Αρχική » 2021

Αρχείο έτους 2021

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Γιώργος Αρβανίτης

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Ηλίας Μπονάρος, Τριανταφύλλου Τριαντάφυλλος, Λάμπρος Ντρής,

Αναστάσιος Μπασιάς

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Κουτσοθόδωρος Νικόλαος

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2022. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ευχές για να είναι το 2022 μια καλή χρονιά για όλους!

Η ΑΓΣΣΕ εύχεται καλές γιορτές σε όλους

Έτοιμο το ημερολόγιο του Σωματείου μας για τη νέα χρονιά 2022

Κυκλοφορεί ήδη το ημερολόγιο του Σωματείου μας για τη νέα χρονιά 2022… Επικοινωνήστε με το Σωματείο για να το προμηθευτείτε στις ώρες γραφείο. Κυκλοφορεί, όπως κάθε χρόνο, σε δύο εκδοχές και επιτοίχειο και επιτραπέζιο ως πυραμίδα…

Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ μπήκε στα 27 του χρόνια

Το κομμάτι που ακολουθεί θα το βρείτε στη ΓΝΩΜΗ της πρώτης σελίδας της εφημερίδας που κυκλοφορεί ήδη με αρ. 157

Γενικά εφημερίδα είναι ένα έντυπο που μπορεί να είναι ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, τοπικό ή πανελλήνιο το οποίο έχει ένα και μοναδικό σκοπό, την πλήρη, σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του αναγνώστη για τα τεκταινόμενα στην πόλη του ή στο χώρο εργασίας του καθώς και για ό,τι συμβαίνει γενικά στην κοινωνία και στον κόσμο.

Υπάρχουν και οι εφημερίδες των διαφόρων συλλόγων-οργανισμών καθώς και σωματείων οι οποίες πέρα από την αναφορά που θα κάνουν στα γενικά θέματα και που αφορούν το γενικό σύνολο του πληθυσμού, θα πρέπει να αποτελούν μέσο πληροφόρησης και ενημέρωσης, καθώς και ανταλλαγής απόψεων κα θέσεων πάνω στα οποιαδήποτε προβλήματα του χώρου τους.

Πιστεύω μας είναι, ότι στους συλλόγους και τα σωματεία η εφημερίδα θα πρέπει να σέβεται και να αγκαλιάζει όλα τα μέλη του και να αποτελεί πάντοτε κυρίαρχο και αποτελεσματικό μέσο για την όσο το δυνατόν σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση και εμπέδωση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη του συλλόγου ή του σωματείου, να αποφεύγει τις ακρότητες, να είναι μακριά από τα πολιτικά πάθη και μίση, να ενώνει και όχι να χωρίζει και να μην γίνεται πεδίο αντιπαλότητας μεταξύ των αναγνωστών και των συντακτών και αρθρογράφων.

Όμως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται πρωτίστως να καταλάβουν όλοι ότι η πληροφόρηση θα πρέπει να είναι αντικειμενική, να προσεγγίζει τα προβλήματα μικρά ή μεγάλα με το σωστό τρόπο και όχι με σκοπιμότητα.

Ένα τέτοιο έντυπο είναι και η εφημερίδα μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» ένα έντυπο που σέβεται και εκτιμά όλους τους αναγνώστες του, γι’ αυτό χαίρει του σεβασμού όλων. Γιατί ο σεβασμός είναι κάτι που έχει κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια της κυκλοφορίας του, με τη σταθερότητά του, τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που διαθέτει.

Όλα αυτά τα χρόνια χαράζουμε ένα δρόμο σταθερό και τον ακολουθούμε, σεμνά και ταπεινά. Δεν νιώσαμε ούτε στιγμή την απειλή της νέας τεχνολογίας καθώς είναι διαφορετικός ο ρόλος της στην πληροφόρηση και την ενημέρωση και αυτή γίνεται μέσω του site του Σωματείου μας.

Γίναμε 27 χρονών και όπως ξεκινήσαμε έτσι και θα συνεχίσουμε με την απόλυτη πεποίθηση ότι επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε έκδοση, με μία δήλωση ότι ο «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού θα είναι κοντά στον αναγνώστη για να τον κατευθύνει, υπεύθυνα, σωστά και αντικειμενικά. Σας ευχαριστούμε που είστε τόσο όμορφα κοντά μας. Μας δίνετε μεγάλη χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δρόμο μας.

Η Διοίκηση

Πολυτεχνείο. 48 χρόνια μετά…

Τα συνθήματα που ακούστηκαν στις 17 Νοεμβρίου του 1973 ακούγονται 48 χρόνια μετά, ως «κλασικά» συνθήματα πάγιων και βασικών μας αναγκών, τις οποίες κάποιοι ολιγάρχες μας αμφισβητούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Το Πολυτεχνείο είναι αναμφισβήτητα ο λύχνος των αγώνων για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ημιαπασχολούμενους/ημιανέργους, για τη νεολαία, αλλά και για κάθε Έλληνα που χρειάζεται την ελευθερία για να αναπνέει.

Ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη κατοχυρώνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων δίχως όρια και μας αφαιρεί κάθε εργασιακή αξιοπρέπεια. Τα εισοδήματά μας συνεχίζονται να μειώνονται, ο τιμάριθμος να αυξάνει, τα αγαθά της υγείας και της παιδείας να εμπορευματοποιούνται.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης και εμπνεόμαστε για κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις του σήμερα: Για δημόσια υγεία και παιδεία, για πραγματική δικαιοσύνη, για πραγματική δημοκρατία.

Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι το Πολυτεχνείο ΖΕΙ, πως οι αγώνες που σηματοδότησε συνεχίζονται και δεν θα περάσει ποτέ ο φασισμός!

Το πρώτο θέμα της εφημερίδας μας

Οι συνταξιούχοι απαιτούν σεβασμό και δικαίωμα στη ζωή!

Κύριε Πρωθυπουργέ απόμαχοι της εργασίας είμαστε, δεν είμαστε όμως απόμαχοι της ζωής

Όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας μας που είναι πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, τώρα στη δύση του επίγειου βίου τους περιμένουν από την πολιτεία να τους ανταμείψει για την προσφορά τους αυτή και να μην μένουν στη λησμονιά.

Δεν περιμένουν οι συνταξιούχοι πολλά γνωρίζοντας ότι η χώρα μας πέρασε μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, η οποία κατά κύριο λόγο έπεσε στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και μία διετή υγειονομική κρίση με αβέβαιο βέβαια μέλλον. Περιμένουν όμως την αναγνώριση της προσφοράς τους και τον σεβασμό από τον πολιτεία, τον οποίον σεβασμό δεν τον είδαν από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας στα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη με το δισάκι του γεμάτο υποσχέσεις, ξέχασε όμως να βάλει μέσα στο δισάκι του τους συνταξιούχους, ασφαλώς ξεχνώντας ότι αυτοί τον έκαναν Πρωθυπουργό της Ελλάδας όπως ασφαλώς έκαναν και τον προηγούμενο ο οποίος μας είχε πει το 2014 μεταξύ άλλων:

  • Καμία αύξηση ορίων ηλικίας.
  • Καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Και τον πιστέψαμε τον ψηφίσαμε και το μετανιώσαμε.

Γιατί αντί αυτών των εξαγγελιών, ψήφισε τον νόμο 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) που νομιμοποίησε όλες τις μειώσεις των συντάξεών μας .

Κύριε Πρωθυπουργέ οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας καθώς και τα μέλη των οικογενειών των έχουν φτάσει στο έσχατο στάδιο της φτώχειας και της ανέχειας, δεν αντέχουν άλλο καθώς όπως γνωρίζει όλη η Ελλάδα ότι οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρά τη μείωση κατά 50% της σύνταξής τους είχαν αναλάβει και μία ιερή υποχρέωση, να συντηρούν τα άνεργα παιδιά τους και τις οικογένειες αυτών κάτι που ήταν υποχρέωση της πολιτείας. Δυστυχώς όμως η πολιτεία απουσίαζε και τότε και τώρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ η έλλειψη των στοιχειωδών αγαθών για μία ανθρώπινη διαβίωση τώρα στη δύση του επίγειου βίου μας, μας έχουν οδηγήσει στην απόγνωση και την κατάθλιψη και όλοι περιμέναμε από την Θεσσαλονίκη τουλάχιστον έναν καλό λόγο, έστω και ψεύτικο όπως εσάς. Δυστυχώς όμως όλες οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν.

Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης Δ.Ε.Θ. δεν είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η δεκαετής οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση καθώς και τα τελευταία γεγονότα με τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας. Μπορεί όμως να απαλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν κλείνουν τις πληγές που δημιουργήθηκαν. Όμως θα έπρεπε ο κύριος Πρωθυπουργός να μας είχε σκεφτεί και να μας συμπεριλάβει στις εξαγγελίες του, δυστυχώς όμως αντί της αναγνώρισης της προσφοράς μας και της ανταμοιβής μας γι’ αυτήν, μας αγνόησε και ούτε τη λέξη συνταξιούχος δεν ανέφερε λες και αυτομάτως τα τρία εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας μας έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης.

 Όχι κύριε Πρωθυπουργέ δεν εξαφανιστήκαμε είμαστε εδώ και θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν. Αυτά που δικαιούμαστε. Αυτά που μας οφείλετε.

Η Διοίκηση

Ολοκληρώθηκε το τ. 157 της εφημερίδας του Σωματείου μας, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε η νεα εφημερίδα μας τ. 157 του “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηροδρόμου” και έφυγε ήδη για το πιεστήριο προκειμένουν να εκτυπωσθεί να διπλωθεί, να μπει καρφίτσα και στη συνέχεια να σακουλοποιηθεί για να φτάσει στα σπίτια όλων των συναδέφλων.
Με θέματα επίκαιρα από τη ζωή και τη δράση του Σωματείου, αλλά και με πλούσια αρθρογραφία οι αναγνώστες του Site μας έχουν τη δυνατότητα να δούν πρώποι από ΕΔΩ ολόκληρη την εφημερίδα όπως ακριβώς θα είναι τυπωμένη.

Ετοιμάζουμε τον νέο τεύχος του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 157

Αυτό είναι το προηγούμενο τεύχος 156 της εφημερίδας μας “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος”. Τώρα βάζουμε μπροστά το νέο…

Ότι κι αν προκύπτει στη ζωή, μερικά πράγματα επαναλαμβάνονται με συνέπεια και συνέχεια. Αυτή την ώρα το νέο τεύχος της εφημερίδας του Σωματείου μας τ. 157 ετοιμάζεται και παίρνει το δρόμο της για το τυπογραφείο.

Μια διαδικασία που θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ξέρετε, τα ζείτε κάθε δύο μήνες μαζί μας. Η ύλη θα πρέπει να σχεδιαστεί και να γίνει σελίδες για ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία της από το τυπογραφείο.

Στη συνέχει θα δούμε αυτό το υλικό, θα κάνουμε τις διορθώσεις που χρειάζονται και μετά θα πα΄ρει το δρόμο της για το πιεστήριο.

Ακολουθεί η εκτύπωση, η βιβλιοδεσία, η καρφίτσα, η σακουλοποίηση και το ταχυδρομείο στα ΕΛΤΑ για να φτάσει στα σπίτια των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.

Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί και χρόνο και κόπο. Αλλά χαιρόμαστε που το εκτιμάτε και λαχταράτε την ώρα που θα την πάρετε στα χέρια σας να την ξεψαχνίσετε, διαβάζοντας την. Και είμαστε περήφανοι που όλα αυτά τα δύο, σχεδόν χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 “χάσαμε” μόνο ένα φύλλο…

Αλλάζουμε ώρα την Κυριακή και βάζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει και φέτος η ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Ειδικότερα, μεθαύριο Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 σε 03:00».

Ακριβώς πριν από 81 χρόνια… Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940

Με συνεχείς έκτακτες εκδόσεις, από τις 6 το πρωί, οι εφημερίδες ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για το ιταλικό τελεσίγραφο και την έναρξη του πολέμου. Γίνονται ανάρπαστες καθώς με το ραδιόφωνο αποτελούν τα μόνα μέσα ενημέρωσης της εποχής…

Επάνω είναι η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και κάτω η εφημερίδα ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ.

Και η εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ με το πρωτοσέλιδο της ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας, το 156. Κι ΕΔΩ το τ.155, ΕΔΩ το τ.154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.