Αρχική » Αρθρα του/της ssisap_admin

Αρχείο συντάκτη ssisap_admin

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2023. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...
Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του2023, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

Αποζημιώσεις και προνόμια των βουλευτών μας

Ο πίνακας με τις παροχές των βουλευτών μας.

Ο κάθε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου δικαιούται αποζημίωση 7.000 ευρώ τον μήνα, που αν συνδυαστεί με τις άλλες παροχές αγγίζει μέχρι και τις 20.000, καθώς έχουν αφορολόγητο έως και το 45% των εσόδων, έχουν κάλυψη των αναγκών για στέγαση, έχουν δωρεάν αυτοκίνητα, έχουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για όσους κατάγονται από περιοχές που έχουν αεροδρόμιο, έχουν δωρεάν εξοπλισμένα γραφεία, έχουν οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις, έχουν δωρεάν μετακλητούς υπαλλήλους καθώς και αποσπασμένους από το δημόσιο, έχουν δωρεάν κινητό τηλέφωνο, έχουν και προσωπικό αστυνομικό για την προστασία τους, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άτοκα δάνεια μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και τέλος έχουν το προνόμιο μετά από δύο θητείες στη βουλή να εισπράξουν μία παχυλή σύνταξη. Με τέτοιες παροχές ποιος δεν θα ήθελε να είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Να γιατί δεν θα επιβιώνατε αν φυλακιζόσασταν ποτέ στο Αλκατράζ

Ακόμη και οι πιο σκληροί κακοί δεν ήθελαν να βρεθούν σε αυτό

Η διαβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησάκι στην είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσκίσκο στις ΗΠΑ, ήταν ομοσπονδιακή φυλακή από το 1934 έως το 1963. Η απομακρυσμένη τοποθεσία της χρησίμευσε για τη φύλαξη κάποιων από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Αλ Καπόνε. Έχετε σκεφτεί ποτέ, λοιπόν, αν θα καταφέρνατε να επιζήσετε φυλακισμένοι στο Αλκατράζ;
Ηδιαβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησάκι στην είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσκίσκο στις ΗΠΑ, ήταν ομοσπονδιακή φυλακή από το 1934 έως το 1963. Η απομακρυσμένη τοποθεσία της χρησίμευσε για τη φύλαξη κάποιων από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Αλ Καπόνε. Έχετε σκεφτεί ποτέ, λοιπόν, αν θα καταφέρνατε να επιζήσετε φυλακισμένοι στο Αλκατράζ;

Όπως αναφέρει το grunge.com, η εγκατάσταση προοριζόταν ως ένα είδος τελευταίας λύσης, μια φυλακή που θα μπορούσε να χειριστεί εκείνους που είχαν προκαλέσει προβλήματα σε άλλες φυλακές. Ο Καπόνε, για παράδειγμα, είχε προηγουμένως φυλακιστεί στη Τζόρτζια, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι ο χρόνος του στο Αλκατράζ θα ήταν πολύ πιο σκληρός.

Τι είχε να κάνει, λοιπόν, με τη φοβερή φυλακή, που ακόμη και οι πιο σκληροί κακοί δεν ήθελαν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελά της; Σύμφωνα με το Alcatraz History, οι συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή ήταν πολύ δυσάρεστες. Το μέσο μέγεθος ενός κελιού ήταν περίπου 1,2 επί 2,7 μέτρα, ενώ ήταν όσο πιο σπαρτιατικό γινόταν, περιέχοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Είχε επίσης κρύο, λόγω της θέσης της φυλακής, ενώ και οι κανόνες στο Αλκατράζ ήταν πολύ σκληροί.

Το χειρότερο από όλα, ίσως, ήταν ο κανόνας ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να μιλούν μεταξύ τους παρά μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων (και τις περιστασιακές ευκαιρίες τους για άσκηση στην αυλή). Συνδυαστικά με τα μεγάλα διαστήματα της ημέρας που περιορίζονταν στα κελιά τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Ιστορία του Αλκατράζ, κάποιοι στράφηκαν στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν με άλλους συγρατούμενους μέσα από τα κύπελλα στις τουαλέτες των κελιών τους, απελπισμένοι για κάποιο είδος αλληλεπίδρασης. Ο συγκεκριμένος κανόνας, ωστόσο, χαλάρωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, θεωρούμενος απάνθρωπος ακόμη και από τα πρότυπα του Αλκατράζ.

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι μικρές παραβάσεις τιμωρούνταν πολύ αυστηρά. Οι κρατούμενοι στο μπλοκ Δ έπρεπε να παραμείνουν στα κελιά τους όλο το εικοσιτετράωρο (εκτός από περιστασιακή άσκηση) και όσοι συνέχιζαν τους καυγάδες θα μπορούσαν ακόμη και να καταδικαστούν στα φοβερά κελιά αυτού του μπλοκ γνωστά ως The Hole. Το grunge.com αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι τρόφιμοι ξυλοκοπούνταν και αφήνονταν σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, με ελάχιστη πρόσβαση σε οποιοδήποτε φαγητό.

Υπήρχαν, όμως, και ορισμένα «οφέλη» κατά κάποιον τρόπο, από τον εγκλεισμό στο Αλκατράζ σε σχέση με άλλες φυλακές. Το φαγητό, για παράδειγμα, έτεινε να είναι αρκετά περίτεχνο, με επιλογές όπως χοιρινές μπριζόλες και ένα ισορροπημένο πρωινό. Μάλιστα, ένας φύλακας του Αλκατράζ δήλωσε κάποτε, αναφέρει το grunge.com, ότι «τα περισσότερα προβλήματα στη φυλακή προκαλούνται από κακό φαγητό». Ωστόσο, οι αυστηροί περιορισμοί, η σκληρή δουλειά και το καθεστώς των τροφίμων μετέτρεπαν την επιβίωσή τους στο Αλκατράζ σε πραγματική δοκιμασία.

Οι συνταξιούχοι κοντά στους πληγέντες της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες

Η Θεσσαλία υπέστη βιβλικών διαστάσεων φυσική καταστροφή.

Το δράμα των συνάνθρωπων μας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Χρειάζονται άμεση στήριξη!

 Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ), προκειμένου να συνδράμει στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους διοικητικούς φορείς της περιοχής, διέθεσε κονδύλι ύψους 5.000€ για τις άμεσες ζωτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Για την άμεση υλοποίηση της απόφασης αυτής εξουσιοδοτήθηκαν από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας  και μετέβησαν στη Θεσσαλία ο Αναπληρωτής Πρόεδρος σνδ Μαλαμής Γιώργος και ο Ταμίας σνδ Αρνής Γιώργος,  όπου προμηθεύτηκαν και διέθεσα  ένα μεγάλο φορτηγό με εμφιαλωμένα νερά, του οποίου το 60% του περιεχομένου παραδόθηκε στην Συντεχνία των Αρτοποιών του Βόλου για την παρασκευή ψωμιού και το υπόλοιπο 40% δόθηκε για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Είμαστε εκείνη η ομάδα πληθυσμού που στο διάβα των χρόνων έχουμε βιώσει πολλές δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις και στις οποίες πάντα το αντίδοτο και η όποια ανακούφιση ήταν η Αλληλοβοήθεια.

Και και  τώρα οφείλουμε να δράσουμε με Αλληλεγγύη, πέρα από την επιβαλλόμενη και υποχρεωτικά παρεχόμενη Κρατική Αρωγή.

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Κουτσιμπογεώργος                                            Αντώνης Μπιρμπιλής

Το τσάι που στην Κίνα θεωρείται πιο πολύτιμο και από τον χρυσό

Παράγεται από δέντρα που χρονολογούνται πριν από 1.000 χρόνια

πάρχουν λίγα πράγματα στον κόσμο τόσο παγκόσμια αποδεκτά όσο η κατανάλωση τσαγιού. Το ηρεμιστικό ρόφημα, που πίνεται όλες τις ώρες της ημέρας σε διαφορετικές θερμοκρασίες, είναι πολύτιμο για τις οικονομίες αρκετών χωρών, ιδιαίτερα στην Ασία. Μερικά από τα σπανιότερα, λεπτότερα φύλλα τσαγιού είναι πολύ περιζήτητα και πολύτιμα, ειδικά επειδή η κουλτούρα κατανάλωσης τσαγιού -κυρίως στην Ασία- υπάρχει εδώ και πάνω από χίλια χρόνια. Ποιο είναι, όμως, το κινέζικο τσάι η αξία του οποίου ξεπερνάει ακόμη και εκείνη του χρυσού;

Ορισμένα τσάι αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό και στην περίπτωση του Ντα Χονγκ Πάο, το τσάι μπορεί να αξίζει ακόμη και πάνω από 30 φορές το βάρος του σε χρυσό. Το 2002, 20 γραμμάρια του αυθεντικού Ντα Χονγκ Πάο, κατάφεραν ένα εντυπωσιακό ισοδύναμο 28.000 δολαρίων ΗΠΑ στην Κίνα. Τα σκούρα, τσαλακωμένα φύλλα του συγκεκριμένου τσαγιού είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο, όπου ένα μόνο δοχείο αξίζει περισσότερα από 10.000 δολάρια.

Το τσάι προέρχεται από το Wuyishan, μια μικρή πόλη στη νότια Κίνα όπου το εντυπωσιακό τοπίο είναι γεμάτο με μέταλλα που βελτιώνουν τη γεύση του, μετατρέποντας έτσι το παραποτάμιο χωριό σε παράδεισο τσαγιού.

Σύμφωνα με το Let’s Drink Tea, και όσα αναφέρει το grunge.com, το Ντα Χονγκ Πάο είναι γνωστό για τη γλυκιά, ξυλώδη γεύση και την έλλειψη πικρίας και είναι το πιο ακριβό τσάι που πωλείται στην παγκόσμια αγορά.

Ο λόγος για την αστρονομική του τιμή είναι η έλλειψη των αυθεντικών θάμνων τσαγιού. Μόνο έξι από τα αρχικά δέντρα υπάρχουν μέχρι σήμερα σήμερα, τρία από τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο της δυναστείας των Σονγκ πριν από 1.000 χρόνια. Το περισσότερο τσάι Ντα Χονγκ Πάο που πωλείται σήμερα είναι φτιαγμένο από ένα πολύ μικρό μέρος τριμμένων φύλλων των αρχικών φυτών, το οποίο είναι παρόμοιο σε ποιότητα αλλά πολύ πιο προσιτό, με την τιμή του να υπολογίζεται περίπου στα 100 δολάρια ανά κιλό.

Τα παλαιότερα μείγματα από τους αυθεντικούς θάμνους Ντα Χονγκ Πάο είναι ιδιαίτερα ανεκτίμητα, απαιτώντας ένα δίκτυο εξειδικευμένων μεσιτών που καλούνται όταν οι εξαιρετικά πλούσιοι, φανατικοί του τσαγιού επιθυμούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν μέρος αυτού του «υγρού χρυσού». Μετά το 2007, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα τρία αρχαία δέντρα δεν θα εκμεταλλεύονταν για την δημιουργία τσαγιού από τους θάμνους τους, προκειμένου να διατηρηθεί η μακροζωία τους, καθιστώντας τα ήδη υπάρχοντα τσάι, ακόμη πιο πολύτιμα από ό,τι ήταν πριν.

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά και να παραπονείστε ότι δεν λαμβάνετε την εφημερίδα του Σωματείου καθώς και ότι δεν έχετε ενημέρωση μέσω μηνυμάτων από το τηλέφωνο.

Σας ενημερώνουμε όμως ότι η ευθύνη είναι κατά κύριο λόγο δική σας, καθώς έχετε ξεχάσει να μας ενημερώσετε ότι έχετε αλλάξει διεύθυνση κατοικίας και επίσης και αριθμό τηλεφώνου.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Για να υπάρχει άμεση ενημέρωση, για να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί σας όταν υπάρχει λόγος και για να λαμβάνετε την εφημερίδα μας και ό,τι άλλο έγγραφο σας αποστέλλει το Σωματείο μας, θα πρέπει να μας ενημερώνετε έγκαιρα:

α) Όταν αλλάζετε διεύθυνση κατοικίας.

β) Όταν αλλάζετε αριθμό τηλεφώνου σταθερού και κινητού.

Επίσης θα θέλαμε να ενημερώνετε το Σωματείο όταν επέρχεται η οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή σας κατάσταση π.χ. θάνατος άμεσου ή έμμεσου ασφαλισμένου, γάμος και γεννήσεις παιδιών, πρόοδος και επιτυχίες παιδιών και εγγονιών και επαγγελματικές δραστηριότητες προκειμένου να είμαστε ενήμεροι και να τα ανακοινώνουμε από τις στήλες της εφημερίδας μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ».

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι τα γραφεία του Σωματείου μας στον Πειραιά όπου πίνοντας τον καφέ σου θα έχεις άμεση και αντικειμενική ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν εσένα, καθώς και όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους. Εκεί στις ανακαινισμένες, καθαρές, ευπρεπισμένες και φιλόξενες αίθουσες του Σωματείου σου, θα έρθεις σε επαφή με τους συναδέλφους σου, θα ανταλλάξεις απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς που έχεις, πίνοντας τον καφέ σου ή το αναψυκτικό σου, θα αναπολήσεις τα χρόνια που πέρασες ως εργαζόμενος με όλους αυτούς που θα συναντήσεις.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Να μην ξεχνάς εσύ καθώς και οι ελάχιστοι συνάδελφοι που δεν έχουν αποφασίσει την εγγραφή τους στο Σωματείο μας ότι οι πόρτες του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ στον Πειραιά είναι ανοικτές για όλες και για όλους χωρίς καμία διάκριση και περιορισμό. Είστε όλοι και όλες καλοδεχούμενοι και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να σας έχουμε κοντά μας και να σας προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη μας. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η εφημερίδα του Σωματείου μας «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» ανήκει σε όλους και για όλους θα υπάρχει διαθέσιμη στήλη για να εκφράζετε απόψεις, ιδέες, σχόλια, παρατηρήσεις. Τολμήστε το.

Η Διοίκηση

Ο πραγματικός λόγος που ο πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να ζήσει στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα

Ο τρόπος ζωής που ακολουθεί από πριν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες

Ως η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, ο εκάστοτε πάπας λαμβάνει και μια σειρά ανέσεων, που του προσφέρει η θέση του. Όπως η διαμονή στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα. Ένα δικαίωμα που ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να λάβει.

Το αξίωμα του Πάπα θα έλεγε κανείς ότι είναι αρκετά αντιφατικό. Από τη μία πλευρά, καταλαμβάνεται από έναν καθολικό ιερέα, έναν άνθρωπο που, με όλα τα δικαιώματα, θα έπρεπε να έχει ζήσει μια ζωή λιτότητας και ταπεινότητας μέχρι να επιτύχει αυτό το αξίωμα. Και από την άλλη, πρόκειται για τον επικεφαλής μιας από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες οργανώσεις στον κόσμο, καθώς και έναν αρχηγό κράτους, του Βατικανού.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, του παρέχονται ορισμένες πολυτέλειες, όπως ένα πολυτελές διαμέρισμα, με ένα προσωπικό να είναι πρόθυμο να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, αναφέρει το grugne.com. Πράγματι, για έναν αιώνα, κάθε Πάπας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που μόνο να ονειρευτούν μπορούν οι περισσότεροι άνδρες στην καθολική υπηρεσία. Κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αρνήθηκε να ζήσει στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα.

Η διαμονή του Πάπα Φραγκίσκου σε κοιτώνα

Λίγο μετά την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου Α’, ο πρώην Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο συγκλόνισε τους κατοίκους του Βατικανού όταν ανακοίνωσε ότι αρνείται να μείνει στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα που του παρέχονται λόγω του αξιώματός του. Αντιθέτως, προτίμησε να μείνει σε ένα είδος ξενοδοχείου/κοιτώνα, παίρνοντας ένα απλό διαμέρισμα δύο δωματίων ως σπίτι του.

Επιπλέον, αντί να ετοιμάζονται γεύματα ειδικά για αυτόν, ο πάπας Φραγκίσκος θα έπαιρνε κοινά γεύματα με τους άλλους ενοίκους του κτιρίου. «Ενημέρωσε τους συναδέλφους του καρδινάλους ότι θα συνεχίσει να ζει μαζί τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι το 2013, αναφέρει το grunge.com.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέκαθεν ήταν ταπεινός και ολιγαρκής

Ο λόγος που ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε την απλότητα αντί της πολυτέλειας, έγκειται στον ταπεινό και ολιγαρκή τρόπο ζωής που είχε ακόμη και πριν εκλεγεί Πάπας. Όπως σημειώνει το ABC News, όταν του δόθηκε η θέση του Αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες το 1998, ο Μπεργκόλιο αρνήθηκε να ζήσει στο Παλάτι του Επισκόπου της πόλης και αντίθετα έζησε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Επίσης, εκτός του αρνείτο την οποιαδήποτε πολυτέλεια, ο Μπεργκόλιο ήταν γνωστό ότι προετοίμαζε τα γεύματα μόνος του, πλήρωνε ο ίδιος τους λογαριασμούς του και έπαιρνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί να μετακινείται με λιμουζίνες.

Που βαδίζει η ανθρωπότητα; Υπάρχει άραγε μέλλον μπροστά μας;

Ο καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων έφερε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την κλιματική κρίση και ενώ αισίως διανύουμε το ¼ της αρχής της τρίτης χιλιετίας και αυτή τη στιγμή, σε όλον τον κόσμο, Ευρώπη – Αμερική – Ασία – Αφρική – Αυστραλία, παντού επιστημονικές κοινότητες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, διανοούμενοι, μελλοντολόγοι και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, επεξεργάζονται την εικόνα της κοινωνίας του 21ου αιώνα.

Υπάρχουν προβλήματα πολλά που περιμένουν τη λύση τους, με κυρίαρχα αυτά της υγείας, θέματα για εξέταση υπό το πρίσμα της ραγδαίας εξέλιξης της κοινωνίας όπως είναι η χρήση του ελεύθερου χρόνου και οι επιπτώσεις από τη διογκούμενη ανεργία είναι μερικά ερωτήματα για τα οποία εμείς εδώ δεν έχουμε την παραμικρή υποψία.

 Είναι γεγονός ότι είναι θλιβερή η διαπίστωση και η κατάσταση εγγίζει τα όρια της διάλυσης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Δημόσιες υπηρεσίες που δεν υπηρετούν τον πολίτη παρά μόνο την εξασφάλιση των συμφερόντων των ημετέρων. Εκπαίδευση που δεν εκπαιδεύει, παρά μόνο συντηρεί μία ανάπηρη γνώση για ωμή χρησιμοθηρία. δημοσιογραφία που εμπορεύεται τα πιο ταπεινά ένστικτα του λαού. Φοροδιαφυγή, υπάλληλοι που χρηματίζονται, επιχειρηματίες που ασυστόλως φοροδιαφεύγουν, κυκλοφοριακή αναρχία, νέφος, ελλιπής αστυνομική προστασία του πολίτη. Όλα δείχνουν φανερά τη διάλυση. Το κακό υπερπλεόνασε. Η απάτη, η διαφθορά, η βία ειδικά μεταξύ των νέων μας, η αγυρτεία, το ψέμα, η κλοπή, η ανηθικότητα, η αναξιοπιστία, η παραπληροφόρηση αποτελούν πλέον εκφυλιστικά και εφιαλτικά φαινόμενα της κοινωνίας μας. Και ενώ η παγκόσμια κοινωνία ανασυντάσσεται και αναμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς κάτω από την πίεση των μεγάλων κλιματικών και όχι μόνο, αλλαγών που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα της ατομικής και συλλογικής ζωής, εμείς καθοδεύουμε μακαρίως.

Δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν ενδιαφέρονται για την επόμενη γενιά αλλά ούτε για το σήμερα της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Ενδιαφέρονται ζωηρώς να πάρουν τη ψήφο των ψηφοφόρων για να τους αφήσουν τους φόρους. Έτσι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, αυτό που έμεινε βέβαια μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που κάθε χρόνο καταστρέφουν τη φύση, στο κυκλοφοριακό, στο περιώνυμο νέφος, στα ζητήματα του κράτους πρόνοιας και γι’ αυτό παρατηρείται καθυστερημένη πολιτική αντιμετώπιση. Η πρόβλεψη είναι το μονίμως ελλείπον στοιχείο. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικοί μας ότι η εκ των υστέρων διαπίστωση των προβλημάτων δεν ωφελεί και χρειάζεται πρόβλεψη και προγραμματισμός. Μήπως μετά τις θλιβερές αυτές διαπιστώσεις είναι καιρός να συστρατευθούμε όλοι οι πολίτες και να αναλάβουμε σταυροφορία εξυγίανσης; Όντας σήμερα διερχόμαστε μεγάλη κρίση και το αποτέλεσμα θα είναι συντρίμματα και όλεθρος αν δεν αλλάξουμε. Η εποχή μας προσφέρεται για αλλαγή. Ας την επιδιώξουμε.

Η Διοίκηση

Γιατί ο εφευρέτης του σπρέι πιπεριού μετάνιωσε για την ανακάλυψή του

Το περιστατικό που τον έκανε να αναθεωρήσει για το επίτευγμά του

Η πονηριά και η περιέργεια είναι στην ανθρώπινη φύση. Έτσι, πολλές από τις εφευρέσεις που ανακαλύφθηκαν για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη, με κάποιον τρόπο συχνά αποδεικνύεται ότι έχουν ακούσιες χρήσεις ή συνέπειες που κάνουν τους εφευρέτες τους να μετανιώνουν εντελώς για την ανακάλυψή τους. Όπως συνέβη και με τον εφευρέτη του σπρέι πιπεριού Κάμραν Λόγκμαν.

Ο ειδικός στον πόλεμο και τα όπλα Κάμραν Λόγκμαν συνεργάστηκε με το FBI τη δεκαετία του 1980 για να δημιουργήσει το σπρέι πιπεριού. Αλλά μετά από ένα περιστατικό στην πανεπιστημιούπολη του Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο οποίο οι αξιωματικοί ψέκασαν μη βίαιους διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street που κάθονταν ειρηνικά στο έδαφος, η άποψή του για την εφεύρεσή του άλλαξε για πάντα, αναφέρει το grunge.com.


Ηπονηριά και η περιέργεια είναι στην ανθρώπινη φύση. Έτσι, πολλές από τις εφευρέσεις που ανακαλύφθηκαν για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη, με κάποιον τρόπο συχνά αποδεικνύεται ότι έχουν ακούσιες χρήσεις ή συνέπειες που κάνουν τους εφευρέτες τους να μετανιώνουν εντελώς για την ανακάλυψή τους. Όπως συνέβη και με τον εφευρέτη του σπρέι πιπεριού Κάμραν Λόγκμαν.

Ο ειδικός στον πόλεμο και τα όπλα Κάμραν Λόγκμαν συνεργάστηκε με το FBI τη δεκαετία του 1980 για να δημιουργήσει το σπρέι πιπεριού. Αλλά μετά από ένα περιστατικό στην πανεπιστημιούπολη του Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο οποίο οι αξιωματικοί ψέκασαν μη βίαιους διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street που κάθονταν ειρηνικά στο έδαφος, η άποψή του για την εφεύρεσή του άλλαξε για πάντα, αναφέρει το grunge.com.

Μιλώντας στο Democracy Now! μετά το περιστατικό, ο Λόκγμαν κατήγγειλε πως έγινε κατάχρηση του δημιουργήματός του, καταδικάζοντας την αμφιλεγόμενη χρήση του σπρέι ως «εκτός συνηθισμένων και… όχι σύμφωνα με οποιαδήποτε εκπαίδευση ή πολιτική οποιουδήποτε τμήματος γνωρίζω».

Και ο Λόγκμαν γνωρίζει αρκετά, αναφέρει το grunge.com. Εκπαιδεύτηκε προσωπικά και πιστοποίησε έως και 4.000 αστυνομικούς στη χρήση σπρέι πιπεριού, κατά τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90, και ποτέ δεν είπε σε αξιωματικό να το χρησιμοποιήσει σε μη βίαιους διαδηλωτές. «Και γι’ αυτό έπαθα σοκ», είπε. «Γι΄ αυτό αισθάνομαι ότι είναι καθήκον πολιτικό μου να εξηγήσω στο κοινό ότι δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το σπρέι πιπεριού».

Μετά την καταστολή των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις στα τέλη του 2011, οι New York Times δημοσίευσαν, μάλιστα, μια φωτογραφία που περιγράφει την καταγγελία του Λόγκμαν: το κόκκινο, πρησμένο πρόσωπο της 84χρονης Dorli Rainey, η οποία ψεκάστηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας στο Σιάτλ.

Ποιοι άλλοι εφευρέτες όπλων μετάνιωσαν για την ανακάλυψή τους

Ωστόσο, ο Λόκγμαν δεν ήταν ο μόνος εφευρέτης όπλου που μετάνιωσε για την δημιουργία του. Πριν από αυτόν ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ συνειδητοποίησε το μοιραίο λάθος των ανακαλύψεών του, αφού είδε τις καταστροφικές συνέπειες των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Το ίδιο συνέβη και με τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ, εφευρέτη του τουφεκιού AK-47, που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να είχε εφεύρει κάτι σαν μηχανή που θα χρησιμοποιούσε στο αγρόκτημα, αντί για το πολυβόλο με το όνομά του. Ακόμα και οι αδελφοί Ράιτ, μάλιστα, μετάνιωσαν για την εφεύρεση του αεροπλάνου αφού είδαν την εφαρμογή του στη μάχη.

Για να ξέρουμε: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου;

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/09/2023, ημέρα Τρίτη, για δε τους μισθωτούς στις 28/09/2023, ημέρα Πέμπτη.
Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/10/2023, ημέρα Πέμπτη, για δε τους μισθωτούς στις 30/10/2023, ημέρα Δευτέρα.
Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 27/11/2023, ημέρα Δευτέρα, για δε τους μισθωτούς στις 29/11/2023, ημέρα Τετάρτη.

Συγκεκριμένα:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Κούκλα σε βιτρίνα ντυμένη νύφη φημολογείται ότι είναι βαλσαμωμένο σώμα γυναίκας

Ο μύθος και το μυστήριο που τυλίγει την ιστορία της

Στη βιτρίνα ενός καταστήματος που ονομάζεται La Popular, στο Τσιουάουα του Μεξικού, μπορεί κανείς να βρει τη La Pascualita, μια κούκλα ντυμένη νύφη, που ο μύθος λέει ότι είναι ταριχευμένο σώμα γυναίκας. Μάλιστα, σύμφωνα με το grunge.com, η κούκλα έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά στο πρόσωπό της, με φαρδιά μάτια και ογκώδεις βλεφαρίδες.

Το La Popular είναι ένα κατάστημα νυφικών, που έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη όχι λόγω των εκπληκτικών φορεμάτων του, αλλά λόγω της κούκλας που τα φοράει στη βιτρίνα του, η οποία λέγεται ότι είναι βαλσαμωμένη.


Στη βιτρίνα ενός καταστήματος που ονομάζεται La Popular, στο Τσιουάουα του Μεξικού, μπορεί κανείς να βρει τη La Pascualita, μια κούκλα ντυμένη νύφη, που ο μύθος λέει ότι είναι ταριχευμένο σώμα γυναίκας. Μάλιστα, σύμφωνα με το grunge.com, η κούκλα έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά στο πρόσωπό της, με φαρδιά μάτια και ογκώδεις βλεφαρίδες.

Το La Popular είναι ένα κατάστημα νυφικών, που έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη όχι λόγω των εκπληκτικών φορεμάτων του, αλλά λόγω της κούκλας που τα φοράει στη βιτρίνα του, η οποία λέγεται ότι είναι βαλσαμωμένη.

Η ιστορία της κούκλας που θεωρείται ότι είναι βαλσαμωμένο σώμα γυναίκας

Σύμφωνα με το grunge.com, η La Pascualita έκανε το ντεμπούτο της στο κατάστημα τον Μάρτιο του 1930. Σχεδόν αμέσως, οι παρευρισκόμενοι έμειναν έκπληκτοι από τα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά της, μεταξύ των οποίων ροδαλά μάγουλα, λεπτομερές πρόσωπο και αξιοζήλευτα πλούσια μαλλιά. Εντυπωσιάστηκαν, επίσης, και με την εκπληκτική ομοιότητα της κούκλας με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος, την πρόσφατα νεκρή κόρη του Pascuala Esparza.

Όπως λέει ο μύθος, λοιπόν, η κόρη του Esparza ετοιμαζόταν την ημέρα του γάμου της, όταν την δάγκωσε μια αράχνη Μαύρη χήρα και πέθανε. Οι ντόπιοι πείστηκαν ότι ότι ο Esparza είχε βαλσαμώσει την κόρη του και την είχε βάλει στην βιτρίνα του καταστήματος. Ο ίδιος αρνήθηκε τις φήμες, αλλά ο μύθος συνεχίζει ότι η νύφη, η La Pascualita, ήταν κάποτε ένα πραγματικό κορίτσι.

Η La Pascualita και ο μύθος της πήραν μεγάλη διάσταση, με τους πελάτες του καταστήματος να ισχυρίζονται ότι τα μάτια της κούκλας μετακινούνται και αλλάζουν θέση. Σύμφωνα με το grunge.com, ακόμη και το προσωπικό του καταστήματος νιώθει μια ανησυχία με την παρουσία της κούκλας, ενώ ένα άρθρο από την Odd Feed αναφέρει ότι ένας υπάλληλος πιστεύει ότι είναι αληθινή λόγω των ρεαλιστικών χεριών της και των εμφανών κιρσών στα πόδια της. Σύμφωνα με την Top Adventure, τα ρούχα της La Pascualita ανανεώνονται δύο φορές την εβδομάδα πίσω από κουρτίνες, ενώ όσοι την έχουν γδύσει και ντύσει δηλώνουν ότι το σώμα της δεν είναι αυτό μιας κούκλας.

Ο μύθος με τον Γάλλο μάγο που ερωτεύτηκε την κούκλα και της έδωσε ζωή

Ένας άλλος μύθος περιγράφει ότι η La Pascualita ήταν όντως κούκλα, μέχρι που ένας Γάλλος μάγος την ερωτεύτηκε ενώ βρέθηκε κάποια στιγμή μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος. Στη συνέχεια την έφερε στη ζωή και την έβγαζε κάθε βράδυ πριν την επιστρέψει στη βιτρίνα το πρωί.

Η γενική λογική, ωστόσο, λέει ότι η La Pascualita δεν είναι σώμα πραγματικής γυναίκας. Το History 101 πιστεύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ταρίχευση να είναι τόσο επιτυχημένη μετά από πάνω από 90 χρόνια έκθεσης χωρίς σταθερό περιβάλλον ή τη χρήση ειδικών προϊόντων. Ωστόσο, μπορεί κανείς να την παρατηρήσει από κοντά ακόμη μέχρι σήμερα στο ίδιο κατάστημα, το La Popular στο Τσιουάουα του Μεξικού στη γωνία των οδών Ocampo και Victoria (μέσω του Atlas Obscura). Λέγεται, μάλιστα, ότι όσες επιλέγουν το νυφικό που φοράει κατά καιρούς η κούκλα θα έχουν έναν τυχερό γάμο.

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 167. Δείτε ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.