Αρχική » Χωρίς κατηγορία

Αρχείο κατηγορίας Χωρίς κατηγορία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ευθύμιος Ρουσιάς

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ζαχαρής

Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Μητροκώτσας

Αναπλ. Γραμματέας

Γιώργος Αρβανίτης

Ταμίας

Μαντάς Μιχαήλ

Αναπλ. Ταμίας

Χειμώνας Ιωάννης

Έφορος

Φωτεινή Κουλοβασιλοπούλου

Μέλη

Ηλίας Μπονάρος, Τριανταφύλλου Τριαντάφυλλος, Λάμπρος Ντρής,

Αναστάσιος Μπασιάς

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Βαγγέλης Χειμώνας

Γραμματέας: Κλημαντίρης Νικόλαος

Μέλη

Κουτσοθόδωρος Νικόλαος

Πέτρος Βαλιάνος

Αντώνης Γεωργιλάς

Κυκλοφόρησε ήδη το πρόγραμμα το εκδρομών για το 2022. Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά. Ότι το κακό που ζούμε θα περάσει και κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εκδρομές είναι κάτι που μας ξεχωρίσουν... Δείτε το EΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο της έκδοσης που μπορείτε να το πάρερετε και τυπωμένο από το Σωματείο...

Κι έτσι, είδαμε κι εμείς, μια άσπρη μέρα στη ζωή μας! Χιόνισε στην Αθήνα…

Χειμώνας, χιονιάς… Εμείς προτιμούμε να καθίσουμε στο τζάκι ή στη σόμπα

Ο χιονιάς που ενέσκηψε στην Αττική, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, δημιούργησε προβλήματα και δυσκολίες σε ανθρώπους της ηλικίας μας.

Χρειαζόμαστε θέρμανση, αλλά οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Λειτουργούν αποτρεπτικά, μερικές φορές. Θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε πάντα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών.

Ωστόσο αυτή η αναφορά στο site  του Σωματείου ως επικαιρότητα, επιλέξαμε να είναι ευχάριστη και αισιόδοξη. Σαν την καρδιά μας που «πεταρίζει» σαν του μικρού παιδιού, καθώς βλέπουμε τις νιφάδες του χιονιού να στρώνονται και να δημιουργούν ένα υπέροχο, μοναδικό τοπίο…

Ευχές για να είναι το 2022 μια καλή χρονιά για όλους!

Η ΑΓΣΣΕ εύχεται καλές γιορτές σε όλους

Έτοιμο το ημερολόγιο του Σωματείου μας για τη νέα χρονιά 2022

Κυκλοφορεί ήδη το ημερολόγιο του Σωματείου μας για τη νέα χρονιά 2022… Επικοινωνήστε με το Σωματείο για να το προμηθευτείτε στις ώρες γραφείο. Κυκλοφορεί, όπως κάθε χρόνο, σε δύο εκδοχές και επιτοίχειο και επιτραπέζιο ως πυραμίδα…

Το πρώτο θέμα της εφημερίδας μας

Οι συνταξιούχοι απαιτούν σεβασμό και δικαίωμα στη ζωή!

Κύριε Πρωθυπουργέ απόμαχοι της εργασίας είμαστε, δεν είμαστε όμως απόμαχοι της ζωής

Όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας μας που είναι πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, τώρα στη δύση του επίγειου βίου τους περιμένουν από την πολιτεία να τους ανταμείψει για την προσφορά τους αυτή και να μην μένουν στη λησμονιά.

Δεν περιμένουν οι συνταξιούχοι πολλά γνωρίζοντας ότι η χώρα μας πέρασε μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, η οποία κατά κύριο λόγο έπεσε στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και μία διετή υγειονομική κρίση με αβέβαιο βέβαια μέλλον. Περιμένουν όμως την αναγνώριση της προσφοράς τους και τον σεβασμό από τον πολιτεία, τον οποίον σεβασμό δεν τον είδαν από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας στα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη με το δισάκι του γεμάτο υποσχέσεις, ξέχασε όμως να βάλει μέσα στο δισάκι του τους συνταξιούχους, ασφαλώς ξεχνώντας ότι αυτοί τον έκαναν Πρωθυπουργό της Ελλάδας όπως ασφαλώς έκαναν και τον προηγούμενο ο οποίος μας είχε πει το 2014 μεταξύ άλλων:

 • Καμία αύξηση ορίων ηλικίας.
 • Καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
 • Επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης.
 • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Και τον πιστέψαμε τον ψηφίσαμε και το μετανιώσαμε.

Γιατί αντί αυτών των εξαγγελιών, ψήφισε τον νόμο 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) που νομιμοποίησε όλες τις μειώσεις των συντάξεών μας .

Κύριε Πρωθυπουργέ οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας καθώς και τα μέλη των οικογενειών των έχουν φτάσει στο έσχατο στάδιο της φτώχειας και της ανέχειας, δεν αντέχουν άλλο καθώς όπως γνωρίζει όλη η Ελλάδα ότι οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρά τη μείωση κατά 50% της σύνταξής τους είχαν αναλάβει και μία ιερή υποχρέωση, να συντηρούν τα άνεργα παιδιά τους και τις οικογένειες αυτών κάτι που ήταν υποχρέωση της πολιτείας. Δυστυχώς όμως η πολιτεία απουσίαζε και τότε και τώρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ η έλλειψη των στοιχειωδών αγαθών για μία ανθρώπινη διαβίωση τώρα στη δύση του επίγειου βίου μας, μας έχουν οδηγήσει στην απόγνωση και την κατάθλιψη και όλοι περιμέναμε από την Θεσσαλονίκη τουλάχιστον έναν καλό λόγο, έστω και ψεύτικο όπως εσάς. Δυστυχώς όμως όλες οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν.

Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης Δ.Ε.Θ. δεν είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η δεκαετής οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση καθώς και τα τελευταία γεγονότα με τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας. Μπορεί όμως να απαλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν κλείνουν τις πληγές που δημιουργήθηκαν. Όμως θα έπρεπε ο κύριος Πρωθυπουργός να μας είχε σκεφτεί και να μας συμπεριλάβει στις εξαγγελίες του, δυστυχώς όμως αντί της αναγνώρισης της προσφοράς μας και της ανταμοιβής μας γι’ αυτήν, μας αγνόησε και ούτε τη λέξη συνταξιούχος δεν ανέφερε λες και αυτομάτως τα τρία εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας μας έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης.

 Όχι κύριε Πρωθυπουργέ δεν εξαφανιστήκαμε είμαστε εδώ και θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν. Αυτά που δικαιούμαστε. Αυτά που μας οφείλετε.

Η Διοίκηση

Ετοιμάζουμε τον νέο τεύχος του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 157

Αυτό είναι το προηγούμενο τεύχος 156 της εφημερίδας μας “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος”. Τώρα βάζουμε μπροστά το νέο…

Ότι κι αν προκύπτει στη ζωή, μερικά πράγματα επαναλαμβάνονται με συνέπεια και συνέχεια. Αυτή την ώρα το νέο τεύχος της εφημερίδας του Σωματείου μας τ. 157 ετοιμάζεται και παίρνει το δρόμο της για το τυπογραφείο.

Μια διαδικασία που θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ξέρετε, τα ζείτε κάθε δύο μήνες μαζί μας. Η ύλη θα πρέπει να σχεδιαστεί και να γίνει σελίδες για ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία της από το τυπογραφείο.

Στη συνέχει θα δούμε αυτό το υλικό, θα κάνουμε τις διορθώσεις που χρειάζονται και μετά θα πα΄ρει το δρόμο της για το πιεστήριο.

Ακολουθεί η εκτύπωση, η βιβλιοδεσία, η καρφίτσα, η σακουλοποίηση και το ταχυδρομείο στα ΕΛΤΑ για να φτάσει στα σπίτια των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.

Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί και χρόνο και κόπο. Αλλά χαιρόμαστε που το εκτιμάτε και λαχταράτε την ώρα που θα την πάρετε στα χέρια σας να την ξεψαχνίσετε, διαβάζοντας την. Και είμαστε περήφανοι που όλα αυτά τα δύο, σχεδόν χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 “χάσαμε” μόνο ένα φύλλο…

Αλλάζουμε ώρα την Κυριακή και βάζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει και φέτος η ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Ειδικότερα, μεθαύριο Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 σε 03:00».

Ακριβώς πριν από 81 χρόνια… Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940

Με συνεχείς έκτακτες εκδόσεις, από τις 6 το πρωί, οι εφημερίδες ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για το ιταλικό τελεσίγραφο και την έναρξη του πολέμου. Γίνονται ανάρπαστες καθώς με το ραδιόφωνο αποτελούν τα μόνα μέσα ενημέρωσης της εποχής…

Επάνω είναι η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και κάτω η εφημερίδα ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ.

Και η εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ με το πρωτοσέλιδο της ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η ΑΓΣΕΕ με συγκίνηση αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά

Με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά.
Συντετριμμένοι από την είδηση του θανάτου της, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της.

Η Φώφη Γεννηματά με την πολιτική της πορεία αφήνει πίσω της παρακαταθήκη την αξιοπρέπεια και την αγάπη της προς τον συνάνθρωπο της.

Έτσι θα την θυμόμαστε!

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ

 1. Είναι γνωστό ότι από το 2008 και μετά έπαυσαν να χορηγούνται εισοδηματικές αυξήσεις στις συντάξεις. Δηλαδή οι συνταξιούχοι υπέστησαν ΜΟΝΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
 2. Είναι επίσης γνωστό ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, με σειρά αντισυνταγματικών νόμων και άλλων νομοθετημάτων οδήγησαν τους προ του 2016 συνταξιούχους:
  • Σε μείωση του ετήσιου εισοδήματός τους από 45-55% και
  • Επέφεραν σε βάρος τους:
   Αύξηση της πραγματικής συμμετοχής στο φάρμακο από το νόμιμο 25% στο 50% κ.μ.ο. (με τις Αλχημείες του ΕΟΠΥΥ)
   Πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω διεύρυνσης από τον ΕΟΠΥΥ του πίνακα (λίστας) των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (οφθαλμολογικά, δερματικά κ.τ.λ)
   Την ηθική υποχρέωση των συνταξιούχων να στηρίζουν οικονομικά – λόγω της κρίσης – τα μακροχρονίως άνεργα παιδιά τους.
 3. Με το Ν.4387/2016:
  • Καθορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών και της σύνταξης των νέων συνταξιούχων , που όμως δημιούργησε δύο κατηγορίες συνταξιούχων (Πατρίκιοι – Πληβείοι) ΕΠΕΙΔΗ:
  • Ο πρώτος επανυπολογισμός των συντάξεων των προ του 2016 συνταξιούχων που έγινε από τον ΕΦΚΑ την 1/1/2019 δεν έλαβε σκοπίμως υπόψη του βασικές παραμέτρους για τους παλαιούς συνταξιούχους όπως:
   Χρόνια καταβολής υψηλότερων εισφορών έναντι εκείνων του ΙΚΑ
   Χρόνια Βαρέα –Ανθυγιεινά
   Δώρα & Επιδόματα Αδείας – Ισολογισμού – Γάμου
   Εξαγορασμένα πλασματικά χρόνια ασφάλισης (σπουδών –στρατού κ.τ.λ) με εισφορές ανώτερες εκείνων του ΙΚΑ
  • Οι μεθοδεύσεις και παραλείψεις αυτές του ΕΦΚΑ σε βάρος των προ του 2016 συνταξιούχων, έχουν συντελέσει να έχουμε μετά τον επανυπολογισμό (1/1/2019) ακόμη χαμηλότερη ανταποδοτική και συνολική σύνταξη, μεθοδεύσεις που κινητοποιούν τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν δικαστικά με ομαδικές αγωγές την αναδρομική αποκατάσταση του απολεσθέντος εισοδήματός τους.
 4. Μετά μάλιστα την αναμενόμενη θετική απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ (εκδίκαση 15/1/2021) για αναδρομικά του 11μήνου (επικουρική σύνταξη, δώρα εορτών και επίδομα αδείας), όσοι έχουν κάνει ήδη αγωγές σχεδιάζουν να διεκδικήσουν τις περικοπές των δύο αντισυνταγματικών νόμων – με ένδικα μέσα στο Διοικητικό Εφετείο και στο ΣτΕ – αν χρειαστεί – μέχρι 31/12/2018.
  Όσοι δεν έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια μπορούν να προσφύγουν με ομαδικές αγωγές, με την υπόμνηση όμως ότι τα αναδρομικά 2015-2016 υπόκεινται σε 5ετή παραγραφή, ήτοι το 2020 παραγράφηκαν τα αναδρομικά του 2015, το 2021 του 2016. Συνεπώς αν καταθέσουν αγωγή μέχρι τέλος του 2021 τα διεκδικούμενα αναδρομικά θα αφορούν τα έτη 2016,2017,2018.
 5. Πραγματοποιήθηκε από τον ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του Ν.4670/2020 ο επανυπολογισμός των συντάξεων για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και προσδιορίστηκαν οι νέες ανταποδοτικές συντάξεις και τα δικαιούμενα αναδρομικά (Δελτίο Τύπου ΕΦΚΑ 27.9.2021). Ο επανυπολογισμός έγινε :
  • Σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους με σύνολο αναδρομικών 26,1 εκατ. ευρώ που θα φορολογηθούν με 20% και θα εξοφληθούν σε 5 ετήσιες δόσεις (2020-2024. Οι δύο πρώτες δόσεις θα ενσωματωθούν στις συντάξεις του Νοεμβρίου 2021 (τέλος Οκτωβρίου)
  • Μέσος όρος συνολικών αναδρομικών 195€ μετά την παρακράτηση φόρου 20%
  • Από Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν άμεση προσωποποιημένη πληροφόρηση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr:
 • Σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών
 • Σε ποιους η καταβολή βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία
 • Αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά
  • Για τον επανυπολογισμό ο ΕΦΚΑ επεξεργάστηκε -όπως αναφέρει- στοιχεία για 1,8 εκατ. συνταξιούχων πριν τον Μάιο του 2016
  • Σε 215.000 συνταξιούχους ο επανυπολισμός θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 με την εκτίμηση ότι θα δικαιωθούν περίπου 40.000- 50.000 από αυτούς
  • Παράλληλα 520.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά (θετική) δεν θα λάβουν αναδρομικά (ελπίζουμε να μειωθεί ισόποσα η προσωπική διαφορά).
  ΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ
  ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΤΟ ΔΙΕΡΩΤΗΜΑ
  Πότε ο ΕΦΚΑ θα διορθώσει τις σκόπιμες παραλείψεις σε βάρος των Πληβείων – Παλαιών Συνταξιούχων κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους την 1/1/2019, ώστε να παύσουν οι δικαστικές διεκδικήσεις των αδικουμένων να κινούνται στον ατέρμονα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΑΓΣΣΕ

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Το Μουσείο ΗΣΑΠ

Το βιβλίο του Δ. Γεωργίου

Η εφημερίδα μας

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης εφημερίδας μας, το 156. Κι ΕΔΩ το τ.155, ΕΔΩ το τ.154, ΕΔΩ το 153, ΕΔΩ το 152, ΕΔΩ το 151, ΕΔΩ το 150. ΕΔΩ το 149. ΕΔΩ το 148 ΕΔΩ το 147 το ΕΔΩ το 146, ΕΔΩ το 145, ΕΔΩ το 144, ΕΔΩ το 143, ΕΔΩ το 142, ΕΔΩ το 141, ΕΔΩ το 140, ΕΔΩ το 139 ΕΔΩ το 138, ΕΔΩ το 137, ΕΔΩ το 136, ΕΔΩ το 135, ΕΔΩ το 134 ΕΔΩ το 133, ΕΔΩ το 132 ΕΔΩ το 131, ΕΔΩ το 130, ΕΔΩ το 129, ΕΔΩ το 128 ΕΔΩ το 127, ΕΔΩ το 126, ΕΔΩ το 125, ΕΔΩ το 124, ΕΔΩ το 123, ΕΔΩ το 122, ΕΔΩ το 121, ΕΔΩ το 120, ΕΔΩ το 119, ΕΔΩ το 118, ΕΔΩ το 117, ΕΔΩ το 116, ΕΔΩ το 115, ΕΔΩ το 114, ΕΔΩ το 113, ΕΔΩ το 112, EΔΩ το 111, ΕΔΩ το 110, ΕΔΩ το 109, ΕΔΩ το 108, ΕΔΩ το 107, ΕΔΩ το 106, ΕΔΩ το 105, ΕΔΩ το 104, ΕΔΩ το 103, ΕΔΩ το 102. Δείτε ΕΔΩ το 101, ΕΔΩ το 100, ΕΔΩ το 99.