Ο πολιτικός ανταγωνισμός που κρύβεται πίσω από την κατασκευή του
‘Ολα ξεκίνησαν το 1987, όταν επρόκειτο να κατασκευαστεί το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο στην Πιονγκγιάνγκ στα 330 μέτρα, περνώντας τον Πύργο του Άιφελ κατά 6 μέτρα. Ο πυραμιδικός ουρανοξύστης θα έπρεπε να έχει ξεπεράσει τα 302 μέτρα, φιλοξενώντας 3.000 δωμάτια και 5 «περιστρεφόμενα» εστιατόρια με πανοραμική θέα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.
Το εξαιρετικά φιλόδοξο έργο επρόκειτο να ξεκινήσει το 1987 και να ολοκληρωθεί σε μόλις δύο χρόνια, μέχρι το 1989. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντίθετα, η κατασκευή σταμάτησε το 1992 καθώς η Βόρεια Κορέα εισήλθε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει πραγματικά σημασία, γιατί το ξενοδοχείο στην Πιονγκγιάνγκ θα παρέμενε άδειο και χωρίς παράθυρα για πάνω από 16 χρόνια. Τέλος, το 2008, μια πρόσθετη παρέμβαση θα τροποποιούσε την εξωτερική του πρόσοψη.
Το ξενοδοχείο Ryugyong παρέμεινε εκεί, ακατέργαστο και τερατώδες, με το εκτεθειμένο σκυρόδεμα του να απλώνεται πάνω από την πόλη. Και τότε ήταν που το ακίνητο πήρε το παρατσούκλι του: το «Hotel of Doom».
Το πρότζεκτ δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ μια λύση επρόκειτο να βρεθεί το 2018, καθιστώντας το γιγάντιο ξενοδοχείο «πιο ευχάριστο». Με φώτα LED, η δομή μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο, έγχρωμο, νυχτερινό θέαμα. Κλειστό μέχρι σήμερα, το ξενοδοχείο Ryugyong είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο, αναφέρει το elledecor.com. Σύμφωνα με τα σχέδια, το κτίριο θα έμοιαζε περισσότερο με βουνό παρά με πυραμίδα, ως εμβληματικό σύμβολο της Βόρειας Κορέας -ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο αείμνηστος πατέρας του σημερινού ηγεμόνα, Κιμ Γιονγκ Ουν, λέγεται ότι γεννήθηκε σε μυστικό στρατόπεδο στο βουνό Paektu, το ψηλότερο στην κορεατική χερσόνησο, το οποίο απεικονίζεται, επίσης, στο εθνικό έμβλημα της Βόρειας Κορέας.
Ο πολιτικός ανταγωνισμός που κρύβεται πίσω από την κατασκευή του
Το ίδιο το κτίριο, αναφέρει το elledecor.com, αποτέλεσε προϊόν του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ του Νότου, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και του Βορρά, που στηρίζεται στους Σοβιετικούς. Το έτος πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, μια νοτιοκορεατική εταιρεία είχε κατασκευάσει αυτό που ήταν -τότε- το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο: το Westin Stamford στη Σιγκαπούρη. Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η Σεούλ, προετοιμαζόταν για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, με τη χώρα να βρίσκεται σε μετάβαση προς μια καπιταλιστική δημοκρατία.
Ανταποκρινόμενη στην επιτυχία του Νότου, η Πιονγκγιάνγκ οργάνωσε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών το 1989 -ένα είδος σοσιαλιστικής εκδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αυτό, οι διοργανωτές αποφάσισαν να χτίσουν ένα τεράστιο ξενοδοχείο πριν από την εκδήλωση, κλέβοντας το ρεκόρ από το Νότο. Λόγω τεχνικών προβλημάτων, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως για το φεστιβάλ. Η κυβέρνηση ξόδεψε δισεκατομμύρια για την εκδήλωση, κατασκευάζοντας ένα νέο στάδιο, επεκτείνοντας το αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ και ανοίγοντας νέους δρόμους. Όλα αυτά πίεσαν την εθνική οικονομία και με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Βόρεια Κορέα έμεινε χωρίς βοήθεια ή επενδύσεις. Το ξενοδοχείο εγκαταλείφθηκε και ενώ ολοκληρώθηκε το εξωτερικό, η κατασκευή σταμάτησε το 1992, με έναν γερανό να μένει στην κορυφή της κατασκευής.
Μετά από μια παύση 16 ετών, η κατασκευή ξεκίνησε ξανά απροσδόκητα ως μέρος μιας συμφωνίας με την Orascom, έναν αιγυπτιακό όμιλο στον οποίο ανατέθηκε η κατασκευή του δικτύου 3G της Βόρειας Κορέας. Ο παλιός, σκουριασμένος γερανός αφαιρέθηκε τελικά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Με έναν προϋπολογισμό 180 εκατομμυρίων δολαρίων, το εξωτερικό του ξενοδοχείου καλύφθηκε, τελικά, με γυαλί και μεταλλικά πάνελ, ενώ στα τέλη του 2012, ο όμιλοε Kempinski, ένας γερμανικός όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων, ανακοίνωσε ότι το Ryugyong θα άνοιγε εν μέρει υπό τη διαχείρισή του μέχρι τα μέσα του 2013, για να αποσυρθεί αρκετούς μήνες αργότερα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν ήταν δυνατή η είσοδος στην αγορά.
Βόρεια Κορέα: Ποια η κατάσταση του φιλόδοξου πρότζεκτ σήμερα
Στην πραγματικότητα, οι φήμες λένε ότι το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε με υλικά χαμηλής ποιότητας και ένα παλιό σύστημα κατασκευής, το οποίο θα απαιτούσε εντατική παρέμβαση για να επιτευχθούν τα ελάχιστα πρότυπα εξυπηρέτησης και αερισμού. Απλώς δεν άξιζε τον κόπο.
Σήμερα, το ξενοδοχείο Ryugyong λάμπει πάνω από την πόλη χάρη σε ένα νέο σύστημα φώτων LED που τοποθετήθηκε το 2018, συμβάλλοντας, τουλάχιστον, σε μια θετική εικόνα για την πόλη. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης το κτίριο ως εργαλείο προπαγάνδας, προβάλλοντας βίντεο για την ιστορία της χώρας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο φιλόδοξο πρότζεκτ δεν είναι πλέον το ψηλότερο κτίριο της Κορεατικής Χερσονήσου, καθώς έχει ξεπεραστεί κατά 240 μέτρα από τον Παγκόσμιο Πύργο Lotte στη Σεούλ, που ολοκληρώθηκε το 2017.