Στις 4 Μάη θα γιορτάσει τη φετινή Εργατική πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ
Στην προκήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας για της 4 Μάη, ημέρα εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς προχώρησε η ΓΣΕΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να κατέβουν στον δρόμο «γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε».
Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας! Είναι ημέρα τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζόμενων για κοινωνική και οικονομική προκοπή.Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, ειδικά αυτή την περίοδο που επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης. Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της 13ης/4/2021 αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Τρίτη 4 Μάη 2021 ημέρα παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, μαζί και μέσα στα συνδικάτα, αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις.
Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.Κάθε μέρα περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί και εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στην τροφοδοσία, στις ταχυμεταφορές, στην καθαριότητα, στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στην παροχή υπηρεσιών, στο εμπόριο, κ.ο.κ, χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, σε πολλές περιπτώσεις επειδή δεν προστατεύονταν σωστά. Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι το χειροκρότημα δε θα ξεθωριάζει ήσυχα χωρίς πραγματική ανταμοιβή για τους ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει – και πολύ συχνά τραγικά έχουν χάσει – τη ζωή τους. Πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής επιστροφή στην εργασία για όλους, με καλύτερους μισθούς και συνθήκες. Οι εργαζόμενοι είναι και οι βασικοί ήρωες και θύματα του κορονοϊού.Αυτή η κρίση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο έννοιες όπως την αλληλεγγύη, τη θεμελιώδη δηλαδή αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά την αξία του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως τη νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.
Χωρίς τα συνδικάτα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους, τόσο για εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όσο και για όλους όσοι βρίσκονται σε περιορισμό λόγω των μέτρων για την πανδημία . Τα συνδικάτα διεκδίκησαν και κέρδισαν τις ελάχιστες εγγυήσεις εισοδήματος για εκατομμύρια εργαζόμενους, τα συνδικάτα αγωνίστηκαν και εξακολουθούν και αγωνίζονται για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Η ΓΣΕΕ και οι δομές της, μπροστά στον αγώνα για διαρκή βοήθεια και ενημέρωση, διαθέσιμη προς όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, δημιούργησε με άμεσα αντανακλαστικά την ΑΝΤΙ-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων και προσέφερε στον κόσμο της εργασίας το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση και υποβολή καταγγελιών. Πάνω από 33.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες απευθύνθηκαν στη ΓΣΕΕ και βρήκαν λύση στα ζητήματα που τους απασχολούσαν. Οι κυβερνήσεις δεν έριξαν δισεκατομμύρια στα μέτρα στήριξης από κάποια έμφυτη καλοσύνη, αλλά επειδή από την πρώτη κιόλας στιγμή τα συνδικάτα έκαναν υπόθεσή τους ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας