όπου ο κόσμος τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, δεν θα προειδοποιούσα κανέναν. Όμως συχνά έχουν ρυθμιστεί ώστε να προειδοποιούν τους ανθρώπους που υπερβαίνουν μερικά χιλιόμετρα το όριο ταχύτητας στο κάτω μέρος ενός λόφου και αυτό είναι άδικο».

Αντί να χρησιμοποιεί κρυφές κάμερες, ο Τζάκσον πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ορατές πινακίδες για τους οδηγούς. «Αν θέλουν να σώσουν ζωές, τότε να έχουν πινακίδες εδώ που προειδοποιούν τους ανθρώπους, μαζί με πινακίδες στο μπροστινό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου».

Ενθουσιασμένοι οι οδηγοί – Διχασμένα τα social media

Φυσικά, οι οδηγοί είναι ενθουσιασμένοι με την εξυπηρετικότητα του Τζάκσον και τον έχουν ανακηρύξει εθνικό ήρωα, με ορισμένους από αυτούς να ανταποδίδουν την ευγενική χειρονομία φέρνοντάς του ποτά, σοκολάτες και νέα ελαστικά για τη μοτοσικλέτα του.

«Είναι σπουδαίος σε αυτό, σώζει όλες τις άδειες μας», δήλωσε ένα άτομο.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανάμεικτες αντιδράσεις για την εθελοντική εργασία του Τζάκσον.

«Μπράβο του που βοηθάει τους άλλους σε δύσκολους καιρούς, τα πρόστιμα κυκλοφορίας είναι μια αγελάδα για το άρμεγμα του κέρδους και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια», έγραψε κάποιος.

Αν και δεν συμφώνησαν όλοι με αυτό, όπως σχολίασε ένα άλλο άτομο: «Νομίζω ότι οι προσπάθειές του είναι άστοχες. Ποιο είναι το κακό με τους αυτοκινητιστές που ακολουθούν τους κανόνες και τηρούν τα όρια ταχύτητας; Αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας πράξεις και μην βασίζεστε σε κάποιον άλλο …. ειδικά σε έναν 17χρονο για να κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνετε εσείς οι ίδιοι».

Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων – Συνεχίζονται οι προσφυγές

Συνεχίζονται οι προσφυγές στη δικαιοσύνη για τα αναδρομικά του 11μηνου που αφορούν το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 και που είναι για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και επίδομα αδείας. Το θέμα αυτό αφορά μόνο τους συνταξιούχους που είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31-7-2020 σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 4714/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για εμάς το Δ.Σ. του Σωματείου το θέμα αυτό θα βρίσκεται στην επικαιρότητα μέχρι την ημέρα που η πολιτεία θα αποφασίσει ότι θα πρέπει να δώσει την ενδεδειγμένη λύση και που είναι να χορηγηθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για το 11μηνο σε όλους τους συνταξιούχους, ασχέτως αν συνδικαλιστικά δεν συμφέρει. Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου συναδέλφου μας.

Η Διοίκηση

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έπαιξε το κρασί στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου

Ένας ιστορικός αφρώδης οίνος και η σχέση του με μια καθοριστική πρόποση για την Ειρήνη

Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα τραβήχτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1972: μια εικόνα του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και του κινέζου πρωθυπουργού Τσου εν Λάι να σηκώνουν τα ποτήρια τους για να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας ιστορικής τετραήμερης επίσκεψης και την έναρξη για την «απόψυξη» των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο συγγραφέας Φρεντ Ράιαν είπε ότι καθώς ο Νίξον σήκωνε το ποτήρι του, χρησιμοποίησε τα λόγια του Τζορτζ Ουάσιγκτον: «Να τηρείτε καλή πίστη και δικαιοσύνη προς όλα τα έθνη. Καλλιεργήστε την ειρήνη και την αρμονία με όλους». Αυτή η επίσκεψη έδωσε τέλος στις εχθροπραξίες σε επίπεδο ψυχρού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βοηθήσει να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος συνολικά.

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έπαιξε το κρασί στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου

Αυτό, λοιπόν, που τότε ήταν γνωστό ως «Η Πρόποση για την Ειρήνη» έγινε με έναν αφρώδη οίνο από την Καλιφόρνια με μεγάλη ιστορία. Το κρασί Schramsberg, το οποίο σήμερα ανήκει στην οικογένεια Ντέιβις, υπάρχει στην πραγματικότητα για περισσότερα από εκατό χρόνια. Και προτού παίξει τον ιστορικό του ρόλο στο Πεκίνο, είχε σερβιριστεί στον γίγαντα της λογοτεχνίας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον το 1800, ο οποίος το παρομοίασε με «εμφιαλωμένη ποίηση».

Οι νέοι ιδιοκτήτες του Schramsberg προσπάθησαν να βρουν τη θέση τους στο χώρο του κρασιού

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτήματος Schramsberg δεν είναι απόγονοι του Jacob Schram, ο οποίος ίδρυσε το οινοποιείο και πρώτος δημιούργησε τα κρασιά που κέρδισαν τον έπαινο του Στίβενσον. Το 1965, οι αμπελώνες άλλαξαν χέρια και έπεσαν στην αγκαλιά των Τζακ και Τζέιμι Ντέιβις, οι οποίοι ανέλαβαν τον αμπελώνα με την ιδέα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ο γιος τους, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος των αμπελώνων, Χιου Ντέιβις, είπε στο Vivino ότι όταν οι γονείς του ανέλαβαν τον Σράμσμπεργκ, οι Ντέιβις «ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα στυλ κρασιού που κανείς άλλος δεν έφτιαχνε εκείνη την εποχή. Μαζί ξεκίνησαν να βρουν μια θέση που δεν ήταν κατειλημμένη».

Αυτή η θέση ήταν το αφρώδες κρασί, το οποίο το ζευγάρι ερωτεύτηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην περιοχή Champagne της Γαλλίας. Μέχρι το 1967 και με τη βοήθεια του συμβούλου οινοποιού André Tchelistcheff, το ζευγάρι κυκλοφόρησε το πρώτο του αφρώδες κρασί με την ετικέτα Blanc de Noir. Ήταν, όπως επισημαίνει το Vivino, «το πρώτο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες». Πέντε χρόνια αργότερα, οι Ντέιβις δέχτηκαν μια κλήση που όχι μόνο θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας του αμπελώνα, αλλά και της χώρας.

Τα κρασιά Schramsberg απογειώθηκαν μετά την επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα

Ο Χιου Ντέιβις λέει στο Vivino ότι: «Οι γονείς μου παρέδωσαν 13 θήκες του Blanc de Blancs στη βάση του αεροδρομίου Travis εβδομάδες πριν μάθουν σε τι θα χρησίμευε. Ήταν άκρως απόρρητο. Η Washington Post αναφέρει ότι το κρασί ήταν το Blanc de Blancs του 1969 του Schramsberg, το οποίο συνδύαζε chardonnay και pinot blanc, σημειώνει το Tasting Table.

Και μόνο αφού η Μπάρμπαρα Γουόλτερς παρουσίασε ένα μπουκάλι με το κρασί της οικογένειας στις τηλεοπτικές κάμερες, οι Ντέιβις συνειδητοποίησαν σε τι ακριβώς είχε χρησιμοποιηθεί το κρασί τους.  Σήμερα, οι φούσκες του Schramsberg είναι παρούσες σε κάθε επίσημη κρατική εκδήλωση, μια παράδοση που τηρεί κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Νίξον και έπειτα.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η συγκεκριμένη επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα δεν ήταν απλώς μια στιγμή ορόσημο για τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας, αλλά έβαλε, επίσης, το Schramsberg στον χάρτη των καλύτερων αφρωδών κρασιών του κόσμου, αφού οι κριτές επέλεξαν το κρασί των Ντέιβις αντί για τις γαλλικές σαμπάνιες κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Κατάφερε, επίσης, να βάλει τη Napa Valley στον παγκόσμιο χάρτη ως κατασκευαστή ποιοτικών, εκλεκτών αφρωδών οίνων.

Πλέξιμο: Ποια η σχέση του με τους κατασκόπους κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γιατί χρησιμοποιούσαν την αγαπημένη συνήθεια της γιαγιάς – Τι θέλανε να πετύχουν με αυτόν τον τρόπο

‘Οσο παράξενο κι αν ακούγεται το πλέξιμο, η αγαπημένη συνήθεια κάθε γιαγιάς αλλά και το σημερινό trend που διώχνει το στρες και το άγχος μακριά, κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους κατασκόπους για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Είναι γνωστό ότι η κατασκοπεία εγκυμονεί σημαντικούς -και συχνά θανατηφόρους- κινδύνους. Μόνο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 235 κατάσκοποι των Συμμάχων συνελήφθησαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Ό,τι κι αν χρειαζόταν, λοιπόν, για την προστασία της ταυτότητάς τους ήταν πρωταρχικής σημασίας για τους κατασκόπους εν καιρώ πολέμου σε απαιτητικές αποστολές αναγνώρισης.

Η υποκλοπή συνομιλιών, η παραβίαση κώδικα και διάφορες άλλες δυσδιάκριτες μέθοδοι σιωπηρής διείσδυσης ήταν χαρακτηριστικά των κατασκοπευτικών τακτικών κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Μια μέθοδος αποφυγής υποψιών, λοιπόν, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, αν και παράξενη παρόλα αυτά. Κι αυτή δεν ήταν άλλη από το πλέξιμο.

Οι κατάσκοποι χρησιμοποιούσαν το πλέξιμο για τη μεταφορά μηνυμάτων

Το Atlas Obscura, λοιπόν, αναφέρει ότι οι γυναίκες που βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο εχθρικό περιβάλλον όπου οι πληροφορίες ήταν πλούσιες χρησιμοποιούσαν τις βελόνες πλεξίματος τους για να μεταγράψουν μηνύματα στο πλεκτό τους.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρει ότι μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ καθόταν μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο στην καρδιά του Βελγίου, παρατήρησε να περνούν γερμανικά τρένα. Θα χρησιμοποιούσε διάφορες βελονιές, εξογκώματα και τρύπες κατά μήκος της γραμμής του πλεκτού της για να υποδείξει τον αριθμό των τρένων που παρατήρησε να περνάνε -σχεδόν σαν μια υποτυπώδης μορφή κώδικα μορς. Η μετάφραση θα ήταν κατανοητή από τα στελέχη των Συμμάχων και η αλληλογραφία της θα αποδεικνυόταν ανεκτίμητη.

«Πάντα κουβαλούσα τα απαραίτητα για το πλέξιμο μαζί μου γιατί οι κωδικοί μου ήταν πάνω σε ένα κομμάτι πλεκτό», είπε κάποτε η διάσημη Βρετανίδα κατάσκοπος Phyllis Latour Doyle, σύμφωνα με το grunge.com, ενώ συλλογιζόταν εκείνα τα οδυνηρά χρόνια.

Η μέθοδος του πλεξίματος δεν περιοριζόταν, όμως, μόνο σε κατασκόπους στις συμμαχικές τάξεις. Οι Γερμανοί συνέχισαν, επίσης, την πρακτική και, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, έπλεκαν ολόκληρα πουλόβερ που περιείχαν περίτεχνους κωδικούς, αναφέρει το grunge.com. Ουσιαστικά, εάν ένα μήνυμα ήταν υφαντό σε ένα ρούχο, ήταν πιθανό να παραμείνει άγνωστο εάν το κομμάτι του ρούχου ήταν εξαιρετικά μεγάλο, καθιστώντας έτσι δυσκολότερο την εύρεση της θέσης του κωδικού. Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί ήξεραν επίσης να παρακολουθούν προσεκτικά τις φαινομενικά αθώες ηλικιωμένες γυναίκες που δούλευαν σκληρά με τις βελόνες πλεξίματος, τονίζει το Atlas Obscura.

Αλλαγές στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι varveris-.jpg

Ο κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης είναι ο νέος Διοικητής στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Νέος Διοικητής στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ορίστηκε ο Αλέξανδρος Βαρβέρης μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Δουφεξή που ήταν από τον Μάιο του 2021 επικεφαλής του μεγάλου αυτού οργανισμού και νέος Υποδιοικητής ορίστηκε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κόκκορης.

Ευχόμαστε στον νέο Διοικητή και στον νέο Υποδιοικητή καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν και ζητούμε να έχουμε άμεσα συνάντηση μαζί τους για να τους ενημερώσουμε σχετικά με τα όποια προβλήματα ως συνταξιούχοι αντιμετωπίζουμε σήμερα και τα οποία ζητούν τη λύση τους.

Η Διοίκηση

Μήνυμα για το Πολυτεχνείο της ΑΓΣΣΕ

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε) χαιρετίζει την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 Η συμπλήρωση μισού αιώνα από την απαρχή της πτώσης της Δικτατορίας  και την επαναφορά της Δημοκρατίας, η οποία λειτουργεί έκτοτε αδιατάραχτα  προσφέροντας οικονομική ευημερία και κοινωνική γαλήνη, είναι μια ιστορική στιγμή  για την Πατρίδα μας!

Οι σημερινοί συνταξιούχοι είμαστε εκείνοι που ανήκουμε στους νέους εκείνης  της εποχής,  που αρκετοί μάτωσαν από τις αυθαιρεσίες, τις διώξεις και τα βασανιστήρια των ξενοκίνητων συνταγματαρχών. Αλλά είμαστε και η γενιά εκείνη η οποία πάλεψε για τη εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε!

Η Μεταπολίτευση στάθηκε η μεγαλύτερη χρονικά περίοδος δημοκρατικής ομαλότητας στον τόπο μας, σημαντικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, ευρείας συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και περίοδος μεγάλων κατακτήσεων για τον Λαό μας.

Το σύνθημα: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», αν και δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί και σήμερα ακόμη να εμπνέει για ποιοτικότερη Δημοκρατία και περισσότερη Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ας θυμόμαστε πάντα ότι: Η Δημοκρατία ανθίζει μαζί με τα όνειρά μας, πλάι με τις ελευθερίες. Και προϋπόθεση για την εδραίωσή της είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους, Δωρεάν Παιδεία και Κοινωνική Δικαιοσύνη!

Το Γραφείο Τύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Ναζαρέ Πορτογαλία: Το «Έβερεστ» των ωκεανών

Τα κύματα εδώ ξεπερνούν τα 15 μέτρα – Έχουν συμπεριληφθεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

‘Ενα μικρό ψαροχώρι στην Πορτογαλία έχει γίνει πόλος έλξης για τους πιο ατρόμητους σέρφερ μεγάλων κυμάτων στον κόσμο, οι οποίοι δεν χρειάζονται μόνο ικανότητα, δύναμη και θάρρος -η φύση και η γεωγραφία πρέπει, επίσης, να συνεργαστούν.

Τα νερά στα ανοικτά του Ναζαρέ, λοιπόν, πολλοί το αποκαλούν και ως το «Έβερεστ» των ωκεανών, 2 ώρες βόρεια της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, συνεργάζονται με μεγάλο τρόπο. Σε αντίθεση, όμως, με άλλες πόλεις της Πορτογαλίας, η υψηλή εποχή της περιοχής είναι κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι κατάλληλες συνθήκες εκεί έχουν δημιουργήσει μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα στα οποία έχουν σερφάρει ποτέ οι λάτρεις του αθλήματος και ανδρεναλίνης.

Ναζαρέ Πορτογαλία: Το «Έβερεστ» των ωκεανών

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα στη Βόρεια Παραλία (Praia do Norte) έχουν μέσο ύψος περίπου 15 μέτρα, ενώ σε μια εξαιρετική ημέρα, οι σέρφερ μπορούν να πιάσουν κύματα ύψους, ακόμη, και περίπου 24 μέτρων. Η 29η Οκτωβρίου 2020, ωστόσο, έχει μείνει στην ιστορία καθώς ήταν μια από τις εξαιρετικές ημέρες.

Και αυτό γιατί τότε ο Πορτογάλος σέρφερ António Laureano μπορεί να έκανε σέρφινγκ σε κύμα ύψους περίπου 31 μέτρων. Η ανάλυση του ύψους του κύματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αν επιβεβαιωθεί, θα ξεπερνούσε το ρεκόρ του Ροντρίγκο Κόξα του 2017, ύψους 24 μέτρων, που είχε επίσης σημειωθεί στο Ναζαρέ.

Πώς δημιουργούνται τα μεγάλα κύματα στο Ναζαρέ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι στις 29 Οκτωβρίου 2020, το ύψος των υπεράκτιων κυμάτων μετρήθηκε πάνω από 6 μέτρα ύψος, με περίοδο κύματος 17 δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει πριν τα κύματα αυξηθούν, καθώς αρχίζουν να φουσκώνουν και να σπάνε πιο κοντά στην ακτή- οι σέρφερ θα καβαλούσαν πολύ ψηλότερα κύματα κοντά στην ακτή.

Για σύγκριση, το ύψος των κυμάτων στα ανοικτά στις 5 Φεβρουαρίου 2022, μετρήθηκε λίγο πάνω από δύο μέτρα, με περίοδο κύματος 11 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές, ο εξαιρετικά μεγάλος και ενεργητικός κυματισμός τον Οκτώβριο του 2020 επηρεάστηκε από τα απομεινάρια του τυφώνα Έψιλον και ένα σύστημα χαμηλών καιρικών πιέσεων κοντά στη Γροιλανδία. Τα ανεμογενή κύματα μπορεί να προέρχονται από τέτοιες μακρινές καταιγίδες.

Αλλά τα συστήματα καταιγίδων από μόνα τους δεν εξηγούν γιατί τα κύματα στα ανοικτά του Ναζαρέ είναι συνήθως τόσο μεγάλα. Τα κύματα εδώ μεγεθύνονται και συγκεντρώνονται από ένα βαθύ υποθαλάσσιο φαράγγι μήκους 210 χιλιομέτρων που καταλήγει στον κόλπο του Ναζαρέ. Το μέρος ενός κύματος που ταξιδεύει σε βαθιά νερά -πάνω από το φαράγγι- κινείται ταχύτερα από το μέρος του κύματος που βρίσκεται σε ρηχά νερά της υφαλοκρηπίδας.

Αυτή η διαφορά στις ταχύτητες κάνει το κύμα να φαίνεται να κάμπτεται -στην προκειμένη περίπτωση πλησιάζει τη North Beach από τα δυτικά ήνοτιοδυτικά. Αυτά τα κύματα προσκρούουν τελικά σε κύματα που πλησιάζουν από τα βορειοδυτικά, τα οποία δεν πέρασαν ποτέ από το φαράγγι. Το μοτίβο της παρεμβολής -μεγάλο κύμα συναντά μεγάλο κύμα- μπορεί να οδηγήσει στα υπερμεγέθη κύματα που είναι γνωστά στο Ναζαρέ.

Μάλιστα, επισκέπτες από διάφορα σημεία του κόσμου ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν τα γιγάντια κύματα του Ναζαρέ και να παρακολουθήσουν διαγωνισμούς σέρφινγκ.

Νοέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 169 Κι ΕΔΩ τ. 168. Κι ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.