Ποιες οι δύο πρακτικές χρήσεις τους
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του προσώπου μας, πέρα από τα μάτια που για πολλούς διαμορφώνουν και την εικόνα μας, είναι και τα φρύδια μας. Και ενώ για περισσότερες από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έχασαν μεγάλο μέρος της τριχοφυΐας στο σώμα τους, ένα από τα μέρη στα οποία διατηρήθηκε είναι και τα φρύδια μας. Για ποιο λόγο, ωστόσο, έχουμε φρύδια και σε τι εξυπηρετούνε;
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν δύο αιτίες για τις οποίες έχουμε φρύδια
Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη των φρυδιών στο πρόσωπό μας έχει δύο βασικούς σκοπούς: τη διατήρηση της υγρασίας μακριά από τα μάτια μας και την επικοινωνία.
Φυσικά, τα φρύδια είναι εκεί για να διατηρήσουμε τα μάτια μας καθαρά, καθώς μετακινούν την υγρασία από τον ιδρώτα και τη βροχή μακριά από τα μάτια μας, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε την όρασή μας. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς οι τρίχες των φρυδιών σας μεγαλώνουν προς τα έξω, προς τις πλευρές του προσώπου σας; Αυτό βοηθά οποιαδήποτε υγρασία να κατευθυνθεί από τα μάτια σας προς την πλευρά του κεφαλιού σας. Τα φρύδια μπορούν, επίσης, να μειώσουν την ποσότητα φωτός που μπαίνει στα μάτια σας και να κρατήσουν τη βρωμιά μακριά από αυτά.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο έχουμε φρύδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι για να εκφράσουμε συναισθήματα και να αναγνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, ενώ αποτελούν και σημαντικό μέρος της ανθρώπινης έκφρασης και επικοινωνίας. Μας επιτρέπουν να δείξουμε τα συναισθήματά μας, όπως για παράδειγμα ένα υπερυψωμένο φρύδι εκφράζει σκεπτικισμό ή ενδιαφέρον ή και τα δύο υψωμένα φρύδια μπορούν να εκφράσουν έκπληξη.
Τέλος, πέρα από την εμφάνιση και τα συναισθήματα, τα φρύδια είναι γενικότερα σημαντικά για την αναγνώριση ενός προσώπου. Σε μια παλαιότερη μελέτη του MIT το 2003, αναφέρει το mentalfloss.com, οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα ανθρώπων να προσδιορίσουν τα πρόσωπα πενήντα διάσημων ανθρώπων, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και η ηθοποιός Γουινόνα Ράιντερ. Οι επιστήμονες χειρίστηκαν τις φωτογραφίες έτσι ώστε να μην έχουν ούτε μάτια ούτε φρύδια. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα διάσημα πρόσωπα κατά 60% των φωτογραφιών από τις οποίες έλειπαν τα μάτια και μόλις το 46% εκείνων που έλειπαν τα φρύδια τους.
Οι επιστήμονες, μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι αυτό δείχνει ότι τα φρύδια είναι εξίσου σημαντικά με -ή ίσως πιο σημαντικά από- τα μάτια που μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε το εκάστοτε πρόσωπο.