Αρχείο ημέρας 29 Ιουνίου 2026

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Ηλίας Κοσμίδης

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Αναστάσιος Μπασιάς, Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, Θωμάς Σκάρλος, Σωτηρία Καλογεροπούλου

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:  Αντώνιος Γεωργιλάς

Γραμματέας:  Χαρίλαος Παπαδάκης

Μέλη

Άγγελος Πασιαλής, Ιωάννης Μαξούρης, Κώστας Τουρναβίτης

 

Εκπρόσωποι για το Συνέδριο της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε)

Ευθύμιος Ρουσιάς

Ιωάννης Ζαχαρής

Λάμπρος Ντρης

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Καλοκαίρι

Ευχόμαστε σε όλους ένα δροσερό, ξέγνοιστο, ξεχωριστό καλοκαίρι με τις οικογένειες σας και το Σεπτέμβριο όλοι με γεμάτες τις μπαταρίες επιστρέφουμε για μια νέα αρχή κοντά στο Σωματείο.

Καλοκαίρι 2026, θα πορευτούμε λίγο πιο χαλαρά. Το χρειαζόμαστε, το έχουμε ανάγκη.

Αν και τα προβλήματα είναι πολλά, έχουν μπει σε μια προτεραιότητα και όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο επιτραπέζιο του 2025, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας.

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2026

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2025. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Μέρα γιορτής και μέρα αγώνα για μας τους συνταξιούχους

Την 1η Οκτωβρίου 2025 γιορτάζουμε για την Ημέρα της Τρίτης ηλικίας, αλλά συμμετέχουμε δυναμικά και στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ιούνιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Η Άνοιξη στη ζωή μας

Με την Άνοιξη να μπαίνει τη ζωή μας και παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας καθώς η Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια έχει εντάξει τους συνταξιούχους στο περιθώριο της ζωής, εμείς επιμένουμε με το κεφάλι ψηλά! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το βάλουμε κάτω και να παραμείνουμε αδρανείς και μοιρολάτρες. Το αντίθετο μάλιστα, με πείσμα, με δύναμη και αισιοδοξία να το παλεύουμε με αισιοδοξία.

Η Διοίκηση

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Screenshot
Αυτό ΕΔΩ είναι το προηγούμενο τεύχος 181. Κι ΕΔΩ το τ. 180, ΕΔΩ το τ. 179,  ΕΔΩ το τ. 178, ΕΔΩ το 177, ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ το τ.175, ΕΔΩ το τ.174, ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση φωτογραφίας στο διάδρομο που οδηγεί στο Σωματείο μας

Μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων η 1 Οκτωβρίου. Η σκέψη µας στρέφεται σ΄ αυτούς που µε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη σοφία τους, δένουν και ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό. Ας είναι ανοιχτές οι αγκαλιές μας γι' αυτούς!

Μάνσα Μούσα: Αυτός είναι πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών

Ο πλούτος που απολαμβάνουν μεγιστάνες, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, μπορεί να είναι αμύθητος για τους περισσότερους… «κοινούς θνητούς», αλλά υπήρξε κάποτε κι ένας άνθρωπος πλουσιότερος: Ο πιο πλούσιος άνθρωπος όλων των εποχών!

Ο πλούτος του Αφρικανού Μάνσα Μούσα (Mansa Musa), ο οποίος κυβέρνησε το βασίλειο του Μάλι μεταξύ 1312 και 1337, ήταν τόσο μεγάλος που οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η καθαρή του αξία. Αν και κάποιοι, αναπόφευκτα, προσπάθησαν.

Το 2012, το Celebrity Net Worth υπολόγισε την περιουσία του σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, ήταν σχεδόν 180 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη από την περιουσία του Έλον Μασκ και 213 δισεκατομμύρια δολάρια, από την αντίστοιχη του Τζεφ Μπέζος.

Παρότι οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο δεδομένο ότι είναι άτοπο να προσπαθεί κανείς να αποδώσει τα πλούτη ενός ηγεμόνα του 14ου αιώνα με σύγχρονους όρους, ωστόσο, παραδέχονται ότι ο πλούτος του Μούσα υπερτερεί οποιουδήποτε προσώπου βρίσκεται στην λίστα του Forbes.

Ποιος ήταν, λοιπόν, αυτός ο αρχαίος βασιλιάς που είχε το… άγγιγμα του Μίδα; Και πώς απέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου όλων των εποχών;

Ποιος ήταν ο Μάνσα Μούσα

Ο Μούσα Α’ του Μάλι γεννήθηκε το 1280 και καταγόταν από οικογένεια ηγεμόνων. Ήρθε στην εξουσία, αφού ο προηγούμενος βασιλιάς της χώρας, ο αδελφός του Αμπού Μπακρ Β’, χάθηκε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Σύρο ιστορικό του 14ου αιώνα, Shibab al-Umari, ο Abu-Bakr είχε εμμονή με τον Ατλαντικό Ωκεανό και ό,τι βρισκόταν πέρα από αυτόν. Έτσι, το 1312, ξεκίνησε μια φιλόδοξη αποστολή για να εξερευνήσει τις θάλασσες, με στόλο 2.000 πλοίων, αποτελούμενο από χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και σκλάβους. Το πολυμελές πλήρωμα απέπλευσε, χωρίς να το δει κανείς ξανά.

Την εποχή της ανόδου του Μούσα στο θρόνο, το Μάλι ήταν ήδη ένα από τα πλουσιότερα βασίλεια στην Αφρική – εξαπλωμένο σε μέρη του σύγχρονου Μάλι, της Σενεγάλης, της Γκάμπια, της Γουινέας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, του Τσαντ, της Μαυριτανίας και της Μπουρκίνα Φάσο.

Η αυτοκρατορία του Μάλι εκτεινόταν για περίπου 32186.88  χλμ. από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τον σύγχρονο Νίγηρα. Η οικονομική ευρωστία της αυτοκρατορίας προήλθε από την επέκταση του εμπορίου και την ανάπτυξη πόλεων όπως το Τιμπουκτού και το Γκάο που αναδείχθηκαν σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα.

Με τη βοήθεια διάσημων αρχιτεκτόνων, τους οποίους έφερε από τη Μέση Ανατολή και όλη την Αφρική, ο Μούσα έχτισε τζαμιά και μεγάλα δημόσια κτίρια στις πόλεις του, κυρίως στο Τιμπουκτού, το οποίο γρήγορα μετατράπηκε σε σημαντικό εμπορικό κόμβο εκείνης της εποχής.

Ο Μούσα πέθανε το 1337, σε ηλικία 57 ετών, και τον διαδέχθηκαν οι γιοι του. Παρ’ όλο που η αυτοκρατορία του ήταν ισχυρή και σεβαστή σ’ όλη την ήπειρο, τελικά, κατέρρευσε.

Πώς έγινε τόσο πλούσιος

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η αυτοκρατορία του Μάλι κατείχε σχεδόν το ήμισυ του χρυσού του Παλαιού Κόσμου (αποτελείτo από τις ηπείρους της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας σε αντιδιαστολή με τον όρο Νέος Κόσμος μετά την ανακάλυψη της Αμερικής), σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο. Και όλα ανήκαν στον βασιλιά.

«Ως ηγεμόνας, ο Μάνσα Μούσα είχε σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στην πιο πολύτιμη πηγή πλούτου του μεσαίωνα», ανέφερε στο BBC το 2019 η ειδικός στην αφρικανική τέχνη, Kathleen Bickford Berzock, από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν (ΗΠΑ).

«Αύξησε επίσης τον πλούτο του από μεγάλα εμπορικά κέντρα που εμπορεύονταν χρυσό και άλλα αγαθά, τα οποία βρίσκονταν στην επικράτειά του», πρόσθεσε.

Παράλληλα με τον χρυσό, τα πλούτη του προήλθαν από την εξόρυξη σημαντικών κοιτασμάτων αλατιού στο Μάλι και από το εμπόριο ελεφαντόδοντου.

Πώς απέκτησε μεγάλη φήμη

Παρά τους εντυπωσιακούς πόρους του, η αυτοκρατορία του Μάλι δεν ήταν πολύ γνωστή εκτός της Δυτικής Αφρικής στην αρχή της βασιλείας του Μούσα.

Όλα άλλαξαν, όμως, όταν ο Μούσα, ως πιστός μουσουλμάνος, ξεκίνησε το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα (Χατζ), το 1324, το οποίο τον οδήγησε στην έρημο Σαχάρα και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με Άραβες συγγραφείς της εποχής, ο Μούσα ταξίδεψε συνοδεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων καμήλων, που η καθεμία μετέφερε 136 κιλά χρυσό, σύμφωνα με πηγές από την Britannica.

Όταν έφτασε στο Κάιρο, ο Μούσα και οι σύντροφοί του μοίρασαν τόσο πολύ χρυσό που η συνολική αξία του πολύτιμου μετάλλου κατακρημνίστηκε στην περιοχή, καταστρέφοντας την αιγυπτιακή οικονομία για περίπου μια δεκαετία.

Η εταιρεία τεχνολογίας SmartAsset.com με έδρα τις ΗΠΑ εκτιμά ότι το προσκύνημα του Μούσα προκάλεσε οικονομικές απώλειες που ανέρχονταν σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της υποτίμησης του χρυσού.

Ωστόσο, ο Μούσα επιδίωξε να αποκαταστήσει την εν λόγω «στρέβλωση», προσπαθώντας να βοηθήσει την οικονομία της Αιγύπτου. Γι ‘ αυτό το λόγο, αγόρασε τον χρυσό που είχε μοιράσει σε υψηλά επιτόκια από τους Αιγύπτιους δανειστές, σύμφωνα με το BBC.

Στο μεταξύ, η φήμη του και οι ιστορίες για τον ανυπολόγιστο πλούτο του έφθασαν μέχρι την Ευρώπη. Στον μεσαιωνικό παγκόσμιο χάρτη «Καταλανικός Άτλας», που δημιουργήθηκε από Ισπανούς χαρτογράφους το 1375, μπορεί να δει κανείς την δυτική Αφρική και το βασίλειο του Μούσα.

Ο χάρτης απεικονίζει ένα πορτρέτο του Μούσα που κάθεται σ’ ένα θρόνο, κρατώντας ένα ψήγμα χρυσού στο ένα χέρι και ένα χρυσό ραβδί στο άλλο.

Ενώ ο πλούτος του παραμένει θρυλικός, οι μελετητές σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν ήταν η μόνη κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Επίσης, ήταν ξακουστός για την βαθιά του πίστη του στον Αλλάχ και για την προώθηση της εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη δυτική Αφρική.