Αρχική » 2022 » Σεπτέμβριος

Αρχείο μηνός Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2022. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Ρωσία: Το πολύ απλό λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος και να οδηγηθεί στο κρατητήριο

Τι θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στην περίπτωση που βρεθείτε στην αχανή χώρα

Οι άνθρωποι έχουν πολλές προκαταλήψεις για τη Ρωσία. Ναι, η χώρα έχει περιβόητα γεμίσει τις οθόνες με ειδησεογραφικά ρεπορτάζ υψηλού συναγερμού τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη και πριν από αυτό, οι άνθρωποι έβλεπαν την αχανή, χιονισμένη και μυστηριώδη περιοχή του κόσμου με μια αίσθηση τεταμένης καχυποψίας και απορίας.

Ωστόσο, η χώρα τυχαίνει να φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία και ιστορικά μνημεία της γης. Τα πανέμορφα δάση του Αλτάι και το εντυπωσιακό παλάτι στην Αγίας Πετρούπολης είναι κάποια μόνο από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της χώρας τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους πολίτες.

Ρωσία: Το πολύ απλό λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος και να οδηγηθεί στο κρατητήριο

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί αξιοσημείωτοι κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου, αν ποτέ τολμήσετε να ταξιδέψετε στη Ρωσία. Σύμφωνα με το The Culture Trip, λοιπόν, αν σας σταματήσει στους δρόμους ένας Ρώσος αστυνομικός χωρίς καμία μορφή ταυτότητας, θα μπορούσατε να καταλήξετε στη φυλακή.

Αν και πιθανότατα δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιο σοβαρό χρονικό διάστημα (το πολύ τρεις ώρες) επειδή απλώς αφήσατε την ταυτότητά σας στο σπίτι, οι ρωσικές αρχές είναι ευαίσθητες στο ενδεχόμενο κάποιος να μην προσκομίσει ταυτότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας, οπότε ένας ενδελεχής έλεγχος του ιστορικού σας είναι ρουτίνα αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Πράγματι, θα μπορούσε να θεωρηθεί επεμβατικό και αδικαιολόγητο να σταματήσετε απλώς κάποιον που δεν δημιουργεί προβλήματα και να ζητήσετε προσωπικά διαπιστευτήρια, αλλά άγνωστο έδαφος σημαίνει άγνωστα έθιμα, οπότε φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητά σας αν επισκεφθείτε ποτέ τη Ρωσία, σημειώνει το grunge.com.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας συλλάβουν στη Ρωσία

Υπάρχουν ορισμένοι ρωσικοί νόμοι που μπορεί να φαίνονται οικείοι, όπως για παράδειγμα, το ότι το κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και άλλες εγκαταστάσεις εστίασης και κατανάλωσης αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά. Οι νόμοι περί ζωνών ασφαλείας, οι αυστηροί κανονισμοί κατά της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης και η απαγόρευση ανοιχτών δοχείων αλκοόλ στους δρόμους είναι μεταξύ μερικών άλλων που μπορεί κανείς να κατανοήσει και να δικαιολογήσει λογικά κάποιος, σημειώνει το The Culture Trip. Αν ψάξετε λίγο βαθύτερα, ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται λίγο πιο ανησυχητικά.   Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση στην ελευθερία τουλόγου. Τον Μάιο του 2017, η Darya Kulakova (23 ετών) πέρασε 10 ημέρες στη φυλακή αφού έγραψε μια επιστολή προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας του να μην διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο αξίωμα. Σε μια νηπιαγωγό, για παρόμοιους λόγους, επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο επειδή ζωγράφισε πασχαλινά αυγά με την επιγραφή «Freedom for Maltsev» στην επιφάνειά τους τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι αρχές απεχθάνονταν την υποστήριξη που φέρεται να έδειχνε σε έναν συγκεκριμένο αντικαθεστωτικό μπλόγκερ.

ΑΓΣΣΕ: Προστασία όλων των συνταξιούχων

Επιβάλλεται η προστασία του εισοδήματος ΟΛΩΝ των συνταξιούχων από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια!
Με αυτό το «αίτημα-σημαία» η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) θα κλιμακώσει τις διεκδικήσεις της ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.
Σε αυτό το σχέδιο κατέληξε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας μας, η οποία συνήλθε προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ και εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.
Μετά από 9 χρόνια (2010-18) ονομαστικών περικοπών, με τελευταία αύξηση συντάξεων το 2008, και σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα δυσβάστακτης ακρίβειας, όπου το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά μας κονιορτοποιήθηκε από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, έχουμε χάσει την υπομονή μας και έχουμε υπερβεί προ πολλού τις οικονομικές αντοχές μας.
Οι συνταξιούχοι-μέλη μας έχουν περιέλθει σε πλήρη οικονομική αδυναμία.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλει την άδικη διάκριση μεταξύ “παλαιών” (προ του 2016) και “νέων” συνταξιούχων και να εξαιρεί από την μερική αναπλήρωση του εισοδήματος τους «παλαιούς» συνταξιούχους με την περίφημη «θετική» προσωπική διαφορά, όταν η συγκεκριμένη κατηγορία αδικείται κατάφωρα, δηλαδή:
• Αφενός διατηρείται ο παλιός –χωρίς επανακαθορισμό- συντάξιμος μισθός (άνευ υπολογισμού των προσαυξήσεων από τις επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, τα Δώρα και το επασφάλιστρο των Βαρέων)
• Αφετέρου εφαρμόζονται τα νέα-μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης των Νόμων Κατρούγκαλου-Βρούτση.
Οι συντάξεις μας θα πρέπει να βγαίνουν είτε με την «παλαιά»-προηγούμενη μέθοδο, είτε με την νέα με ενιαίο τρόπο.
Δεν μπορεί στην περίπτωσή μας να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κι όλως συμπτωματικώς να επιλέγονται τα αρνητικά στοιχεία και από τις δύο μεθόδους σε βάρος των” παλαιών” συνταξιούχων!
Επίσης απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον σχεδιασμό για μη καταβολή των αναδρομικών της περιόδους 2015-16, όταν η ίδια η κυβέρνηση μας στέρησε το δικαίωμα να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να ικανοποιηθούμε με βάση την (αρχική) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δεν μπορεί να απαλλάσσονται «λόγω παραγραφής» ή για άλλο γραφειοκρατικό λόγο όσοι καταχρέωσαν τη χώρα, να μην αναζητούνται τα κλεμμένα της Siemens και της Novartis και να θεωρούνται «οικονομικά βάρη» οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές που διεκδικούν την καταβολή των νόμιμων απαιτήσεών τους.
Η ΑΓΣΣΕ, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα αναλάβει τον συντονισμό του αγώνα όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων για την ικανοποίηση των βάσιμων διεκδικήσεών μας.
Ήδη με επιστολή μας, όπου αναφέρονται τα σχετικά αιτήματα, έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Αν δεν ικανοποιηθούν τα χρόνια και δίκαια αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές και στοχευμένες κινητοποιήσεις.

Δύναμή μας είναι το δίκιο μας. Δεν αντέχουμε άλλο!

Οκτώ αποφθέγματα του Χόρχε Μπουκάι για να δεις τη ζωή αλλιώς

Αλήθειες μέσα από αλληγορίες

Τα βιβλία του Μπουκάι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαεπτά γλώσσες.Ο ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι έχει καταφέρει να αποκτήσει χιλιάδες θαυμαστές ενώ έχει εμπνεύσει πολλούς με τα αποφθέγματά του.

Διαβάστε οκτώ από αυτά…

Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη είναι να ερωτεύεσαι τις διαφορές.

Εάν βρεθείτε σε αδιέξοδο, μην είστε ανόητοι… γυρίστε εκεί απ’ όπου μπήκατε.

Αν αυτό που βλέπεις ταιριάζει τέλεια με την πραγματικότητα που σε βολεύει, τότε μην πιστεύεις στα μάτια σου.

Η μεγαλύτερή σου δύναμη δεν είναι αυτή που δείχνεις στους άλλους. Είναι οι μάχες που εσύ κερδίζεις και που οι άλλοι δεν θα μάθουν ποτέ.

Ελευθερία είναι να μπορώ να είμαι αυτό που είμαι, όχι αυτό που περιμένεις εσύ από εμένα.

Κάθε φορά που κάτι φεύγει μακριά, κάνει χώρο σε αυτό που ακολουθεί.

Ο πιο απλός αλλά παραπλανητικός τρόπος να πετύχω τον στόχο μου είναι να ρίξω πρώτα το βέλος στο δέντρο και μετά να ζωγραφίσω κύκλους γύρω του.

Αν χρειάζομαι κάποιον να είναι μαζί μου όλη την ώρα, αυτό το άτομο θα πρέπει να είμαι εγώ.

Αγαπητέ Συνταξιούχε, είμαστε ζωντανοί άνθρωποι. Μην το ξεχνάς!

Βάλε βαθιά μέσα σου ότι τη σύνταξη δεν την πήρες για να απαρνηθείς τη ζωή, αλλά για να τη ζήσεις με τις όποιες χαρές και λύπες έχει.

 Νέοι δρόμοι που περιμένουν να ταξιδευτούν.
  Σύνταξη είναι:  Νέοι ορίζοντες που περιμένουν να εξερευνηθούν.
 Νέα όνειρα που περιμένουν να γίνουν πραγματικότητα.

Καλό Φθινόπωρο σε όλους και όλες!

Το πρώτο κουδούνι του σχολείου και οι πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες, μας θυμίζουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ύπαιθρο και τα όνειρα που πλάθαμε κάτω από δροσερά πλατάνια ή τις ακρογιαλιές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που οι περισσότεροι από εμάς τους απόμαχους της εργασίας περάσαμε στις πατρογονικές μας εστίες παρέα με συγγενείς και φίλους και να επιστρέψουμε στην ωμή πραγματικότητα παίρνοντας μαζί μας τις ευχάριστες στιγμές που ζήσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μας συντροφεύουν και να μας οπλίζουν με καρτερικότητα και θάρρος για να αντιμετωπίζουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα που μας περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έλθουν και για μας καλύτερες μέρες.

Η Διοίκηση

Τι περιμένουν σήμερα οι συνταξιούχοι

Εμείς οι συνταξιούχοι, όλα τα χρόνια που εργαζόμασταν περιμέναμε με λαχτάρα το πότε θα έρθει η ημέρα εκείνη που θα συνταξιοδοτηθούμε και με τη σύνταξη που δικαιούμαστε να πάρουμε, κάναμε όνειρα προγραμματίζοντας για το πώς θα ζήσουμε το υπόλοιπο του επίγειο βίου μας με αξιοπρέπεια μέσα στη ζεστασιά των οικογενειών μας.

Δυστυχώς όμως όλα αυτά ήταν ελπίδες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ειδικά δε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια που εμείς οι συνταξιούχοι γνωρίσαμε και βιώσαμε πολλά δεινά ξεκινώντας από τα αλλεπάλληλα μνημόνια που με το πρόσχημα της μείωσης του χρέους της χώρας μας το μόνο που κατόρθωσαν οι πολιτικοί μας ήταν οι δραματικές μειώσεις των συντάξεών μας που μας έφεραν στο χείλος της φτώχειας.

Ακολούθησε η μεγάλη υγειονομική κρίση η οποία εδώ και δύο και πλέον έτη πλήττει την ανθρωπότητα και έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν τα νοσοκομεία από ασθενείς και τα νεκροταφεία από πεθαμένους και ενώ δεν μας έφθαναν όλα αυτά ήρθε σαν επιστέγασμα η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με την κατακόρυφη άνοδο όλων των υλικών αγαθών που είναι απαραίτητα να επιζήσει ο άνθρωπος.

Σε αυτή την τραγική κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα τη στιγμή που τα όρια αντοχής των συνταξιούχων μπροστά στα δεινά που αντιμετωπίζουν έχουν μηδενιστεί καθώς μεγαλώνοντας περιορίζονται οι σωματικές και οι ψυχικές τους αντιστάσεις. Δεν αντέχουμε άλλο και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί η πολιτεία προτού να είναι πολύ αργά, είναι υποχρέωση και χρέος της πολιτείας να αντιμετωπίσει τη συσσωρευμένη κόπωση και αγωνία των πολιτών. Ποτέ η Ελληνική κοινωνία δεν είχε περιέλθει σε τέτοια αποσύνθεση.

Ο πολιτικοηθικός τυφώνας σαρώνει τη χώρα. Θεσμοί καταρρακώνονται, αξιώματα απαξιώνονται, φραγμοί στοιχειώδους ευπρέπειας πέφτουν, οι πηγές της αρετής ξηραίνονται και τα μαζικά μέσα επικοινωνίας ρίχνονται στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού και της σκοπιμότητας. Αν θέλουμε όχι απλά να επιζήσουμε, αλλά να παίξουμε και κάποιον ρόλο στον σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο που έχουμε μπροστά μας οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να διαμορφώσουμε μία νέα κοινωνία υπεύθυνων, δημοκρατικών, εργατικών πολιτών, με έναν προγραμματισμό που θα αξιοποιεί τα προτερήματά μας. Έστω και αν είμαστε απογοητευμένοι από την πολιτική που εφαρμόζουν οι πολιτικοί μας όλα αυτά τα δύσκολα από κάθε άποψης χρόνια με τα πολλά τους λάθη και παραλείψεις, όμως σε αυτούς εναπόκεινται οι ελπίδες μας για καλύτερες ημέρες.

Για να αντιμετωπίσει σήμερα η πολιτεία την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση που μετά τη μείωση στο 50% των συντάξεών μας και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα αγαθά που είναι απαραίτητα να επιζήσουμε, απαιτείται συμφωνία από όλους, απαιτείται ομοφωνία λαού και πολιτικών ηγεσιών, απαιτείται ψυχική ενότητα, απαιτείται κοινωνική και εθνική συνοχή. Χωρίς όλα αυτά θα ανεμοδερνώμεθα στο πέλαγος με τσακισμένο το σκάφος της εθνικής μας πορείας και με τον κίνδυνο να καταποντιστούμε ανά πάσα στιγμή.

Το συμπέρασμα είναι ένα, για να φθάσουμε στο λιμάνι της σωτηρίας σώοι και αβλαβείς, όσο γίνεται βέβαια, θα πρέπει όλοι ομού με βάρκα την ελπίδα και αγωνιζόμενοι με αισιοδοξία και θάρρος να φθάσουμε στον τελικό προορισμό. Είναι καιρός όλοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και διοίκηση, μπροστά στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ιστορίας τους, να βάλουν κάποια δικά τους παραδοσιακά ιδανικά σαν στόχο της προόδου και της ανάπτυξης, γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει. Αν βέβαια θέλουμε να νιώσουμε ξανά τη χαρά της ζωής χωρίς πόνο, να ζήσουμε εμείς οι συνταξιούχοι το υπόλοιπο της ζωής μας με αξιοπρέπεια και να μας δώσει και πάλι η ζωή ό,τι μας στέρησε τα τελευταία 12 χρόνια.

Η Διοίκηση

Νέα Υόρκη: Η γέφυρα του Μπρούκλιν που κρύβει μυστικά κελάρια

Μετατράπηκαν σε αποκλειστικά speakeasies για την ανώτερη τάξη κατά την ποτοαπαγόρευση

Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη με κρυμμένα διαμάντια, από έναν μικρό φάρο στο Fort Washington Park μέχρι ένα νεκροταφείο κρυμμένο στο East Village. Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της πόλης, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα ορόσημά της. Κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν βρίσκονται άδειες κρύπτες που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με το NPR.

Η γέφυρα του Μπρούκλιν που κρύβει μυστικά κελάρια

Τα μυστικά κελάρια κρασιού της γέφυρας του Μπρούκλιν είναι ενσωματωμένα στις ράμπες που οδηγούν στον East River τόσο στην πλευρά του Μανχάταν όσο και στην πλευρά του Μπρούκλιν. Μάλιστα, δεν πρόκειται για ζωτικά δομικά στοιχεία της γέφυρας, καθώς ο μόνος λόγος που βρίσκονται εκεί είναι για την αποθήκευση αλκοόλ.

Όταν ο επικεφαλής μηχανικός της γέφυρας Ουάσινγκτον Ρόμπλινγκ συμπεριέλαβε τις κρύπτες στο σχέδιό του, σύμφωνα με το mentalfloss.com, ο ρόλος τους ήταν διπλωματικός. Η προτεινόμενη διαδρομή της γέφυρας διέσχιζε δύο καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, το Rackey’s Wine Company στο Μπρούκλιν και το Luyties & Co στο Μανχάταν. Συμπεριλαμβάνοντας στα σχέδιά του κελάρια αποθήκευσης και για τα δύο, ο Roebling κατάφερε να κρατήσει ευχαριστημένους τους ιδιοκτήτες και των δύο και ταυτόχρονα να δημιουργήσει έσοδα για την κατασκευή της γέφυρας.

Αρκετές επιχειρήσεις νοίκιασαν τα κελάρια κρασιού μετά την κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν τη δεκαετία του 1870. Παρόλο που βρίσκονταν κάτω από ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, τα θησαυροφυλάκια παρέμεναν σκοτεινά και δροσερά όλο το χρόνο, γεγονός που τα καθιστούσε ιδανικά για την αποθήκευση ακόμη και των πιο ακριβών κρασιών εσοδείας. Σύντομα, στους τοίχους προστέθηκαν τοιχογραφίες με αμπέλια και ονόματα γαλλικών δρόμων για να φωτίσουν τον μουντό χώρο.

Τα κελάρια επέζησαν της ποτοαπαγόρευσης -και μάλιστα μετατράπηκαν σε αποκλειστικά speakeasies για την ανώτερη τάξη της Νέας Υόρκης- αλλά οι μέρες τους ως αποθήκη αλκοόλ τελείωσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση εξοπλισμού συντήρησης για την πόλη, αν και με τα χρόνια έχουν ανοίξει στο κοινό για πιο διασκεδαστικές περιστάσεις, όπως εκθέσεις τέχνης.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Αναδρομικά προσφεύγει η ΑΓΣΣΕ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγε η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε) ως ένα ακόμη στάδιο διεκδίκησης των αναδρομικών της περιόδου 2015-2016.
Ευελπιστούμε και προσδοκούμε ότι στο Στρασβούργο θα βρούμε τα ευήκοα ώτα που στην Ελλάδα του 2022, παρά την έξοδο από τα μνημόνια, ήταν ερμητικά κλειστά στα δίκαια αιτήματά μας από την Πολιτεία και το Δικαστικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα Δώρα και τις διορθώσεις επί των επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιούνιος 15΄- Μάιος 16΄, ποσά που μας αρνείται η Πολιτεία παρά την πολυετή μείωση των αποδοχών μας και την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και στο “καλάθι της νοικοκυράς”.

Δέκα σοφές φράσεις του Νίκου Καζαντζάκη

Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες πνευματικούς ανθρώπους ο οποίος έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μερικές από τις πλέον σοφές φράσεις του…

  1. Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.
  2. Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!
  3. Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει.
  4. Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα.
  5. Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν.
  6. Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.
  7. Η φυγή δεν είναι νίκη, τ’ όνειρο είναι τεμπελιά, και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο.
  8. Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.
  9. Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας.
  10. Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει.

Πέντε εκφράσεις από τα αρχαία ελληνικά που λέμε και σήμερα

Μπορεί η καθομιλουμένη μας να είναι η δημοτική αλλά χρησιμοποιούμε πολλές φράσεις από τα αρχαία ελληνικά καθημερινά. Δείτε πέντε από αυτές και την ερμηνεία τους…

Δαμόκλειος σπάθη: Η φράση αυτή υποδηλώνει απειλητικές καταστάσεις και προέρχεται από επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου και του Δαμοκλή, ενός αυλικού κόλακα. Ο πρώτος θέλοντας να δείξει στο Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο ενώ από πάνω του κρεμόταν ξίφος σε μια τρίχα αλόγου.

Αχίλλειος πτέρνα: Πρόκειται για το αδύναμο σημείο κάποιου. Αυτή η φράση προέρχεται από το μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός.

Αντίπαλον δέος: Η φράση που χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο σύμφωνα με τον Θουκυδίδη.

Αιδώς Αργείοι: Η φράση που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.

Διέβην τον Ρουβίκωνα: Είναι η φράση που χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις που λαμβάνεται μία παράτολμη απόφαση. Αυτή η φράση αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος όταν το 49 π.Χ. αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο στην Ιταλία, πέρασε με το στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα κατευθυνόμενος προς την Ρώμη.

Σεπτέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας, το 156. Κι ΕΔΩ το τ.155, ΕΔΩ το τ.154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.