Ο κάτοχός του το πούλησε για 1,56 εκατομμύρια δολάρια
Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, ενώ το όνομά του είναι συνώνυμο της ιδιοφυΐας και της λαμπρότητας. Αυτό το ιδιοφυές μυαλό, όμως, ποιο πίστευε ότι ήταν το κλειδί της ευτυχίας;
Τα επιστημονικά του επιτεύγματα είναι τόσο επίκαιρα σήμερα, όσο και στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα, ενώ αποτελούν μέρος των δομικών στοιχείων της σύγχρονης επιστήμης. Από την εξήγησή του για το φωτοηλεκτρικό φως, που καθιέρωσε το πεδίο της κβαντικής μηχανικής, τη γενική θεωρία της σχετικότητας, μέχρι την περίφημη εξίσωση μάζας- ενέργειας E=mc2, ο γερμανικής καταγωγής Αϊνστάιν δημιούργησε τα θεμέλια της σύγχρονης φυσικής και προώθησε τη γνώση της μάζας, του χώρου, της ενέργειας και του χρόνου.
Οι επιστημονικές θεωρίες και ανακαλύψεις του συνδέονται με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, τους δορυφόρους GPS, τους υπολογιστές και κάθε είδους άλλα προϊόντα. Έτσι, είναι λίγο περίεργο να ανακαλύπτουμε ότι μια ιδιοφυΐα όπως ο Αϊνστάιν με τόσα επιστημονικά επιτεύγματα συλλογιζόταν, επίσης, φιλοσοφικά ζητήματα όπως το πώς να επιτύχει την ικανοποίηση και την ψυχική ηρεμία, μια λεγόμενη θεωρία της ευτυχίας.
Αϊνστάιν: Ποια είναι η θεωρία του για την ευτυχία
Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας διάλεξης στην Ιαπωνία το 1922, ο φυσικός, στον οποίο μόλις είχαν πει ότι είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, αντιμετωπίστηκε σαν ροκ σταρ. Τον συνάντησαν χιλιάδες θαυμαστές στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στο Τόκιο, όπου πήγε να συναντήσει τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα, αναφέρει το grunge.com, ενώ σχεδόν 2.500 άτομα πλήρωσαν για να δουν τη διάλεξή του στην πόλη.
Αργότερα πίσω στο ξενοδοχείο του, το Imperial Hotel του Τόκιο, όταν ένας κούριερ του έκανε μια παράδοση, ο Αϊνστάιν δεν είχε χρήματα να του δώσει φιλοδώρημα. Αντιθέτως, έγραψε δύο σημειώσεις σε δύο χαρτάκια, με το σημείωμα να λέει πως «Μια ήρεμη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία από την επιδίωξη της επιτυχίας και τη συνεχή ανησυχία που την συνοδεύει».
Την ίδια στιγμή, ο Αϊνστάιν έγραψε ένα δεύτερο σημείωμα που έγραφε: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος». Σύμφωνα με το grunge.com, είπε στον αγγελιοφόρο να κρατήσει τις σημειώσεις γιατί θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες στο μέλλον -και ήταν. Το BBC ανέφερε το 2017 ότι το πρώτο σημείωμα, που πούλησε ο ανιψιός του αγγελιοφόρου, κέρδισε 1,56 εκατομμύρια δολάρια και το δεύτερο σημείωμα έφτασε τα 240.000 δολάρια. Αυτό είναι αρκετό κέρδος για να κάνει οποιονδήποτε ευτυχισμένο.