Ο κορωνοϊός είναι εδώ, ας προσέχουμε
Είναι γεγονός ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και μάλιστα είναι σε μεγάλη έξαρση. Κι αν κάποιοι από εμάς νιώθουμε πολύ δυνατοί, νιώθουμε άτρωτοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που βρίσκονται δίπλα μας. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα ότι υπάρχει κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα πρόληψης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής με τα πρώτα συμπτώματα και την άμεση χορήγηση θεραπείας όταν κρίνεται απαραίτητη. Παράλληλα οι ειδικοί συμβουλεύουν τους νεότερους που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα να περιορίζουν τις επαφές τους με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση ο ιός παραμένει σε υψηλή δραστηριότητα και αυτό φαίνεται από την εβδομαδιαία ανακοίνωση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που γίνεται κάθε Πέμπτη όπου αναγράφονται οι θάνατοι, οι νέοι ασθενείς, οι διασωληνομένοι και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία. Η ανακοίνωση αυτή είναι φευγαλέα από τα μάτια μας και δεν τις δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Όμως αν αναλογιστούμε ότι κάθε βδομάδα φεύγουν από τη ζωή 30 μέχρι 40 συνάνθρωποί μας, και σχεδόν όλοι μεγάλης ηλικίας, σε έναν χρόνο θα έχει μειωθεί αυτομάτως ο πληθυσμός της χώρας μας κατά 1.800 άτομα περίπου λόγω του κορωνοϊού και αυτό γίνεται με την αδιαφορία της πολιτείας αλλά και των πολιτών, και τη μεν πολιτεία τη συμφέρει αυτό καθώς απαλλάσσεται από τη χορήγηση σύνταξης σε αυτούς που φεύγουν, οι δε πολίτες δεν δικαιολογούνται να μην λαμβάνουν ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας.
Η Διοίκηση
Ετοιμάζουμε το καινούριο φύλλο του «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηροδρόμου» τ. 175
Την Πέμπτη 3/0/2024 το μεσημέρι, ο δημοσιογράφος του Σωματείου μας παρέλαβε την ύλη για το νέο φύλλο της εφημερίδας του Σωματείου μας, «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος» τ. 175.
Γνωρίζεται ότι από τεχνική άποψη θα χρειαστεί καμιά εβδομάδα, αλλά περιμένοντας το νέο τεύχος, εσείς διαβάστε το τελευταίο φύλλο τ. 174 που κυκλοφορεί ήδη. Απλά, πατήστε ΕΔΩ και θα εμφανιστεί στην οθόνη σας, όπως ακριβώς είναι τυπωμένο.
Άγνωστες αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζετε για τις μέλισσες
Η σπουδαία συνεισφορά της στην ανθρωπότητα
Η Παγκόσμια Ημέρα μέλισσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου με απόφαση του ΟΗΕ και μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η ημερομηνία.
Κι αυτό γιατί η 20η Μαΐου συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονιέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας. Υπάρχουν όμως πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε γι’ αυτό το σπουδαίο έντομο.
1. Από όλες τις πιθανές δομές, οι κηρήθρες χρησιμοποιούν το ελάχιστο ποσοστό σε κερί απεικονίζοντας ένα τέλειο εξάγωνο.
2. Μπορεί ο εγκέφαλός τους να έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες, ωστόσο έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη, ενώ δε κατευθύνονται μόνο από το ένστικτό τους.
3. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα μια μέλισσα μπορεί να ζήσει μέχρι και 6 μήνες ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι ζει το πολύ 7 εβδομάδες.
4. Όταν αλλάζουν θέσεις εργασίας δηλαδή μελίσσι, αλλάζει και η χημεία του εγκεφάλου τους.
5. Μια τοξίνη στο δηλητήριο της μέλισσας που ονομάζεται μελιττίνη παρέχει προστασία απο τον ιό HIV.