Αρχείο ημέρας 27 Μαρτίου 2026

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Αντώνιος   Φουντουλάκης

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Αναστάσιος Μπασιάς, Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, Θωμάς Σκάρλος, Σωτηρία Καλογεροπούλου

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:  Αντώνιος Γεωργιλάς

Γραμματέας:  Χαρίλαος Παπαδάκης

Μέλη

Άγγελος Πασιαλής, Ιωάννης Μαξούρης, Κώστας Τουρναβίτης

 

Εκπρόσωποι για το Συνέδριο της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε)

Ευθύμιος Ρουσιάς

Ιωάννης Ζαχαρής

Λάμπρος Ντρης

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Μέρες γιορτών

Αυτές τις μέρες των γιορτών Χριστούγεννα και νέου Έτους ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους του συναδέλφους και τις συναδέλφισσες...

Με αναμνήσεις από τον καλοκαίρι, τον Αύγουστο αν και είχε ζέστες δυνατές μπορέσαμε και φέτος να πάρουμε μια ανάσα διακοπών. Εντάξει είχε τις αστάθειες του, αλλά και τι είναι σταθερό πια στις μέρες μας;

Υπάρχει μια "ζεστασιά" ανθρώπινη εδώ. Και έχουμε τις υποδομές που όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σας περιμένουμε καθημερινά από το πρωί ώς τη μία το μεσημέρι...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο επιτραπέζιο του 2025, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας.

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2026

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2025. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Μέρα γιορτής και μέρα αγώνα για μας τους συνταξιούχους

Την 1η Οκτωβρίου 2025 γιορτάζουμε για την Ημέρα της Τρίτης ηλικίας, αλλά συμμετέχουμε δυναμικά και στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Τα δύο μέρη στον πλανήτη, όπου δεν μπορεί να μείνει άνθρωπος ούτε 1 λεπτό

Η Ανταρκτική είναι η μοναδική ήπειρος χωρίς μόνιμο πληθυσμό

Υπάρχουν δύο μέρη στον πλανήτη μας, όπου δεν έχουν μόνιμο πληθυσμό, εξαιτίας των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών.

Τα δύο πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη θεωρούνται η Ανταρκτική στο Νότιο Πόλο καθώς και η Κοιλάδα του Θανάτου στις ΗΠΑ.

Στα συγκεκριμένα μέρη δεν μπορεί να μείνει άνθρωπος, ούτε 1 λεπτό, λόγω των πολύ υψηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο.

Ανταρκτική

Η Ανταρκτική είναι η μοναδική ήπειρος χωρίς μόνιμο πληθυσμό και βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γης, γύρω από τον Νότιο Πόλο. Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική κυμαίνεται στους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε μετρήσεις στις κοιλάδες του ανατολικού οροπεδίου της Ανταρκτικής έχουν σημειωθεί μέχρι και μείον 98 βαθμοί Κελσίου. Η Ανταρκτική καλύπτεται από στρώμα πάγου που φτάνει σε μέσο πάχος τα 2 χιλιόμετρα, ενώ ο αέρας είναι ξηρός, εξαιτίας της έλλειψης υγρασίας.

Παρ’ όλο που αποτελεί μια αχανή περιοχή, η Ανταρκτική παίζει σημαντικό ρόλο για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, στην περιοχή διαμένουν προσωρινά επιστήμονες σε ερευνητικούς σταθμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ήπειρο. Επίσης, μόνο προσαρμοσμένοι στο κρύο οργανισμοί μπορούν να ζήσουν στην Ανταρκτική (βακτήρια, μύκητες).

Παρά τις ακραίες συνθήκες, η Ανταρκτική φιλοξενεί αρκετά είδη ζώων, όπως πιγκουΐνους, φώκιες, φάλαινες και άλμπατρος (πτηνά). Η βλάστηση, όπου εμφανίζεται, είναι τύπου τούνδρας. Οι συνθήκες στην περιοχή είναι ακραίες, με σφοδρούς ανέμους και τσουχτερό κρύο.

Η Κοιλάδα του Θανάτου

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι η πιο ζεστή περιοχή στη Βόρεια Αμερική και ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη στον κόσμο. Πρόκειται για το θερμότερο μέρος στη Γη και το δεύτερο ξηρότερο ολόκληρου του πλανήτη (με την έρημο Ατακάμα στη Χιλή να κατέχει την πρώτη θέση).

Βρίσκεται νοτιοανατολικά της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα στη Μεγάλη Λεκάνη και στην έρημο Μοχάβι, και αποτελεί στο μεγαλύτερό της μέρος το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου. Εκτείνεται, με διεύθυνση βορρά – νότου, μεταξύ της οροσειράς Αμαραγκόσα στα ανατολικά, ως την οροσειρά Πάναμιντ στα δυτικά, με τα βουνά Συλβάνια και Όουλσχεντ να σχηματίζουν τα σύνορά της, βόρεια και νότια αντίστοιχα. Η έκταση της φθάνει τα 7.800 τ. χλμ.

Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα μπορεί να φτάσει τους 56 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται από ξηρασία και απουσία βροχοπτώσεων. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ, ήταν 56,7 βαθμοί Κελσίου στις 10 Ιουλίου 1913, στο πάρκο Γκρίνλαντ.

Η Κοιλάδα του Θανάτου ονομάστηκε έτσι από μετανατεύοντες αποίκους το 1849, επειδή αρκετοί πέθαιναν ενώ τη διέσχιζαν, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως είναι φυσικό, η Κοιλάδα του Θανάτου είναι ακατοίκητη.

Μάρτιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Καλό χειμώνα!

Ο χειμώνας μπήκε κιόλας με βήμα γοργό στη ζωή μας και προμηνύεται να είναι πιο κρύος από τον προηγούμενο, το οποίο όμως οι συνταξιούχοι καλούνται να το αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό καθώς η Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια τους έχει εντάξει στο περιθώριο της ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το βάλουμε κάτω και να παραμείνουμε αδρανείς και μοιρολάτρες. Το αντίθετο μάλιστα, με πείσμα, με δύναμη και αισιοδοξία θα επιμένουμε στο δικαίωμα των δικαιωμάτων μας από τη ζωή.

Η Διοίκηση

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το προηγούμενο τεύχος 180. Κι ΕΔΩ το τ. 179,  ΕΔΩ το τ. 178, ΕΔΩ το 177, ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ το τ.175, ΕΔΩ το τ.174, ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση φωτογραφίας στο διάδρομο που οδηγεί στο Σωματείο μας

Μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων η 1 Οκτωβρίου. Η σκέψη µας στρέφεται σ΄ αυτούς που µε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη σοφία τους, δένουν και ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό. Ας είναι ανοιχτές οι αγκαλιές μας γι' αυτούς!