Πώς εξηγείται αυτό αλλά και πώς αποφεύγεται το κυκλοφοριακό χάος ;
Η οδήγηση στη καθημερινότητα αποτελεί ένα αναγκαίο κακό με την κίνηση στους μεγάλους δρόμους των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, ακόμη και για τους πιο έμπειρους οδηγούς να προκαλεί ιδιαίτερη σύγχυση.
Το Παρίσι, για παράδειγμα, είναι διάσημο για τους χαοτικούς δρόμους του, συμπεριλαμβανομένων των Champs- Elysees, μιας τεράστιας οδού χωρίς ενδιάμεσο διαχωριστικό, και το «Etoile» ή «αστέρι», έναν τεράστιο κύκλο κυκλοφορίας που συνδέει τουλάχιστον 12 ξεχωριστούς δρόμους.
Στους δρόμους του Παρισιού δεν υπάρχουν πινακίδες stop
Στην Πόλη του Φωτός, λοιπόν, τα αυτοκίνητα δεν έρχονται σε πλήρη στάση σε οποιαδήποτε διασταύρωση χωρίς φανάρι. Τα αυτοκίνητα στα δεξιά έχουν προτεραιότητα διέλευσης, τόσο σε κανονικές διασταυρώσεις όσο και σε κυκλικούς κόμβους. Ενώ, λοιπόν, υπάρχουν πολλές πινακίδες στην πόλη του Παρισιού, τα χαρακτηριστικά κόκκινα οκτάγωνα του stop δεν συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών.
Το Παρίσι, ωστόσο, δεν ήταν πάντοτε μία μητρόπολη χωρίς πινακίδες stop. Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας του Παρισιού και όσα αναφέρει το Reader’s Digest, η πόλη είχε μόνο μία τέτοια πινακίδα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην έξοδο ενός εργοταξίου, σε έναν αρκετά διάσημο δρόμο. Βρισκόταν στο Quai Saint-Exupéry, έναν παραποτάμιο δρόμο στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, στα περίχωρα της πόλης και όπως όλα δείχνουν την περίοδο μεταξύ Μαΐου 2012 και Σεπτεμβρίου 2014, η πινακίδα stop εξαφανίστηκε, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο λόγος.
Ίσως να μην υπάρχουν πινακίδες stop στο Παρίσι, αλλά πολλά άλλα σήματα κυκλοφορίας εμποδίζουν τους δρόμους της πόλης από το να μετατρέπονται σε χάος. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο κόκκινος κύκλος με την ένδειξη «Μην εισέρχεστε» που δείχνει μονόδρομο, ενώ, υπάρχουν επίσης πολλές πινακίδες «Απαγορεύεται η στροφή αριστερά».
Η κοινή λογική πάντως λέει ότι αν βρεθείτε ποτέ πίσω από το τιμόνι στο Παρίσι, βεβαιωθείτε ότι οδηγείτε πολύ προσεκτικά – όπως θα κάνατε οπουδήποτε αλλού άλλωστε.