Αρχείο ημέρας 31 Μαρτίου 2026

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Αντώνιος   Φουντουλάκης

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Αναστάσιος Μπασιάς, Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, Θωμάς Σκάρλος, Σωτηρία Καλογεροπούλου

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:  Αντώνιος Γεωργιλάς

Γραμματέας:  Χαρίλαος Παπαδάκης

Μέλη

Άγγελος Πασιαλής, Ιωάννης Μαξούρης, Κώστας Τουρναβίτης

 

Εκπρόσωποι για το Συνέδριο της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε)

Ευθύμιος Ρουσιάς

Ιωάννης Ζαχαρής

Λάμπρος Ντρης

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Μέρες γιορτών

Αυτές τις μέρες των γιορτών Χριστούγεννα και νέου Έτους ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους του συναδέλφους και τις συναδέλφισσες...

Με αναμνήσεις από τον καλοκαίρι, τον Αύγουστο αν και είχε ζέστες δυνατές μπορέσαμε και φέτος να πάρουμε μια ανάσα διακοπών. Εντάξει είχε τις αστάθειες του, αλλά και τι είναι σταθερό πια στις μέρες μας;

Υπάρχει μια "ζεστασιά" ανθρώπινη εδώ. Και έχουμε τις υποδομές που όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σας περιμένουμε καθημερινά από το πρωί ώς τη μία το μεσημέρι...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο επιτραπέζιο του 2025, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας.

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2026

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2025. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Μέρα γιορτής και μέρα αγώνα για μας τους συνταξιούχους

Την 1η Οκτωβρίου 2025 γιορτάζουμε για την Ημέρα της Τρίτης ηλικίας, αλλά συμμετέχουμε δυναμικά και στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Σαγράδα Φαμίλια: Ο εμβληματικός ναός της Βαρκελώνης που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

Αν και ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia) είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς ναούς στον κόσμο και το πιο διάσημο έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα, Αντόνι Γκαουντί (1852-1926).

Η Σαγράδα Φαμίλια βρίσκεται στη Βαρκελώνη και αποτελεί ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής του μοντερνισμού, με έντονες επιρροές από την χριστιανική παράδοση και την φύση.

Η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια ήταν έμπνευση ενός Καταλανού βιβλιοπώλη, του Ζοσέπ Μαρία Μποκαμπέλια, ιδρυτή του Asociación Espiritual de Devotos de San José (Πνευματικός Σύλλογος Λατρείας του Αγίου Ιωσήφ). Μετά από μια επίσκεψη στο Βατικανό το 1872, ο Μποκαμπέλια επέστρεψε από την Ιταλία με την πρόθεση να χτίσει μία εκκλησία εμπευσμένη από εκείνη στο Λορέτο.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1882 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αρχικά, η ανέργεση του ναού είχε ανατεθεί στον αρχιτέκτονα, Φρανσίσκο Ντι Πάουλα ντελ Βιγιάρ ι Λοσάνο, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από λίγο διάστημα, έπειτα από διαφωνίες για το σχήμα του ναού, με τον αρχιτέκτονα Τζοάν Μαρτορέλ που συμβούλευε τον Μποκαμπέλια.

Τελικά, ο Γκαουντί ανέλαβε το έργο το 1883 και αφιέρωσε τέσσερις δεκαετίες της ζωής του αποκλειστικά σ΄αυτό. Μετά τον θάνατό του το 1926, η ανέγερση συνεχίστηκε από άλλους αρχιτέκτονες, ακολουθώντας τα σχέδιά του.

Η Σαγράδα Φαμίλια συνδυάζει γοτθικά στοιχεία και την Art Nouveau, αποτελούμενη από περίτεχνες προσόψεις και εντυπωσιακούς πύργους. Στο εσωτερικό της υπάρχουν πολυάριθμα γλυπτά, και τα βιτρό παράθυρα δημιουργούν ένα πανδαιμόνιο χρωμάτων, ανάλογα με το πως πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες. 

Ο ναός διαθέτει τρεις κύριες προσόψεις. Πρόκειται για την Γέννηση του Χριστού, η οποία ολοκληρώθηκε όσο ζούσε ο Γκαουντί, το Πάθος του Χριστού, που αναπαριστά τη Σταύρωση καθώς και την πρόσοψη της Δόξας, η οποία είναι ακόμα υπό κατασκευή και θα απεικονίζει την τελική κρίση.

Η Σαγράδα Φαμίλια είναι ένα από τα διάσημα αξιοθέατα της Ισπανίας, προσελκύοντας πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Αν και ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τον Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Γκαουντί, ο ναός περιλαμβάνει 18 πύργους, που ο καθένας είναι αφιερωμένος σε διαφορετική βιβλική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των 12 Αποστόλων, των τεσσάρων Ευαγγελιστών, της Παναγίας και του Χριστού.

Η επιτροπή που χρηματοδοτεί την ανέγερση του ναού (από δωρεές ιδιωτών και έσοδα από τους τουρίστες), είχε αρχικά προγραμματίσει την ολοκλήρωση όλων των εργασιών το 2026. Ωστόσο, οι εργασίες διακόπηκαν, εξαιτίας της πανδημίας και το χρονοδιάγραμμα αναθεωρήθηκε. 

Πάντως, ο πύργος του Ιησού Χριστού που θα είναι το υψηλότερο σημείο του ναού (172,5 μέτρα), σύμφωνα με το σχέδιο του Γκαουντί, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026, τιμώντας την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Καταλανού αρχιτέκτονα. Έτσι, ο ναός θα καταστεί το υψηλότερο θρησκευτικό κτίριο σ’ όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι εργασίες για τα γλυπτά, τις διακοσμητικές λεπτομέρειες και την αμφιλεγόμενη σκάλα που οδηγεί στην κύρια είσοδο, πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι το 2034, σύμφωνα με τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής, Εστεβε Καμπς.

Μάρτιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Καλό χειμώνα!

Ο χειμώνας μπήκε κιόλας με βήμα γοργό στη ζωή μας και προμηνύεται να είναι πιο κρύος από τον προηγούμενο, το οποίο όμως οι συνταξιούχοι καλούνται να το αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό καθώς η Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια τους έχει εντάξει στο περιθώριο της ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το βάλουμε κάτω και να παραμείνουμε αδρανείς και μοιρολάτρες. Το αντίθετο μάλιστα, με πείσμα, με δύναμη και αισιοδοξία θα επιμένουμε στο δικαίωμα των δικαιωμάτων μας από τη ζωή.

Η Διοίκηση

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το προηγούμενο τεύχος 180. Κι ΕΔΩ το τ. 179,  ΕΔΩ το τ. 178, ΕΔΩ το 177, ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ το τ.175, ΕΔΩ το τ.174, ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση φωτογραφίας στο διάδρομο που οδηγεί στο Σωματείο μας

Μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων η 1 Οκτωβρίου. Η σκέψη µας στρέφεται σ΄ αυτούς που µε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη σοφία τους, δένουν και ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό. Ας είναι ανοιχτές οι αγκαλιές μας γι' αυτούς!