Αρχείο ημέρας 15 Νοεμβρίου 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Μιχάλης Μαντάς, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2024

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2024. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίζουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του 2024, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2024

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2024. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

Προκαλεί η αδιαφορία της πολιτείας με την οποία αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα των συνταξιούχων

Η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, μετά από εννέα χρόνια μνημονίων, δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης και τελευταία με την ενεργειακή κρίση που έχει ανεβάσει στα ύψη τα είδη πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα από τις σχεδόν δύο χιλιάδες οικογένειες του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ καθώς απαξίωσαν να ενδιαφερθούν και να δώσουν μία απάντηση, έστω και αρνητική για να αιτιολογήσουν την αδιαφορία τους για τα αιτήματά μας στα ερωτήματα που τους θέσαμε με το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου μας που έγινε στις 26 Μαΐου 2022.

Το Ψήφισμά μας αυτό εστάλη στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στους Αρχηγούς όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, στους αρμόδιους Υπουργούς, σε Βουλευτές καθώς και σε πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες. Όμως βασίλευσε από άκρο σε άκρο η σιωπή από όλους και αυτό μας πειράζει και μας εξαγριώνει πολύ γιατί δείχνει ότι για την πολιτεία δεν υπάρχουμε καθώς αργεί όπως φαίνεται η ημέρα της κάλπης που τότε θα έχουμε έργο και λόγο. Έτσι δυστυχώς δεν πήραμε καμία απάντηση και αυτό είναι σημάδι ότι το πολιτικό σύστημα χωλαίνει στην πατρίδα μας, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε αυτή η απαξίωση της πολιτείας προς τον πολίτη.

Κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι της Αντιπολίτευσης όπως καλά γνωρίζετε οι συνταξιούχοι πλήρωσαν την οικονομική κρίση με τα αλλεπάλληλα μνημόνια που τους επιβάλατε και τώρα με την ενεργειακή κρίση, τους τα πήρατε όλα, μόνο την ψυχή δεν τους πήρατε γιατί για αυτήν αποφασίζουν άλλοι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν και μην προγραμματίζετε άλλες αλχημείες με τις λεγόμενες αυξήσεις τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει κατά πολύ περάσει το 20% εσείς προγραμματίζετε μία αύξηση στο 7% και αυτή αναβάλλεται και μετατίθεται από μήνα σε μήνα καθώς και με την κοροϊδία της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Είναι η ώρα να αντιληφθούν οι κρατούντες ότι δεν έχουμε πλέον τίποτα να χάσουμε. Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής μας και της αγανάκτησής μας και είναι καιρός πλέον να εμπεδώσουν οι πολιτικοί άρχοντες της χώρας ότι οι συνταξιούχοι είναι ενεργοί πολίτες οι οποίοι έχουν σκέψη, άποψη, κρίση και μνήμη. Θα μας βρείτε απέναντι όταν έρθει η ώρα γιατί μας τα πήρατε όλα και δεν μας αφήσατε εναλλακτικές επιλογές.

Η Διοίκηση

Αναδρομικά Επικουρικών Συντάξεων και δώρων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Τον Ιούνιο του 2015 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις του 2287 -2290/2015 έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και των δώρων που επεβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους 4051/2012 και 4093/2012 και η απόφαση ήταν επαναφορά όλων των συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2012. Ήταν μία απόφαση που δεν εφαρμόστηκε καθώς τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ο οποίος νομιμοποίησε τις περικοπές των συντάξεων, ακυρώνοντας τις αποφάσεις 2287–2290/2015 του ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του (1889–1890) στις 4 Οκτωβρίου 2016 έκρινε συνταγματικά νόμιμο τον νόμο 4387/2016 και επομένως νόμιμες όλες τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 αφήνοντας ένα κενό 11 μηνών από την απόφαση του ΣτΕ 11 Ιουνίου 2015 μέχρι τη ψήφιση του νόμου 4387/2016 που είχε εφαρμογή από 12-5-2016. Για την ιστορία σας κάνουμε γνωστό ότι Πρόεδρος του ΣτΕ που πήρε την απόφαση που έκρινε συνταγματικά νόμιμο τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 14 Ιουλίου 2020 εκδόθηκε η απόφαση 1439/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ που δικαίωσε μόνο όσους είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη αλλά με απόφαση της πολιτείας δόθηκαν σε όλους τους δικαιούχους τα αναδρομικά μόνο για την κύρια σύνταξη για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 καθώς η Κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο 4714/2020 (νόμος Βρούτση) αποφάσισε με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ότι καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αυτό το διάστημα για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και για τα δώρα εορτών και επιδόματος αδείας δεν καταβάλλονται.

 Μετά από αυτές τις αποφάσεις της πολιτείας κρίθηκε αναγκαία η εκ νέου προσφυγή των συνταξιουχικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ των Σωματείων των Συνταξιούχων που προσέφυγαν στο ΣτΕ ήταν και το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε τη χορήγηση αναδρομικών ποσών για τα δώρα και την επικουρική σύνταξη.

Η προσφυγή μας αυτή εκδικάστηκε στο ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 και χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες μέχρι το ΣτΕ να εκδώσει μία απόφαση γρίφο, καθώς έκρινε ότι οι επίδικες διατάξεις του άρθρου 114 του νόμου 4714/2020 με τις οποίες δεν προβλέπεται η αξίωση για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων και καταργήσεις επιδομάτων εορτών και αδείας μόνον όμως για όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τις 31-7-2020 με το σκεπτικό ότι αφορούν ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα αναγόμενο στο παρελθόν, δεν θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση ούτε θέτουν σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, το οποίο, ως εκ της φύσεώς του, δεν απαιτείται να συνοδεύεται από ειδική επιστημονική μελέτη.

Το μέτρο αυτό αρκεί να συνοδεύεται από σχετική αιτιολογική έκθεση, στην οποία να εκτίθενται οι ειδικότεροι λόγοι που οδήγησαν στη θέσπιση της σχετικής ρυθμίσεως. Εν προκειμένου, οι λόγοι αυτοί προκύπτουν από τις οικείες αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων 4714/2020 και 4734/2020 και συνίστανται στη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας, ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη οικονομικών αναγκών της χώρας και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία, η άμυνα, η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτελούν, δε ως σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, επαρκές, κατ’ αρχήν, αιτιολογικό έρεισμα για τη θέσπιση της επίμαχης ρυθμίσεως και της περικοπής μέρους των αναδρομικών ποσών που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους εκείνους που δεν είχαν ασκήσει ένδικα βοηθήματα έως τη δημοσίευση του νόμου 4714/2020.

Περαιτέρω, με τις ίδιες ως άνω αποφάσεις κρίθηκε ότι η ρύθμιση του άρθρου 114 του νόμου 4714/2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων και όχι σε περικοπές επικουρικών συντάξεων, επιδόματα εορτών και αδείας δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, δεν συνιστά παράβαση του δεδικασμένου και δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος τις οποίες επικαλούνται οι αιτούντες.

 Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που στερεί τα αναδρομικά από την πλειοψηφία των συνταξιούχων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των αναδρομικών σε όσους είχαν ήδη καταφύγει στη δικαιοσύνη πριν τη δημοσίευση του νόμου 4714/2020 δηλαδή πριν από τις 31-7-2020, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ζητώντας να λάβουν εντόκως τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και αυτοί είναι γύρω στις 350.000 από το σύνολο των συνταξιούχων που είναι πάνω από 2.000.000. Αλλά και αυτοί που θα συνεχίσουν τον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα έχουν ελάχιστες ελπίδες για να δικαιωθούν.

 Εδώ υπάρχει ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση από την πολιτεία να δώσει άμεσα νομοθετική λύση του προβλήματος. Μπορεί η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των αναδρομικών σε όσους είχαν ήδη εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου 4714/2020 (31-7-2020), οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11 μηνών από τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά τι γίνεται με όλους αυτούς τους συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31-7-2020;

Σήμερα μετά από 10 χρόνια μνημονίων, δύο χρόνια αποκλεισμού λόγω της υγειονομικής κρίσης και τελευταία με την ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών στα αγαθά στα ύψη, οι συνταξιούχοι της χώρας μας ζητούν να αναγνωρίσει η πολιτεία τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να παρέμβει νομοθετικά για να ρυθμίσει την επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, για να δώσει μία ανακούφιση στον συνταξιουχικό κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπου η ακρίβεια κτυπάει την πόρτα στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα που βιώνουν οι συνταξιούχοι από το 2010 μέχρι σήμερα.

Αν δεν δοθεί λύση νομοθετική οι δικαιούχοι που έχουν εκκρεμείς δίκες θα χρειαστούν πολλά χρόνια δικαστικού αγώνα και με άγνωστο αποτέλεσμα έως να εκδοθούν τελεσίδικες αποφάσεις που να υποχρεώνουν την πολιτεία να καταβάλλει εντόκως τα οφειλόμενα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Οι συνταξιούχοι ζητούν από την πολιτεία Αναγνώριση και Κοινωνική Δικαιοσύνη για να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης τώρα στη Δύση του επίγειου βίου τους.

Η Διοίκηση

Βλαντίμιρ Πούτιν: Πόσες γλώσσες μιλάει ο Ρώσος Πρόεδρος

Πώς τον ευνόησε η πρώην καριέρα του ως πράκτορας της KGB

Στη γλώσσα της διπλωματίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει ρωσικά πιο επίσημα, καθώς και γερμανικά και αγγλικά -τις τρεις γλώσσες που είναι γνωστό ότι μιλά. Ως πρώην πράκτορας της KGB που βρισκόταν στη Δρέσδη της Γερμανίας για πέντε χρόνια τη δεκαετία του 1980, ο Πούτιν μιλούσε άπταιστα γερμανικά, ενώ σύμφωνα με το grunge.com, βελτίωσε τις γλωσσικές του δεξιότητες λόγω της τεκμηριωμένης φιλίας του με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αν και ο Πούτιν αισθάνεται άνετα να διεξάγει συζητήσεις πολιτικής φύσης μεταξύ γερμανόφωνων αξιωματούχων, το διπλωματικό πρωτόκολλο του απαιτεί να επιστρέψει στη μητρική του γλώσσα και να χρησιμοποιεί διερμηνέα όταν υπάρχουν βοηθοί για να βεβαιωθεί ότι όλοι καταλαβαίνουν τι λέγεται.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Πόσες γλώσσες μιλάει ο Ρώσος Πρόεδρος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει σπάνια αγγλικά δημόσια, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι οι γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα δεν είναι αρκετές, αν όχι ανύπαρκτες. Αλλά όλα άλλαξαν το 2018 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Σύμφωνα με το The Hill, κατά τη διάρκεια αυτής της κατ’ ιδίαν συνάντησης, δεν ήταν παρόντες διερμηνείς ή βοηθοί. Αυτό δεν έθεσε μόνο ζητήματα σχετικά με την παραβίαση του πρωτοκόλλου, αλλά έφερε, επίσης, υπό αμφισβήτηση τις αγγλικές ικανότητες του Πούτιν, καθώς ο Τραμπ δεν μιλά ρωσικά.

«Σε ελεύθερο λόγο, στο περιθώριο των συνόδων κορυφής, μιλάει συχνά στα αγγλικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, βάσει του Newsweek. «Αλλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και όταν πραγματοποιεί επίσημες συναντήσεις φυσικά, επικοινωνεί μέσω μεταφραστή». Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «πρακτικά καταλαβαίνει πλήρως τα αγγλικά και μερικές φορές διορθώνει ακόμη και τους μεταφραστές».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει επειδή ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει ευχέρεια περιστάσεων. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, για παράδειγμα, για τη σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων μερών, «The Putin Interviews», ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε μεταφραστή και απάντησε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δώδεκα συνεντεύξεων στα ρωσικά, ενώ κατά διαστήματα έλεγε και μερικές εκφράσεις στα αγγλικά. Ο ίδιος ο Πούτιν, ωστόσο, είναι πιο σεμνός αναφορικά με τις επιδόσεις του στα αγγλικά καθώς, σύμφωνα με την Express, έχει πει ότι «τα περνάω στα γερμανικά και μπορώ να εκφραστώ λίγο πολύ στα αγγλικά».

Νοέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.