Αρχική » Αρθρα του/της ssisap_admin

Αρχείο συντάκτη ssisap_admin

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2023. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...
Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του2023, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Έκθεση Φωτογραφίας στον Πειραιά

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μας;

Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Τη Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Την Τρίτη, 30 Μαΐου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Ο ασυνήθιστος λόγος που οι Ρωμαίοι αγόραζαν τον ιδρώτα των μονομάχων

Τι πίστευαν για το αίμα τους

Στην αρχαιότητα, οι Ρωμαίοι μονομάχοι χρησίμευαν ως μαχητές που παρείχαν ψυχαγωγία στους πολίτες της Ρώμης, πολεμώντας μεταξύ τους, ή σε ορισμένες περιπτώσεις με άγρια ζώα, σε αρένες μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπων. Συχνά, οι μονομάχοι ήταν φυλακισμένοι που είχαν ιδιαίτερη φυσική δύναμη, αλλά με το πέρασμα των χρόνων αποτελούνταν κυρίως από εθελοντές που ήθελαν να δείξουν τις μαχητικές τους ικανότητες μπροστά σε θεατές, σύμφωνα με το grunge.com. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να μάθει κανείς για τους μονομάχους, ωστόσο το πιο ασυνήθιστο από αυτά είναι το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι αγόραζαν τον ιδρώτα τους για ένα συγκεκριμένο λόγο.

Ο ασυνήθιστος λόγος που οι Ρωμαίοι αγόραζαν τον ιδρώτα των μονομάχων

Οι σκλάβοι που έγιναν μονομάχοι θεωρούνταν παρείσακτοι στην πραγματικότητα. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς έγιναν τόσο δημοφιλείς λόγω των δεξιοτήτων τους, που αντιμετωπίστηκαν ως αστέρες του αθλητισμού. Σήμερα, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί μουσικών ή σταρ του κινηματογράφου, αντίστοιχα, θα πλήρωναν όσο όσο για μια τρίχα από τα είδωλά τους. Τότε, το ίδιο γινόταν με τον ιδρώτα των διάσημων μονομάχων. Σύμφωνα με το grunge.com, λοιπόν, η βρωμιά και ο ιδρώτας που μαζεύονταν από το δέρμα των μεγάλων μονομάχων συλλέγονταν και τοποθετούνταν σε φιαλίδια. Αυτά τα φιαλίδια πωλούνταν έξω από τις αρένες, με τις πλούσιες γυναίκες να είναι και οι πιο πιστοί αγοραστές τους. Ο ιδρώτας του μονομάχου, ωστόσο, δεν πωλούνταν απλώς ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν ισχυρή πεποίθηση ότι ο ιδρώτας των μονομάχων ήταν ένα αποτελεσματικό αφροδισιακό. Η πεποίθησή τους ήταν ότι όσο πιο επιτυχημένος ήταν ένας μονομάχος στην αρένα, τόσο πιο αποτελεσματικά θα ήταν τα υγρά του ως αφροδισιακό. Από την άλλη, οι γυναίκες αγόραζαν επίσης τα φιαλίδια με τον ιδρώτα τους για να το χρησιμοποιούν ως κρέμα προσώπου, με σκοπό να βελτιώσουν την επιδερμίδα τους. Συχνά, η βρωμιά και ο ιδρώτας αναμιγνύονταν με ελαιόλαδο για να επιτευχθεί καλύτερη συνοχή και αναμιγνύονταν στα καλλυντικά.

Εκτός από τον ιδρώτα, ωστόσο, και το αίμα των μονομάχων ήταν επίσης ένα δημοφιλές προϊόν που πωλούνταν ως αφροδισιακό, ενώ λέγεται ότι έφερνε και τύχη στους γάμους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το αίμα καταναλώνονταν απευθείας ή αναμιγνύονταν με κρασί πριν από την κατανάλωση.

Τι ψήφισαν χθες οι Έλληνες

Με ενσωματωμένο το 99,45% των ψήφων, και σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΕΣ στις 05:28, η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 20,07%, με 71 έδρες.

Αναλυτικότερα: ΝΔ: 40,79% και 146 έδρες ΣΥΡΙΖΑ: 20,07% και 71 έδρες ΠΑΣΟΚ: 11,46% και 41 έδρες ΚΚΕ: 7,22% και 26 έδρες Ελληνική Λύση: 4,45% και 16 έδρες Νίκη: 2,92% Πλεύση Ελευθερίας: 2,89% ΜέΡΑ25: 2,61% Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται στο 60,91%.

Πηγή: Protagon.gr

Γιαγιά αποφάσισε να παντρεύτεί τον…εαυτό της: «Γιατί, όχι;»

Τον εαυτό της αποφάσισε να παντρευτεί μία 77χρονη γιαγιά από το Οχάιο των ΗΠΑ, ως μία πράξη έμπρακτης αγάπης προς τον εαυτό της

Σύμφωνα με το “Today” η Ντόροθι Φιντέλι, η οποία είναι 77 ετών και ζει σε κοινότητα συνταξιούχων στο Οχάιο, παντρεύτηκε τον εαυτό της στις 13 Μαΐου σε μια συναισθηματική και συμβολική γαμήλια τελετή, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, τους γείτονες και τους φίλους της.

«Είπα, ξέρεις τι, έχω κάνει όλα τα άλλα. Γιατί όχι; Θα παντρευτώ τον εαυτό μου» δήλωσε η γυναίκα στο “Today”.Η Φιντέλι ζήτησε από τον Ρομπ Γκάιγκερ, τον διαχειριστή ακινήτων του οίκου ευγηρίας της, να πραγματοποιήσει την τελετή. Ο ίδιος παρ’ ότι στην αρχή σοκαρίστηκε, τελικά δέχθηκε με χαρά: «Είναι μια απίστευτη γυναίκα, γεμάτη ζωή που πάντα σκεφτόταν τους άλλους».

Την ιδέα του γάμου, λάτρεψε και η κόρη της Φιντέλι, Ντόνα Πένινγκτον, η οποία φρόντισε και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η Φιντέλι φαινόταν υπέροχη τη μεγάλη μέρα με ένα λευκό φόρεμα, με διαφανή μακριά μανίκια με φλοράλ λεπτομέρειες, καθώς και μια ασημένια ζώνη και ένα πέπλο με διακοσμημένη κορδέλα στο κεφάλι.

Περιγράφοντας τα συναισθήματά της, την ημέρα του γάμου, ανέφερε ότι: «Ήμουν νευρική, αλλά μετά ήμουν πολύ χαρούμενη». Παρότι η αρχική ιδέα είχε ως βάση το να κάνει τους άλλους να χαμογελάσουν, τελικά ο γάμος κατέληξε να είναι μια βαθιά συγκινητική εμπειρία για την Φιντέλι και όλους όσους παρευρέθηκαν. Σ’ ένα συναισθηματικό κομμάτι της τελετής, η Φιντέλι είπε πως κρατούσε ένα λευκό κρίνο στο χέρι της, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως μεταφορά για την καλλιέργεια της αγάπης προς τον εαυτό της.

Η Φιντέλι παντρεύτηκε μία φορά, το 1965, αλλά δεν έκανε ποτέ επίσημο γάμο. Είπε ότι αυτή και ο πρώην σύζυγός της αντάλλαξαν όρκους στο ειρηνοδικείο και αμέσως μετά την τελετή, «πήγε στη δουλειά και εγώ πήγα σπίτι».

Η 77χρονη έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά της, μεταξύ αυτών και το να μάθει να διαβάζει. Μάλιστα ο Γκάιγκερ είπε πως η Φιντέλι είχε πέσει θύμα χλευασμού εξαιτίας. Η ίδια προσπάθησε πάρα πολύ και έμεινε ξύπνια πολλά βράδια, για να μάθει να διαβάζει στα 75χρόνια της.

«Είμαι σ’ ένα σημείο στην ζωή μου που ασχολούμαι με εμένα. Τα παιδιά μου είναι καλά, και τα εγγόνια μου επίσης, ένα από αυτά θα κάνει μωρό… Και έχω τρία παιδιά που όλα έχουν αποφοιτήσει από το κολέγιο. Λοιπόν, είναι η σειρά μου να κάνω αυτό που θέλω» τονίζει η Ντόροθι Φιντέλι.

Έχει εκλείψει ο πολιτικός διάλογος

Οι πολιτικοί μας δεν αισθάνονται την κρισιμότητα της πολιτικής κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας και δεν αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις κραυγές αγωνίας που εκπέμπουν οι Έλληνες πολίτες. Όσο περνούν οι μέρες και μπαίνουμε πιο βαθιά στην προεκλογική περίοδο τόσο ενισχύονται οι φόβοι για μία άγρια, τοξική και ανθρωποφαγική περίοδο από τους υποψηφίους. Όλο και πληθαίνουν τα ακραία και λαϊκίστικα φαινόμενα που απευθύνονται στα χαμηλά ένστικτα των ψηφοφόρων και όλο και περισσότερο απουσιάζει ο πολιτικός λόγος με επιχειρήματα και προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εκπέμπουν διαρκώς αντιφατικά μηνύματα δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερη σύγχυση σε μία κοινωνία που ασφυκτιά κάθε μέρα περισσότερο καθώς όλοι τους πολιτεύονται με ελάχιστες αλήθειες και με πολλά ψέματα. Πολιτεύονται με υπεκφυγές ή ακόμη καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες. Δεν γνωρίζουμε μέχρι που φτάνει ο κατήφορος και τι άλλο θα δουν τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας μέχρι την ημέρα των εκλογών. Όλοι οι πολιτικοί μας που διεκδικούν την ψήφο τους θα πρέπει με κάθε ειλικρίνεια να μας πουν τι θα κάνουν για να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών. Να γίνει κριτική των πεπραγμένων, να γίνουν συγκρίσεις, να προβληθούν τα λάθη και οι παραλείψεις ή από την άλλη τα επιτεύγματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το γκρέμισμα είναι εύκολο, το δύσκολο είναι το χτίσιμο.

Σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας μας επικρατεί ο άκρατος και πολλές φορές χυδαίος λαϊκισμός, ο οποίος στα 9 χρόνια των μνημονίων με τα τρία χρόνια της πανδημίας του Covid-19 και τελευταία με την ενεργειακή κρίση και με τις αλματώδεις ανόδους των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, έχει φέρει πολλά δεινά στη χώρα μας και στους κατοίκους της. Δυστυχώς η αισιοδοξία των προθέσεων διαψεύδεται από την αισιοδοξία των αμείλικτων αριθμών και των μηνυμάτων που συνεχώς μας κατακλύζουν και μας καθιστούν ανήμπορους να αντιδράσουμε. Αν και ψηφίζονται σήμερα αναπτυξιακοί νόμοι δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στον λαό μας και από την άλλη πλευρά η διαρκής ύφεση και η διαρκής άνοδος της ανεργίας δεν αποτελούν και τα καλύτερα μηνύματα αισιοδοξίας.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο, ασφυκτιούν και περιμένουν με αγωνία το πότε θα αποφασίσουν να ομονοήσουν οι πολιτικοί μας ηγέτες, να δουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας και από κοινού να επεξεργαστούν το σχέδιο της σωτηρίας της πατρίδας μας και των κατοίκων της οι οποίοι τα τελευταία 13 χρόνια υποφέρουν χωρίς να ευθύνονται για τη μακροχρόνια κρίση που πλήττει τη χώρα μας, αδιαφορώντας οι πολιτικοί μας αν σε αυτή τη χώρα ζουν άνθρωποι που προσπαθούν και θέλουν να ζήσουν και που δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματα απαιτούν από τους πολιτικούς να τους τα αναγνωρίσουν.

Η Διοίκηση

Από την εκδρομή του Σωματείου μας, σε Βουλγαρία & Ρουμανία

Οι δύο πόλεμοι που συνέβαλαν στην δημιουργία λατρεμένης, σοκολατένιας καραμέλας

Πώς τόσο δύο αντικρουόμενες έννοιες συνδέονται άρρηκτα

Σίγουρα κάποια στιγμή στην ζωή σας όλοι έχετε δοκιμάσει τις διάσημες σοκολατένιες καραμέλες M&Ms. Η γεύση τους συναρπαστική και το γεγονός ότι η σοκολάτα δεν λιώνει στο χέρι σας δίνει τη δυνατότητα να τις απολαμβάνετε παντός καιρού. Γνωρίζετε, όμως, ότι στη δημιουργία τους συνέβαλαν δύο πόλεμοι;

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, λοιπόν, η ανθρωπότητα έχει κάνει αμέτρητους τρομερούς πολέμους για διάφορους λόγους. Άλλοτε για την επέκταση μιας αυτοκρατορίας, άλλοτε για την υπεράσπιση των συμμάχων από μια απειλή, άλλοτε για μια αιτία λίγο πιο ασυνήθιστη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το grunge.com, ο Πόλεμος των Χοίρων μεταξύ Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1859, όταν ένας Βρετανός κάπρος πυροβολήθηκε από έναν Αμερικανό αγρότη στο νησί Σαν Χουάν.

Η διαμάχη που προέκυψε κλιμακώθηκε μέχρι που και οι δύο πλευρές έστειλαν δυνάμεις στο νησί και ενώ δεν υπήρξε πραγματική σύγκρουση, η ειρήνη αποκαταστάθηκε μόλις τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Από την άλλη, τα Αυτοκρατορικά Πολεμικά Μουσεία αναφέρουν ότι περίπου 187 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πολέμους σε όλο τον κόσμο από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Αν υπάρχει, λοιπόν, μια ελπιδοφόρα λάμψη σε όλη αυτή τη σκοτεινιά είναι ότι τέτοιες συγκρούσεις έχουν έναν περίεργο σύνδεσμο με γλυκές απολαύσεις, όπως συνέβη και με τις διάσημες καραμέλες M&Ms.

Κι άλλες λιχουδιές έχουν δημιουργηθεί μεταξύ πολέμων

Κάτι που δεν συνέβη μόνο για την συγκεκριμένη λιχουδιά. Για παράδειγμα, αναφέρει το grunge.com, το 2018 ότι ο Βρετανός κατασκευαστής καραμελών George Bassett & Co. δημιούργησε τα Peace Babies, τη διάσημη εκδοχή τους για τα Jelly Babies, μεταξύ του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι M&Ms, εν τω μεταξύ, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών πολέμων.

Πώς δημιουργήθηκαν τα M&Ms

Το History αναφέρει ότι το 1932 η διάσημη πλέον εταιρεία ζαχαροπλαστικής Mars αντιμετώπιζε προβλήματα. Ο Forrest Mars Sr. μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η σχέση του με τον πατέρα του (και συνεργάτη στην εταιρεία) διαβρώθηκε. Εκεί, ανακάλυψε, ενώ δημιούργησε την πλέον διάσημη μπάρα σοκολάτας με καραμέλα Mars για τους μαχητές στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ότι μερικοί πελάτες του έτρωγαν Smarties, τις εμβληματικές καραμέλες που αποτελούνται από σοκολάτα περιβαλλόμενες από ένα τραγανό κέλυφος. Αυτό, έλυσε ένα ζήτημα που απασχολούσε τη βιομηχανία εκείνη την εποχή: η σοκολάτα δεν ήταν δημοφιλής όταν ο καιρός γινόταν πιο ζεστός καθώς λιώνει πάρα πολύ εύκολα.

Σύμφωνα με το grunge.com, ο Mars συνεργάστηκε με τον Bruce Murrie και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα περίφημα M&Ms -πήραν το όνομά τους από τα επώνυμα των δύο ανδρών- και κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1941. Αμέσως μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν στους Συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, σύμφωνα με το History, οι διάσημες, σήμερα, σοκολατένιες καραμέλες αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέρος της δίαιτας των στρατευμάτων.

Η φήμη της σοκολατένιας καραμέλας διαδόθηκε τόσο γρήγορα ενώ έγινε και αναγνωρίσιμη που, σύμφωνα με την M&Ms, το σύμβολο «m» άρχισε να προστίθεται σε κάθε μία από αυτές στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έτσι ώστε οι πελάτες να γνωρίζουν ότι τρώνε την αυθεντική καραμέλα, και όχι κάποιο αντίγραφό της. «Αναζητήστε το m σε κάθε καραμέλα», ήταν το σύνθημα της εταιρείας.

Έτοιμη και η νέα εφημερίδα του Σωματείου μας, τεύχος 166

Ολοκληρώσαμε την έκδοση του φύλλου της εφημερίδας του Σωματείου μας “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος” τ. 166. Ακολούθησε το δρόμο για το πιεστήριο και τα ΕΛΤΑ με στόχο σύντομα να είναι σπίτια σας. Ωστόσο μέχρι τότε μπορείτε να το δείτε από ΕΔΩ, όπως ακριβώς θα είναι τυπωμένο και να το ξεφυλλίσετε διαβάζοντας το.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο λόγος που του άρεσε να γράφει αντίστροφα

Γιατί δεν μπορούσαν ακόμη και οι σύγχρονοί του να διαβάσουν τα γραπτά του

Ο άνθρωπος που θεωρείται ο ίδιος ως ο «άνθρωπος της Αναγέννησης» εδώ και αρκετούς αιώνες, εκτός από τα απίστευτα ταλέντα του, είχε και μια ιδιαιτερότητα που τον ανάγκασε να γράφει αντίστροφα.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών -παρά τον μικρό αριθμό των σωζόμενων μέχρι σήμερα έργων του- ήταν πολύ ικανός και σε πολλούς άλλους τομείς πέραν της ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, της μηχανικής κ.α. αναφέρει το grunge.com.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Η μυστικότητα που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ωστόσο, μια μυστικότητα έχει αναπτυχθεί γύρω από τον Ντα Βίντσι, κάτι που σχεδόν σίγουρα οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο μυθιστόρημα του 2003 «Ο κώδικας του Ντα Βίντσι» και στην ομώνυμη ταινία του 2006. Και τα δύο έργα υποδηλώνουν ότι μερικοί από τους πίνακές του αποκάλυψαν κωδικοποιημένα μηνύματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα θεμέλια της ιστορίας και των σύγχρονων θρησκευτικών θεσμών, αναφέρει το grunge.com.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, ο ντα Βίντσι έκανε τουλάχιστον ένα πράγμα που οδήγησε στην αύρα του απορρήτου και του μυστηρίου που τον περιβάλλει. Μερικές φορές έγραφε ανάποδα, δηλαδή προς τα αριστερά. Αν και ο λόγος που το έκανε είχε να κάνει λιγότερο με τους κωδικούς και το απόρρητο και περισσότερο με την πρακτικότητα.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο λόγος που έγραφε αντίστροφα

Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε κάποια από τα γραπτά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο να τα διαβάσει, κυρίως επειδή είναι στα ιταλικά του 15ου αιώνα. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, τουλάχιστον μερικά από τα γραπτά του, σύμφωνα με τον Mental Floss, ήταν δύσκολο να διατυπωθούν ακόμη και για τους συγχρόνους του. Συγκεκριμένα, γράφτηκαν αντίστροφα και μπορούσαν να διαβαστούν μόνο αν διαβαζόντουσαν μέσα από έναν καθρέφτη -άλλο ένα γεγονός για τον Ντα Βίντσι που, για πολλούς, υποδηλώνει ότι έκρυβε κάτι.

Στην πραγματικότητα, όμως, υπήρχε ένας πολύ πιο πρακτικός λόγος που ο ντα Βίντσι έγραφε αντίστροφα: ήταν αριστερόχειρας. Το γράψιμο με το αριστερό χέρι είναι δύσκολο ακόμη και με τα σύγχρονα εργαλεία γραφής, δεδομένου ότι ο κόσμος που ζούμε είναι φτιαγμένος, κυρίως, για δεξιόχειρες. Λαμβάνοντας υπόψη την ωμότητα των εργαλείων γραφής του 15ου αιώνα, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα για τους αριστερόχειρες εκείνης της εποχής.

Και ο ντα Βίντσι έγραφε με κιμωλία, η οποία και λερώνει αλλά και σβήνει πολύ εύκολα. Ο κορυφαίος ζωγράφος, ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα γράφοντας απλά αντίστροφα.

Μάιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας, το 165. Δείτε το ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.