Αρχική » 2023 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Θωμάς Σκάρλος,  Λάμπρος Ντρής, Αναστάσιος Μπασιάς, Νικόλαος Σιαπάτης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Ιωάννης Μαξούρης

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2023. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρετε και τυπωμένο από το Σωματείο...
Το ημερολόγιο πυραμίδα για το γραφείο του2023, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023:Οι Αγώνες έχουν συνέχεια-Οι διεκδικήσεις έχουν περιεχόμενο

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα Μνήμης και Αγώνα!

Μνήμης για τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για το 8ωρο και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα εδώ και σχεδόν 140 χρόνια, από τον ματωμένο Μάιο του Σικάγου το1886 και μετά.
Αγώνα για συνεχή βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της αμοιβής της εργασίας.
Το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, η 48ωρη ανάπαυση, η προστασία της υγείας και της Μητρότητας είναι μέρος μόνον των εργατικών κατακτήσεων.
Η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) δεν μπορεί παρά να θυμίσει ότι και το Κοινωνικο-Ασφαλιστικό Σύστημα είναι προϊόν των εργατικών διεκδικήσεων.
Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι σήμερα έχουν υγεία και σύνταξη οφείλεται στους αγώνες ΟΛΩΝ των προηγούμενων, αλλά και στις δικές μας θυσίες κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
Γι αυτό καλούμε στους συνταξιούχους όλης της χώρας να μετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο αφορά στην προστασία των εισοδημάτων μας από την ακραία ακρίβεια, τη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», την καταβολή των αναδρομικών της περιόδου 2015-16, την απόσυρση του Νόμου Κατρούγκαλου, τηνεξάλειψη της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι πληρώνουν δύο φορές φόρο και, μάλιστα, φόρο πάνω στον φόρο κ.α.
Η ΑΓΣΣΕ καλεί τους συνταξιούχους του Λεκανοπεδίου την Δευτέρα 1ηΜαΐου νασυμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνοςστις 11.00πμ.
Ότι κατακτήσαμε προήλθε από αγώνες και έγινε με θυσίες!

Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

Παλάτι Κένσινγκτον: Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι είναι στοιχειωμένο

Ποιο μέρος του προτιμούν περισσότερο τα φαντάσματα !

Yπάρχει μια απίστευτη θεωρία που θέλει το παλάτι του Κένσινγκτον -που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη βρετανική βασιλική οικογένεια, καθώς για πάνω από τρεις αιώνες αποτελεί την κύρια κατοικία της- να είναι στοιχειωμένο.

Σύμφωνα με το grunge.com, το παλάτι φέρεται να φιλοξενεί φαντάσματα του βασιλικού παρελθόντος. Η περίφημη βασιλική κατοικία είναι γεμάτη με δεκάδες δωμάτια και θαλάμους που δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, τόσο με τους υπαλλήλους όσο και τα μέλη της οικογένειας να έχουν αναφέρει κατά καιρούς περίεργα γεγονότα και παραστάσεις φαντασμάτων εντός των τειχών της πολυτελούς κατοικίας.

Αν και ορισμένες από τις αναφορές για φαντάσματα είναι ασαφείς, όπως η «γυναίκα με το φόρεμα Regency» που ανέφερε μια οικονόμος, άλλες υποτίθεται ότι παίρνουν τη μορφή κυβερνώντων που ζούσαν -και πέθαναν- στο παλάτι.

Τα φαντάσματα που λέγεται ότι «κυκλοφορούν» στο παλάτι

Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ λέγεται ότι περιπλανιέται στην αίθουσα της Πινακοθήκης του Βασιλιά, μουρμουρίζοντας επανειλημμένα τα τελευταία του λόγια: «Γιατί δεν θα έρθουν;». Άλλες αυτοκρατορικές εμφανίσεις περιλαμβάνουν την πριγκίπισσα Σοφία και δύο Καρολίνες, μία του Μπράνσγουικ και μία του Άνσμπαχ. Ωστόσο, όπως λένε οι ιστορίες, ορισμένες περιοχές του παλατιού του Κένσινγκτον φαίνεται να προσελκύουν περισσότερα φαντάσματα από άλλες.

H πιο στοιχειωμένη πτέρυγα του Κένσινγκτον

Σύμφωνα, λοιπόν, με το grunge.com, η περιοχή του παλατιού που καταλαμβάνουν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον, μαζί με τα τρία παιδιά τους, είναι η πιο στοιχειωμένη πτέρυγα του Κένσινγκτον. Το δωμάτιο, μάλιστα, του πρίγκιπα Λούις φέρεται να προσέλκυσε το φάντασμα του «Πέτρου, του Άγριου Αγοριού», ενός άντρα που υποτίθεται ότι έπασχε από τη νόσο του Πιτ Χόπκινς που ανακαλύφθηκε περπατώντας στο παλάτι από τον βασιλιά Γεώργιο Β’.

Άλλες βασιλικές κατοικίες και κτίρια, όπως το Hampton Court Palace, λέγονται, επίσης, ότι είναι στοιχειωμένα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, αναφέρει το grunge.com, είναι πιθανό να βασίζεται στο γεγονός ότι η ιστορική βασιλική αρχιτεκτονική και η ιστορία του κτιρίου του προσδίδουν έναν αέρα μυστικισμού και όταν οι προηγούμενοι ένοικοι ενός κτιρίου ήταν βασιλιάδες και βασίλισσες παλαιότερων αιώνων, υπάρχουν όλα τα «συστατικά» για την δημιουργία της πιο ευφάνταστης ιστορίας φαντασμάτων. Εκτός κι αν ο πρίγκιπας Λούις αρχίσει να αποκαλύπτει πράγματα για το παιχνίδι του με τον φίλο του τον Πέτρο !

Αλλαγές επέφερε στη ζωή μας η πανδημία του Covid-19

Είναι γεγονός ότι η πανδημία που για τρία χρόνια μαστίζει την υφήλιο είναι μία πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλους τους πολίτες. Ο φόβος για τις μεγάλες μάζες του πληθυσμού θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη και μετά την αντιμετώπιση της από την ιατρική επιστήμη και ειδικά σε αυτούς που νόσησαν και νοσηλεύτηκαν καθώς και σε αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σήμερα η πανδημία μας έχει αλλάξει όλους, καθώς κάποιοι ασθένησαν σοβαρά και μέσα τους έχει φωλιάσει ο φόβος ότι μπορεί και πάλι να ασθενήσουν, κάποιοι άλλοι άλλαξαν τόπο κατοικίας και ζουν ακόμα απομονωμένοι από συγγενείς και φίλους, άλλοι έχασαν κάποια αγαπημένα τους πρόσωπα, άλλοι έχασαν τη δουλειά τους και πάνω από όλα αυτά υπάρχουν και οι ψυχολογικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Επίσης χάσαμε την ταυτότητά μας καθώς οι μάσκες μας κάνουν άτομα χωρίς πρόσωπο.

Όλοι οι άνθρωποι αναρωτιούνται και ανυπομονούν για το πότε θα έρθει η ώρα που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς όμως και σήμερα μετά από τρία χρόνια υγειονομικής πανδημίας πολλοί ειδικοί υγειονομικοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον και η νέα πραγματικότητα θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε ζήσει πριν την πανδημία του Covid-19.

Περιμένουμε όλοι έναν μάγο για να μας επαναφέρει στην κανονικότητα, ο μάγος αυτός υπάρχει όμως είναι πολύ γερασμένος και κάνει πολύ αργά βήματα. Όλοι εμείς με υπομονή θα περιμένουμε να μας επισκεφτεί και να μας φέρει τα δώρα, που είναι η οριστική απαλλαγή μας και αυτά δεν είναι άλλα παρά μόνο ο εμβολιασμός που θα είναι μία ένεση αισιοδοξίας στην κοινωνία που θα μας επιτρέψει τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Η Διοίκηση

O προσομοιωτής που προέβλεψε ότι ο κόσμος θα τελειώσει το 2040

Πόσο κοντά ή όχι με την πραγματικότητα του σήμερα έπεσε

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, μια 45 ετών προσομοίωση υπολογιστή έδειξε ότι ο παγκόσμιος πολιτισμός καταρρέει στα μέσα του 21ου αιώνα, γύρω στο έτος 2040.

Οι υπολογιστές μπορούν να αναλύσουν χιλιάδες σειρές δεδομένων και πληροφοριών για να σχηματίσουν σύνθετες, ρεαλιστικές προσομοιώσεις όλων όσων προγραμματιστές και επιστήμονες επιθυμούν να ανακαλύψουν. Τουλάχιστον αυτή είναι η ιδέα.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, μια 45 ετών προσομοίωση υπολογιστή έδειξε ότι ο παγκόσμιος πολιτισμός καταρρέει στα μέσα του 21ου αιώνα, γύρω στο έτος 2040.

Οι υπολογιστές μπορούν να αναλύσουν χιλιάδες σειρές δεδομένων και πληροφοριών για να σχηματίσουν σύνθετες, ρεαλιστικές προσομοιώσεις όλων όσων προγραμματιστές και επιστήμονες επιθυμούν να ανακαλύψουν. Τουλάχιστον αυτή είναι η ιδέα.

Έχουμε λοιπόν κάτι που πραγματικά μας ανησυχεί ή αυτός ο χρονολογημένος κώδικας πρέπει να αγνοηθεί;

Το μοντέλο World3 από ερευνητές του MIT, βάσει των των αλληλεπιδράσεων μεταξύ πληθυσμού, βιομηχανικής ανάπτυξης, παραγωγής τροφίμων και ορίων στα οικοσυστήματα της γης, διαπίστωσε ότι η ανθρωπότητα θα πέσει θύμα του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομικής κατάρρευσης γύρω στο 2040, ανεξάρτητα από το πώς οι επιστήμονες «πείραξαν» τα δεδομένα και τις παραμέτρους της προσομοίωσης, δείχνοντας ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την τρέχουσα ανάπτυξή μας για πολύ καιρό.

Η έρευνα οδήγησε στη δημιουργία του βιβλίου με τις καλύτερες πωλήσεις «Limits to Growth», το οποίο επικρίθηκε από οικονομολόγους, αλλά μπορεί να αποδείξει ότι οι προσομοιώσεις του World3 έχουν αξία. Ωστόσο, από τότε υπάρχουν στοιχεία που προσδίδουν στη θεωρία του 2040 κάποια αξιοπιστία.

Ήδη από τη δεκαετία του ΄70 προσομοιώσεις έδειχναν σημάδια κατάρρευσης του πολιτισμού κοντά στο 2020

Σύμφωνα με το grunge.com, λοιπόν, οι προσομοιώσεις ήδη από τη δεκαετία του 1970 προέβλεπαν ότι τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης του πολιτισμού θα αρχίσουν να εμφανίζονται το 2020. Η ρύπανση θα γίνει αρκετά σοβαρή ώστε να είναι θανατηφόρα, μειώνοντας τον παγκόσμιο πληθυσμό σε επίπεδα πριν από τον 20ο αιώνα έως ότου εξαφανιστεί η πολιτισμένη ζωή μέχρι τη δεκαετία του 2040. Και ενώ η ακρίβεια ενός προγράμματος ηλικίας 45 ετών μπορεί σίγουρα να αμφισβητηθεί, τα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά για να αποδείξουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι μελλοντικές γενιές να υποφέρουν αν δεν αλλάξουμε τους τρόπους μας απέναντι στα πάντα.

Ομολογουμένως, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι το World3 ήταν εντελώς ανακριβές, αναφέρει το grunge.com. Περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα. Η Metro επεσήμανε ότι πολλές περιοχές στον κόσμο χάνουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, η υπερπαραγωγή μολύνει το έδαφός μας, η υπεραλίευση εξαντλεί τους ωκεανούς μας και άλλες κρίσεις, οικονομικές και οικολογικές, μαστίζουν χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η κοινωνία μπορεί να μην καταρρεύσει το έτος 2040, αλλά στην τρέχουσα περίοδο και βάσει όλων αυτών που βιώνουμε, το World3, τελικά, μπορεί και να μην πέφτει και τόσο έξω.

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις μας;

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Μαΐου 2023 είναι οι εξής:

Συντάξεις ΙΚΑ (πληρωμή με ΑΜΚΑ)
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ, για αποφυγή συνωστισμού (όπως τους προηγούμενους μήνες)

Οι ημερομηνίες πληρωμής (με ΑΜΚΑ) των συντάξεων ΙΚΑ Μαΐου 2023 είναι:
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Τρίτη 25 Απριλίου 2023
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Τρίτη 25 Απριλίου 2023
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Συντάξεις ΝΑΤ
Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Συντάξεις Δημοσίου (πληρωμή με ΑΜΚΑ)
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2023 την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

(Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Μαΐου 2023 όπως το Δημόσιο)

(Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαΐου 2023 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο)

Πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων την ίδια ημερομηνία

Πληροφορίες από το https://www.odigostoupoliti.eu/

Ευχές σε όλους του συναδέλφους!

Πώς η Μόνα Λίζα κατέληξε στο υπνοδωμάτιο του Βοναπάρτη

Ποια η σχέση του Γάλλου κατακτητή με το σπουδαιότερο έργο του Ντα Βίντσι

Αδιαμφισβήτητα ο Ναπολέων Βοναπάρτης είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και συζητημένες προσωπικότητες στην ιστορία. Στρατιωτικός κατακτητής και πολιτική ιδιοφυΐα που κυριάρχησε στον δυτικό κόσμο, καταφέρνοντας να γίνει αυτοκράτορας της Γαλλίας και κυβερνήτης μιας τεράστιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας. Η ζωή και η εποχή του, όμως, παραμένουν διχαστικά.

Από την άλλη το χαμόγελό της, σαγηνευτικά αινιγματικό. Ποια ήταν η σχέση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη με τη «Μόνα Λίζα», το μεγαλύτερο αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι; Η απάντηση είναι απλή: το κρέμασε, όπως ένας έφηβος κρεμάει μια αφίσα του αγαπημένου του συγκροτήματος, στον τοίχο του υπνοδωματίου του, αναφέρει το grunge.com.

Πώς η Μόνα Λίζα κατέληξε στο υπνοδωμάτιο του Βοναπάρτη

Tο ότι ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην Ευρώπη εκείνη την εποχή θα κατέληγε να έχει στα χέρια του το πιο διάσημο και πολυπόθητο έργο τέχνης της Αναγέννησης δεν είναι ακριβώς απροσδόκητο. Στην ουσία, αυτό που δείχνει, κατά κάποιον τρόπο το γεγονός, είναι το πόσο ελεύθερα ο Ναπολέων ασκούσε τη δύναμή του στις αρχές του 1800.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, όμως, δεν ήταν ο μόνος Γάλλος ηγεμόνας που προσπάθησε να κρατήσει τη «Μόνα Λίζα» στην ιδιωτική του συλλογή. Ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α ήταν ο πρώτος Γάλλος ιδιοκτήτης του διάσημου πίνακα του Ντα Βίντσι, αναφέρει το grunge.com. Ο Φραγκίσκος ήταν ισόβιος προστάτης του καλλιτέχνη της Αναγέννησης και ο ιστότοπος του Ιδρύματος Μόνα Λίζα περιγράφει πώς η «Μόνα Λίζα» πωλήθηκε στον βασιλιά τη στιγμή του θανάτου του Λεονάρντο από τον βοηθό του καλλιτέχνη, Τζιαν Τζιάκομο Καπρότι ντα Ορένο, γνωστό και ως Σαλάι.

Το αριστούργημα του Ντα Βίντσι στη συνέχεια κρεμάστηκε στο πολυτελές λουτρό του Φραγκίσκου, το «Apartament des Bains», πιθανότατα όχι πολύ κοντά στο ατμόλουτρο, και συμπεριλήφθηκε στην Εθνική Συλλογή της Γαλλίας ήδη από τον 16ο αιώνα. Αφού μεταβιβάστηκε σε μια διαδοχή Γάλλων μοναρχών, ο πίνακας κρύφτηκε σε μια αποθήκη για να προστατευτεί και να διασωθεί κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο Ναπολέων έγινε πρώτος πρόξενος της Γαλλίας το 1799 και μετά από μια σειρά επιτυχημένων στρατιωτικών εκστρατειών, ήταν ήδη παντοδύναμος. Σύμφωνα με το The Regency Redingote, ήταν ακριβώς εκείνη την εποχή που ξεκίνησε η «ερωτική» σχέση του Ναπολέοντα με τον διάσημο πίνακα -η «Μόνα Λίζα» αποτελούσε ήδη έκθεμα του Λούβρου– με τον Βοναπάρτη να διατάζει να την οδηγήσουν στα ιδιωτικά του καταλύματα και χωρίς κανέναν πρόθυμο να μαλώσει μαζί του, έμεινε εκεί, μέχρι το 1804, οπότε ο Ναπολέων ήταν αυτοκράτορας.

Ευχές από την ΑΓΣΣΕ σε όλους τους συναδέλφους για το Πάσχα!

Ο λόγος που ο καφές σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί υπνηλία

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται εξηγείται επιστημονικά

Λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη και την γενική φήμη του καφέ ως το απόλυτο ρόφημα που θα σας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση, η αίσθηση της υπνηλίας μετά από ένα γεμάτο φλιτζάνι καφέ φαίνεται αντιφατική, αν όχι εντελώς αδύνατη.

Υπάρχουν, όμως, πολλοί άνθρωποι που ορκίζονται ότι το απογευματινό τους εσπρεσάκι κάνει το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε -να τους κρατήσει ξύπνιους δηλαδή. Οπότε, τελικά, μπορεί να μην είναι όλα στο μυαλό σας.

Γιατί ο καφές σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί υπνηλία

Ο λόγος για τον οποίο κουραζόμαστε όλη την ημέρα είναι επειδή μια νευροχημική ουσία, που ονομάζεται αδενοσίνη, συσσωρεύεται και διέρχεται μέσω υποδοχέων, γεγονός που προκαλεί τα νευρικά κύτταρα να γίνονται λιγότερο ενεργά και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας να διαστέλλονται. Εν ολίγοις, το σώμα σας λαμβάνει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για ξεκούραση. Αλλά επειδή η καφεΐνη μοιάζει με αδενοσίνη, συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς -εμποδίζοντας την πραγματική αδενοσίνη να περάσει και μην αφήνοντας, έτσι, το σώμα σας να χαλαρώσει τους ρυθμούς του.

Αν και η καφεΐνη, λοιπόν, μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για λίγο με αυτόν τον τρόπο, δεν προκαλεί εξαφάνιση όλης αυτής της αδενοσίνης για πάντα. «Ακριβώς επειδή ο εγκέφαλός μας δεν επεξεργάζεται πλέον την αδενοσίνη δεν σημαίνει ότι σταματά να την παράγει», δήλωσε στο PureWow η Michelle Worley, νοσοκόμα και μία από τους πάροχους θεραπείας ύπνου της Aeroflow Healthcare, αναφέρει το mentalfloss.com. «Όταν η καφεΐνη αναπόφευκτα εξαντληθεί, μένετε με συσσωρευμένη αδενοσίνη που σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι».

Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει όταν καταναλώνετε κάτι με ζάχαρη για να πάρετε ένα boost ενέργειας και μετά από λίγο νιώθετε ότι καταρρέετε. Και μιλώντας για τη ζάχαρη, εάν ο καφές σας περιλαμβάνει ζάχαρη, αυτό θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην κόπωση μετά την κατανάλωση καφέ.

Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα ότι η διουρητική ικανότητα της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κουρασμένοι (αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη δεν μας αφυδατώνει σχεδόν τόσο όσο πιστεύαμε). Τέλος, μπορεί να έχετε δημιουργήσει τόσο υψηλή ανοχή στην καφεΐνη που ένα φλιτζάνι καφέ απλώς δεν σας «πιάνει» όπως παλιά.

Η ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ

ΣΤΙΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:00 π.μ.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με άρθρο 13 του Καταστατικού του Σωματείου μας, σας καλούμε στην Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου 2023 και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα του Μουσείου στον Πειραιά με τα παρακάτω θέματα ημερησίας διάταξης:

1. Διοικητική Λογοδοσία

2. Οικονομική Ταμειακή Λογοδοσία

3. Οικονομική Ταμειακή Λογοδοσία για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του

    Σωματείου

4. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής

5. Προϋπολογισμός 2023

6. Ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης από τα μέλη του Διοικητικού

    Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής για τη δράση του Σωματείου

7. Συζήτηση για τη Διοικητική και Ταμειακή Λογοδοσία του Διοικητικού

    Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

8. Ψηφοφορία για τα θέματα 1-2-3-4-5

9. Έγκριση Ψηφίσματος

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Η συμμετοχή σου στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη, γιατί με την παρουσία σου και τη συμμετοχή σου σε αυτή δίνεις δύναμη στο Σωματείο μας, την οποία δύναμη την χρειαζόμαστε πολύ και ειδικά σήμερα μετά από 10 χρόνια συνεχών μνημονίων που έφεραν μεγάλες μειώσεις των συντάξεών μας, τριών χρόνων υγειονομικής κρίσης λόγω του Covid-19 που δυστυχώς συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί καθώς και την οικονομική κρίση των τελευταίων δύο χρόνων με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τρόφιμα και τα τιμολόγια των διαφόρων οργανισμών, βιώνουμε την εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση από την πολιτεία. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει έστω ένας συνταξιούχος της πατρίδας μας που να μην τον έχουν γονατίσει αυτά τα εξοντωτικά μέτρα της Πολιτείας. Σήμερα όλοι εμείς οι συνταξιούχοι βιώνουμε ένα δράμα διαρκείας χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα φως στο τούνελ.

Για τους λόγους αυτούς η Διοίκηση του Σωματείου μας σας καλεί να έλθετε όλες και όλοι στις 5 Απριλίου στη Γενική Συνέλευση.

Σας καλεί να ακούσετε και να ενημερωθείτε για τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα όλους εμάς τους συνταξιούχους και είναι πολλά.

Σας καλεί να μιλήσετε και να μας κρίνετε για ό,τι δεν πράξαμε σωστά ως Διοίκηση του Σωματείου μας και να μας πείτε τις προτάσεις σας και τις ιδέες σας με τις οποίες μπορεί να βελτιωθούν ορισμένα κακώς κείμενα.

Σας καλεί να έλθετε κοντά στο Σωματείο γιατί σήμερα με την οικονομική-υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε όλοι μας, χρειάζεται να έχουμε ένα Σωματείο ισχυρό και δυνατό απαλλαγμένο από κομματικά συμφέροντα και παρεμβάσεις.

Σας καλεί να δώστε τη στήριξη που χρειάζεται το Σωματείο μας για να μπορεί να υπάρχει και πρέπει να υπάρχει.

Για όλους αυτούς τους λόγους καμία συναδέλφισσα και κανένας συνάδελφος δεν θα πρέπει να απουσιάσει από τη Γενική Συνέλευση. Όλοι μαζί ενωμένοι στον αγώνα για ένα Σωματείο ενεργό και δυνατό. Ένα Σωματείο αντάξιο της ιστορίας του και των αγώνων του και να στείλουμε το μήνυμα σε όλους αυτούς που νέμονται την εξουσία ότι οι συνταξιούχοι είναι απόμαχοι της εργασίας όχι όμως και της ζωής. Οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν και θα ζήσουν. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε.

ΔΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 ΣΤΙΣ 10:00

 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με εντολή Δ.Σ.

Ο ΠρόεδροςΟ Γεν. Γραμματέας
  
Ευθύμιος ΡουσιάςΝικόλαος Μητροκώτσας
Απρίλιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας τ. 167. Δείτε ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165, ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το 156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.