Και άλλες ενδιαφέρουσες αλήθειες που δεν γνωρίζετε για το θεσμό
Ο Άλφρεντ Νόμπελ ήταν Σουηδός εφευρέτης που δημιούργησε νέους τύπους εκρηκτικών. Έβγαλε πολλά εκατομμύρια από την εφεύρεσή του και «επένδυσε» σχεδόν όλη την περιουσία του για την εγκαθίδρυση των διάσημων σήμερα βραβείων Νόμπελ. Διαβάστε παρακάτω τέσσερα εκπληκτικά γεγονότα σχετικά με τα βραβεία Νόμπελ, τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Συνοδεύονται από μετρητά
Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ μόλις ανακηρυχθούν νικητές εκτός από ένα δίπλωμα και το χρυσό μετάλλιο που παίρνουν, γίνονται αποδέκτες και ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού μετρητών. Για παράδειγμα το 2019 οι νικητές των βραβείων μοιράστηκαν 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες ή περίπου 910.000 δολάρια.
Μία λάθος νεκρολογία στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία τους
Η ιστορία λέει ότι ο Άλφρεντ Νόμπελ εμπνεύστηκε τη δημιουργία των βραβείων του το 1864 αφού μια γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε κατά λάθος την νεκρολογία του, που ονομαζόταν «Ο έμπορος του θανάτου είναι νεκρός» (η νεκρολογία έπρεπε να είναι για τον μικρότερο αδερφό του Νόμπελ Έμιλ, ο οποίος πέθανε ενώ πειραματιζόταν με νιτρογλυκερίνη στο εργοστάσιο του πατέρα τους).
Ο Νόμπελ δεν ήθελε να είναι αυτή η κληρονομιά του, και άρχισε να σκέφτεται πιο παραγωγικούς τρόπους, για τους οποίους έπρεπε να τον θυμούνται οι απόγονοί του. Έκτοτε, κάθε χρόνο τα βραβεία Νόμπελ ανακοινώνονται τον Οκτώβριο και απονέμονται στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία επετείου του πραγματικού θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία 63 ετών το 1896.
Οι υποψηφιότητες παραμένουν μυστικές
Τα αρχεία υποψηφιότητας για τα βραβεία Νόμπελ διατηρούνται σφραγισμένα για 50 χρόνια μετά την απονομή του βραβείου, ενώ οι νικητές, μέχρι να κερδίσουν, δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν τεθεί υποψήφιοι σε κάποια κατηγορία.
Δεν υπάρχουν υποψηφιότητες ή νίκες μετά θάνατον
Οι Ελέανορ Ρούσβελτ, Τζέιμς Τζόις, Μαχάτμα Γκάντι και πολλοί άλλοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να μπουν στη λίστα των νικητών βραβείου Νόμπελ. Ο Γκάντι, μάλιστα, ήταν τόσο κοντά στη νίκη καθώς είχε οριστεί αρκετές φορές υποψήφιος, με την τρίτη και τελευταία να σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του το 1948. Ο Geir Lundestad, πρώην διευθυντής της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, αναφέρει το mentalfloss.com, χαρακτήρισε την απουσία του Γκάντι από τη λίστα των βραβευμένων με Νόμπελ «τη μεγαλύτερη παράλειψη» στην ιστορία του βραβείου. Εάν, ωστόσο, απονεμηθεί σε κάποιον το βραβείο Νόμπελ, αλλά πεθάνει πριν από την τελετή της 10ης Δεκεμβρίου, θεωρείται ακόμη νικητής.