Αρχική » Περίεργα και Παράξενα » Πώς δημιουργήθηκε η δεισιδαιμονία για την Παρασκευή και 13

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Αντώνιος   Φουντουλάκης

Ταμίας

Λάμπρος Ντρης

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Αναστάσιος Μπασιάς, Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, Θωμάς Σκάρλος, Σωτηρία Καλογεροπούλου

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:  Αντώνιος Γεωργιλάς

Γραμματέας:  Χαρίλαος Παπαδάκης

Μέλη

Άγγελος Πασιαλής, Ιωάννης Μαξούρης, Κώστας Τουρναβίτης

 

Εκπρόσωποι για το Συνέδριο της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (Α.Γ.Σ.Σ.Ε)

Ευθύμιος Ρουσιάς

Ιωάννης Ζαχαρής

Λάμπρος Ντρης

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου

Είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε!

Χειμώνας είναι. Κρύο, παγωνιά. Ευχόμαστε σε όλους τους συνταξιούχους καλή δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.

Υπάρχει μια "ζεστασιά" ανθρώπινη εδώ. Και έχουμε τις υποδομές που όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Σας περιμένουμε καθημερινά από το πρωί ώς τη μία το μεσημέρι...

Εκδρομές που θα γίνουν μέσα στο 2025

Κυκλοφορεί ήδη το πρόγραμμα εκδρομών για το 2025. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Σωματείο, αλλά και από ΕΔΩ μπορείτε να το ξεφυλλίσετε και να δείτε τι έχουμε ετοιμάσει για τη φετινή χρονιά Επικοινωνήστε με την Έφορο του Σωματείου κ. Κουλοβασιλοπούλου Φωτεινή και μη διστάσετε να ζητήσετε όποια επιπλέον πληροφορία θέλετε.

Ημερολόγιο επιτραπέζιο

Το ημερολόγιο επιτραπέζιο του 2025, Δείτε το τυπωμένο ΕΔΩ και ζητήστε το από το Σωματείο μας.

Και το επιτοίχιο ημερολόγιο 2025

Κι αυτό είναι το επιτοίχιο ημερολόγιο για το 2025. Ξεφυλλίστε το πατώντας ΕΔΩ.

Πώς δημιουργήθηκε η δεισιδαιμονία για την Παρασκευή και 13

Υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες στις οποίες πιστεύει ο κόσμος σήμερα, αλλά σίγουρα καμία δεν έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα μας περισσότερο από την κακοτυχία, το φόβο και τη γρουσουζιά που έχει συνδεθεί με την Παρασκευή και 13.

Από τη συγκεκριμένα δεισιδαιμονία, μάλιστα, είναι εμπνευσμένα βιβλία, τραγούδια και ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise ταινιών τρόμου όλων των εποχών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μας γεμίζει με ιδιαίτερο άγχος, η προέλευση αυτής της διαβόητης ημερομηνίας στο ημερολόγιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους περισσότερους. Εσείς γνωρίζετε από πού και πότε ξεκίνησε;

Η ευθύνη της Βίβλου και ο Μυστικός Δείπνος

Μέρος της δεισιδαιμονίας γύρω από την Παρασκευή και 13 προέρχεται από τη Βίβλο. Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, υπήρχαν 13 συνδαιτυμόνες -ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του- με τον Ιούδα τελικά να τον προδίδει και αργότερα να αυτοκτονεί. Έκτοτε, κάποιοι πίστευαν ότι οι 13 συνδαιτυμόνες σε ένα τραπέζι ήταν γρουσουζιά, με αυτή την προοπτική αργότερα να επεκτείνεται σε μια γενική αίσθηση ότι ο ίδιος ο αριθμός ήταν κακή τύχη.

Φυσικά, όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς, ήταν ημέρα Παρασκευή, κάνοντας ορισμένους να βλέπουν την συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας με άγχος. Λαμβάνοντας χωριστά τα δύο γεγονότα, τόσο ο αριθμός 13 όσο και η Παρασκευή κατά το πέρασμα των χρόνων έχουν συμπεριληφθεί στις σύγχρονες δεισιδαιμονίες.

Η σκανδιναβική μυθολογία

Ο Μυστικός Δείπνος είναι μια άποψη σχετικά με την προέλευση του φόβου μας για τον αριθμό 13. Η άλλη προέρχεται από τη μυθολογία της Νορβηγίας και πιο συγκεκριμένα με τη μορφή του κατεργάρη θεού Λόκι. Σε αυτές τις ιστορίες, ο Λόκι εξαπάτησε τον τυφλό θεό Χόρ να σκοτώσει τον αδερφό του Μπαλντρ με ένα βέλος γκι. Η μητέρα του Μπαλντρ, Φριγκ, είχε διατάξει στο παρελθόν να μην βλάψει κανείς ποτέ τον γιο της, εκτός από το γκι, το οποίο θεωρούσε ανίκανο να το κάνει. Πώς σχετίζεται αυτή η ιστορία με τον αριθμό 13; Το mentalfloss.com αναφέρει ότι ο θάνατος του Μπαλντρ έλαβε χώρα κατά την διάρκεια ενός δείπνου που είχε δοθεί για συνολικά 12 θεούς προτού διακοπεί από τον Λόκι -τον 13ο (και τον πιο ανεπιθύμητο) επισκέπτη.

Το μυθιστόρημα του 1907 για το χρηματιστήριο

Αν και οι δύο παραπάνω θεωρίες προσεγγίζουν μονομερώς την δεισιδαιμονία της Παρασκευής και 13, αναφερόμενες κυρίως μόνο στον αριθμό, συνδυαστικά η κακή τύχη της Παρασκευής και 13 σημειώνεται για πρώτη φορά σε ένα μυθιστόρημα του 1907, που έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη διάδοσή της. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είχε γραφτεί από τον χρηματιστή Τόμας Λόσον με τίτλο «Παρασκευή 13η», περιγράφοντας την ιστορία ενός χρηματιστή που επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα για να χειραγωγήσει το χρηματιστήριο και ρίξει όλη τη Wall Street.

Το βιβλίο πούλησε αρκετά αντίγραφα, αγγίζοντας τα 28.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα. Και πρέπει να είχε μεγάλη επίδραση στην κοινωνία των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς λέγεται ότι προκάλεσε δεισιδαιμονία στην πραγματική ζωή μεταξύ των χρηματιστών σχετικά με τις συναλλαγές και την αγορά μετοχών στις 13. Αν και δεν είναι ο πρώτος που συνδυάζει τα δύο αυτά στοιχεία, στο βιβλίο του Λόσον πιστώνεται η διάδοση της πρόληψης ότι η Παρασκευή και 13 του μήνα είναι ημέρα κακών ειδήσεων.

Απρίλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό ΕΔΩ είναι το προηγούμενο τεύχος 176. Κι ΕΔΩ το τ.175, ΕΔΩ το τ.174, ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171 ΕΔΩ το τ.170. ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ τ. 168, ΕΔΩ το 167, ΕΔΩ το τ. 166, ΕΔΩ το τ.165,  ΕΔΩ το τ. 164, ΕΔΩ το 163, ΕΔΩ το 162, ΕΔΩ, το 161, ΕΔΩ το 160, ΕΔΩ το 159, ΕΔΩ το 158, ΕΔΩ το 157, ΕΔΩ το  156, ΕΔΩ το 155, ΕΔΩ το 154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149.  ΕΔΩ το 148  ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139  ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128  ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120,  ΕΔΩ το 119,  ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114,  ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111,  ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105,  ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101,  ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το  99.

Αξίζει να τη δείτε αυτή την έκθεση φωτογραφίας στο διάδρομο που οδηγεί στο Σωματείο μας

Μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων η 1 Οκτωβρίου. Η σκέψη µας στρέφεται σ΄ αυτούς που µε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη σοφία τους, δένουν και ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό. Ας είναι ανοιχτές οι αγκαλιές μας γι' αυτούς!