Αρχική » 2023 » Ιανουάριος

Αρχείο μηνός Ιανουάριος 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2024

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2024. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίζουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του 2024, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2024

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2024. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Γιατί οι περισσότερες αλυσίδες φαστ φουντ έχουν κόκκινες ταμπέλες

Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία του καταναλωτή

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων φαστ φουντ έχουν στα λογότυπά τους ως σήμα κατατεθέν του το έντονο κόκκινο χρώμα. Με ένα ολόκληρο ουράνιο τόξο χρωμάτων εκεί έξω για να διαλέξει κανείς, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλοι -μεταξύ άλλων τα McDonald’s, Wendy’s, KFC- επιλέγουν αυτό το φωτεινό, κόκκινο της… πυροσβεστικής και όχι το μπλε, το πράσινο ή ίσως και το μοβ ;

Το κόκκινο τραβάει την προσοχή

Όσον αφορά το θέμα των φαστ φουντ, το κόκκινο είναι τόσο συχνά στις πινακίδες των μεγαλύτερων αλυσίδων παγκοσμίως επειδή πιστεύεται ότι τραβάει την προσοχή μας και προκαλεί την όρεξή μας. Τόσο το Πανεπιστήμιο του New Hampshire όσο και το Πανεπιστήμιο του Winnipeg έχουν πραγματοποιήσει μελέτες σχετικά με το ρόλο που παίζει το χρώμα στα λογότυπα και το μάρκετινγκ.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι ο εγκέφαλός μας καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα μέσα σε 90 δευτερόλεπτα από την αρχική αλληλεπίδραση με ένα προϊόν, ένα λογότυπο ή ένα άτομο. Όταν πρόκειται για λογότυπα, πάνω από το 62% της κρίσης μας βασίζεται στο χρώμα. Για παράδειγμα, αυτή η γιγάντια κόκκινη και κίτρινη πινακίδα των McDonald’s που ξεπροβάλλει ανάμεσα από δέντρα κατά μήκος μεγάλων αυτοκινητόδρομων είναι σαν να φωνάζει ουσιαστικά «Κοίτα με, είμαι εδώ ! Μήπως πεινάς» ;

Το κόκκινο τείνει επίσης να κάνει πολύ καλή αντίθεση με το λευκό, γεγονός που εξηγεί γιατί το χρησιμοποιούν brands όπως τα KFC, Wendy’s κ.α. Ο συνδυασμός κόκκινου και κίτρινου, σύμφωνα με το Delish, παράγει ένα «φαινόμενο κέτσαπ και μουστάρδας», το οποίο μπορεί απλώς να σας κάνει να λαχταρίσετε ένα μπέργκερ -ακόμη κι αν δεν πεινάτε.

Γιατί οι τράπεζες επιλέγουν μπλε και πράσινο

Εάν, λοιπόν, το κόκκινο είναι τόσο ενδιαφέρον, γιατί δεν το χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία; Λοιπόν, σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ Impact, τα μπλε και τα πράσινα είναι δροσερά χρώματα που προκαλούν συναισθήματα εμπιστοσύνης και επαγγελματισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται τόσο συχνά από τράπεζες και όχι από αλυσίδες εστιατορίων φαστ φουντ.

Βράβευση Αριστούχων Μαθητών – Φοιτητών. Μικρή παράταση

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με το προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας μας «Ο Ηλεκτρικός» σας είχαμε ενημερώσει ότι το Σωματείο μας θα βραβεύσει και φέτος τα παιδιά των συναδέλφων μας, παρά την υγειονομική κρίση που υπάρχει ακόμα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα μόνο τρεις συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου και έστειλαν τα αποδεικτικά σπουδών των παιδιών τους. Αν και η ημερομηνία υποβολής ήταν μέχρι 20 Δεκεμβρίου, παρατείνουμε την προθεσμία αυτή μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2023 και καλούμε τους γονείς που έχουν παιδιά που αρίστευσαν στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, εισήχθησαν σε πανεπιστήμια καθώς και φοιτητές που αρίστευσαν να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά για να προγραμματίσουμε τον τρόπο και τον χρόνο βράβευσης των αριστούχων παιδιών μας.

Η Διοίκηση

Γιατί τα δάκρυα έχουν αλμυρή γεύση

Σε ποιο από τα συστατικά τους αποδίδεται

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη δακρύων, το καθένα από τα οποία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Τα βασικά, τα ερεθιστικά και τα συναισθηματικά. Τα βασικά δάκρυα είναι τα είδη δακρύων που χρησιμοποιούν τα μάτια σας καθημερινά για να κρατούν τα μάτια σας υγρά. Τα ερεθιστικά δάκρυα είναι αυτά που τρέχουν όταν κόβετε κρεμμύδια ή όταν μπαίνει κάτι στο μάτι σας, ενώ τα συναισθηματικά δάκρυα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται -είναι γενικά το αποτέλεσμα ισχυρών συναισθημάτων όπως η λύπη, η ευτυχία ή ο σωματικός πόνος.

Επιπλέον, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως, οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες. Το Web MD επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες έχουν μικρότερους δακρυϊκούς πόρους. Επιπλέον, το σώμα των ανδρών παράγει λιγότερη προλακτίνη, μια ορμόνη που παράγει δάκρυα. Το σώμα τους παράγει, επίσης, περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να καταστείλει την πράξη του κλάματος. Αλλά όλοι παράγουν δάκρυα, και ίσως έχετε παρατηρήσει ότι έχουν την τάση να έχουν αλμυρή γεύση. Γιατί συμβαίνει αυτό ;

Γιατί τα δάκρυα έχουν αλμυρή γεύση

Τα δάκρυα προέρχονται από δακρυϊκούς αδένες που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους βολβούς των ματιών σας και περιέχουν νερόβλένναέλαια και περισσότερες από 1.500 πρωτεΐνες, αναφέρει το Healthline. Η αλμυρή γεύση στα δάκρυα προέρχεται από τους ηλεκτρολύτες του νερού, οι οποίοι περιέχουν ιόντα αλατιού. Αυτό το υγρό, μάλιστα, είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Η βλέννα από την άλλη βοηθά στη λίπανση των ματιών και το λάδι στα δάκρυα εμποδίζει τα δάκρυα να εξατμιστούν. Ο συνδυασμός δε των δύο τελευταίων είναι απαραίτητος για την πρόληψη της ξηροφθαλμίας.

Τι είναι τα συναισθηματικά δάκρυα και πώς μας ανακουφίζουν από το στρες

Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν, επίσης, περισσότερες ορμόνες του στρες, σύμφωνα με τον βιοχημικό Δρ.William Frey και όσα αναφέρει το healthdigest.com. Ο Frey είπε στο Psychology Today ότι όταν το σώμα απελευθερώνει αυτές τις ορμόνες, βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Επιπλέον, το συναισθηματικό κλάμα μπορεί να διεγείρει τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος.

Ενώ, λοιπόν, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το κλάμα τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι, οι ερευνητές προτείνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ανακουφίσει τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ στην περίπτωση που τα συγκρατεί μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία, σύμφωνα με το Healthline.

Αρνητικά έχει επηρεάσει τη ζωή μας η Οικονομική και η Υγειονομική κρίση

Είναι γεγονός ότι τα χρόνια των μνημονίων, η μετέπειτα υγειονομική κρίση που ακόμα μας βασανίζει καθώς και η μεγάλη οικονομική κρίση με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων στις παροχές και των αγαθών πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας, μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά.

Έτσι σήμερα η αύξηση του στρες και η κοινωνική απομόνωση που είναι επακόλουθο της οικονομικής κρίσης κατά μεγάλο βαθμό, οδηγούν κατά κανόνα σε κατάθλιψη, η οποία μαζί με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο του πολλαπλασιασμού των ασθενειών στον άνθρωπο.

Η υγεία μας καθορίζεται από συνδυασμό παραγόντων οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οικονομική σταθερότητα, το κοινωνικό πλαίσιο της ζωής μας άμεσα στην κοινότητα και την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας. Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει τελευταία έχει φανεί ότι η επίπτωση των παραγόντων αυτών στην ποιότητα της ζωής και της υγείας μας είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να επηρεάσει σε ποσοστό του 80%.

Οι κοινωνικοί αυτοί παράγοντες είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορεί κανείς να υλοποιήσει τους τρεις βασικούς κανόνες για καλή ζωή με υγεία, που είναι: υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου έχοντας βέβαια εξασφαλίσει τα απαραίτητα εφόδια για το ευ ζην, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, καθώς η παρατεταμένη οικονομική και υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία της ζωής μας.

Η Διοίκηση

Μπίρα: Τι προκαλεί τον αφρό της

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υφή του

Για πολλούς, ακόμη και το χειμώνα, ένα ποτήρι παγωμένης μπίρας μετά από μια δύσκολη μέρα είναι το πιο δραστικό χαλαρωτικό που θα μπορούσαν να απολαύσουν. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ, ποιος είναι ο λόγος που όταν την σερβίρετε στο ποτήρι στο πάνω μέρος του δημιουργείται αφρός ;

Μπίρα: Τι προκαλεί τον αφρό της

Αναφορικά με το τι δημιουργεί τον αφρό στη μπίρα, λοιπόν, μερικοί πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για ενανθράκωση ή διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ κρύου και ζεστού περιβάλλοντος. Αλλά η σόδα δεν αφρίζει όπως η μπίρα -το περισσότερο που κάνει είναι να «σκάσει» αν ανακινήσετε ένα κουτάκι, επειδή το κούνημα προκαλεί τη διαφυγή αερίου από το υγρό, αναφέρει το grunge.com. Αυτό το είδος αφρού εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως, ούτως ή άλλως, ενώ αντιθέτως ο αφρός μπίρας παραμένει για περισσότερη ώρα.

Όπως αποδεικνύεται, ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας, το κριθάρι, παράγει μια πρωτεΐνη που είναι υδρόφοβη (αντιπαθεί το νερό). Κάτι που είναι αρκετά ειρωνικό λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από το 95% της μπίρας είναι νερό, το κύριο συστατικό της, σύμφωνα με το grunge.com. Ως αποτέλεσμα, αυτή η πρωτεΐνη που μισεί το νερό -γνωστή και ως Lipid Transfer Protein 1 (LTP1)- συνδέεται με το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το οδηγεί στην επιφάνεια.

Η ακριβής επιστήμη, σύμφωνα με το grunge.com, πίσω από το πώς σχηματίζεται και λειτουργεί το LTP1 -πυρήνωση- είναι στην πραγματικότητα ακόμα ασαφής. Γεγονός που είναι αρκετά εκπληκτικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι άνθρωποι είχαν μια σχέση τουλάχιστον 11.000 ετών με την μπίρα, καθώς έχουν βρεθεί γιγάντιες δεξαμενές μπίρας στην αρχαία τοποθεσία Gobekli Tepe στη σύγχρονη Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι η LTP1 είναι μια πρωτεΐνη «μη ειδικής μεταφοράς λιπιδίων» που μεταφέρει «φωσφολιπίδια καθώς και γαλακτολιπίδια στις μεμβράνες», εξηγεί το grunge.com, κάτι που σημαίνει ότι είναι ένα μέρος του κηρώδους κυτταρικού υλικού των φυτών που διασχίζει τις κυτταρικές μεμβράνες για να μεταφέρει μόρια από τόπο σε τόπο.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον αφρό της μπίρας

Υπάρχουν παράγοντες που παίζουν ρόλο και στην «ποιότητα, υφή και διατήρηση» του αφρού μιας μπίρας, κυρίως της αρχικής σοδειάς κριθαριού, αναφέρει το grunge.com. Η δημοσίευση σημειώνει, επίσης, ότι ο λυκίσκος κάνει τον αφρό πιο «ραβδωτό, σταθερό και κολλώδη», καθώς τα ισο-άλφα οξέα του -η χημική ουσία που δίνει στο λυκίσκο την πικρή του γεύση- συνδέονται με τα μόρια LTP1. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ επηρεάζει, επίσης, τη δημιουργία αφρού. Με πάνω από 1% αλκοόλ ανά όγκο (ABV), η αιθανόλη στην μπίρα αναχαιτίζει καλύτερα τον αυξανόμενο αφρό. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι μια μπίρα με υψηλή περιεκτικότητα σε ABV πιθανότατα θα έχει λιγότερο αφρό.

Εξαίρεση εδώ αποτελούν οι μπίρες που περιέχουν άζωτο αντί για CO2, όπως η Guinness και άλλες porters ή stouts. Όπως εξηγεί το grunge.com, το άζωτο λειτουργεί υπό διαφορετικούς χημικούς κανόνες και δημιουργεί μια πολύ διαφορετική υφή αφρού, ενώ ορισμένες ζυθοποιίες πειραματίζονται ακόμη και με μείγματα αζώτου- CO2.

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Όλες οι προγραμματισμένες ημερομηνίες

Κύριες και επικουρικές συντάξεις:
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Σας ευχαριστούμε όλους!

Αγαπητές Συναδέλφισσες – Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Γεγονός είναι ότι η χώρα μας δεν πρόλαβε να βγει από μία 9χρονη οικονομική κρίση με μεγάλες απώλειες του εισοδήματός μας δέχτηκε την παγκόσμια υγειονομική κρίση με χιλιάδες νοσήσεις και θανάτους και τελευταία ταλαιπωρείται από άλλη μία οικονομική κρίση με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών και τιμολογίων. Όμως όλες αυτές οι κρίσεις με τα όσα προβλήματα έχουν δημιουργήσει δεν στάθηκαν ικανά να μας κάνουν να χάσουμε τη συναδελφική αλληλεγγύη που είχαμε όλα τα χρόνια του εργασιακού μας βίου μέχρι και σήμερα που είμαστε συνταξιούχοι, όπως επίσης και την αγάπη μας προς το Σωματείο  μας και να το στηρίζουμε από το περίσσευμα της αγάπης μας προς αυτό.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, οι ενέργειές σας αυτές, μας γεμίζουν χαρά και μας οπλίζουν με δύναμη και αγάπη για όλους σας, αλλά και με ευθύνες απέναντί σας. Ευθύνες στο να καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειώσουμε όσο είναι δυνατό το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι και να δώσουμε λύσεις όπου είναι εφικτό και μπορούμε.

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη.

Σας ευχαριστούμε για την έμπρακτη στήριξη του Σωματείου μας.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και τη ζεστασιά με την οποία περιβάλλετε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας πάντα.

Να είστε δε βέβαιοι ότι και εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε δίπλα σας σε όλα τα προβλήματα με αγάπη και σεβασμό.

Η Διοίκηση

Έτοιμος και ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ τ. 164

Ολοκληρώθηκε και έφυγε για το πιεστήριο το τελευταίο τεύχος αρ. 164 της εφημερίδας μας “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος”. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία εκτύπωση, βιβλιοδεσία, καρφίτσα, σακουλοποίηση και μετά μέσω ΕΛΤΑ, θα φτάσει στα χέρια όλων των συναδέλφων, όπου κι αν μένετε. Ωστόσο, προνομιακά και όπως κάνουμε πάντα. την εφημερίδα μπορείτε να τη διαβάσετε και αποδώ πατώντας είτε πάνω στη φωτογραφία του εξώφυλλου, είτε ΕΔΩ.

Συναρπαστικές αλήθειες για διάφορα σημεία του κόσμου που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό

Ποια έρημος είναι η μεγαλύτερη, ποια χώρα έχει τις περισσότερες πυραμίδες, πόσες γέφυρες περνάει ο Υπερσιβηρικός

Γνωρίζατε ότι η Σαχάρα δεν είναι η μεγαλύτερη έρημος στη Γη και ότι ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος περνά από οκτώ διαφορετικές ζώνες ώρας, ενώ διασχίζει 3.901 γέφυρες; Ποιος ήξερε ότι το Σουδάν έχει περισσότερες πυραμίδες από την Αίγυπτο και ότι η αμερικάνικη σημαία σχεδιάστηκε ως εργασία σε μάθημα ιστορίας; Αυτές κι άλλες τόσες συναρπαστικές αλήθειες για διάφορα σημεία του κόσμου θα σας αφήσουν σίγουρα με το στόμα ανοιχτό !

Το ταξίδι μονής διαδρομής με τον Υπερσιβηρικό περνάει από 3.901 γέφυρες

Όχι μόνο ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος είναι ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος στη Ρωσία, αλλά είναι και ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Το ταξίδι διαρκεί επτά ημέρες, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επιβάτες περνούν από οκτώ διαφορετικές ζώνες ώρας και διασχίζουν 3.901 γέφυρες.

Η Ιαπωνία διαθέτει ένα μηχάνημα αυτόματου πωλητή για κάθε 40 άτομα

Η Ιαπωνία θεωρείται ότι έχει μια από τις υψηλότερες πυκνότητες μηχανημάτων αυτόματων πωλητών στον κόσμο, με ένα για κάθε 40 άτομα στη χώρα. Ενώ τα περισσότερα πωλούν διάφορα είδη ποτών, άλλα διαθέτουν παγωτό, ζυμαρικά, ακόμη και κάμερες μιας χρήσης.

Οι Φιλιππίνες αποτελούνται από 7.641 νησιά

Οι Φιλιππίνες είναι ένα αρχιπέλαγος, που σημαίνει ότι αποτελούνται από μια ομάδα νησιών –7.641 νησιά, για την ακρίβεια. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τις χιλιάδες αμμοδοκούς και άλλες μορφές εδάφους που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άμπωτης.

Η Σκωτία έχει 421 λέξεις για το χιόνι

Ναι, σωστά διαβάσατε 421! Για παράδειγμα η λέξη «sneesl» σημαίνει αρχίζει να χιονίζει, η «feefle» σημαίνει στροβίλισμα και η «flinkdrinkin» ελαφρύ χιόνι.

Το Σουδάν έχει περισσότερες πυραμίδες από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο

Όχι μόνο το Σουδάν έχει περισσότερες πυραμίδες από την Αίγυπτο, αλλά οι αριθμοί δεν είναι καν κοντά. Ενώ έχουν ανακαλυφθεί 138 πυραμίδες στην Αίγυπτο, το Σουδάν μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 255.

Μόνο το ένα τέταρτο της Σαχάρα είναι αμμώδες

Το μεγαλύτερο μέρος της ερήμου Σαχάρα είναι καλυμμένο με χαλίκι, αν και αποτελείται, επίσης, από βουνά και οάσεις. Και εδώ υπάρχει ακόμη ένα άλλο γεωγραφικό γεγονός που όλοι κάνουν λάθος. Η Σαχάρα δεν είναι η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου. Η Ανταρκτική είναι.

Η μεγαλύτερη αγγλική λέξη αποτελείται από 189.819 γράμματα

Το πλήρες όνομα της πρωτεΐνης με το παρατσούκλι «titin» -που συμβάλλει στην ελαστικότητα των γραμμωτών μυϊκών ινών- θα χρειαζόταν περίπου τρεισήμισι ώρες για να ειπωθεί δυνατά, αναφέρει το mentalfloss.com. Αν και αυτή είναι, μακράν, η μεγαλύτερη λέξη στα Αγγλικά, η μεγαλύτερη λέξη στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης έχει 45 γράμματα.

Η αμερικανική σημαία σχεδιάστηκε από έναν μαθητή γυμνασίου

Η δημιουργία της χαρακτηριστικής σημαίας των ΗΠΑ ξεκίνησε ως σχολική εργασία για το μάθημα ιστορίας από τον Bob Heft το 1958 και η βαθμολογία του ήταν μόνο ένα Β-. Το σχέδιό του είχε 50 αστέρια, παρόλο που η Αλάσκα και η Χαβάη δεν ήταν ακόμη πολιτείες. Ο Heft σκέφτηκε ότι τόσο η Αλάσκα, όσο και η Χαβάη θα έμπαιναν, τελικά, στις ΗΠΑ και έτσι σκέφτηκε να δείξει στην κυβέρνηση το σχέδιό του. Αφού ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ τηλεφώνησε στο δάσκαλό του για να τον ενημερώσει ότι το σχέδιο της αμερικάνικης σημαίας εγκρίθηκε, ο δάσκαλος του Heft άλλαξε τον βαθμό του σε A.

Γιατί το τυρί φτιάχνεται σε μορφή τροχού

Ποια τα πλεονεκτήματα των τυριών αυτού του σχήματος

Για μερικούς ανθρώπους, το τυρί δεν θεωρείται τίποτα περισσότερο από τις ατομικές φέτες που κόβονται κατά παραγγελία ή βρίσκονται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Αυτός ο τύπος επεξεργασμένου τυριού, όμως, είναι συνήθως μισό πραγματικό τυρί και μισό πρόσθετα, όπως συντηρητικά και άλλα συστατικά για να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα τήξης του, αναφέρει το mentalfloss.com.

Αλλά οι πραγματικοί γνώστες του τυριού γνωρίζουν ότι τα πιο ποιοτικά και καλά τυριά είναι εκείνα που έχουν το σχήμα τροχού. Τι το διαφορετικό, λοιπόν, έχει ένα τυρί σε σχήμα τροχού;

Το τυρί παράγεται όταν τα βακτήρια μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, ενώ ένα ένζυμο, η πυτία, χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος. Τα υπολείμματα τυροπήγματος επεξεργάζονται για να αφήσουν μάζες καζεΐνης, η οποία στη συνέχεια συμπιέζεται σε ένα καλούπι.

Η παλαίωση και η ωρίμανση του τυριού συμβαίνει όταν το τυρί αφήνεται να απορροφήσει αλάτι καθώς και μούχλα όπως το P. camemberti και το P. candidum, που δρουν για να διασπάσουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος στο τυρί και να απελευθερώσουν τη γεύση. Και κάπου εδώ μπαίνει και ο ρόλος των σχημάτων.

Τι το διαφορετικό έχει ένα τυρί σε σχήμα τροχού

Εάν το τυρί έχει σχήμα τροχού, τα καλούπια τείνουν να κατανέμονται πιο ομοιόμορφα από ό,τι αν το τυρί είχε γωνίες. Το καλούπι κινείται πάνω από την επιφάνεια και μετά προς τα κάτω.

Ένας τροχός τυριού παρέχει, επίσης, μια καλύτερη δομή για να σχηματιστεί η εξωτερική φλούδα, η οποία βοηθά στην προστασία του τυριού από έντομα, ανεπιθύμητα βακτήρια ή άλλους ρύπους. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται καλούπια (το είδος από ανοξείδωτο χάλυβα), ένα στρογγυλό σχήμα τείνει να αντέχει καλύτερα στην πίεση από τα ορθογώνια.

Ιστορικά, πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές τροφίμων συνήθιζαν να προτιμούν τα τυριά σε σχήμα τροχού επειδή ήταν πολύ πιο εύκολο να κυλήσει κανείς έναν τεράστιο τροχό παρά να προσπαθήσει να βρει μεταφορικό μέσο για αυτόν.

Γιατί λοιπόν το τυρί πωλείται ως επί το πλείστον σε μορφή ορθογωνίου; Οι ανάγκες της λιανικής πώλησης ευθύνονται γι’ αυτό, καθώς το τυρί σε ορθογώνιο σχήμα μεταφέρεται και αποθηκεύεται στα ράφια ευκολότερα, ενώ μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπές σε ζημιές κατά τη μεταφορά.

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 169 Κι ΕΔΩ τ. 168. Κι ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.