SOS εκπέμπουν οι Συνταξιούχοι
Η Ακρίβεια των αγαθών για να επιβιώσουν τους έχει γονατίσει.
Δεν αντέχουν άλλο. Χρειάζονται να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν
Οι Συνταξιούχοι της χώρας μας μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, που είδαν οι συντάξεις τους να μειώνονται μέχρι και 50% και μετά από μία υγειονομική κρίση που τους ταλανίζει εδώ και πάνω από 2 χρόνια που είχε αποτέλεσμα τον φυσικό θάνατο πολλών χιλιάδων συνταξιούχων, έρχονται σήμερα να αντιμετωπίσουν μία άλλη κρίση, την κρίση της ακρίβειας.
Σήμερα η κοινωνία μας βιώνει μία ενεργειακή καταιγίδα. Θρυαλλίδα της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει είναι το φυσικό αέριο, η χονδρική τιμή του οποίου έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Οι προβλέψεις των ειδικών αναλυτών, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι με τους αναλυτές να μιλούν για μία «τέλεια καταιγίδα», χωρίς να φαίνονται σύντομα σημάδια αποκλιμάκωσης και επιστροφής στα προ κρίσεως επίπεδα τιμών. Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μία άνοδο που φθάνει μέχρι το 350% έτσι ενώ το 2020 το βαρέλι είχε 20 δολάρια σήμερα έφτασε τα 90 δολάρια. Τις αυξημένες τιμές στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα συνεχίζουν, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, να τις βιώνουν όλο το 2022 τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η ενεργειακή κρίση που διαπερνά, εδώ και μήνες, το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας και βάζει στη ζώνη της αβεβαιότητας εκατομμύρια νοικοκυριά δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, συνεχίζει να πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που καλούνται να πληρώσουν το απρόσμενο μεγάλο κόστος. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η τάση κλιμάκωσης των αυξήσεων στις τιμές που τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στα φυσικά αγαθά δεν φαίνεται να περιορίζεται σύντομα, κι ας έχει επιβαρυνθεί ήδη το καλάθι κάθε νοικοκυριού με κόστος που εκτιμάται πάνω από 10%. Εξέλιξη που προφανώς θολώνει τη θετική εικόνα της οικονομίας από τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα υπονομεύει τη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία, αφού ήδη η κατανάλωση άρχισε να πατάει φρένο. Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη λιανική σε βασικά αγαθά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι το κρέας 20%, το λάδι 17%, οι πατάτες 14%, τα ζυμαρικά 6%, τα νωμά ψάρια 7%, τα φρούτα 6%, το ψωμί 5%. Παρ’ όλα αυτά, στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να επεκταθούν και να ανέβουν και άλλοι οι τιμές των βασικών προϊόντων που είναι αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών περιορίζεται και οι συνέπειες στην κατανάλωση είναι εμφανείς. Και αυτό καθώς εκτιμάται ότι ήδη το μέσο νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλλει επιπρόσθετα φέτος πάνω από δύο χιλιάδες ευρώ για τα ίδια προϊόντα που αγόραζε πέρυσι, αλλά και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.
Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος του ελληνικού νοικοκυριού που έγινε κατά τη δεκάχρονη οικονομική κρίση, καθρεπτίζει και τον μεγαλύτερο αντίκτυπο που έχουν οι μέχρι τώρα ανατιμήσεις. Και ενώ συνεχίζεται το ράλι της ανατίμησης όλων των αγαθών οι προβλέψεις προς το παρόν είναι δυσοίωνες και δεν επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας και θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλότερο εισοδημάτων που σε αυτούς κατά κύριο λόγο ανήκουν οι συνταξιούχοι και οι μισθοσυντήρητοι, είναι οι πολίτες που ζουν κοντά ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Η Διοίκηση