Αρχική » 2023 » Δεκέμβριος » 12
Αρχείο ημέρας 12 Δεκεμβρίου 2023
«Ο άνθρωπος πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται…»
Απορημένοι και «εν τίνι μέτρω» και εκστασιασμένοι παρακολουθούμε τις ραγδαίες αλλαγές, που συντελούνται στο πλησίον, στο κοντινό και μακρύτερο φυσικό περιβάλλον, στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Και επειδή αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές συνοδεύονται από πολλαπλούς και διαφόρων επιπέδων κινδύνους, σπεύδουμε να τους εξευμενίσουμε, χαρίζοντάς τους ονόματα μυθικών ηρώων και μυθολογικών γεγονότων όπως «Ιανός», «Ντάνιελ» κ.ο.κ.
Από τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, τις αλλοιώσεις που υφίστανται τα οικοσυστήματα της Γης, τις εξαφανίσεις ειδών του φυτικού και του ζωικού βασιλείου, είναι πλέον ή βέβαιον, ότι αναταράσσεται το φυσικό και φυσιολογικό στάτους του πλανήτη μας, ότι διαταράσσονται οι, ούτως ή άλλως, ασταθείς ισορροπίες. Που όμως, δεν συμβαίνουν μόνον και αποκλειστικά εξαιτίας των ανθρώπινων δράσεων και παρεμβάσεων. Οι αλόγιστες όμως αναταραχές και διαταραχές στο φυσικό περιβάλλον, η άμετρη χρήση, κατάχρηση έως και κατασπατάληση του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων και των πηγών ενέργειας, εκ μέρους των ανθρώπων, επιφέρει μία νέα άμετρη και ασύμμετρη απειλή, που αποκαλείται «Κλιματική Αλλαγή» και συνιστά πλέον έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο, τόσο για την άγρια ζωή, όσο και για τον άνθρωπο, την ήμερη φυτική και ζωική ζώνη, που αποτελεί τις φίλιες και συμμαχικές του δυνάμεις.
Με τον πληθυσμό της Γης να υπερβαίνει πλέον τα εφτά δισεκατομμύρια άτομα και με τάσεις συνεχούς αύξησης του πληθυσμού, γεγονός που απαιτεί αύξηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, για τη συντήρηση και τη διατροφή τους, λόγω της έντασής τους, μεταβάλλουν τον φυσικό κόσμο, με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Η φράση «Η Ανθρωπότητα πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται» όλο και επαναλαμβάνεται, από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές της φύσης και της ζωής στον πλανήτη, ως σήμα κινδύνου για το μέγεθος της απειλής, ως καμπανάκι τελευταίας ευκαιρίας, ως εσχάτη και απέλπιδα φωνή διαμαρτυρίας.
Άραγε θα εισακουστεί από τους διαχειριστές της εξουσίας ή ο ανηλεής ανταγωνισμός θα αποτελέσει την πηγή και την αιτία του ανεπανόρθωτου κακού; Ή μήπως η ιστορία του γαλάζιου πλανήτη, είναι μία αλληλουχία δημιουργίας και καταστροφής, ως πρεσβεύει η θεωρία του «Έκτου κύματος»; Το σύμπαν κρύβει επιμελώς τα μυστήριά του και για να επιζήσουμε χρειάζεται να τα εξερευνήσουμε.
Του Προέδρου μας Ευθυμίου Ρουσιά