Αρχική » 2023 » Φεβρουάριος

Αρχείο μηνός Φεβρουάριος 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2023. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...
Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του2023, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Κανονικά λειτουργούν σήμερα το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος

Το χτεσινοβραδινό πολύνεκρο σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη ανέτρεψε τους προγραμματισμούς των εργαζομένων… Έτσι κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα το Μετρό και ο Ηλεκτρικό αφού αναβάλλονται οι στάσεις εργασίας που είχαν προκηρύξει τα σωματεία εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό διαμαρτύρονταν γιατί δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα έπειτα από γραπτές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της ηγεσίας.

Αντίστοιχα, σε ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρονταν ότι: «Η κυβέρνηση επιδιώκοντας, μεθοδικά, την απαξίωση της ΣΤΑ.ΣΥ και την ξεθεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, με απώτερο στόχο την εκχώρηση κρίσιμων τομέων της σε ιδιώτες, αφήνει να υπάρχουν κενές εκατοντάδες οργανικές θέσεις εργασίας.

Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί συνάδελφοι να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ανάπαυση, ακόμα και ολόκληρα 12ωρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Το Σωματείο μας διεκδικεί την άμεση πρόσληψη μόνιμου και τακτικού προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες.

Αντί αυτού η κυβέρνηση προωθεί με νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών τη λύση των αποσπασματικών προσλήψεων, που θα είναι ένα ακόμα «μπάλωμα» στο πρόβλημα της Εταιρίας.

Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τη Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 σε στάση εργασίας από την έναρξη μέχρι τη λήξη της βάρδιας, με αίτημα την άμεση πρόσληψη μόνιμου και τακτικού προσωπικού».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα: «Διεκδικούμε αξιοπρεπή εργασία και προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού, με διαφάνεια!»

Η ίδια η ΣΤΑ.ΣΥ. στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «για την ελάχιστη παροχή εγγυημένης κοινωνικής υπηρεσίας, για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών, θα εργαστούμε από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας!», ενώ αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποφασιστεί 24ωρη απεργία.

«Για την προετοιμασία της κινητοποίησης ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και γι’ αυτό καθυστέρησε η γνωστοποίησή της στους φίλους επιβάτες», αναφέρει επίσης η ΣΤΑ.ΣΥ.

Από την efsyn.gr

Τριχοτόμηση των συνταξιούχων και κρυφή φορολόγηση των αποδοχών τους

Σε τριχοτόμηση των συνταξιούχων και πλήρη απαξίωση των εισοδημάτων μας οδηγεί η εισοδηματική πολιτική για το 2023.
-Πάνω από το 35% των συνταξιούχων δεν πήραν αύξηση και εκ των υστέρων η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην καταβολή εφάπαξ μικροεπιδομάτων, τα οποία ουδόλως επηρεάζουν (δεν μειώνουν) την πρωτοφανούς σύλληψης «προσωπική διαφορά» του Νόμου Κατρούγκαλου.
-Οι επικουρικές συντάξεις, που για το σύνολο των μισθωτών-συνταξιούχων αποτελούν την πηγή ακόμη και του 30% των εισοδημάτων τους, δεν αναπροσαρμόστηκαν. Συνεχίζουν να μειώνονται σε πραγματικούς όρους λόγω πληθωρισμού.
-Η αύξηση του7,75%, αφενός ήταν κατώτερη του πληθωρισμού (ακρίβεια άνω του 30% στα είδη πρώτης ανάγκης) και αφετέρου οι ονομαστικές αναπροσαρμογές οδήγησαν σε υψηλότερη φορολογία, λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, αλλά και την παγίδα της Εισφοράς Αλληλεγγύης:
Ενδεικτικά: μια σύνταξη έως 1.400 ευρώ δεν υποχρεούνταν σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Μετά την αναπροσαρμογή (7,75%) διαμορφώνεται στα 1508,5 ευρώ οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος 25 ευρώκαι επιβάλλεται 45 ευρώ ΕΑΣ (3% στο σύνολο των αποδοχών) και επιπλέον 7 ευρώ υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή από τα 108,56 ευρώ της αύξησης παρακρατούνται τα 77 ευρώ ήτοι το 71% της αύξησης.
Αντί για αύξηση 7,75%, στην τσέπη κατέληξε μόλις το 2,20%. Δηλαδή ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας δεν είχε καμία κάλυψη από τον πληθωρισμό καθώς οι αυξήσεις προκάλεσαν ντόμινο φορολόγησης και κρατήσεων…
Οι συνταξιούχοι, μετά τις ονομαστικές περικοπές της περιόδου 2010-18, τώρα έχουν μείωση και στο πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα.
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων ζητεί, αφενός την χορήγηση αυξήσεων σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς το τρικ της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» και αφετέρου την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Εξάλλου, έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).
Πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.
Παράλληλα όμως υπονομεύει την βάση λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος που πρέπει να στηρίζεται: α/στην Αλληλεγγύη με την Εθνική Σύνταξη και β/στην Εμπιστοσύνη και την Δικαιοσύνη ως προς την ανταποδοτικότητα της σύνταξης!
Εμείς οι συνταξιούχοι εκτός από την συνεισφορά μας στην ανάταξη της οικονομίας της Πατρίδας μας με μείωση του εισοδήματος μας κατά 45% επιβάλλεται να διεκδικούμε την ανταπόδοση για την αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλαμεκαι την ικανοποίηση των σημερινών πρόσθετων αναγκών μας λόγω πληθωρισμού!
Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

Λευκός Οίκος: Ποια είναι η αξία της κατοικίας του προέδρου των ΗΠΑ

Η εκπληκτική αύξηση της αξίας της επί προεδρίας Ομπάμα

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να αγοράσουν τον Λευκό Οίκο, στην (απίθανη) περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να βγάλει τον Λευκό Οίκο προς πώληση. Κι αυτό γιατί, η αξία του σήμερα κοστολογείται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το grunge.com, λοιπόν, και την υπηρεσία καταχωρήσεων ακινήτων Zillow η κατοικία του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ θα έπιανε, σήμερα, το λιγότερο 445 εκατομμύρια δολάρια.

Λευκός Οίκος: Ποια είναι η αξία της κατοικίας του προέδρου των ΗΠΑ

Η αξία της κατοικίας με τα 16 υπνοδωμάτια και τα 35 μπάνια επί της διάσημης Pennsylvania Avenue έχει υπολογιστεί από τη Zillow χρησιμοποιώντας έναν αποκλειστικό αλγόριθμο από το 2009, αναφέρει το grunge.com. Η Zillow, μάλιστα, έχει αποκαλύψει ότι η αξία του σπιτιού αυξήθηκε κατά 15% μόνο κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της προεδρίας Ομπάμα, η οποία συνέπεσε με την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας μετά το οικονομικό κραχ του 2008.

«Οι αξίες των κατοικιών σε όλη τη χώρα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006, με πολλές αγορές να σημειώνουν νέα ρεκόρ –ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Λευκός Οίκος αξίζει τώρα περισσότερο από ποτέ», εξηγεί η Zillow. Τώρα οι αξίες των κατοικιών αυξάνονται ακόμα πιο γρήγορα και ο Λευκός Οίκος δεν αποτελεί εξαίρεση: μόνο τον περασμένο χρόνο, καθώς οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με ρυθμούς ρεκόρ, η Zillow υπολογίζει ότι η αξία του Λευκού Οίκου αυξήθηκε από 413,1 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο σε 445,2 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο -αύξηση ύψους 7,77 % σε ένα μόνο έτος.

Στην απίθανη περίπτωση, λοιπόν, που ο Πρόεδρος Μπάιντεν νοικιάσει τον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να κερδίζει μηνιαίως 1.663.119 δολάρια, σύμφωνα με την Zillow. Αλλά γιατί ακριβώς είναι τόσο πολύτιμος ο Λευκός Οίκος -το σπίτι κάθε προέδρου τον ΗΠΑ από την προεδρία του Τζορτζ Ουάσινγκτον και έπειτα- και τι πραγματικά παίρνει κανείς με όλα αυτά τα χρήματα;

Λευκός Οίκος- Τι παίρνει κανείς με τόσα χρήματα

Εκτός από την προφανή ιστορική σημασία του σπιτιού, ο εξαώροφος Λευκός Οίκος είναι ένα κόσμημα νεοκλασικού στιλ αρχιτεκτονικής, επηρεασμένο από τα αρχαία κτίρια της Ελλάδας και της Ρώμης. Το αρχοντικό εκτείνεται σε 18 στρέμματα -συμπεριλαμβανομένου ενός κήπου, δύο σιντριβανιών, του βόρειου και νότιου γρασιδιού και του περίφημου Rose Garden- και περιέχει ένα ολόκληρο σύστημα υπηρεσιών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Μέσα στον Λευκό Οίκο, υπάρχει μια αίθουσα μουσικής, όπου ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συνήθιζε να εξασκεί το σαξόφωνό του, ένα γυμναστήριο, μια αίθουσα μπόουλινγκ, ένας κινηματογράφος, όπου οι πρόεδροι και οι οικογένειές τους μπορούν να δουν τις νέες κυκλοφορίες, καθώς και μία σοκολατερί.

Φυσικά, το κτίριο περιέχει και τον χώρο εργασίας του προέδρου των ΗΠΑ και είναι ανοιχτό στο κοινό για περιηγήσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου. Αυτό περιορίζει ελαφρώς το εύρος του χώρου διαβίωσης, και έτσι μόνο οι δύο τελευταίοι όροφοι της executive κατοικίας αποτελούν την ιδιωτική κατοικία του εκάστοτε προέδρου. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που δεν αρέσει και τόσο πολύ σε κάθε πρόεδρο να μένει στο κτίριο με τον Χάρι Τρούμαν να αποκαλεί κάποτε τον Λευκό Οίκο ως μια «λαμπερή φυλακή», σύμφωνα με το Business Insider.

ΑΓΣΣΕ: Όχι στο επίδομα! Aυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για «ενισχύσεις» των 910.000 συνταξιούχων, που όμως δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτό το μήνα ήρθαν πολύ αργά και είναι τόσο λίγες…
Το εφάπαξ επίδομα των 200 έως 300 ευρώ αφενός παραπέμπει σε βοήθημα μόλις 16 έως 25 ευρώ το μήνα, αφετέρου δεν αποσβένει στο παραμικρό την πρωτοφανούς σύλληψης «προσωπική διαφορά».
Μετά από 12 χρόνια ονομαστικών περικοπών στις αποδοχές μας και ενάμιση χρόνο πληθωριστικής επίθεσης, συνεπικουρούμενης και από την -λόγω ηλικίας- αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη έχουμε χάσει πάνω από τη μισή αγοραστική μας δύναμη.
Η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ζητεί από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να δώσει σε όλους τους συνταξιούχους την προβλεφθείσα αναπροσαρμογή του 7,75%. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία θα αναγνωρίσει τις θυσίες μας εδώ και 13 χρόνια προκειμένου να «σταθεροποιηθεί η οικονομία» της Πατρίδας μας . Παράλληλα θα συμβάλει στην μερική στήριξη του εισοδήματός μας από την συνεχιζόμενη απώλεια που καθημερινά βιώνουμε με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.
Οι συνταξιούχοι δεν «κατηγοριοποιούνται» ούτε διαιρούνται.
Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αδικία που επιχειρείται σε βάρος του 1/3 των συνταξιούχων, αυτό θα αποτελέσει «πολιτικό κρίμα» και παράβαση του Δελφικού Παραγγέλματος,
Πρεσβύτερον Αιδού

Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

Γιατί το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη κόστισε πολλές ζωές

Η τραγωδία που παρά λίγο να στοιχίσει στην ύπαρξη του διαστημικού προγράμματος

Παρόλο που το ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη είναι ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα στην ανθρωπότητα, για να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο πρόγραμμα, χάθηκαν αρκετές ανθρώπινες ζωές.

Για την Αμερική, ο διαστημικός αγώνας ήταν, από πολλές απόψεις, ένα αέναο παιχνίδι κυνηγιού, καθώς μέχρι το 1961 οι Σοβιετικοί είχαν εκτοξεύσει τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο και άνθρωπο αστροναύτη στο διάστημα. Τον επόμενο χρόνο ο Πρόεδρος Κένεντι έκανε πράξη τον όρκο του ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες θα προσγειωθούν και θα επιστρέψουν από το φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ενώ δεν έζησε για να το δει αυτό να πραγματοποιείται, η αποστολή Απόλλων 11 όντως εκπλήρωσε τον όρκο του στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο.

Παρά τους πραγματικούς φόβους της NASA και του προέδρου Νίξον ότι η αποστολή θα κατέληγε σε καταστροφή, και τα τρία μέλη του πληρώματος επέστρεψαν με ασφάλεια και έτυχαν υποδοχής ηρώων. Τουλάχιστον στην Αμερική, αυτοί οι άντρες επισκίασαν όχι μόνο τα προηγούμενα σοβιετικά επιτεύγματα αλλά και τους επόμενους Αμερικανούς αστροναύτες που πραγματοποίησαν, επίσης, το σεληνιακό ταξίδι. Δυστυχώς, για να επιτευχθεί μια τόσο εκπληκτική και ριζική πρόοδος στην τεχνολογία, πολλοί έχασαν τη ζωή τους με τις θυσίες τους σπάνια να έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το ταξίδι στη Σελήνη κόστισε την ζωή σε αρκετούς ανθρώπους

Σύμφωνα, λοιπόν, με το grunge.com, κάποια από τα πρώτα στελέχη της NASA (και της NACA, του άμεσου προκατόχου του οργανισμού) που έχασαν τη ζωή τους ήταν ερευνητές πιλότοι που είχαν δοκιμάσει αεροσκάφη τζετ και πυραύλων. Σκοπός των δοκιμών ήταν να καθοριστεί πώς θα επηρεαζόταν το ανθρώπινο σώμα και το όχημα σε τέτοιες ταχύτητες, με πιλότους όπως ο Τσακ Γιάγκερ να καταγράφουν πρωτοφανή ρεκόρ. Ωστόσο, ο πειραματικός χαρακτήρας της πτήσης του τελευταίου οδήγησε σε σχετικά υψηλό ποσοστό φθοράς μεταξύ των πιλότων.

Όσοι δεν χάθηκαν σε αυτά τα πρώτα χρόνια προχώρησαν και έγιναν οι πρώτοι αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος Απόλλων, αλλά ακόμη και τότε η τραγωδία δεν σταμάτησε να «χτυπά» την πόρτα της NASA. Τέσσερις σκοτώθηκαν σε ατυχήματα κατάρτισης μεταξύ 1964 και 1967, ενώ η πιο μεγάλη καταστροφή που συνέβη στο Απόλλων 1 απείλησε το πρόγραμμα όλου του έργου. Αφού ξέσπασε πυρκαγιά στην κάψουλα πλούσια σε οξυγόνο και τα τρία μέλη του πληρώματος χάθηκαν, ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρχε μια πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι τόσο το ανθρώπινο όσο και το χρηματικό κόστος θα υπερέβαινε συνολικά τον στόχο της NASA και θα οδηγούσε στην ακύρωση του διαστημικού της προγράμματος.

Κάτι που, βέβαια, δεν συνέβη, αναφέρει το grunge.com, καθώς μετά από μια εκτεταμένη προσπάθεια επανασχεδιασμού των καψουλών, η NASA κατάφερε να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών.

Που βαδίζει η κοινωνία μας;

Αποτελεί θλιβερή παραδοχή, όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων, ότι η οικονομική κρίση, στην οποία έχουμε περιέλθει, είναι απότοκος και αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει εμπλακεί η ελληνική κοινωνία.

Η κύρια ευθύνη της ηθικής έκπτωσης βαρύνει την άρχουσα τάξη, τους άρχοντες αυτής της χώρας, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, που έχουν αναγάγει το πολιτικό λειτούργημα σε ιδιότυπη επαγγελματική τάξη, με ίδια ανταγωνιστικά και συγκρουόμενα συμφέροντα με άλλες επαγγελματικές κοινωνικές τάξεις.

Στοχεύοντας να περιφρουρήσει τα ίδια στενά της συμφέροντα, η σύγχρονη ελληνική τάξη, ερήμην και μακράν του λαού, προσπαθεί να δημιουργήσει στεγανά και να αυτοεγκλειστεί στις σωτήριες κιβωτούς, με την προσδοκία της διάσωσής της από έναν ενδεχόμενο κατακλυσμό.

Επειδή όμως, ως είναι η πολιτική είναι αδηφάγος και καννιβαλιστική και ως οι πολιτικοί έχουν στο DNA τους τη μωροφιλοδοξία, μετά μεγάλης θλίψης, ο ελληνικός λαός, στέκεται εκστατικός και παρατηρεί τα μικρόνοα παίγνια της λεγόμενης πολιτικής τους συμπεριφοράς.

Από την ιδιοτελή συνολική υπεράσπιση των προσωπικών τους συμφερόντων, περιπίπτουν στη συνέχεια στην απαράδεκτη ανταλλαγή ύβρεων και προσβλητικών χαρακτηρισμών, στην επιλήψιμη χυδαιολογία, στους πεζοδρομιακούς τραμπουκισμούς, και φτάνουν μέχρι την εκτόξευση, όλοι εναντίον αλλήλων, απειλών, που άπτονται του κοινού ποινικού δικαίου. Εικόνα θλιβερή και συμπεριφορά, παράδειγμα προς αποφυγή και το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ελπίδες ανάνηψης της πολιτικής σκηνής. Αμφισβητήσιμο μεν, αλλά και προσδοκώμενο.

Η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η ελληνική νεολαία αναμένουν από τους απεσταλμένους τους στο Εθνικό κοινοβούλιο, να ομονοήσουν συλλογικά προς το στόχο της σωτηρίας της χώρας, το στόχο της αλώβητης εξόδου από τη δεινή οικονομική κρίση και το στόχο της θεραπείας από την ηθική κοινωνική κρίση. Και αυτό είναι το ελάχιστο που όλοι ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα.

Η Διοίκηση

Την Πέμπτη 23/2 πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις ΕΦΚΑ για τον Μάρτιο

Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνει η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8

Αβάστακτος είναι ο πόνος και ο θρήνος για τα χιλιάδες θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία…

Συντετριμμένοι παρακολουθούμε όλα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία αλλά και τη βόρεια Συρία μετά το μεγάλο διπλό σεισμό της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023.
Ένα δράμα που εξελίσσεται ζωντανά μπροστά στα μάτια μας καθώς οι καταγραμμένοι νεκροί ξεπερνούν τους 16.000, ενώ πάνω από 184.000 είναι οι αγνοούμενοι.
Και είναι κι αυτές οι συνθήκες χιονιά που κάνουν το έργο των διασωστών ακόμα ποιο δύσκολο.
Τέτοιες ώρες η σκέψη μας είναι κοντά τους, δίπλα τους. Και κανένας εθνικισμός δεν χωρά μπροστά στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που είναι πολύτιμες για όλους, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής ή καταγωγής.
Είμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν ή αγνοούν δικούς τους ανθρώπους και χαιρόμαστε με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει έγκαιρα σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν αυτούς τους λαούς που βρίσκονται σε ανάγκη.
Σε τέτοιες δύσκολες ώρες κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν έβγαλε το σχολείο

Ο λιγότερο μορφωμένος πρόεδρος της Αμερικής, ένας από τους πιο αγαπητούς ηγέτες της ιστορίας

Ενώ βάσει λογικής για να γίνει κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση, υπάρχει ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που όχι μόνο δεν σπούδασε, αλλά δεν κατάφερε να βγάλει ούτε το σχολείο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν απαιτείται πτυχίο για να γίνει κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ και η ιστορία δείχνει ότι σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ, άνδρες με κάθε είδους μορφωτικό υπόβαθρο έχουν καταλάβει το αξίωμα. Ποιος, λοιπόν, είναι ο λιγότερο μορφωμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που ήταν αυτοδίδακτος

Περίπου γύρω στο 1900, σύμφωνα με το grunge.com, οι Αμερικανοί νέοι σπάνια τελείωναν το γυμνάσιο και πολύ λιγότεροι πήγαιναν στο κολέγιο. Κάτι που ισχύει και έναν από τους λιγότερο μορφωμένους Αμερικανούς προέδρους, ο οποίος, ωστόσο, είναι, επίσης, και ένας από τους πιο αγαπητούς ηγέτες της ιστορίας. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Αβραάμ Λίνκολν. Στην πραγματικότητα, ο Λίνκολν παρακολούθησε κάποιο σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, αλλά ποτέ δεν αποφοίτησε ούτε πήγε ποτέ στο κολέγιο.

Πώς γίνεται δικηγόρος, λοιπόν, κάποιος σαν τον Αβραάμ Λίνκολν, που δεν πήγε ποτέ στο κολέγιο; Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Αβραάμ Λίνκολν, ήταν αυτοδίδακτος και πέρασε τις εξετάσεις διαβάζοντας μόνος του, κάτι που σήμερα μπορείς να κάνεις μόνο σε τέσσερις πολιτείες, σύμφωνα με το grunge.com.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που δεν πήγε ποτέ σχολείο

Υπήρχε, ωστόσο, ένα μέλος της διοίκησης του Λίνκολν με ακόμη λιγότερη επίσημη εκπαίδευση από τον ίδιο. Σε αντίθεση με τον Άμπε Λίνκολν, ο αντιπρόεδρός του Άντριου Τζόνσον δεν παρακολούθησε ποτέ σχολείο καμιάς βαθμίδας, αναφέρει το grunge.com. Ο Τζόνσον ήταν ράφτης προτού υπηρετήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ήταν Κυβερνήτης του Τενεσί πριν γίνει γερουσιαστής των ΗΠΑ και στη συνέχεια αντιπρόεδρος.

Ο Τζόνσον ήταν, επίσης, ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμφθηκε ποτέ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου μετά τη δολοφονία του Λίνκολν. Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι από τον πρώτο πρόεδρο που δολοφονήθηκε έως τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε, οι λιγότερο μορφωμένοι πρόεδροι, αναφέρει το grunge.com, είναι, επίσης, οι δύο από τους πιο αξιόλογους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σήμα κινδύνου για νέο κύμα πανδημίας του Covid-19

Έναν νέο κύκλο δοκιμασίας, όπως όλα δείχνουν, καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο πληθυσμός της χώρας μας που στην πλειονότητά του είναι ανοχύρωτος. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως ο SARS-COV 2 συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα.

Καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε πριν λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση στις διαγνώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που υποδηλώνει πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται νέα έξαρση του Covid-19 που μοιραία θα προκαλέσει αναταράξεις στα κρούσματα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αφορούν ως επί το πλείστον άτομα άνω των 65 ετών, καθώς είναι επιρρεπή σε βαριές επιπλοκές. Η ανησυχία των ειδικών πηγάζει από την πρόσφατη ανάδυση και εξάπλωση των νέων παραλλαγών, που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον πέντε χώρες. Γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Η Διοίκηση

Φεβρουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 167. Δείτε ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.