Αρχείο ημέρας 10 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Αντώνης Γεωργιλάς

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Κώστας Τουρναβίτης

Ιωάννης Μαξούρης

Είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε!

Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές στην καθημερινότητα και τα προβλήματα του χειμώνα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Θέλει προσπάθεια για να ξαναμπείς στους ρυθμούς της ζωής. Ευχόμαστε σε όλους τους συνταξιούχους καλή δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.

Υπάρχει μια "ζεστασιά" ανθρώπινη εδώ. Και έχουμε τις υποδομές που όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σας περιμένουμε καθημερινά από το πρωί ώς τη μία το μεσημέρι...

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2024

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2024. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίζουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του 2024, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2024

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2024. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Γιατί το τυρί φτιάχνεται σε μορφή τροχού

Ποια τα πλεονεκτήματα των τυριών αυτού του σχήματος

Για μερικούς ανθρώπους, το τυρί δεν θεωρείται τίποτα περισσότερο από τις ατομικές φέτες που κόβονται κατά παραγγελία ή βρίσκονται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Αυτός ο τύπος επεξεργασμένου τυριού, όμως, είναι συνήθως μισό πραγματικό τυρί και μισό πρόσθετα, όπως συντηρητικά και άλλα συστατικά για να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα τήξης του, αναφέρει το mentalfloss.com.

Αλλά οι πραγματικοί γνώστες του τυριού γνωρίζουν ότι τα πιο ποιοτικά και καλά τυριά είναι εκείνα που έχουν το σχήμα τροχού. Τι το διαφορετικό, λοιπόν, έχει ένα τυρί σε σχήμα τροχού;

Το τυρί παράγεται όταν τα βακτήρια μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, ενώ ένα ένζυμο, η πυτία, χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος. Τα υπολείμματα τυροπήγματος επεξεργάζονται για να αφήσουν μάζες καζεΐνης, η οποία στη συνέχεια συμπιέζεται σε ένα καλούπι.

Η παλαίωση και η ωρίμανση του τυριού συμβαίνει όταν το τυρί αφήνεται να απορροφήσει αλάτι καθώς και μούχλα όπως το P. camemberti και το P. candidum, που δρουν για να διασπάσουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος στο τυρί και να απελευθερώσουν τη γεύση. Και κάπου εδώ μπαίνει και ο ρόλος των σχημάτων.

Τι το διαφορετικό έχει ένα τυρί σε σχήμα τροχού

Εάν το τυρί έχει σχήμα τροχού, τα καλούπια τείνουν να κατανέμονται πιο ομοιόμορφα από ό,τι αν το τυρί είχε γωνίες. Το καλούπι κινείται πάνω από την επιφάνεια και μετά προς τα κάτω.

Ένας τροχός τυριού παρέχει, επίσης, μια καλύτερη δομή για να σχηματιστεί η εξωτερική φλούδα, η οποία βοηθά στην προστασία του τυριού από έντομα, ανεπιθύμητα βακτήρια ή άλλους ρύπους. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται καλούπια (το είδος από ανοξείδωτο χάλυβα), ένα στρογγυλό σχήμα τείνει να αντέχει καλύτερα στην πίεση από τα ορθογώνια.

Ιστορικά, πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές τροφίμων συνήθιζαν να προτιμούν τα τυριά σε σχήμα τροχού επειδή ήταν πολύ πιο εύκολο να κυλήσει κανείς έναν τεράστιο τροχό παρά να προσπαθήσει να βρει μεταφορικό μέσο για αυτόν.

Γιατί λοιπόν το τυρί πωλείται ως επί το πλείστον σε μορφή ορθογωνίου; Οι ανάγκες της λιανικής πώλησης ευθύνονται γι’ αυτό, καθώς το τυρί σε ορθογώνιο σχήμα μεταφέρεται και αποθηκεύεται στα ράφια ευκολότερα, ενώ μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπές σε ζημιές κατά τη μεταφορά.

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ.174. Κι ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση φωτογραφίας στο διάδρομο που οδηγεί στο Σωματείο μας

Μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων η 1 Οκτωβρίου. Η σκέψη µας στρέφεται σ΄ αυτούς που µε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη σοφία τους, δένουν και ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό. Ας είναι ανοιχτές οι αγκαλιές μας γι' αυτούς!