Αρχική » 2023

Αρχείο έτους 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2023. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...
Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του2023, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Χορήγηση Αναδρομικών ποσών

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Σε ενημερώνουμε ότι η καθυστέρηση χορήγησης των αναδρομικών που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεών μας οφείλεται στον επανέλεγχο που αποφάσισε να κάνει ο ΕΦΚΑ και όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια Απονομής των Συντάξεων στη συνάντηση που είχε μαζί της στις 7 Δεκεμβρίου το Προεδρείο του Σωματείου, ο επανέλεγχος θα τελειώσει σε 7 ημέρες και τότε θα έχουμε την απάντηση για την οριστική ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών ποσών που αναλογούν στον καθένα μας.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Το Σωματείο μας έχει και γραφεία και τηλέφωνα για να έχετε μία πλήρη και σωστή ενημέρωση και δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες.

Η Διοίκηση

Πώς προσδιορίζεται η ιθαγένεια για τα μωρά που γεννιούνται σε διεθνείς πτήσεις

Ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αποθαρρύνονται από το να πραγματοποιούν αεροπορικά ταξίδια. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ ασφαλές να ταξιδέψει κάποια εγκυμονούσα μέχρι τις 36 εβδομάδες, αν και υπάρχουν ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που έχουν αυστηρότερες πολιτικές που δεν επιτρέπουν στις εγκύους να ταξιδεύουν ήδη από την 28η εβδομάδα κύησης. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, υπήρξαν περιστατικά μητέρων να γεννούν ενώ βρίσκονται στον αέρα.

Για παράδειγμα, αναφέρει το grunge.com, μια γυναίκα από τη Γιούτα βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο για τη Χονολουλού όταν γέννησε. Σύμφωνα με την Washington Post, δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος και γέννησε εν μέσω πτήσης. Αποδείχθηκε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία τοκετού και ευτυχώς, τόσο για εκείνη όσο και για το μωρό, ένας γιατρός και μερικές νοσοκόμες βρίσκονταν στο ίδιο αεροπλάνο και ξεγέννησαν με ασφάλεια το μωρό. Προφανώς, η γυναίκα ήταν 29 εβδομάδων έγκυος. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, λοιπόν, ποια είναι η υπηκοότητα του μωρού;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ιθαγένεια ενός μωρού που θα γεννηθεί σε διεθνή πτήση

Δεν υπάρχει καθολικός νόμος που να καθορίζει την ιθαγένεια ενός μωρού που γεννήθηκε στον αέρα, και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξετάζονται για να καθοριστεί η εθνικότητα. Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες, για παράδειγμα, ακολουθούν τον κανόνα του «jus soli», που σημαίνει «δικαίωμα του εδάφους». Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που γεννιέται σε αεροπλάνο που πετά πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ λαμβάνει αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα ανεξάρτητα από την εθνικότητα των γονέων, αναφέρει το mentalfloss.com.

Ωστόσο, υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου το μωρό μπορεί να λάβει διπλή υπηκοότητα εάν οι γονείς δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ. Άλλες χώρες, από την άλλη, ακολουθούν τον κανόνα «jus sanguinis», που σημαίνει «δικαίωμα αίματος». Αυτό σημαίνει ότι η υπηκοότητα του μωρού ακολουθεί αυτόματα την υπηκοότητα των γονέων.

Εάν η μητέρα γεννήσει σε αεροπλάνο που πετά πάνω από διεθνή ύδατα, το δικαίωμα του εδάφους δεν ισχύει. Και αν για κάποιο λόγο, το δικαίωμα του αίματος δεν είναι επιλογή, σύμφωνα με το How Stuff Works, η ιθαγένεια του βρέφους εξαρτάται από τη χώρα που είναι νηολογημένο το αεροσκάφος, ανεξάρτητα από το πού απογειώθηκε και πού κατευθύνεται.

Χειμώνας! Το κρύο και η ακρίβεια δοκιμάζουν τις αντοχές μας

Διαφορετικός προβλέπεται ότι θα είναι για εμάς τους συνταξιούχους ο φετινός χειμώνας γιατί οι τιμές όλων των αγαθών που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας έχουν φτάσει στα ύψη και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στα μεγάλα προβλήματα που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τον φετινό χειμώνα.

Η Διοίκηση

Βότκα: Πώς θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τη μούχλα από το σπίτι

Πού αλλού μπορεί να σας φανεί χρήσιμη

Πέρα από ένα δυνατό ποτό ή μια βάση για το αγαπημένο σας cocktail, η βότκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις δουλειές του σπιτιού και, μάλιστα, να σας βοηθήσει στη διαδικασία απομάκρυνσης της μούχλας από τα σημεία που έχει συσσωρευτεί.

Η βότκα είναι ένα αποσταγμένο ποτό που συνήθως κυμαίνεται σε αλκοόλ από 40% έως 55%, σύμφωνα με την Britannica. Αν και το οινόπνευμα εντριβής -το οποίο μπορεί να φτάσει επίπεδα ισοπροπυλικής αλκοόλης 70% και άνω- είναι πιθανώς περισσότερο γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες ή την ικανότητά του να αφαιρεί υπολείμματα αυτοκόλλητων από τις περισσότερες επιφάνειες, η βότκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως διάλυμα καθαρισμού παρά ένας δολοφόνος μικροβίων. Η μεσαία περιεκτικότητα σε αλκοόλ της βότκας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνήθως δεν υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να την κάνει ένα πολύτιμο διάλυμα καθαρισμού, ειδικά όταν πρόκειται για μούχλα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση βότκας για τον καθαρισμό της μούχλας

Εάν είχατε ποτέ μούχλα που αναπτύσσεται στο σπίτι, γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζετε γρήγορα και σωστά για να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα. Αν δεν έχετε τα συνηθισμένα καθαριστικά, όπως η χλωρίνη, η βότκα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτή.

Η βότκα, λοιπόν, σύμφωνα με το housedigest.com, είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική για τον καθαρισμό της μούχλας από τα πλακάκια του μπάνιου σας και το προστατευτικό γύρω από την μπανιέρα, το ντους ή τον νεροχύτη σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε ή να ρίξετε λίγη βότκα και να την αφήσετε να καθίσει για περίπου 10 λεπτά, εξηγεί η HuffPost. Αυτό θα βοηθήσει στη διάσπαση της κιμωλώδους ουσίας και θα διευκολύνει το σκούπισμα.

Οι καθαριστικές δυνάμεις της βότκας δεν περιορίζονται, ωστόσο, μόνο στην απομάκρυνση της μούχλας. Εάν είστε ευαίσθητοι στη χρήση χημικών ουσιών και προτιμάτε να χρησιμοποιείτε περισσότερα φυσικά συστατικά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του σπιτιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βότκα για να κάνετε μερικές από τις εργασίες που θα εξοικονομούσατε υπερβολικά το ξύδι. Το NBC πρότεινε ότι η βότκα μπορεί να είναι ιδανική για να απολυμάνετε την κουζίνα σας και να καθαρίσετε τις σανίδες κοπής. Μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τους καθρέφτες και τα παράθυρα και ακόμη και να συνδυαστεί με μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπουκάλι spritz για να λειτουργήσει ως φυσικό αποσμητικό χώρου.

Μπράβο στα παιδιά και τα εγγόνια μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ανώτερα και ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας μετά από τις δοκιμασίες των Πανελλαδικών εξετάσεων. Έτσι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας μετά από μία πολυετή και επίπονη προσπάθεια κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της ζωής τους και είναι άξιοι συγχαρητηρίων από όλους μας.

Άξιοι συγχαρητηρίων βέβαια είναι και οι εκπαιδευτικοί τους καθώς και οι γονείς των παιδιών που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα τους και τους στήριξαν στις αγωνίες τους και στις ανησυχίες τους. Όμως και σε αυτά τα παιδιά μας που δεν κατάφεραν να φτάσουν τον στόχο τους, αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν και δεν θα πρέπει να τα αποθαρρύνουμε καθώς δεν έχασαν τον πόλεμο της ζωής παρά μόνο μία μάχη και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή του ανθρώπου είναι μία συνεχής μάχη και εμείς οι γονείς έχουμε την υποχρέωση να κρατάμε τα παιδιά μας ετοιμοπόλεμα για την επόμενη μάχη της ζωής τους.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μία μόνο δοκιμασία από τις αμέτρητες δοκιμασίες που καθημερινά μας επιφυλάσσει η ζωή. Αξία στη ζωή έχει η προσπάθεια και ο δρόμος που βαδίζει το κάθε παιδί για να πετύχει τον στόχο του που έχει χαράξει στη ζωή του. Το μήνυμα που θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας από τη δοκιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να είναι ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος καθώς χαμένος αγώνας είναι εκείνος ο αγώνας που ποτέ δεν δόθηκε καθώς και όλοι οι δρόμοι της ζωής θα ήταν αδιάφοροι χωρίς δυσκολίες και προκλήσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα παιχνίδι ψυχολογίας και απαιτείται εργατικότητα και πάνω από όλα πίστη των διαγωνιζομένων στον εαυτό τους.

Καλή πρόοδο στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας για τον δρόμο που θα επιλέξουν στη ζωή τους, εμείς θα είμαστε κοντά τους, θα χαιρόμαστε και θα καμαρώνουμε όταν τα βλέπουμε να προοδεύουν στο διάβα της ζωής τους.

Η Διοίκηση

Πέντε από τα πιο ακριβά προϊόντα προς κατανάλωση στον κόσμο

Για τους λάτρεις της γαστρονομίας που διαθέτουν και το αντίστοιχο budget

Οι λάτρεις της γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν να δοκιμάζουν κάποια από τα πιο αποκλειστικά και ακριβά προϊόντα. Ακολουθούν πέντε από αυτά, για τα οποία θα πρέπει κανείς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και να ψάξει για τους καλύτερους προμηθευτές στην περίπτωση που θα θέλει να τα δοκιμάσει.

Σαφράν

Το σαφράν είναι πιο ακριβό ακόμη και από τον χρυσό, κυρίως λόγω της απαιτητικής διαδικασίας συγκομιδής του. Ο κρόκος είναι ο αποξηραμένος στήμονας του φυτού του κρόκου. Κάθε κρόκος παράγει μόνο τρεις στήμονες και καθένας από αυτούς πρέπει να συλλέγεται με το χέρι και να στεγνώνεται στον αέρα. Χρειάζονται περίπου άνθη ποσότητας ενός γηπέδου ποδοσφαίρου για να παραχθεί ένα κιλό ξηρό σαφράν και περίπου 40 ώρες εργασίας για να μαζεφτούν όλα αυτά τα λουλούδια. Ωστόσο, το σαφράν πωλείται συνήθως σε μικρές μερίδες, γιατί μια μικρή ποσότητα από το μπαχαρικό είναι αρκετή για να δώσει το άρωμά της στο εκάστοτε πιάτο. Το κορυφαίο σαφράν στον κόσμο είναι ισπανικής καταγωγής και, σύμφωνα με το mentalfloss.com, πωλείται στα 20 δολάρια περίπου για 2 γραμμάρια.

Νερό Kona Nigari

Το πιο ακριβό νερό στον κόσμο προέρχεται από βάθος 610 μέτρων, περίπου, κάτω από τον ωκεανό στη Χαβάη. Επειδή το νερό λαμβάνεται από τόσο μεγάλο βάθος, υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε μολύνσεις και λέγεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Το αφαλατωμένο νερό είναι συμπύκνωμα ορυκτού θαλασσινού νερού και πρέπει να αναμιγνύεται με κανονικό νερό πριν καταναλωθεί. Εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία, κοστίζει 402 δολάρια ανά 750 ml.

Λευκή τρούφα

Οι λευκές τρούφες είναι ακριβές, λόγω της σπανιότητάς τους. Διαθέσιμες μόνο για λίγους μήνες το χρόνο σε ένα μικρό μέρος της Ιταλίας -την περιοχή του Πιεμόντε- πρέπει να συλλέγονται από ειδικά εκπαιδευμένους «κυνηγούς» τρούφας. Η συγκομιδή της τρούφας κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο ευνοϊκές ήταν οι συνθήκες καλλιέργειας εκείνη τη χρονιά και είναι γνωστό ότι κοστίζουν περίπου 2.000 δολάρια ανά 450 γραμμάρια.

Μοσχάρι Wagyu

Γνωστό και ως η «σαμπάνια» του μοσχαρίσιου κρέατος, το βόειο κρέας Wagyu προέρχεται από ιαπωνικές αγελάδες που φημίζονται για το υψηλό επίπεδο λίπους τους. Και είναι αυτό το λίπος που δίνει στο βόειο κρέας μια εκπληκτική γεύση -το λίπος έχει χαμηλό σημείο τήξης, έτσι λιώνει στο κρέας όταν μαγειρευτεί, με αποτέλεσμα μια ζουμερή γεύση. Το βόειο κρέας Wagyu κοστίζει περίπου 100 δολάρια ανά 450 γραμμάρια. Το καλύτερο Wagyu, μάλιστα, λέγεται ότι προέρχεται από το Kobe. Με μόνο περίπου 3.000 αγελάδες πιστοποιημένες ως Kobe ετησίως, και ακόμη λιγότερες από αυτές που προορίζονται για εξαγωγή, το βοδινό κρέας Kobe είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σπάνια τρόφιμα στον κόσμο -με τιμή περίπου 300 δολάρια ανά μισό κιλό.

Βαλσάμικο ξύδι

Το αληθινό παραδοσιακό βαλσάμικο ξύδι χρειάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια για να παραχθεί και προστατεύεται από το σύστημα Ευρωπαϊκής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παρασκευάζεται από τα σταφύλια Trebbiano που καλλιεργούνται στην περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας. Ο μούστος τους (ο χυμός, η φλούδα, οι σπόροι και τα στελέχη του σταφυλιού) βράζεται στη συνέχεια σε ανοιχτή φωτιά πριν αποθηκευτεί σε ξύλινα βαρέλια για έως και 25 χρόνια. Τα 100 ml αυτού του ειδικού ξυδιού μπορεί να κοστίσουν ακόμη και 180 δολάρια.

Ο Τύπος και η προσφορά του

Εδώ και πολλές δεκαετίες που δεν υπήρχε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός τύπος το μόνο μέσο ενημέρωσης του κοινού ήταν ο έντυπος τύπος, δηλαδή η εφημερίδα που ήταν και είναι ακόμα και στις μέρες μας ένα έντυπο που μπορεί να είναι ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, τοπικό ή πανελλήνιο το οποίο έχει έναν και μοναδικό σκοπό που είναι η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του αναγνώστη για τα τεκταινόμενα στην πόλη του ή στον χώρο εργασίας του καθώς και για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον κόσμο.

Υπάρχουν και οι εφημερίδες που εκδίδουν Σωματεία, Σύλλογοι ή Οργανισμοί οι οποίες πέρα από την αναφορά που πρέπει να κάνουν στα γενικά θέματα και που ενδιαφέρουν το γενικό σύνολο, θα πρέπει πρωτίστως να αποτελούν μέσο ενημέρωσης και πληροφόρησης, καθώς και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων πάνω στα ειδικά προβλήματα του χώρου τους, όπως και το δικό μας έντυπο «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ».

Πιστεύω μας είναι, ότι στους συλλόγους και τα σωματεία η εφημερίδα θα πρέπει να σέβεται και να αγκαλιάζει όλους τους αναγνώστες και να αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για τη σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση καθώς και την εμπέδωση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος ή το σωματείο, να αποφεύγει τις ακρότητες, να είναι εκτός από τα πολιτικά πάθη και μίση, να ενώνει και όχι να χωρίζει και να μην γίνεται πεδίο αντιπαλότητας μεταξύ αναγνωστών, συντακτών και αρθρογράφων. Όμως για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται πρωτίστως να αντιληφθούν όλοι ότι η ενημέρωση που θα παρέχουν όλα αυτά τα έντυπα θα πρέπει να είναι αντικειμενική, να προσεγγίζει τα όποια προβλήματα μικρά ή μεγάλα με σωστό και αντικειμενικό τρόπο χωρίς καμία σκοπιμότητα. Εμείς θέλουμε ένα έντυπο που να σέβεται και να αγκαλιάζει όλους τους αναγνώστες του και να χαίρει τον σεβασμό όλων και ένα τέτοιο έντυπο, έχουμε την βεβαιότητα, ότι είναι και η εφημερίδα μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που την διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια της κυκλοφορίας της.

 Όλα αυτά τα χρόνια χαράζουμε έναν δρόμο σταθερό και τον ακολουθούμε σεμνά και ταπεινά. Δεν νιώσαμε μέχρι σήμερα την απειλή της νέας τεχνολογίας καθώς είναι διαφορετικός ο ρόλος της ενημέρωσης, ασφαλώς όμως για τους προχωρημένους υπάρχει και το site του Σωματείου μας για την ηλεκτρονική ενημέρωση. Εμείς σήμερα γίναμε 29 χρόνων και όπως ξεκινήσαμε από την πρώτη έκδοση έτσι θα συνεχίσουμε επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε έκδοση με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στον αναγνώστη.

Η Διοίκηση

Ο γρίφος του βασιλιά με τα άλογα

Μπορείς να τον λύσεις ;

Σε κάποια μακρινή χώρα, ζούσε ένας βασιλιάς ο οποίος ήθελε να βρει έναν καλό και άξιο σύζυγο για την κόρη του. Αποφάσισε να κάνει έτσι έναν διαγωνισμό με ιππότες που είχε πολλές προκλήσεις. Στο τέλος έμειναν μόνο δύο άνδρες. Θέλοντας να αποφασίσει ποιον θα διαλέξει για την κόρη του, ο βασιλιάς διέταξε τους ιππότες να οδηγήσουν τα άλογά τους στη λίμνη. Το άλογο που θα έφτανε τελευταίο θα έπαιρνε την πριγκίπισσα Πώς θα γινόταν όμως αυτό; Οι ιππότες ετοίμασαν τα άλογά τους και οδηγούσαν πολύ αργά προς τη λίμνη. Τους πήρε πολλές μέρες καθώς κανένας από αυτούς δεν ήθελε να είναι ο πρώτος. Τελικά, πήραν απόφαση ότι δεν αντέχουν άλλο, κατέβηκαν από τα άλογα, έκαναν μια χειραψία αποχαιρετισμού και αποφάσισαν να πάνε σπίτι.

Τότε, όμως, η πριγκίπισσα ήρθε σε αυτούς και ψιθύρισε κάτι στα αυτιά τους. Οι ιππότες πήδηξαν, αμέσως, στα άλογα τους και έσπευσαν στη λίμνη. Τι τους είπε η πριγκίπισσα ;

Σκέψου και δες την απάντηση παρακάτω…

Απάντηση:

Η πριγκίπισσα είπε στους ιππότες να ανταλλάξουν τα άλογά τους.

ΑΓΣΣΕ: Ο Προϋπολογισμός εντείνει το κοινωνικό έλλειμμα

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση δεν έχει απλά σαν πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, αλλά αυτό το στόχο επιμένει να το πετύχει εντείνοντας τα κοινωνικά ελλείμματα.

-Οι αυξήσεις στις συντάξεις (3%), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι κάτω και αυτού του επίσημου πληθωρισμού (3,9%).

-Το κονδύλι των αυξήσεων (430 εκ.) παραπέμπει σε μέση αύξηση στους συνταξιούχους της τάξης του 1,4% (συνολκή συνταξιοδοτική δαπάνη 30,5 δισ. ευρώ). Και από αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό το παρακρατεί η εφορία.

-Περισσότεροι από 800.000 συνάδερφοί μας αποκλείονται των αυξήσεων με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς».

-Παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού παραμένει και εφαρμόζεται με τον ίδιο απαράδεκτα στρεβλό τρόπο η «Εισφορά Αλληλεγγύης». Με αποτέλεσα να παρακρατείται, σε πολλές περιπτώσεις, το σύνολο των νέων αυξήσεων.

-Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται υπέρμετρα καθώς δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα.

-Τα κρατικά έσοδα συνεχίζουν τα στηρίζονται σε απαράδεκτα υψηλό βαθμό στην έμμεση φορολογία (σχεδόν 2 στα 3 ευρώ). Γεγονός που επιβαρύνει οριζόντια με το ίδιο ποσό ΦΠΑ όλα τα εισοδήματα. Χωρίς να λειτουργεί η συνταγματική αρχή: «ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα».

-Η ακρίβεια, η οποία πυροδοτείται και από τους έμμεσους φόρους, ενώ μένουν ανέλεγκτα τα ολιγοπώλια στην αγορά, πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα καθώς οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης ξεπέρασε το 30% τους τελευταίους 18 μήνες.

-Τα Tαμεία μας βυθίζονται στα ελλείμματα λόγω υποασφαλισμένης εργασίας και ανεργίας, ενώ με την δημιουργία του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού (ΤΕΚΑ) προκαλείται χρηματοδοτικό έλλειμμα 207 εκ. ευρώ, το οποίο για τη νέα χρονιά, καλύπτει ο προϋπολογισμός. Αλλά δεν είναι μακριά η εποχή που θα μας (ξανα)πούν ότι «δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να στηρίζουν τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού». Ενώ αυτά προκαλούνται με την υποχρεωτική μετακίνηση των νέων ασφαλισμένων από το ενιαίο-δημόσιο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), στο ΤΕΚΑ.

Η ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα φέρει νέο πλούτο στην πατρίδα μας, απαιτεί εργασιακή ειρήνη και αναπτυγμένο Κοινωνικό Κράτος. Όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των αδύνατων στρωμάτων, τόσο υπονομεύεται η Εθνική προσπάθεια.

 Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Κοινωνική Ανάπτυξη σαν αναγκαίο εφαλτήριο για την Εθνική προκοπή. Και από αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω.

 Η ΑΓΣΣΕ θα συντονίσει τη δράση της με την ΓΣΕΕ, την ΑΕΔΥ και τις άλλες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να διεκδικήσει έναν αναπτυξιακό Προϋπολογισμό με δίκαια κατανεμημένα τα βάρη. Μια αναπτυξιακή προσπάθεια με ανθρώπινο πρόσωπο και κατοχύρωση των ωφελειών σε ολόκληρη την Κοινωνία.   

Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

Νεαρός θεωρείται εθνικός ήρωας γιατί ενημερώνει τους οδηγούς… για την ύπαρξη καμερών της τροχαίας

Και το κάνει στον ελεύθερό του χρόνο

‘Ενας έφηβος στην Αυστραλία χαρακτηρίστηκε χιουμοριστικά ως «εθνικός ήρωας» επειδή βοήθησε τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου προειδοποιώντας τους για τις κρυφές κάμερες που ελέγχουν την ταχύτητα που πλησιάζουν.

Ο Μπιου Τζάκσον έχει αφιερώσει τον χρόνο του πριν και μετά τη δουλειά του στην αναζήτηση «άδικων» καμερών ταχύτητας σε όλη την Κεντρική Ακτή στα βόρεια του Σίδνεϊ, που προσπαθούν να πιάσουν ανυποψίαστους οδηγούς.

Ο 17χρονος αποφάσισε να παρέμβει και να λάβει δράση καθώς μπορεί να τον δει κανείς να στέκεται στις άκρες των δρόμων δίπλα στη μοτοσικλέτα του κρατώντας μια χειρόγραφη πινακίδα, προειδοποιώντας τους οδηγούς για το τι τους περιμένει.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να δεχτούν πρόστιμο, τους έχω γλιτώσει πολλά λεφτά»

«Θέλω να προσέχω τους ανθρώπους, καθώς είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζάκσον στο A Current Affair. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να πάρουν πρόστιμο. Τους έχω γλιτώσει πολλά χρήματα στον μήνα που το κάνω. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν πρόστιμο 170 δολαρίων για υπέρβαση του ορίου κατά 4 χλμ.. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι δυσκολεύονται, οπότε θέλω απλώς να τους βοηθήσω», πρόσθεσε.

Ο Τζάκσον έχει διασφαλίσει ότι οι προσπάθειές του δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο, συμβουλευόμενος την αστυνομία, η οποία πιστεύει ότι ο έφηβος κάνει καλό με αυτό το έργο.

«Πιστεύουν ότι προσφέρω στην κοινότητα μια υπηρεσία, καθώς στην πραγματικότητα κάνω τους ανθρώπους να επιβραδύνουν», ανέφερε.

Ενώ στον ίδιο τον Τζάκσον δεν έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο, πιστεύει ότι θα πρέπει να τιμωρούνται όσοι υπερβαίνουν «δραματικά» το όριο ταχύτητας. «Το κάνω για εκείνους που κάνουν τέσσερα ή έξι χιλιόμετρα παραπάνω επειδή παρκάρουν και στη βάση ενός λόφου», δήλωσε.

«Αν ήταν σε σχολική ζώνη ή σε τμήμα δρόμου όπου ο κόσμος τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, δεν θα προειδοποιούσα κανέναν. Όμως συχνά έχουν ρυθμιστεί ώστε να προειδοποιούν τους ανθρώπους που υπερβαίνουν μερικά χιλιόμετρα το όριο ταχύτητας στο κάτω μέρος ενός λόφου και αυτό είναι άδικο».

Αντί να χρησιμοποιεί κρυφές κάμερες, ο Τζάκσον πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ορατές πινακίδες για τους οδηγούς. «Αν θέλουν να σώσουν ζωές, τότε να έχουν πινακίδες εδώ που προειδοποιούν τους ανθρώπους, μαζί με πινακίδες στο μπροστινό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου».

Ενθουσιασμένοι οι οδηγοί – Διχασμένα τα social media

Φυσικά, οι οδηγοί είναι ενθουσιασμένοι με την εξυπηρετικότητα του Τζάκσον και τον έχουν ανακηρύξει εθνικό ήρωα, με ορισμένους από αυτούς να ανταποδίδουν την ευγενική χειρονομία φέρνοντάς του ποτά, σοκολάτες και νέα ελαστικά για τη μοτοσικλέτα του.

«Είναι σπουδαίος σε αυτό, σώζει όλες τις άδειες μας», δήλωσε ένα άτομο.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανάμεικτες αντιδράσεις για την εθελοντική εργασία του Τζάκσον.

«Μπράβο του που βοηθάει τους άλλους σε δύσκολους καιρούς, τα πρόστιμα κυκλοφορίας είναι μια αγελάδα για το άρμεγμα του κέρδους και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια», έγραψε κάποιος.

Αν και δεν συμφώνησαν όλοι με αυτό, όπως σχολίασε ένα άλλο άτομο: «Νομίζω ότι οι προσπάθειές του είναι άστοχες. Ποιο είναι το κακό με τους αυτοκινητιστές που ακολουθούν τους κανόνες και τηρούν τα όρια ταχύτητας; Αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας πράξεις και μην βασίζεστε σε κάποιον άλλο …. ειδικά σε έναν 17χρονο για να κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνετε εσείς οι ίδιοι».

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 168. Κι ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.