Αρχική » Αρθρα του/της ssisap_admin
Αρχείο συντάκτη ssisap_admin
Το ψήφισμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου μας

Της 12ης Μαρτίου 2025 είχε πολλούς αποδέκτες όπως τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τους Αρχηγούς των κομμάτων, τους αρμόδιους Υπουργούς, Κρατικούς Λειτουργούς και Συνδικαλιστικούς φορείς, που δυστυχώς σχεδόν όλοι σιώπησαν καθώς δεν είχαν διαθέσιμο χρόνο να ασχοληθούν με τα προβλήματα των συνταξιούχων.
Τι ζητάμε με το Ψήφισμά μας
1. Την άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που μείωσαν τις συντάξεις μας.
2. Την επαναχορήγηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας.
3. Την κατάργηση του 6% για την περίθαλψη από τις επικουρικές συντάξεις και την επαναφορά στο 3% της κύριας σύνταξης, ό,τι ήταν πριν τα μνημόνια.
4. Τη νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία του θέματος της αποζημίωσης των 86 συναδέλφων μας που συνταξιοδοτήθηκαν από 1-1-20211 μέχρι 31-8-2011.
5. Να μειωθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης αφού δεν μπορεί να καταργηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ που την έκρινε νόμιμη.
6. Να μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα.
7. Τη χορήγηση των εξόδων κηδείας και για τους έμμεσα ασφαλισμένους που καταργήθηκε αναιτιολόγητα.
8. Την πρόσβαση και ενημέρωση των Διοικητικών μας Συμβουλίων στις υπηρεσίες των Υπουργείων και των Ασφαλιστικών Φορέων που σήμερα είναι απόρθητα φρούρια για όλους μας και απαξιούν να μας δεχθούν και να ακούσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας.
9. Τη συμμετοχή της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε στα λειτουργικά έξοδα του Μουσείου μας για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.
10. Να ελεγχθεί η ενεργειακή κρίση και να σταθεροποιηθούν τα τιμολόγια των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
11. Να σταθεροποιηθούν οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας.
12. Να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι που συντελούν στις ανατιμήσεις των αγαθών που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας.
13. Να καθιερωθεί ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
14. Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά με την ενσωμάτωση στη βασική σύνταξη και να λαμβάνει ο συνταξιούχος την εκάστοτε αύξηση που χορηγεί η πολιτεία.
15. Να λυθεί άμεσα το θέμα της δεύτερης σύνταξης για τις χήρες-ους.
16. Να ολοκληρωθεί άμεσα ο επανυπολογισμός των συντάξεων για τους συναδέλφους που έχουν παρατηρηθεί λάθη και παραλήψεις.
17. Να γίνει επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε αυτούς.
18. Να χορηγηθεί και στις χήρες που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τη ψήφιση του νόμου 4387/2016 το ίδιο ποσοστό 70% του θανόντος συζύγου όπως χορηγείται μετά τη ψήφιση του νόμου 4387/2016.
Η Διοίκηση
Ο γρίφος με τις σοκολάτες και τα περιτυλίγματα

Έχει μια παγίδα
Αποφασίζει μια σοκολατοβιομηχανία λόγω εορτών να κάνει μια προσφορά για να διαφημίσει τα προϊόντα της. Κάθε επτά χαρτιά περιτυλίγματος μιας σοκολάτας που θα τους έφερνε κάποιος, θα του έκαναν μία σοκολάτα δώρο.
Ένα παιδί μέτρησε τα χαρτιά από τις σοκολάτες που είχε φάει και ήταν 49. Πόσες σοκολάτες θα πάρει τελικά σύνολο δωρεάν;
Η απάντηση παρακάτω…
.
.
.
.
.
Η απάντηση:
Θα πάρει οκτώ σοκολάτες! Επτά σοκολάτες από τα 49 περιτυλίγματα και μόλις δώσει πίσω αυτά τα 7 θα πάρει άλλη μία. Άρα σύνολο 8!
Τα ιδιαίτερα τριγωνικά κελάρια μέσα στη γη

Κάπου στην Ουγγαρία
Κάπου ανάμεσα στα αγροτικά χωριά της Ουγγαρίας, τα ατμοσφαιρικά κελάρια με τα γλυκά κρασιά τους στην περιοχή Τokaj είναι το κάτι άλλο. Μιλάμε για τα τριγωνικά κελάρια κυριολεκτικά μέσα στη γη που εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα όταν τα βλέπεις από ψηλά.
Όσο για το κρασί που παράγεται εκεί, είναι το φημισμένο Tokaj το οποίο λάτρευαν οι βασιλείς και έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο!

Ο γρίφος με την τρύπια μπλούζα

Μπορείς να βρεις τη λύση;
Πόσες τρύπες έχει άραγε η μπλούζα που βλέπετε στη φωτογραφία; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται απλή αλλά δεν είναι τόσο και σίγουρα δεν είναι το προφανές. Μπορείτε να σκεφτείτε λίγο και να δείτε παρακάτω την απάντηση…
.
.
.
.
.
Η απάντηση…

Δύο λόγοι για τους οποίους τα δελφίνια πηδούν έξω από το νερό

Μια εικόνα που θεωρείς τύχη αν την δεις
Μπορεί να έχει τύχει να δείτε από κοντά δελφίνια να πηδούν έξω από το νερό αλλά αν όχι, είναι μια εικόνα που θα έχετε δει σίγουρα σε κάποιο βίντεο. Άραγε γνωρίζετε γιατί το κάνουν. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι αλλά θα αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικούς.
Ένας λόγος που τα δελφίνια πηδούν έξω από το νερό είναι με αυτά τα διασκεδαστικά άλματα προσπαθούν να κατακτήσουν το ταίρι τους, να του δείξουν τις ικανότητές τους και να το εντυπωσιάσουν. Επίσης με αυτό τον τρόπο κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας μιας και το να κολυμπάς κάτω από το νερό είναι σίγουρα πιο κουραστικό και σπαταλάς περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα άλμα στον αέρα.
Έχουν γίνει πολύ καλά βήματα. Λίγο ακόμα για να φτάσουμε τον στόχο…

Είναι αλήθεια πως τα μέλη μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διοίκησης δημιούργησαν καλές προϋποθέσεις για το μέλλον του Σωματείου. Και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!
Χρειάζεται όμως κι άλλη δουλειά. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά απέχουμε από το στόχο που είχαμε βάλει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε;
Η ώς τώρα πορεία δείχνει ότι ναι, μπορούμε! Φτάνει να το παλέψουμε λίγο ακόμα. Κι ας είναι καλοκαίρι κι ας έχει αυτό τις δυσκολίες του. Το Σωματείο μας εξαρτάται από Εσάς, τα μέλη του. Ας κάνουμε ακόμα μια προσπάθεια. Αξίζει τον κόπο. Η ιστορία του Σωματείου μας το επιβάλει
Έτοιμος και ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ τ. 179!

Ολοκληρώσαμε σήμερα την έκδοση του νέου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 179. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα είναι στα σπίτια όλων των συναδέλφων, αφού ακολουθήσει όλα τα βήματα έκδοσης, εκτύπωση, βιβλιοδεσία σακουλοποίηση, ταχυδρομείο ΕΛΤΑ. Εσείς όμως μπορείτε πρώτοι να τον διαβάσετε από ΕΔΩ, όπως ακριβώς θα είναι τυπωμένος…
Πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη Νεκρά Θάλασσα

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί μεγαλύτερη λίμνη με αλμυρό νερό στον κόσμο και βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία. Αυτή η λίμνη έχει μια μοναδική σύσταση, καθώς το νερό της περιέχει εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση αλατιού, με αποτέλεσμα να είναι πολύ αλμυρή.
Δείτε ακόμη πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε…
Μόνο ένα βακτήριο, το Haloarcula marismortui, ζει στη λίμνη επειδή έχει την ικανότητα να φιλτράρει το αλάτι και έτσι δεν επηρεάζεται.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη λεκάνη του κόσμου και βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
Κατά την Παλαιά Διαθήκη η Νεκρά Θάλασσα ονομαζόταν Αλμυρή Θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά.
Λόγω της υψηλής αλατότητας, είναι σχεδόν αδύνατο για ένα άτομο να προσεγγίσει το βυθό της.
Η Νεκρά Θάλασσα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία και να μην καείς ποτέ.
Καλό καλοκαίρι σε όλους και όλες!

Οι πρώτες ζέστες έφθασαν στη χώρα μας και το καλοκαίρι που έρχεται με βήμα γοργό προμηνύεται να είναι πιο θερμό από τα προηγούμενα, το οποίο όμως οι συνταξιούχοι καλούνται να το αντιμετωπίσουν με κρύα συναισθήματα καθώς η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια τους έχει εντάξει στο περιθώριο της ζωής.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το βάλουμε κάτω και να παραμείνουμε αδρανείς και μοιρολάτρες. Το αντίθετο μάλιστα, με πείσμα, με δύναμη και αισιοδοξία θα επιμένουμε στο δικαίωμα των δικαιωμάτων μας από τη ζωή. Έτσι σε πείσμα όλων καταστρώνουμε τα σχέδιά μας για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για το βουνό ή τη θάλασσα. Δεν έχει σημασία, αρκεί να είμαστε μακριά από τα αστικά κέντρα για να αποφύγουμε την αφόρητη ζέστη των μεγαλουπόλεων και την πλύση του εγκεφάλου μας από τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας και για να απολαύσουμε τις δροσερές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού, μακριά από όσα μας ενοχλούν και μας κουράζουν.
Η Διοίκηση
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον παγκόσμιο πληθυσμό

Η 11η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού το 1990. Σκοπός είναι να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα προγράμματα του Ταμείου για τον Πληθυσμό. Ορίστε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον παγκόσμιο πληθυσμό ο οποίος ξεπερνά σήμερα τα 8 δισεκατομμύρια!
Η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου από τότε που ο κόσμος έφτασε στο όριο των 4 δισεκατομμυρίων το έτος 1974.
Η Αφρική στο σύνολό της έχει το 16,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι εκπέμπει μόνο το 3% της παγκόσμιας ρύπανσης λόγω άνθρακα.
Κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 140 εκατομμύρια μωρά.
Κάθε χρόνο, 60 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν.
Θεωρείται, με βάση υπολογισμούς, ότι 117 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζήσει ποτέ στη Γη.
Με τη σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού σύμφωνα με προβλέψεις, το 2100 δεν θα έχουμε φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια.